Ismerősök találkozása

A nem sokára kezdődő meccsen Klopp és a kis Klopp fog összecsapni, hiszen a Huddersfield Town edzője az amerikai David Wagner, akivel együtt fociztak anno és 2011-től 2015-ig volt Klopp mellett a Dortmund utánpótlás csapatának edzője. Foci filozófiája és stílusa ugyanaz kettejüknek. Ismerik egymást, mint a rossz pénzt és személyes jó barátok, így érdekes meccsnek nézünk elébe.

A Huddersfield, mivel Wagner révén Kloppi focit játszik, így nem az a tipikus angol kiscsapat, akik ellen rendszeresen szoktunk szenvedni. Ettől még nem lesz egyszerű a meccs, hiszen erősen és jól pressingelő csapatok ellen is akadozni szokott a játékunk, hiszen Mignon nem éppen a pontos kirúgásairól híres, no meg nincsen olyan támadónk, aki rendszerint meg tudná nyerni a párbajokat az egyébként is ilyen szituációkban előnyben levő védőkkel szemben. Ennek okán, ha arra kényszerül a labda kihozatalunk, hogy Minyon rendszerint vágja előre a labdát, olyankor nem szokott sem szép sem eredményes lenni a játékunk. Ez a mai meccsben benne van elég erősen.

A Huddersfield, így a szezon negyedén túl 1 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a mieink. A gólkülönbségük is csak eggyel rosszabb. Az elmúlt 5 meccses formájuk is csak 1 vereséggel rosszabb, hiszen nekik 1gy 2d 3v, míg a mieink 1gy 3d 2v mérleget tudnak ezen időszak alatt felmutatni.

A Huddersfield támadó sora elég gyenge, hiszen 9 meccsen 7 gólt szereztek. A meccsenkénti lövések szempontjából 17-ek a tabellán (9.3 lövés/meccsel) kaput találó lövések szempontjából 13-ak (3,1 kaput találó lövés/meccs), azaz nagyon kevés alkalommal próbálkoznak lövéssel, de olyankor elég jó arányban kaput találnak, azaz kevésszer, de olyankor hatékonyan lövöldöznek. Pont az ellentéte a mi fiainknak.

A védekezésük agresszív, hiszen az élen állnak a meccsenként elkövetett szabálytalanságok szempontjából (12,1 szabálytalanság/meccs), ezek ismeretében feltételezhetjük nyugodtan, hogy a sok szerelés, hiszen messze ők szerelnek legtöbbet meccsenként (21,9 szerelés/meccs), valamint a liga 6-ik interception (12,1 interception/meccs) az agresszív pressingelő stílusukból fakad.

A játékos keretükben sztárok nem találhatóak, de angolok sem nagyon. Mondjuk nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy kontinentális stílusban fociznak és a német utánpótlásban nevelkedett edzőjük van. Nem meglepő ennek fényében, hogy PL szemüveggel nézve kifejezetten szolid pénzeket költöttek a nyáron, hiszen összesen 40 millió font körül költöttek és alig volt 10 milla felett a legdrágább igazolásuk.

Alapvetően az elmúlt évek szimpatikus kiscsapat vonalába illenek, mint volt a Swansea még BR-el, vagy a Soton évekkel ezelőtt, vagy legutoljára a Bournemouth. A maguk egyedi módján akarnak, sikert elérni értsd bennmaradni a PLben és nem a hagyományos költekezős Big Sam focis módon. A magam részéről maximálisan becsülöm őket és csak remélni tudom, hogy sikerrel járnak, és nem fogják a siker érdekében feladni az identitásukat, mint tette azt a Swansea.

A mieink kapcsán érdekes lehet eddig a szezon megítélése, hiszen teljesen valid módon egymásnak szögesen ellentétesen lehet nézni. A pozitív szemlélet szerint egy nagyon nehéz sorsolású szezon kezdeten vagyunk túl, hiszen az első 9 bajnoki alatt letudtuk a félévi 5 top6 elleni meccsünkből 4et. Valamint a BLben elsősorban a Sevilla nehéz ellenfél, de a Moszkva és a Hoffenheim sem éppen a legkönnyebb ellenfél. A játékunk 1 max 2 alkalmat leszámítva nem volt szar. A bajnokságban meg a tapítfaszméter csak 3 pont.

A negatív nézet szerint már két rangadón is méretes zakót kaptunk és nem a Boss fajtából. A védelmünk katasztrófa, hiszen 9 bajnokin 16 gólt kapott. A támadóink meg sorra hagyják ki a jobbnál jobb helyzeteket. A sérülések már most kikezdik a csapatot.

Én úgy vagyok vele, hogy mindkettő nézetben van igazság. Alapvetően szeretem, imádon Kloppot Ő az én emberem, hiszem focija és a csapat építési filozófiája az enyém. Azonban az én problémám az, hogy az idei nem túl sok és nehéz meccsekkel felül reprezentált szezon alapján úgy tűnik nagycsapat problémát (sok meccses szezon) nem sikerült eddig megoldani. Ezt leginkább azzal lehet megfogni, hogy az első nem teljes nem saját csapatos, de sok meccses szezonjában 1,65 PPG volt, tavaly mikor nem volt haccintér, így kevés meccs volt akkor 1,96 PPG volt, míg idén megint sok meccs van és csak 1,60 a PPG. Úgy néz ki az angliai megterhelő szezon és haccintér problémát az intenzitás visszavételével akarja a stáb megoldani, hiszen idén kevesebbet fut a csapat kevesebb a pressing, gegenpressing, ami megoldás lehetne, azonban ez az intenzitás vissza vétel egyértelműen meglátszik a kapott gól számon, hiszen Kloppal a védekezés csapat feladat, mindenkinek részt kell benne venni. Nem akarok nagyon elmélyedni ebben a témában most, csak annyit akarok mondani, hogy aggasztónak tartom, hogy nem kicsit besült a fizikai igénybe vétel probléma megoldására kitalált intenzivitás visszavétel. Ezt sokkal nagyobb gondnak találom, mint az elmaradt igazolásokat, Coutinho, Mané sérülését vagy bármely bajunkat. Epekedve várom, hogy mi lesz Kloppnak és stábjának a probléma megoldása. No meg azt, hogy mikorra lesz meg a nyerő formula.

A mai meccs azon fog múlni, hogy a mi nem túl erős védelmünk és az ő nem túl erős támadó soruk küzdelméből ki fog jobban kijönni. A magam részéről bízok a legjobban.