Amit lehet magyarázni egy 0-5-ön

A száraz tény az, hogy ma kora délután 5-0-ra kiszoptunk a Citytől, teljesen világos ez. Ugyanakkor baromira rövidlátó dolog erre azt mondani, hogy az 5-0-át nem kell magyarázni, és magával a Fonat létezésével is tökéletesen ellentétes, azért van ez az egész, hogy több legyen nekünk a Liverpool, mint a 90 percnyi meccsidő. Úgyhogy beszéljünk csak erről.

Mert ebből az 50 perc emberhátrányból ugyanilyen City teljesítménnyel is simán lehetett volna 3-0 meg 8-1 is, de jobb érzés lett volna, ha csak 3-0-ra szopunk ki, de 50 percig buszozunk 10 emberrel? Nagyobb élmény lett volna?

Az első és a legfontosabb amit ezzel a meccsel kapcsolatosan meg szeretnék említeni, az az, hogy a kiállítással jött egy fontos választás. Akarunk még valamit ettől a meccstől, vagy sem, fogunk-e még támadni vagy sem. Klopp behúzta a rizikósabbat, támadtunk, mert a 0-1-et nincs értelme védeni, aztán rajtavesztettünk. De ezzel ez az eredmény pont csak annyival rosszabb, amennyire a csapat és mi szurkolók azt elkönyveljük magunkban. Nekem személy szerint a kettő pontosan ugyanaz.

Most pedig játszunk egy kicsit. Csukd be szépen a szemed, aztán nyisd ki, mert ennyi idő alatt már rá kell jönnöd, hogy csukott szemmel nem lehet olvasni. Szóval csak hangolódj kicsit át, és képzeld el az öltözőt félidőben, 0-2-re megy a City, Mané már a zuhanyban, és te vagy Klopp. Mit mondasz? Hogy jól van srácok, ennek itt vége, próbáljunk meg valahogy tisztességesen lehozni a meccset? Nem ismerősek ezek a szavak?

Vagy mondod azt, hogy leszarom, ha kapunk még kettőt, akkor is megpróbálunk támadni, hátha pottyan valami. Lehet, hogy nincs rá 5%-nál több esély, de ha a 0-3 és a 0-6 közt nem teszünk különbséget (nulla pont jár mindkettőért), akkor nincs mit veszíteni, akkor rá kell menni az 5%-ra. Akkor is, ha az valójában csak 1%. Klopp pedig ezt is tette.

Nem volt rá sok esély, hogy bejön, nem is jött be, és kaptunk belőle még négy gólt. A másodikat már közvetlenül abból, hogy lecsökkent a támadópotenciálunk (5-en várták a Citytől KdB labdáját a tizenhatoson belül nyílt játéknál, mert nem kellett védekezniük) és a harmadikat úgy, hogy még támadni akartunk, amihez kell a feltolt védelmi vonal, ez 35 méterre volt a kapunktól, és ugyanúgy kifilézte a City a rendszert egy mögé belőtt labdával, ahogy mi a Hoffenheimet hasonló szituációban. 3-0-nál volt egy váltás, beállt a busz szerepre igazából nem túl alkalmas négykerekűnk, a gólintenzitás zuhant is egy nagyot, de egy Fiat Panda nem lesz hirtelen Ikarus, még két gólt simán benyeltünk a maradék 40 percben.

Klasszikusan az a helyzet ez az egész nekem, mint amikor hokiban egygólos hátránynál 3-4 perccel a vége előtt lehozzuk a kapust, támadunk, és kapunk egy üres kapus gólt. Utána megint lehozzuk, és kapunk még egy üres kapust. Ott se kell sírni, hogy nem csak 0-1-re kaptunk ki, hanem 0-3-ra. Egyrészt ugyanannyit ér, másrészt ettől még a két csapat közt a különbség nem lesz hirtelen háromgólos.

És itt van egy tök fontos részt, amit a meccs után hirtelen nem is láttam a kommentek közt, hogy Mané kiállításáig azért bőven kinézett ez egy vérzivatarnak mindkét irányba. Jöttek a sárgák a tizenhatos vonalán történt szabálytalanságokért, átlőtt védelmek, ideges, kapkodó játék mindkét oldalon, Salah már megint ziccert ront (amúgy tök hasznos a srác, de szerintem túl sok xG kell neki ahhoz, hogy gólt is lőjön, meg vagyok győződve róla, hogy Mané xG-hatékonysága legalább kétszer jobb), amíg nem jött a kiállítás, addig hiába az 1-0-ás hátrány, esély bőven volt mindenre. Bármire.

Utána már nem, csak a kényszerpályára.

Ami még fontos kérdés lehetett egyébként, az a piros jogossága, de ebben azért elég nagy konszenzus volt itt a Fonaton is, de az ügyet a legjobban megfogalmazva a Britannián találtam Woland kommentjében, ami le is zárt minden vitát odaát.

Ehhez összesen annyit tudnék hozzátenni, hogy Mané egész egyszerűen ugyanúgy lapot húzott 19-re, ahogy azt a City kapusa, Ederson is tette, és mindkettejüknek egyébként pontosan ez a dolga. Olyan volt ez, mint amikor a két autó megy egymással szembe, és az a faszagyerek aki később rántja el a kormányt, csak itt most egyikük se tette, innentől meg borítékolva volt a piros lap. Mané nagyjából 3-4 tizedmásodperccel számolta el az egymás felé 20-30 km/h között robogó testek metszéspontját (ami azért bőven hibahatáron belüli), ha sikerül veszélytelenül elpöckölnie Ederson feje elől a labdát, akkor a kapus lett volna aki pirost érően sodorja el a támadót, és akkor most egészen másról beszélgethetnénk. Nem így történt, ezért Mané kapta a pirosat, az pedig minden szempontból egy bazi nagy szerencse, hogy Edersonnak nem lett komolyabb baja. Ha Mané stoplija centikkel bejlebb megy, akkor semmi nem menti meg egy eszméletvesztéstől, amivel 180 centiről csillapítás nélkül fejbe állt volna a földbe. Ha meg a másik irányba toltuk volna el ugyanennyi centivel Mané lábát, akkor meg nem is találkozik a fej a lábbal, és sima sárga lap, és megint egészen másról beszélünk. Ha meg csak egy fél másodperccel korábban van ott, akkor Ederson zuhanyzik már a 40. percben.

Mané kockáztatott, a józan észen is kicsit túl is, de abszolút a sporthoz hűen, de vesztett. Klopp a kiállítás után kockáztatott, támadtunk, vesztettünk rajta.

Ettől még semmivel se leszünk rosszabb csapat, a Sevilla ellen ugyanúgy esélyesek vagyunk, a Burnley ellen pedig Coutinho kezdheti meg a Canossáját, szintén esélyesként. Lehet, és fogunk is javítani.

(Na pont ezért kell magyarázni egy 5-0-át is.)