A Halálcsillag Achilles-ét keresendő

Lezárult a válogatott szünet, lezárult az átigazolási piac, és lezárult a nyár. Ropogós szeptemberi szombat kora délutánnal (13:30!) kezdjük meg a PL-őszt a City otthonában. Sok tekintetben konzervált csapatunk áll ki az alapjaiban átforgatott sejkbanda ellen. A kérdés az, hogy az Arsenal ellen – mondjuk úgy, hogy – könnyedén folytatott top6 elleni tavaly elkezdett veretlenségünket tudjuk-e tartani.

Máté írt tavaly decemberben egy Pep angliai landolását jól bemutató posztot, az abban leírtak lényegében nem vesztettek aktualitásukból a nyárig. A Guardiola-i focihoz a szezon második felében sem igazán sikerült sokkal közelebb kerülniük: javuló passzpontosság, de kevesebb rövid passz, kevesebb lövés és gól. Persze az ősziekhez képest ezen romlások csak marginális értékek voltak támadásban, alapjában nálunk sokkal konzisztensebben hozták az eredményeiket, a 3. helyet be is húzták előttünk. Védekező statisztikákban is alig lettek jobbak, bár érezhetően hangsúlyt helyeztek ennek fejlesztésére. Elégedettek viszont úgy tűnik nem lettek, és ahogy Pepnél lenni szokott, jött a zsebbe és kerethez nyúlás zsíros kézzel.

Nyári shopping listájuk egyik alapelve volt, hogy a 3-védős rendszerre ők is rá szeretnének cuppanni, ahogy mutatták azt már idei 3 PL-meccsen is. (Az 5-védős Bourne ellen a Whoscored szerint 433-ra álltak vissza.) BR óta úgy látszik, ez az új szexi Angliában. Számomra kissé meglepő, hogy ehhez képest a kölcsönből visszatérő Mangala mellé nem hoztak senkit CB-be, és a kimondhatatlan nevű nigériait elengedték Leicesterbe. Persze a Stones-Otamendi-Kompany hármasra liverpooli szemmel nem kicsit lehetünk irigyek, de ez így Angliában egyszemélyes paddal maguk mögött? Mondanám, hogy sok sikert, fiúk, de akkor az irónia csúnyán átfröcsögne a saját házunk tájára is. (Ja és merőben véletlenül csak zárójelben: ők hoztak kapust.)

Wing backekből viszont nyilván úgy bevásároltak, mintha atomháborúra készülnének. Mendy, Walker, Danilo és emellé WB-be nyugodtan betehető Sterling, Sané és Bernardo Silva is. Na itt érződik, hogy alapjában ők valószínűleg 3-védős rendszerben képzelik el az idényt, ahol a szélen szétfutják és a kreatív támadóikkal a half-spaceből szétjátsszák az ellenfeleket. Legalábbis mágnestáblán. Az egész Achilles-sarka pedig a CB-alakulat lesz. És erre ismét elköltöttek negyed milliárd fontot.

A kevés meccsből még nem kiforrott, hogy 3-1-4-2 vagy 3-5-2, de a középpálya igazolásínsége ismét meglepő számomra. A támadóikról felesleges beszélni, mert nyilván egymás fülét pöckölik a padon a világsztárok, de Gündogan és Fernandinho mellé ismét „csak” a lassuló Yaya és Fabian Delph van. Ismét egy vékonyabb lemez a PL-idényt BL-lel együtt végigharcoló pajzson. Kicsit tényleg olyan ez a City, mint egy mindent elpusztító Halálcsillag, néhány lázadó által is kilőhető végzetes ponttal.

Koponyákban és felállásban is jelentősebb változások mentek végbe tehát a Citynél, és minden bizonnyal stílusban tesznek egy határozott lépést előre Guardiola focija felé. Hogy milyen sanszaink lesznek szombaton? El fogom jinxelni, de szerintem kimondottan jók. Alaphelyzetben ugye fogadnak minket Guardioláék, elviszik a labdabirtoklást 65%-ban, mi meg szétkontrázzuk őket. Add hozzá ehhez, hogy idény eleje van, ergo lényegében minden gyors támadónk ép, fitt és éppen Usain Bolt-szerűen gyors, a kémia a középpályásainkkal is egészen komoly. TR-t sem ad be senki ma este. A Cityben pedig Kompany drága lesz a feltolt védelem, a parádés Moreno és AA pedig cafatjaira futhatják az elöl ragadó WB-jeik által hagyott tereket. Szóval nem igazán látom be, miért lenne jó a Citynek, ha 3-5-2-ben várna minket az Etihadban. Max outscore, mert bizony ettől a támadógépezettől fogjuk szopkodni a .. hát, ujjainkat. Ilyen szélső erőfölénnyel még nem igazán találkozhattunk, az említett spanyol matadorunk (nem beszélve Lovrenékről) pedig nem éppen stabil pont. Szép dilemma a stábnak, hogy bátor lesz-e ezen a poszton, vagy inkább Milnert teszi be.

De a 4-védős rendszerüket is vidáman underdogozták már meg Kloppék. Érdekes meccs lesz ez. Guardiola-t tavaly, 3-védős felállást pedig idén nyírtak már ki Kloppék elég könnyedén, igaz a Hoffenheim nem képviselt ilyen erőt. Most sokkal kevesebbet lesz nálunk a labda, a védelmi hibáinkat pedig könyörtelenül meg fogják büntetni. Szerintem egy igazi szórakoztató, gyors, sokgólos meccs néz ki, lehet készíteni a lavórt és a kólát is a pénteki buli másnapjára.

Még szebb kérdés, hogy játszik-e Coutinho. Gyanítom nem, mert épp kukoricán kell térdelnie, hogy érezze, de azért a padon, esetleg utolsó 20 percre én el tudnám nézni. A nyilatkozatok alapján úgy néz ki, nincs nagy morci házon belül, gyanítom Anfielden belül sem lesz, ha a gólpassz-gól szerű békülőszexet ellövi az úrfi párszor faarccal, halk sikolyokkal fűszerezve, aztán lehet is levenni a gumit. Fődominus Klopp bá majd még beleszól ebbe néhány ostorsuhintás között elvicsorgott kiáltással, de legalább olyan értetlenül állnék, ha nem lenne alapember szeptember végére a brazil, mint ahogy még ma is állok Sakho esetében. Ah, inkább szóba se hozzuk, tragikus történet.

És akkor most behozzák, hogy jövőre majd a PL-kezdet előtt lesz a húspiac lakatolása. Öntökönlövés? Igen. Brexit meg kutyafaszát már fel sem érdemes emlegetni, de ezzel így lesz 2 hete a többi európai bajnokságnak lerabolnia a PL-t. Mert foghatja itt mindenki a nagy kaput, attól még a szerződések minden bizonnyal nem kis százaléka release clause-os. Szóval nekiindulhatsz te a tökéletes kerettel augusztus idusán, de ha elviszik egy-két alapemberedet a kivásárlási árral Barrealpsg-k, akkor majd állsz nyitott szájjal. Van egy évünk mindenkiét átírni, szép lesz, különben mélytorok. Emre, te is felejtsd el. (Van ebben az új szabályban persze pozitívum is bőven, de kicsit átgondolatlan ez így egy éven belül.)


UPDATE (ezért kell kilövés előtt ránézni a kommentekre):

  • Kompany kiesett, ami nem feltétlen jó hír, mert van helyette gyorsabb CB + lehet, hogy a 3-védős elméleti boncolgatást egy 4123-mal vagy 4231-gyel ássák alá. (Egész éves terhelésükön viszont már most dörzsölhetjük a tenyerünket.)
  • Cou padon sem lesz elvileg. Első szeptemberi meccs, oké, értem, de keresztre azért ne legyen már feszítve a pincében, látni szeretném ahogy szépen visszaépítik a csapatba. Tőle meg valami olyat várok, amit Suarez tett le az asztalra az Arsenal saga után. Peace.