Egyenlőtlen BLlenfelek

Bajnokok Ligája van, feleim. Carlsberg a hűtőben, popcorn a mikróban, jöhet a Sevilla. Legutóbbi nem-selejtezős nem-barátságos nemzetközi meccsünk játszópajtása. Ki ne emlékezne arra a május közepi elbukott Európa Liga döntőre? És még mindig csak 16 hónapja történt. Ideje revanst venni.

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mennyit is változott nem egész másfél év alatt a Liverpool, nemcsak a csapat, de management vagy akár stadionbővítés szempontjából is. Sokkal inkább mondható ez a mai egy „nagycsapatnak”, mint az. És őket is döntőbe vezette Klopp. Csak a jegyzőkönyv kedvéért pedig: a BL-ben legutóbb ugye még Rodgers-szel vitézkedtünk kerek 3 éve. Arra a „menetelésre” pedig jobb nem emlékezni. De most itt van újra az esély, az esély, amit ez a csapat csinált meg magának tavaly egy év hullámvasútján.

Jó volt nagyon az a 2016-os Sevilla, joggal féltünk tőlük, bár reméltük, hogy kettő egymás után behúzott EL-cím után azért a harmadik már nem jön össze. Hát mégis. Unai Emery talán már eleget lett dicsőítve ezen a blogon is, de aki három évet eltölt egy felső-közép kategóriás spanyol csapatnál és minden év végén hazavisz egy nemzetközi kupát, az előtt tényleg kalapot kell emelni. Most ugye épp a PSG-t építi, kicsit több zöldhasú támogatásában. 2016-os sevillai távozása után a Chilét elég veretős csapattá formáló Sampaoli ült le a spanyolok padjára, de egy bajnoki 4. helyezés és a BL-ben a legjobb 16 közé jutás – ahol egyébként a Leicester búcsúztatta őket – úgy látszik kevés egy Sevillánál.

Új edzőjükkel, Eduardo Berizzo-val egyelőre szépen indultak. A BL-selejtezők az Istanbul Basaksehir ellen azért elég neccesen lettek csak meg, de a bajnokikat egyelőre könnyedén veszik. Általában 4-1-4-1 felállásban játszanak, illetve még 442-t vonalaz eddigi repertoárjuk. Szűrőben N’Zonzi játszik, akiről talán lehetett már hallani; szélső támadóként pedig Jesus Navas és Nolito parádézik, ami erősen jelzi, hogy ők bizony a széljátékra gyúrnak. Pont ezért Moreno és AA helyett sokkal defenzívebb felfogású szélsővédőket várok szerda este. A konzervatívnak tűnő alakzat ellenére nagyon is játékos futballal büszkélkedhetnek, legtöbb helyzetük open play-ből jön, a klasszikus 9-es pozícióban megforduló Muriel és Yedder is a lehető legtávolabb áll a bója fogalmától (1.70 és 1.78 magasak); szóval a tipikus angol támadófocit megúsztuk. Ettől még a szélső védekezésünket nagyon rendbe kell tenni, és mivel elég sok sikeres csellel, magas passzpontossággal, sok kis gyors passzal és kiugratással operálnak, bizony a CB-kémia ismét kritikus lesz, de erre remény sajnos most nem sok van nálunk. Ha hozunk egy clean sheet-et, akkor megteszem egy ezressel, hogy 50 alatt hozzuk a PL-idényt. (nem)

Az ő védelmük látványosan sokkal inkább rendben van, mint idehaza, úgyhogy túlságosan nem lehetünk nyugodtak. Fejpárbajokban gyengék, futásban és magas védelmi vonal mögé kerülésben viszont kevésbé bízhatunk, mint mondjuk egy City ellen (haha… bocs). Amit nem igazán tudok megjósolni, hogy mennyire jönnek ők támadó felfogásban az Anfieldre. Eddigi meccseiken Berizzo-val ugyanis 60% körüli labdabirtoklásokat hoztak, ami a mi remélt BL-es underdog focinknak kedvezne, főleg, hogy Mané ugye most szerdán játszhat, eltiltva csak PL-ben lesz. (Ettől még Coutinho végre odakeveredhetne a gyepre.) Nem erre a játékképre számítok viszont, szerintem ők inkább fogják odaadni nekünk a labdát és buszozni, amit tessék megoldanunk. Kontrából egyáltalán nem veszélyesek, persze ellenünk mindenki mindenből tud veszélyt teremteni. Ohh, Lovren és Klavan baszd meg, egyetek már valami tésztát vagy a tököm tudja.


A meccsről ennyit elöljáróban elég is, most jöjjön inkább valami, amire már mindenki ki lehet éhezve elnézve az elmúlt hetek, hónapok posztjait: statisztika.

Neked is felállt rá, ugye!?

https://giphy.com/gifs/movie-black-and-white-eyes-fpzvPs2Jyi0aA

Sajnos most modell nem jön a képbe, egyszerűen csak néhány szám, ami valami mérésből jön, vagyis statisztika. Egész konkrétan Gini-index. Whaaat? Megint van egy fuckin’ matematikus a csapatban? Sajnos nem, prof Johnson helyét nem töltötte be még senki, nem érhette fel még Wijnaldum sem szürkeállományban. (Mostanság kicsit igen – ha érted.) Szóval van egy ilyen Gini-index nevű dolog a világban, amit – kapaszkodj meg a sörösüveged nyakában – leginkább országon belüli jövedelmi egyenlőtlenség mérésére használnak. A Gini-index egy szám 0 és 1 között, és minél kisebb, annál inkább kisebb az egyenlőtlenség a különböző jövedelmi szinten élők között. Van az a mondás – az igazsághoz nagyon is közel álló –, mely szerint a világ jövedelmének 50%-át a Föld népességének felső 1%-a teszi zsebre. Na, a Gini együttható valahogy ennek az elfajultságát próbálja kifejezni egy számmal. Csak érdekesség kedvéért Magyarországon ez a mutató 0,28, míg mondjuk az egyik legjobb finneknél 0,21, az USA-ban 0,45. (Jövedelmi egyenlőségben a 2. vh óta mérve mindig is elég jó helyen voltunk.)

Hogy a véreres ménkűben jön ez a focihoz meg a BL-meccsünkhöz? Egyrészt vagy egy éve kommentelte be Enzo, hogy épp erről tanul az egyetemen, pár napja pedig macca8 hozott valami tweet-et talán, a bajnokságok közti átigazolási költések különbségeiről. Plusz nemzetközi meccs is van, úgyhogy miért ne csapassunk egy Gini-index számolást és elemzést az 5 nagy bajnokság elmúlt 5 évének nettó átigazolási költéseire? (Amúgy gyanítom ilyen őrült hülyeséget a világon csak a Fonaton lehet olvasni, de hát ez legalább a miénk.) (A sokkal triviálisabb ötletnek tünö klub-bevételek alapján számolt Gini-t meg majd máskor.)

Ja meg ezt a vigyori tálentumot is ilyen keresztnévvel áldotta meg a holland szülői páros, aztán csak lecsapjuk már azt a labdát

A képletek egyszerűek, de a világért senkit nem untatnék vele, részletek megtalálhatóak pl. Wikin is. A cél tehát az lenne, hogy kapjunk egy 0-1 közti számot minden bajnokságra mind az 5 évre, ami kifejezi, hogy a 20 csapat (németeknél 18) nettó transfer spend-je mennyire egyenlőtlenül oszlik el az adott bajnokságon belül.

Például vegyük a PL-t 2017-ben. A Gini-index számolásának egy köztes lépése a Lorenz-görbe:

A narancssárga Lorenz-görbe lényege, hogy minél mélyebben húzódik, annál nagyobb a nettó költési különbség a nettó sokat költők és a keveset (vagy akár negatívban zárók) között, egyszóval az egyenlőtlenség. Ebből aztán itt a PL-re számolt 2017-es Gini-index 0,37. Önmagában ez így persze semmit nem mondd, úgyhogy nézzük meg mondjuk a spanyolokét, ha már Sevilla. Előzetesen én arra gondoltam, hogy az biztos nagyobb lesz az angol együtthatónál, mert a Barreal meg 1-2-3 nagyobb csapat totál elviszi az egészet, plusz nálunk ugye híresen mindenki hasonló mértékben osztozik a mocsok nagy tv-pénzeken. De nem! 0,15 lett a spanyol bajnokság transzfereinek Gini-indexe idén, vagyis átigazolási költés tekintetében a La Ligában sokkal kisebb volt az egyenlőtlenség, mint a PL-ben.

Oké, de ez csak egy év, hátha kiugró érték. Tegyük fel, hogy annyira unatkozunk, hogy akkor ezt már tényleg megnézzük több évre és bajnokságra:

Én ebből két dolgot tudok megállapítani, remélem ti még többet:

Egyrészt a PL Ginije elég magasnak számít, annak ellenére, hogy a bevétel megoszlása sokkal egyenletesebbnek gondolt.

Másrészt viszont sokkal stabilabb is a többinél. Mind a 4 másik bajnokság értékei össze-vissza ugrálnak, ami mögött szerintem egy elég ultimate magyarázat áll: Az angol csapatok mindegyike baromi nagy pénzügyi puffert tud képezni, és minden évben rotálódik, hogy ki az aki baromi sokat költ, és ki az akinek épp pozitívra jön ki a transfer budget-je. Ezzel szemben a többieknél sokkal kevésbé hektikusak a csapatok ilyen szempontból: van fixen pár csapat, aki néha nagyot költ, néha meg egy-két nagy eladás miatt nekik is 0 körül jön ki a dolog, míg mondjuk 15 csapat fixen mindig 0 közelében van (pár milliók +-). Ez pedig pont egy hektikus Giniben jelenik meg, míg az angolok állandó, de közepesen magas szintet tartanak.

Egy szó, mint száz, a Gini is csak azt mutatja, hogy a brit földeken 20 brutális pénzügyi hátterű hadsereg szétnapalmozza egymást, míg más játszótereken homokgolyókkal dobálják a tejfölszőke srácok a nagyokat, és ezért is olyan kurva nehéz ez a mi bajnokságunk.

A Sevillát pedig tejszínen kérném.