Nyárértékelő 2017 edition

A kissé hosszúra nyúlt posztban a Jakuzzi tagjai fejtik ki nem éppen egyező véleményüket a nyári igazolásainkról és nem igazolásainkról. Értékeljük a nyári átigazolási ablakunkat, valamint a riválisainkét, illetve egyfajta jóslába bocsátkozunk a keretek erősségét illetően. Olvassátok szeretettel.

Mit gondolsz a nyári ablakunkról?

guthmate: Vegyes érzéseim és vegyes gondolataim vannak az idei nyarunkkal kapcsolatban, így szerintem nem is lehet más a válasz, mint hogy vegyesre sikerült a nyarunk.

A negatívumokkal kezdve. Alapvetően három hibát látok az idei nyarunkban.

1.: Az előző szezon végén és a nyár elején a baráti sajtó segítségével felépített a vezetőség Fsgstől mindenestől egy olyan szurkolói elvárást/hangulatot a nyárral kapcsolatban, amit nem sikerült teljesíteni. Persze a szurkolói elvárás magától is magas lett volna, hiszen bejutottunk a BL-be és éveken keresztül az volt a mentség a nagynevű játékos igazolások elmaradására – teljesen jogosan – hogy amíg nincs BL addig a legfelkapottabb játékosokra hiába lenne, pénz nem akarnak idejönni. Ezt a végre hurrá hangulatot fokozta a korábbi költekezések elmaradása miatti szurkolói hangulat javítására a van pénz a bankban üzenet. A van 100 millánk (nettó költésre), amit el is fogunk költeni. No meg sorra jöttek a nyilatkozatok, hogy tudjuk, kiket akarunk, és mindjárt zsákban lesznek és nekidőlnek valaminek Melwoodban. Nos, a szurkolói elvárásokat sikerült nagyon magasra tekerni és ehhez képest, ami lett, azt lehet csalódásként értékelni. Ezt alapvetően a vezetőség hibájának rovom fel.

2.: Nem sikerült a keret minden hiányposztját betömni. Azt hiszem, azzal senki sem tud vagy akar vitatkozni, hogy egy CB kellett volna a nyáron. Azon már lehet vitatkozni, hogy Lovren elé vagy Klavan elé, de az biztos, hogy kellett volna valaki a heti 2 meccses terhelés miatt. Nekem a 6os poszt nagyon vékony a sarka miatt bármikor kidőlhető Hendersonnal, hiába zseniális ott a pali, no meg Cannal, aki ezen a poszton nem adja annyira és egyébként is a 8as rotáció része. No meg az idei stílusáthangolásunk miatt, ha csak Markovics kapcsán meg nem gondolta magát Klopp akkor a “minden posztra két ember”-elv mentén hiányzik egy villám szélső támadó.

3.: A VvD-saga félresiklása. Nos, a sztoriban sok a homályos folt, de minden abba az irányba mutat, hogy ez történt. Mi is, mint mindenki más, a jelenlegi klubjának engedélye nélkül megkerestük VvD-t és megegyeztünk a személyes feltételekben. VvD vígan ki is jelentette, hogy egyértelműen hozzánk akar jönni. Aztán jött valami – hogy mi, az homályos folt – de valami súlyos kellett legyen (bármi is volt, hatalmas hiba). Erre válaszként jött a Soton részéről a feljelentés. Amire mi kénytelenek voltunk hivatalos nyilatkozatot kiadni, hogy nem üldözzük aktívan VvD-t (bicsi-bocsi nyilatkozat), amihez kénytelen-kelletlen tartottuk magunkat, hiszen hiába egyértelmű, hogy akarjuk, ő meg jönne, de nem tettünk hivatalosan újabb ajánlatot – mert a feljelentés kapcsán kell, legyen valami nagyon terhelő doksijuk ellenünk. Ami érthető, hiszen nagyjából hasonló súlyosságú szabálytalanságok miatt olyan európai nagyvadak lettek az igazolásoktól eltiltva hosszabb-rövidebb időre, mint a Barca-Real-Atletico. A Soton nyilatkozat után visszavonta a feljelentést, de nyugodtan hihetjük azt, hogyha aktívan megyünk érte, akkor el lettünk volna tiltva az igazolásoktól, hiszen ez a logikus magyarázat a hivatalos bid elmaradására. Viszont ez így egy 22-es csapdája, hiszen a Soton se adta fel (ahogyan mi sem Coutinho kapcsán), viszont az első számú jelölt jövőbeli behúzásának reményében nem tettünk semmit: nem hoztunk B megoldást, semmit. Ezzel sikerült a VvD-saga második hatalmas hibáját elkövetni.

Összegezve a negatívum ezzel az ablakkal az, amit nem csináltunk.

A nyári pozitívumok azok, amiket csináltunk. Azt gondolom, hogy Klopp mindkét teljes nyarán teljesen egyértelmű koncepció alapján alakítja a keretet a saját képére és ezzel egyben erősíti is azt. Ebből az osztrák nyugdíjassal nem fogok foglalkozni, hiszen ő pont azt hozta, amiért jött, hogy sose lépjen pályára és a saját tehetségesnek gondolt ifjonc viszont játéktapasztalatot tudjon szerezni. A mindenki másról elmondható, hogy a Kloppéknak oly fontos SEBESSÉGben javított a csapaton. Grujic az első telének igazolása róla sem mondható el hogy sebesvonat lenne. Viszont Matip gyorsabb, mint Skrtel volt, Klavan gyorsabb, mint Touré volt. Mané, Salah, Ox, Robertson, Wijnaldum bármilyen skálán nézzük gyors játékosok. Solanke esetében lehet még kivételt tenni, hogy Originél lassabb, és közelében sincs a többiek sebességének. Azonban ez két nyár alatt 7 játékost jelent, akik a csapat sebességét erősítik. Nem csoda, hogy a játékunk egyre inkább kloppi, hiszen most már van annyi sebesség a keretben, hogy tudunk gyorsan támadni, tudunk kontrázni kiemelkedő módon, valamint gyorsnak vagyunk a védekezésből támadásba és vice-versa rendeződésben. Ezzel egyre közelítünk az ideális kloppi agresszív gegenpressinges támadó focihoz. Azt gondolom, az idei nyári keretalakítás fényében állandó feature és nem bug, hogy nem a tavalyi stílusban focizunk, hanem a hangsúly a szélekre tolódott, hiszen reaktiválva lett a nekem személyes kedvenc Moreno, és Robertson személyében egy vele teljesen hasonló inkább támadó, mint védekező FB jött balbekkbe. Valamint a saját nevelés AA is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a túlszélen, ugyanebben az inkább támadó, mint védekező FB-szerepben. A tavalyi januári leolvadás sok tényezőjéből egyik az volt, hogy Manén kívül nem volt gyors szélső támadó. Nos, ezen a nyáron jött kettő: Salah hatalmas fogásnak tűnik, így elsőre és Oxot is adom. Így a támadó sor egyértelműen erősödött kezdő potenciáljában is és mélységében is.

A FB szerep váltás és a támadó sor erősítése a meglevő játékstílusból adódó védelmi gyengeségekkel és személyi gyengeségekkel adja magát a sok gólt szerző és sok gólt kapó outscore szezon, ami jól áll Kloppnak, az izgalmat szerető amcsi tulajoknak és nekünk szurkolóknak is, ha stabilan mindig eggyel többet lövünk, mint kapunk. Azt gondolom, hogy erősödött a támadó sor annyit, hogy elbírja a folyamatos outscoret. A keret erősödött mélyült, szerintem képes elbírni két sorozatot, de többet nem. Nagyon remélem, nem megyünk álló fasszal neki a hazai kupáknak.

A negatívumokat és pozitívumokat összevetve egy erős közepes nyáron vagyunk túl.

gringow: Ez egy nagyon rossz ablak volt, bármennyire is ott vannak a pozitívumai.

Először egy kis makró: Rafa csúcsévei óta nem volt ilyen magasan a Liverpool részvénye, mint most, Klopp második teljes éve előtt, újra Bajnokok Ligájával. Nem véletlenül sörtornáztunk az Audi kupán. Ez a csillag együttállás, együtt a tudvalévő pénzbőséggel, olyan transfer window-ért kiáltott, amivel komoly lépést tehetünk az európai elitbe való, fenntartható visszatérésünk irányába. Ez nem egy sztenderd erősítgetős nyár volt, hanem a 21. századi Liverpoolnak az egyik legfontosabbja.

Ehhez képest a véleményem szerinti három erősítésért kiáltó terület közül egyet sikerült megoldani, a keretet pedig csak akkor lehetne mélyültebbnek tekinteni, ha idénre is heti egy meccses terhelés maradt volna.

A három prior poszt nálam a CB, az AM és a FB volt, ebben a sorrendben. A középső védelem Carra prime évei óta nem megoldott, nincs vezéregyéniség és európai szintű tehetség is csak elvétve. Lovrent ezekre hozták, de három év alatt már jól ismerhetjük a korlátait a kétségbevonhatatlan munkamorálja mellett. Még a focigyűlölő középiskolai excsajaim is olvastak arról, hogy Virgil van Dijk volt a Liverpool nagy kiszemeltje ezen a nyáron, akit fel is sikerült fújnia a klubnak messiásként a haver sajtón keresztül, miközben így utólag nézve július közepe óta közel biztos lehetett, hogy nem fogják tudni megszerezni. Így is lett, még csak bidelni sem bideltek rá végül, az alternatíva hiány és a meglévő opciókba vetett, irreálisnak tűnő bizalom pedig akár évekig visszavetheti a klubot onnan, ahova vérrel-verejtékkel felküzdötte magát az elmúlt két évben.

Meg sikerült oldani azt a bravúrt, hogy a vékonka tavalyi CB vonalnál még vékonyabbak lettünk szeptember 1-re, miután a tűzoltásra bedobható Lucas elment, jönni pedig az égvilágon senki sem jött. Egy Matip sérülésre vagyunk attól, hogy európai szinten kompetens középső védő ellen álljunk ki a topcsapatok ellen, otthon és külföldön. Időzített bomba, ami Watford-szerű meccsek sorát hozhat majd. Mindez azon a nyáron, amikor Höwedes-t kölcsön lehetett volna venni addig, amíg újra rámegyünk VVD-re. (akire simán lehet, hogy még két-három évig rátehénkedik a Southampton, miért ne tehetnék?)

A támadósort nézve teljesen oké volt az ablak, Salah fasza vételnek tűnik és sokat fog segíteni abban, hogy ne lehessen újból ’17 január. A Lallana sérülés és Coutinho saga sarokba szorításaira hozott Ox is okos üzletnek tűnik, mostani piacon oké pénzért. Solanke fasza low risk – high reward fiatal.

Ellenben a full-back pozi is parás Klopp ideérkezése óta, az egész tavalyi évet egy senior fullbackkel toltuk végig, aki ráadásul ki is dőlt év elejére. Minderre egy reménytelinek tűnő, de sorozatterhelésre egyelőre biztosan alkalmatlan Robertson lett a válasz, illetve az ismételt bizalom gerjesztés abba a Morenóba, aki a híres tottenhames gólja óta semmi mást nem csinál 3 éve, csak lelomboz.

Értem én, hogy valahol a saját faszságom a marquee (vagy ahogy idén hívta a Liverpool Echo, statement of intent) signingok  és az átigazolási rekordok monitorozása, de beszédes, hogy a nagy szavak mellett ezt a nyarat is le sikerült úgy hozni, hogy Salah add-onjaival talán év végére majd átvisszük a 6 évvel ezelőtti, teljesen más világban született Carroll dealt. Vicc, és rövidtávon semennyit sem tud javítani a hangulatomon az, hogy Keita jövő nyáron jönni fog, az idei bideknél 20 millióval kevesebbért. Nem érdekel, hogy kiket milyen összegekkel kóstoltunk be, amíg senki sem volt közel ahhoz, hogy materializálódjon idén nyárra. Lemarról tudjuk, hogy 15 millával többe került volna, mint amennyit ráküldtünk, és aminek a felét az Origi kölcsönből vissza lehetett volna húzni. Eleresztettük, mint mindig minden ilyen arcot ilyen helyzetben. És megint maradhat az erkölcsi győzelem, hogy mennyivel okosabban költünk, mint a manchesteriek.

Sok gólt fogunk rúgni és sokat fogunk kapni 2017-18-ban. Az Outscore Till We Die pedig addig a pontig egy nagyon szexi filozófia a mai fociban, amíg egy csapat nem akar címeket nyerni.

macca8: Kicsit messzebbről kezdem. Mivel én vagyok a jakuzzi legidősebb tagja, már a 46. évemben vagyok, így talán kicsit más perspektívából tudom nézni, mindazt ami a fociban zajlik. Pontosabban nemcsak a fociban, hanem úgy általában az életben vagy a való világban. Ha visszagondolok 20 vagy 30 vagy 35 évvel ezelőttre, amikor még éppencsak csordogált az információ, amikor még meg kellett várni a másnapi újságot vagy legalább az esti híradót, hogy valami iszonyúan szűrt infomorzsát kapjunk bármiről, ami érdekelt minket, akkor a legszembetűnőbb változás, hogy most a folyamatos jelenben élünk. Jelen időben követhetjük nyomon, ha egy repülőgép felszáll és merre tart, ezren ugranak megmondani, hogy ki van benne és miért. És ezt mindenkivel meg lehet tenni, a riválisokkal szintén. A folyamatos jelen egy másik következménye, hogy mindenről tudunk – vagy tudni vélünk. Az orrunk előtt van minden csapat és minden játékos, pontosan tudunk (vagy tudni vélünk) róluk mindent, ha rászánjuk az időt. Ez azt is jelenti, hogy míg korábban nagy erőfeszítések árán legfeljebb a saját csapatoddal lehettél tisztában, mostanra kinyílt világ, és olyan szomszéd telkekre nyílik rálátás, hogy megvakulunk azok zöldjétől. Minden lehetőség itt van előttünk, mindig újabbak és újabbak nyílnak, folyamatosan. Míg régebben sokkal tovább tartott hozzászokni egy új szerzeményhez (autó, ház vagy maradva a focinál: játékos vagy edző), egészen egyszerűen azért, mert lassabban jöttek az infók és jóval kevesebb is volt. Most minden felgyorsult, Klopp már szinte kövület, pedig még nincs két éve sem, hogy itt van. Alig négy éve kezdődött az utolsó ezüstszezonunk, a 12 évvel ezelőtti BL-győzelem pedig már szinte az őskorban van. Folytonos izgalomban élünk, mert látjuk az összes lehetőséget, és ami tegnap volt, már rég elmúlt. Éppen ezért azt gondolom, hogy ez az egész átigazolási mizéria egy kortünet, a türelmetlen jelenben élésé, az állandó más, új utáni vágyakozásé, amikor már nem tud megelégedni az ember azzal, amije van, hanem mindig a legújabb szexitrendifenszi (™ Schmidt Mária, fuckyeah) cucc kell. Mert ha nem, az a világvége, nem vagyunk elég szexitrendifenszik, lemaradunk, és ha nem szerezzük meg azonnal, dühösek és frusztráltak leszünk. Az, hogy a rendelkezésre álló dolgainkkal mit lehet kezdeni (ha mondjuk nem cserélem le az autót, telefont, laptopot, stb csak két vagy három évvel később, mennyit tudok megtakarítani, és azon mennyivel jobb autót, telefont, laptopot tudok venni), már nem nagyon jut eszünkbe. Egy keretépítés pedig nem egy vagy két ablak alatt történik, ez belátható szerintem.

És hogy rákanyarodjak az értékelésre is: szerintem Klopp ilyen értelemben egy régivágású edző, a munkában és a fejlődésben hisz. Természetesen nem is vak, és látja, hogy hol vannak a lyukak a keretben, de azt is látja (mert naponta látja a játékosait), hogy ki mit végez edzésen, és milyen potenciál van benne. Ki gondolta volna, hogy Moreno itt lesz velünk ebben a szezonban is? Szerintem nagyjából senki. Pedig Klopp tavaly is elmondta, hogy milyen klasszul dolgozik edzéseken – kincstári szövegnek gondoltuk mindannyian: hát persze, hogy nem fogja cseszegetni, de Morenónak már csengettek, tudjuk ezt mi, Jürgen. Gomez? Én is azt mondtam, hogy ilyen előszezon után, inkább ne kísérletezzünk vele. Alexander-Arnold? Mindenki rizikósnak gondolta, hogy egy 18 éves játsszon ott, igaz?

Szóval, nem újdonság, hogy Klopp sokszor elmondta, hogy szerinte jó a kerete, de mi ezt nem nagyon vagyunk hajlandóak elfogadni. Persze, minden kereten lehet javítani, és fontos, hogy mihez elég jó a keret. És azt gondolom, hogy erre minimum a Top4 a válasz.

Az idei cél az volt, hogy ezen a kereten a lyukas posztokra igazolva találjunk a jelenlegieknél jobb játékosokat, miközben a lyukak között is felfedezhető volt a sorrend is. Mit tekintettünk hiányposztnak: elsősorban kellett egy vagy két FB, balra mindenképp, de egy backup jobbra. Mindenki meglepetésére ezt gyakorlatilag házon belülről oldotta meg Klopp és csak egy backupot hozott bagóért. A másik, ami miatt mindenki sírt – főleg a januári szenvedésünk miatt -, hogy előre kell még ember, mert ha kiesik Mané vagy Firmino vagy Coutinho vagy Lallana, akkor bajban vagyunk. Erre jött Salah és meglepetésre egy ifjú ígéret, Solanke, aki szintén meglepetésre, kiszorította a favoritomat, Origit is. (Kis kitérő: nekem Origival együtt is kompakt volt az első csapat, de tény, hogy a sebességi tényezőt nem vettem elég komolyan, illetve nem láttam be, hogy Kloppnál ez mennyire döntő tényező, jóllehet ez elég nyilvánvaló volt.)

A harmadik a középpálya volt, ahová a BL-terhelés miatt mindenképpen kell plusz ember, hiszen ez a legmegterhelőbb poszt, amelyik amortizálja az embereket, ráadásul Henderson sarka szintén kérdőjelessé teheti bevethetőségét. Morenóval és Robertsonnal ugye nyertünk egy embert (Milner tökéletesen alkalmas a rotációra középpályán, bárki ellen bevethető, szinte sosem sérült), és Gujictyal együtt már heten voltunk ott, ez kielégítőnek látszott, így hogy jött Ox, a helyzet még jobb, hiszen ő itt is és elöl is bevethető, miközben a sebessége a leggyorsabbakkal vetekszik, rengeteg tapasztalata is van.

Keita lett volna az igazi boom, de sajnos csak jövőre jön hozzánk, hiába próbáltunk 20-25 millióval többet kínálni (ez is tény, kéretik az FSG megítélésénél figyelembe venni). Mindazonáltal ez így is jó biznisz, Keita minden megközelítésben egy unikornis, olyan főnyeremény, amit nem lehet eléggé értékelni.

Ahogy azt is a lehető legnagyobb fegyverténynek értékelem, hogy Coutinho itt maradt nálunk. Henry személyesen szólt le, és mutatott erőt, mutatta meg, hogy a Liverpool már nem az a klub, ami volt: akkor adunk el, amikor a klub jónak látja, és nem akkor, amikor az egy játékosának vagy egy másik klubnak eszébe jut. Ez egy nagyon komoly állásfoglalás, és ismételt jelzés, hogy jó kezekben a klub.

És akkor jöjjön a nyár egyetlen, ámde annál komolyabb kudarca: Virgil van Dijk le nem igazolása. Ezt sajnos mi rontottuk el, ha nem ilyen ügyefogyottan próbálkozunk, vélhetően a holland már túl van a harmadik bajnokiján is nálunk. (Itt kell megjegyeznem, hogy arra nem találok semmilyen utalást, hogy a klubtól valóban kiment volna egy hivatalos közlemény a megegyezésről. Köszönet Lackonak, hogy erre felhívta a figyelmet. Bár az átigazolások során annyi minden történik, amit készpénznek veszünk, és aztán kiderül, hogy egyáltalán nem igaz. Mondjuk, hogy VVD lecserélte az ügynökét, azt aki képviselte korábban őt és Koemant is. Nos, például ebből semmi sem igaz: Nem is az volt az ügynöke, és nem is cserélte le. De ugyanez Barkley esetében is: szó sem volt medicalról, egyszerűen januárra halasztotta a döntést. Így az, hogy készpénznek vesszük, hogy a klub hivatalos nyilatkozatot adott ki VVD leigazolásáról vagy a vele való megállapodásáról, nem tűnik jogosnak, mert semmilyen nyoma nincs. És lehet, hogy még az ügyefogyott jelző sem állja meg a helyét, mert mi van, ha nem is klub környékéről jutott ki az információ? Ráadásul azóta sem született semmilyen sztori egyik lapban sem arról, hogy Klopp mondjuk leordította volna Edwards fejét, esetleg fordítva, vagy esetleg, hogy Gordon vagy Moore fejmosást adott vagy kapott volna. Persze, lehet az is, hogy ezt aztán végképp igyekszik a klub a legnagyobb diszkrécióval kezelni, nehogy a belső viták kijussanak a nyilvánosság elé. Még jöhet ilyen, ami majd elmeséli a teljes sztorit, de az a videó, amiben a Sheffield United utolsó napját követi nyomon, elég árulkodó, hogy milyen 180 fokos fordulatok következhetnek be, akár pár órán belül is.) Ami a helyettesítést illeti, itt van a legnagyobb nézetkülönbség a jakuzzin belül. Pontosabban, én is biztonsági játékot nyomtam volna, vagyis szerzek egy középhátvédet, aki nagyjából megüti Lovren szintjét, hogy legyen 4 CB a szezonra. Innentől válnak szét a vélemények, én ugyanis megpróbálok racionális magyarázatot keresni, hogy Klopp miért nem ezt tette. Tegyük fel, hogy amennyiben hozunk valakit VVD helyére, VVD távozik az egyik riválisunkhoz. Én simán bevállaltam volna ezt, de Kloppék nem. És ebből logikailag az következik, hogy a stáb a jelenlegi csapatot, keretet, CB-négyest elég jónak kell, hogy ítélje az ide fél- vagy egész szezonra. Inkább vállalják, hogy egy ránézésre, papíron nagyon rizikós hármassal (Gomez a negyedik) mennek neki a szezonnak, mint igazolnak valakit. De nem, nekik csak VVD kell vagy senki más, még kölcsönbe se. Ha ésszerűen (vagy észszerűen) gondolkodunk, akkor egyszerűen muszáj, hogy az jöjjön ki, hogy elég jónak és terhelhetőnek tartják az ittenieket, mert még a nagyobb kockázat – nagyobb nyereség se jön ki, hiszen ha nem jól ítélik meg az ittenieket, akkor úszhat a Top4, és a továbbfejlődés újabb fontos állomása. Vagy tényleg hosszú távra tudnak tervezni, és még ezt is elfogadhatónak tartják, hogy a megfelelő emberekkel kerüljön a helyére a puzzle. De felfoghatjuk ezt úgy is, ahogy Lacko mondja: csak egy CB-t akarnak igazolni, nem többet. És ezen a ponton utalnék vissza Kloppéknak az elején említett track recordjára a jelenlegi (és amúgy az új) játékosok képességeit illetően. Szóval én ebben tudok bízni, hogy Kloppék képesek a jelenlegiekből is a lehető legjobbat kihozni, némi taktikai csavarral, a csapat finomhangolásával, egyéni fejlesztéssel. Mert ne feledjük, hogy a foci csapatjáték, azaz a középpályásoknak és a támadóknak is szerepe van a védekezésben, a kloppi fociban pedig különösen. És ha a széleken és elöl is sebességet adunk a játékunknak, akkor ezzel mondjuk a kontrák veszélyességi faktorát tudjuk csökkenteni (máris nem annyira kiszolgáltatott a két CB), illetve ha a két FB különös gondot kell fordítson a beadások megakadályozására, akkor a beívelések sem okozhatnak akkora gondot.

Mindent összevéve nekem tetszik az a hozzáállás, hogy nem pusztán lyukas posztokra keresünk játékosokat, hanem pontosan meghatározott tulajdonságokkal KELL rendelkezni ezeknek a játékosoknak. Ezzel persze jócskán meg is nehezítjük a saját dolgunkat, hiszen így jelentősen szűkítjük is azt a kört, ahonnan válogathatunk. A jó hír az, hogy az összes kiszemelt minket választott, méghozzá a legkomolyabb riválisokkal szemben is.

Mivel azonban az egyik legfontosabb lyukas posztunkra nem tudtuk elhozni a kiszemelt játékost, így az ablakunk nem tökéletes, csak rendben levő. És nagyon szurkolok, hogy Kloppék értékítélete ezúttal is helytálló legyen…

McA: Faszoskák, ezt még nekem se nagyon volt türelmem végigolvasni, gondolom, hogy vagytok ezzel ti, akiknél nem jön cserébe a KKK. Kóla, Kess, Kurvák, mégmielőtt. Gondolkoztam is rajta, hogy bazmeg, a rengeteg száraz nyünnyögés mellé annyi ideje próbálok valami színt becsempészni, hogy a végén még tényleg elhiszitek rólam, hogy csak ez a stílusom, a focihoz meg hülye vagyok. Na majd legközelebb korán kelek, én írok akadémiai székfoglalót és/vagy karakterekből kirakott FSG felé fordított imazsámolyt, aztán majd Macca fog bazmegolni helyettem. Kb. mint Dévényi Tibibá a mogyoró úti óvoda farsangján, hogy rúgja meg a macc(sk)a

Féltem Kloppot. Olyan jó edző, olyan jó fej, féltem, hogy el fogja baszni. Okosabb nálam? Jobban ért hozzá? Nyilván. Rodgers is jobban ért hozzá. Ellenben nála is láttuk az embert, aki megmérettetett, és gyenge volt (nem szakmailag értem, hanem emberileg) és félek, hogy itt is túl fogja tolni Kloppo. Ahogy egyébként az első hónapjaiban is túltolta a gegenpresszinget, meg a fitnesszt, aztán fogytak az emberek, meg feltűnt, hogy több meccset játszunk, mint a bundásban.
Kellett egy CB. Tudjuk, látjuk, ne kelljen elsorolnom, hogy mit gondolok Klavanról, Gomezről, Lovrenről. Most ha átlépünk a klub bizonyos szereplőinek retardáltságán, ami miatt vissza kellett vonulni a VVD frontról adódik a kérdés: Miért nem léptünk tovább?

  • Az egyik eset lehetett, hogy abban lehetett bízni, hogy a SA mégis megtörik és elengedni. Mondjuk, ha azt vesszük, hogy elég konzekvensen és publikusan mutatták a fuckot, én ebben nem hittem. Ha ez volt a terv és ezért nem mozdultunk rá másra, akkor akárki is intézi az üzletek Ayre után, akárki beszél telefonon ügynökökkel a háttérben, az nálam megbukott és a fejét követem most. Mert mint mondtam, nincs az a kurva ég, hogy nem lehet ezt olyan helyről le backchannelezni, hogy egyébként mégis mi van anyátokkal drága testvéreim, ahonnan eddig egy fél csapatot vettünk. Vagy Ayre vihette el a telefonos noteszt.
  • Másik, hogy Klopp azt mondta, hogy nem kell ember. Mondjuk itt a januári átigazolás mondogatását se értem, mert ugyan úgy befújhat minket az SA, ha akar. Vagy olyan ez, mint egy társasjáték, hogy bizonyítékot beadni a következő körben már nem lehet? Szóval abban se lennék biztos, hogy csak januárig kell VVD nélkül lennünk. Node adódik a kérdés, hogy miért nem vettünk akkor mást? Ha jól tippelek, akkor Klopp ebben a ludas, mert övé az első és az utolsó szó, kérte a CB-t, biztos, hogy kapott alternatív célpontokat (vagy mint mondtam, jelentkezem Liverpool scoutnak), és nem kért belőlük.

Na és erre mondja azt Macca, hogy bízzunk az edzőben. Bízom benne. Szerintem ért hozzá és szerintem most fasz volt. Az idő eldönti. És bocsmá, de éppen nem alakult ki az égessük meg McA-t front itt bizonyos pontjain a fonatnak meg a jakuzzinak, hogyhát mit képzelek, meg miért hisztizek úgy nyélen, mindjárt az ablak legelején, és miért nyomom fullba a trollt. Hát ezért. Még nem tudom bizonyítani, hogy igazam volt, de majd megpróbálom, aztán úgy is el lesz megint vakarva sérülésekkel, market climate-el, balszerencsével, meg rossz szöglet elleni védekezéssel. Van mozdítható ember a piacon? Ha csak a középpályás posztból indulunk ki, van. Nem is egy. Nem Ox volt az elsőszámú célpont, de amikor nem jött Lemar, kifizettük, eljött, fakin done. Nem hiszem el, hogy CB poszton ne lett volna ember, és nem is kell elhinnem, mert ez Klopp makacssága volt szerintem, meglátjuk, be fogja-e szopni. Remélem nem.

Az ablak milyen volt? Őszintén? 70-30 arányban szar. Nem jött VVD (a mi hibánkból) és nem hoztunk senki mást (a mi hibánkból – a mi döntésünk miatt). Ráadásul az időzítés se volt a legjobb, korában letudtunk mindent hamar, most meg még hesszelni kellett a deadlányt, amit szórakoztató, de valahol meg mégis kurvára bénázás. Outscore? Kurvajó, tényleg, jót tesz majd Manénak a nyomás, hogy állandóan vissza kell hozni a csapatot a meccsbe. Csak jó lenne, ha a focizni tudó mackóink az ilyenek miatt nem unnák meg a tökölést 2-3 év alatt, és vennék a stafétát más felé, csak mondom. Vicces, hogy még a fülembe cseng amit Gringow mondott vmikor Clyneról, hogy ilyenek ezek a végtelenségig terhelhető srácok, hogy egyszer eltörnek, de akkor nagyon. Na, ez most van itt Clyne esetében, szóval FB poszton, bár lehetett volna ide proper emberkét is akasztani (TIPPELEM), maradtunk a cover típusúaknál. Ami egyébként nem baj, ha a CM poszt erős. És ez kezd azért elég erősnek tűnni: Ox-al, Cou (időszakos) megmartásával, Lallana majdani visszatérésével szerintem a PL legjobban stuffolt középpályája, ennek szívből örülök. Csak kérdezném: Hogyhát más posztokkal ilyet nem lehet csinálni? De ha választani kell, akkor inkább tényleg a középpálya legyen bivaly, meg legyen verseny, szóval lehet, hogy 40 az a 30. Azért egy pillanatra képzeljük el, hogy veszünk egy kvázi Sanchezt az Ajaxból. Fiatal, tapasztalt, még feka is. Mennyire nyugodtan írnánk itt jóminden ablakról, de jó ég.

Mit gondolsz a többiek nyári ablakáról?

guthmate: Azt gondolom a PL, mivel úszik a pénzben idén is erősödött, így semmivel sem lesz könnyebb a bajnokság, mint tavaly volt, hiszen az objektíven nem bizonyítható állítás, miszerint a PL kiscsapatai a legerősebbek a bajnokságok közül igaz.

A másik téma a keretmélység, azt adottnak tekintjük, hogy a nagycsapatoknak a sok meccses, heti kettősen pörgő csapatoknak kell a rotáció és kell minden posztra két bevethető játékos. A PL és BL HG szabálya is ennek fényében lett alapvetően megalkotva a 17 külföldi felnőtt + 8 (4 CHG a BLben) HG felnőtt plusz annyi fiatal, mint nem szégelsz lefektetésével.

Ehhez képest a depth chartom szerint a City 18, a Tottenham 20, a Chelsea 20, mi 22, a United 23, az Arsenal 24 felnőtt játékossal vág neki a szezonnak és senki sem maxolja ki a külföldi felnőtt keretét. Nekem, a logika nagy hívének ez nem kerek és nem értem miért teszik ezt a csapatok egy ilyen pénzes és ennyire kiélezett versenyben miért nem élnek minden lehetőséggel, amivel szabad. Az is következik, hogy alapvetően a City, Tottenham és a Chelsea is vészesen soványnak tűnik, így első ránézésre.

A Mourinho második év magicben bízó United tűnik elsőre a legerősebbnek és a bajnoki címért folytatott verseny legnagyobb kandidánsának. Komolyabb távozójuk maximum a megöregedett Rooney lehetne. Ellenben érkeztek tipikus Mourinho-igazolások. A kicsiket rendszeresen szétszedő és HG Lukaku, a középpályás védekezést tovább erősítő Matic, aki mellett a golden boy Pogba jobban élhet, valamint még egy kemény védő Lindelöf személyében. Azt gondolom, erősödtek a nyáron és nagyon adja magát az idei év nekik főleg, hogy Ibrakadabra lesz a szezon második felében.

A vékonyka keret ellenére az egyre inkább Guardiola-féle specko focira szabott Cityt tartom a második legerősebbnek. Nagyon durva nyáron vannak túl. Ilyent is csak olajos pénzes csapatnál tudok elképzelni, mint amit toltak. Lepasszolták a legjobb napjaikat maguk mögött tudó megkopott sebességű támadó fullback négyesüket egyszerre távozott Sagna, Zabaleta, Kolarov és Clichy. Érkezett helyettük Walker, Danilo, Mendy. Így lett egy csapásra a csapat gyengeségéből az elöregedett FB sorból egy csili-vili új sor. Mondjuk a bal FB mélység, így nincsen meg. No persze kiszórtak még egy csomó nem Guardiola kompatibilis focistát, mint Fernando, Nolito, Navas. Szereztek egy új elvileg Pep-kompetibilis kezdő kapust a tavaly nem annyira beváló Bravo helyett és hozták még Bernardo Silvát a Monacoból. A szűk keret miatt vannak gyenge pontjaik, hiszen nincs balbekk pótlás, a controller poszt elég sovány az öregedő Touréval, Gündogan sérülékenysége miatt Silva és De Bruyne mögé nincsen mélység. Tehát vannak még bajaik, de Guardiola van annyira taktikailag változékony, hogy el tudja rejteni a bajaikat és összességében erősebbek lettek, főleg a növekvő Guardiola-kompatibilitás miatt, valamint most már több mint egy éve tanulják ezt a focit.

A többiek, főleg a Chelsea, nem értem, mit csináltak a nyáron.

A Chelsea Conte alatt 3 Cbvel tolja szinte folyamat, erre nincs megfelelő mélység a poszton. Costa lába félig kinn van már az ajtón. A keret szerintem vékony az idei több meccs és kevésbé szerencsés sérülések miatt, nagyon megszívhatják ezt az idei szezont. Nem csoda, hogy felröppent a pletyka a nyári inaktivitások miatt távozna Conte.

A Tottenham azt gondolom az utolsó nap behúzott Aurierrel Walker eladásából jól jöttek ki. Ezen felül náluk nem beváló játékosokat adtak el jó pénzért. Az érkezőik egy tehetséges ifjonc CB az Ajaxból és az ősöreg Angliában nagyot soha nem durrantó Llorente nem agyeldobós, így összességében azt gondolom sem nem erősödtek, sem nem gyengültek. Viszont a keretükre ránézve, ha az a Liverpool keret lenne, akkor már sokan eret vágtak volna, hiszen alapvetően kettő, azaz 2 db felnőtt CB-val vágnak neki a szezonnak és két ifjonccal, még ha ebből az egyik az Ajaxból jó pénzért hozott ifjú tehetség Sánchez is. Azt is gondolom, hogy a csatár mögötti támadó trióra, főleg mivel Lamela sérülékeny, Nkoudou meg fingom nincs kicsoda, a meglevő négy játékosuk nagyon sovány. Kane mögé Janssen, ha nem robbant második szezonjára, akkor kevés. Az igazat megvallva, nem tudom, hogy kik vannak nekik az egyébként erős utánpótlásukban, még azt is figyelembe véve, hogy Pochettino szeret és tud ifjoncokhoz nyúlni a helyükben félnék a keret mélység miatt.

A Top6ból az Arsenalt gondolom most jelenleg leggyengébbnek. Persze LaDVD nagy fogás és erősítés Kolasinac is, viszont ennyi volt az érkezők sora. Értem, hogy az EL-re elég a gyengébb keret is. No, de eladták Ox-t, Gibbst, a be nem vált Gabriel Paulistát, Sanogot. Kölcsön adták a tavalyi nagy igazolásukat avagy flopjukat Lucas Pérezt. Ez elsőre nem tűnik durván szar nyárnak és a keret is – ha nem veszem figyelembe a hagyományos Arsenal sérülékenységet – erős. No de szerződése utolsó évébe került Sánchez és Özil a két legnagyobb sztárjuk. Wenger aki szerintem egy zseni volt, megöregedni látszik és összességében valahogy az elmúlás, szétesés, ami jellemző rájuk.

gringow: Északi riválisainknak jobban sikerült a nyaruk, mint a délieknek, azzal a kárörvendési vigaszdíjjal, hogy legalább az Arsenal tovább bomlik. Vettek egy jó középcsatárt úgy, hogy már van nekik, miközben védők kellettek volna nekik nagyon, de azokat meg nem vettek (valahonnan rémlik ez a sztori). A lejáró szerződésű, boldogtalan Sanchez tömlöcözés teljesen érthetetlen, na de ez legyen az ő bajuk egy olyan évben, amiben legfeljebb akkor lehetnek Top 4-esek, ha Manchesterre városát a comebackelő David Copperfield eltünteti a Földről.

Ha már ott tartunk, Guardiola keményen pörgette a Yolo-kereket, mindenhova vett, ahova szüksége volt, a vörösebbik oldalon pedig Mourinho is egyértelmű győztesként jött ki. Lukaku és Matic pont az a két csávó lehet, akik az idén tavaszra összeálló keretet a bajnoki címig tudják felerősíteni. A plusz egy évnyi Zlatan szintén nem fog rosszul jönni.

A Tottenhamnek velünk ellentétben tényleg csak mélyítenie kellett, amit abszolváltak is, a Llorentével felvizezett Kane központúság külön jó pont lehet. Eladták 50 milliért Kyle Walkert a Citybe, ami egy 25 millióért eladott VIII. kerületi garzon így. Rizpekt.

A Chelsea kérdőjelesebb, ott – bármennyire is furcsa a PL aranyuk után rögtön kimondani – Conte széke is attól függhet, hogy Morata működni fog-e vagy sem. De ők a Chelsea, már így is eléggé készen voltak, és noha gyengébbek lesznek a két fronttal, mint tavaly az eggyel, még így is mocsok erősek (Itt ki szeretném írni magamból, hogy kifejezetten adom Contét, és borzasztó identitászavar, hogy életemben először bírok egy Chelsea edzőt. Rossz ezzel a tudattal kelni nap, mint nap, de talán segít, ha beszélek róla. Köszönöm!)

macca8: Mátéhoz hasonlóan én is a United keretét tartom a legerősebbnek, csupa tapasztalt, jó fizikumú, de nem labdaügyetlen focista, van sebességük is (Valencia, Shaw, Miki, Martial, stb.), simán bajnokesélyesek. Itt található az én táblázatom, ami a legfrissebb adatok alapján készült: 

 

A City ránézésre szintén erős kerettel rendelkezik, de itt talán túl sok az új ember (Bernardo Silva, Mendy, Walker, Ederson, Danilo), de nagyon kevés a felnőtt játékosuk, és néhol talán öregebb az ideálisnál is, bár nem vészesen. Jól erősítettek, de nem tökéletes nekik sem az ablakuk, Mendy helyén nem nagyon látszik, ki játszhat, és a Fernandinho, Yaya (34), Delph trió a középpálya mélyén sem tűnik azért annyira acélosnak, Gündogan jelenthetne menedéket számukra, ha nem lenne sérült/keresné a fizikai kondícióját. Van 18 felnőtt játékosuk (köztük Delph), Jesus és Sané fiatal, ehhez jönnek az ifjú titánjaik (Zinchenko 21, Adarabioyo 19, Diaz 18, Foden 17), ami azt jelenti, hogy Sanéval és Jesusszal van meg a posztonkénti 1,8 mezőnyjátékos. Ráadásul összesen 24 játékost neveztek. Szerintem a Fonat felrobbant volna, ha egy bajnoki címért menő csapatnál ilyen karcsú létszámú keretet hoz össze a vezetőség…

A Chelsea bajnokként a legnagyobb rejtély. 25 embert neveztek, akik közül csak 20 felnőtt van, közülük az egyik Costa, aki szinte biztosan nem fog már többet náluk játszani. Sőt, a ebből a 19 felnőttből három kapus (mint nálunk), azaz 10 mezőnyjátékos-posztra van 16 felnőtt játékosuk. Conte három középhátvédes rendszerét adottnak tekintve csak négy felnőtt jelöltjük van erre a posztra, miközben van BL is. Christensen és egy Clarke-Salter nevű 19 éves fiatal van még, de így sincs meg az egy posztra két ember. Aztán folytatva a kérdőjeleket: a két WB posztból csak az egyikre van két ember, a másikon egy nagy kérdőjel van, ahogy a két középső embernél is egy Drinkwatert tudtak igazolni (bár végül is bajnok, szóval pofa befog…).

De a támadóhármas két szélső posztjára is csak három ember van (Willian, Pedro és Hazard), centernek meg Morata és Batsuhayi. Szerencsével ki lehet húzni, de ez így nagyon vékonynak tűnik, hozzánk képest is, még ha a meglévő 16 felnőtt minőségi is.

A Spurs is kérdőjel számomra, főleg CB-poszton, de érteni vélem, hogy Dier és Sanchez backupnak jónak tartható, igaz Dier ebben az esetben kiesik a középpályáról. A kettős terhelésre nekem ez vékonynak tűnik, csak 20 felnőtt van a keretükben, közte Rose és Lamela, két hosszú ideje sérült, valamint a 22 évesen felnőttnek számító Nkoudou. Nekem ők sem tűnnek erősebbnek, masszívabb kerettel rendelkezőnek nálunk.

Az Arsenal érdekes, mert éveken keresztül ők voltak az állandóan újjáépülő, mindig fiatal csapat. Ehhez képest a keretükben 7 (hét!) 30 éven felüli játékos is van, köztük Mertesacker vagy Cazorla és Debuchy, akiknek sérülésrekordjuk igen komoly. Mégsem ez a legnagyobb bajuk, hanem az, hogy mintha teljesen utat, célt tévesztettek volna, akik maradtak sem tűnnek elég motiváltnak, elkötelezettnek. Ha ezen felül tudnak emelkedni, lehet esélyük, de az elmúlt évek nem ebbe az irányba mutatnak. És itt jegyezném meg, hogy a Liverpool korfája viszont ideális, a riválisokhoz képest is, még a Spursben is négyen vannak 30 vagy afölött, míg nálunk csak Milner és Klavan, akik csak csereként jönnek számításba.

Összességében szerintem a két manchesteri klub erősített nálunk jobban (azzal a megjegyzéssel, hogy a City felnőtt játékoslétszáma nekem kevésnek tűnik a céljaikhoz és a terhelésükhöz képest), a többiek nem.

McA: Nyalom a nyálát az összes jakuzzis kismackónak, nálam is a két manchesteri megküzd a bajnoki címért, mi meg a londoniakkal a wenger kupáért, ahol a névadó csapata fúrja magát bele legjobban a dugóhúzóba. Azt csak halkan jegyezném meg, hogy nem teljesen értem az értetlenkedést mondjuk, a Tottenham vagy a Dinamó kerete fölött: Nekik is biztos megvan maguk Grujic-tya vagy Kentje, akiket a podcast alatt olyan hangosan véstünk bele a depth chartba, és döngetve a mellünket, hogyhát SENIOR emberekkel megvagyunk.

macca8: Elnézést, hogy így a végén még reagálok McA felvetésére, de muszáj, mert meglettem szólítva. A City pl. 6 fiatalt nevezett (többet is bevethet persze), de ez a hat fiatal: Sané, Jesus, Diaz, Foden, Zinchenko és Adarabioyo, míg én a saját keretünkben összesen négy fiatallal számoltam (AA, Gomez, Solanke és Grujic). Azaz nekik 18+2, nekünk meg 20 felnőtt játékosunk van (Ings, Markovic és Flanagan nélkül). A Dinamó Musondával, Kenedyvel, Clarke-Salterrel és Christensennel “támad”, plusz nevezte 17 éves kapusát – negyediknek – Bulka nevűt. Azaz a Dinamónak van 19 felnőtt játékosa, Drinkwaterrel és Costával együtt. Isten bocsássa meg nekem, de abban lehet, hogy konszenzus van, hogy mondjuk Drinkwaternél jobb Milner.