Minőségi fölény

Ennyink volt a Watford elleni meccsen, amit fel tudtunk mutatni. Simán benne volt ebben a meccsben egy összetákolt győzelem, de messze nem voltunk ott, mint mondjuk tavaly az Arsenal ellen idegenben, se játékban, se koncentrációban, se semmiben. Baj ez? Meg fogtok lepődni, mert ez a meccs speciel pont nem zavart, maximum bizonyos részeiben, rövid ideig, de már az is elmúlt.

Engem is meglep, de nem a teljes kiégés, de még csak nem is beletörődés beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy ja, igazából van ilyen. Inkább úgy mondanám, hogy van egy állapota ennek a keretnek, aminek megléte esetén nyugodt tudok maradni, akár hosszú távon is, lehet viszont olyan is, hogy igazából nem. Nem akarok most a meccs összefoglalója kapcsán olyan dolgokba belemászni, amit egyrészt érintettünk a podcastban, másrészt amiket zárójelbe tesz a tény, hogy még nem zárult be az ablak. Akár kiadás, akár bevétel oldalon. Egy darab meccsből egyből előre extrapolálni egy egész szezont pont teljesen felesleges, azt meg, hogy hozunk-e CB-t, el fog-e menni Cou, veszünk-e még középpályást tényleg nem tudom. Az megint más kérdés, hogy ha bezárul az ablak, akkor egy fix keretről már én is tudnék mondani egyet s mást, de maradjunk csak szépen ennél a meccsnél, nincs hova kapkodni.

Amit láttunk, az a tavalyi Liverpool volt. Annak minden erejével, gyengeségievel, játékával, stílusával, mindennel. Annak azért a fosabbik kiadása, de láttunk azért már ilyet. Ha ezt a meccset berakjuk valahova tavaly tavaszra, egy top6 elleni győzelem utánra, nem gondolnám, hogy bárki meglepődne. Mert mi is történt: Játszottunk idegenben egy kiscsapattal, akik ránézésre 1,3x fokozaton pörögtek, mint mi, felkészültek, tudták, hogyan lehet megfogni a Liverpoolt. És mivel tavaly óta nem történt semmi változás, ezért meg is fogták. Tényleg. Az első félidőben nettó jobban voltak, mint mi, és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy többet passzoltak, cseleztek, rúgtak kapura, hanem arra, hogy ki mennyire tudta megvalósítani a haditervét, amivel a meccsre készült. Ők ennyit tudnak, azt ki is hozták magukból, ütköztek, faragtak, ha kellett letámadtak, ha kellett nagyon okosan zártak vissza buszba, ez egy nagyon szépen megkoreografált tánc volt, amiben egy lépést nem rontottak el. Harcoltak ki pontrúgást, amit befejeltek, kihasználták a védelmünk csúszását és bénázását, 2 gól bentvan, nagyjából ennyi is volt bennük. Állva tapsolok, tényleg, nem iróniából, a sittes kiscsapat playbookjának kiszínezős háziját nagyon szépen megtolták.

Adódik a kérdés, hogy oké, de mi mit csináltunk ezzel. Hát, nagyon sok mindent nem, legnagyobb rákfenéje a Watford elleni csapatunknak nem is annyira a védelem volt (és itt hangúlyozottan nem a védekezést értem), hanem a középpályás hármas. Sikerült egy olyan csodálatos együttállást előadni, hogy gyakorlatilag védekezésben és támadásban is deficites volt ez a kiváló középpályás hármas. Szeretetünk öl, butít és nyomorba dönt: Gini konkrétan rosszabb volt, mint a sport szeletes rasta gyerek, bebuziskodott egy gólt (a 3.-ra gondolok), sok labdát elszórt, ziccert rontott, de úgy általában támadásban is kurva nagy fék volt. Canci dettó, bár – nyilván elfogultságom miatt is – őt azért jobbnak láttam: legalább adott egy szép lepörgetést Manénak a góljánál, meg néha belendült támadásban, védekezésben meg letett pár okos taktikai faultot. Hendóról sajnos így részleteiben nem tudok nyilatkozni, mert konkrétan egy darab megmozdulására sem emlékszem, ami így magában azért mindent elmond. Itt van igazából a kutya elhantolva: Hiányzott egy kvázi-AM a középpályáról. Valaki, aki tud focizni, és nem kell hozzátenni egy ilyen kijelentés után, hogy „ahhoz képest, hogy…”. Lallanát és Cou-t is ezért tartjuk, csak ugye most pont egyszerre sérültek. Micsoda elképesztő pech barátaim, ilyet még nem is hallottam. Trollkodok, nyilván.

Láttunk egy full tavalyi csapatot, ugyan az a felállás, nagyon hasonló játék. Csak ugye más nem játszik olyan szépen a hegedűn, mint Cou, meg bennünk volt egy jó adag fáradtság is. Gondolom. Mert az azért elég zavaró volt, hogy presszingünk konkrétan nem létezett, meg nem is voltunk annyira kemények, mint a Watford, vagy amilyenek tudunk lenni. Ha nincs presszing és magasan van a két CM, akkor egy jól kontrázó csapat ellen, pláne, ha van platóhátú négere, az elég nagy szopó, mégis, látva ennek a 3asnak a teljes hasznavehetlenségét Klopp, egy percig nem jutott eszébe, hogy átálljunk 4-2-3-1-re és hozzunk be még egy támadót. Bobby bőven tudta volna hozni azt a kapcsot a támadók és a középpálya között, amit Cou mélységből olyan jól megtud oldani. Abban bízott, hogy jobbak a játékosaink és majd megoldák, és valahol ebben igaza is lett. Mané tolt egy szép beindulást, Bobby atombaszó labdalevétel után pont jól emelt át, meg Mo befutott egy félfos labdát tizinek. Amikor már vezettünk, voltak még helyzeteink, mert jobban kinyílt a Watford, de maguk a gólok inkább voltak egy-egy játékosnak a villanásai, mint az, amikor csapatként bedaráljuk őket, mint egy úthenger. Meg azért valahol itt is látszott, hogy Ikarus töréshez kurva jó a gyors szélső, meg egy jó támadó CM aki tud kiugragtni. És akkor nézzük meg a keretet, hogy amúgy hogy állunk ezekből.

Támadó CM rovatban egy fél gondolat Cou-ról: Bevallom én az utóbbi időben csak átpörgetem a Fonat és nem olvasok bele, mert ez a végeláthatlatlan faszverés ami jelenleg zajlik elképesztően untat. El akar igazolni? Semmi gond, menjen. Fizessék ki érte a kért összeget, ha nem, akkor marad. Ti komolyan azt gondoljátok, hogy Cou Liverpool szurker? Én nyilván maradnék a Poolban, bárki hívna, de ez azért elég ritka. Azért is vagyok ennyire nyugodt ebben a kérdésben, mert őszintén, szívem mélyéről hiszek benne, hogy van elég számú és minőségű középpályás a piacon, akiket meg lehet szerezni még most is. Meg lehetett volna már régóta, de ezt nem akarom újra kinyitni. Nyilván én is dolgoztam már több cégnél, kitanultam a szakmát, jobb lettem, mentem tovább egy komolyabbhoz, aztán megint máshova, feljebb a létrán, óriási spanságban jöttem el mindenhonnan. Most lehet az 5 éves szerződés kérdésével jönni, de rém felesleges. Jobbat akar, nyerni akar kupákat, perkáljanak érte és Isten áldja. Most adja be, később, deadlányon, faszomat se éredki. Ha marad, akkor is a maxot fogja hozni, mert nyilván Cou amúgy egy jó gyerek, ha megy, akkor meg venni kell embert és kész.

Beszélhetünk itt a védelemről is, de igazából nálam mindkét fullback oké volt: Morenónak nem volt kiugró helyezkedési hibája, az meg, hogy gól előtt lerántják, az meg nem igazán a hibája, hanem egy ismert tényező, amivel kalkulálni kell. Nem egy tank, mint Canci, de cserébe gyors és jól megy előre. AA is inkább azzal tűnt ki, hogy jól támadott, de nekem nem szorul ökölbe a záróizmom, ha a szezon nagy részében őt kell nézegetnem FB-ben. Simán elvisel ez a csapat hosszú távon két ilyen FB-et, ha a középpálya kurva jó, de itt most ennek pont az ellenkezőjét láttuk. Ja hát igen, szöglet elleni védekezés. Most erre mi a faszt tudok mondani: ha Minyonnak bejött, hogy telerakták Mel méretű bábukkal az ötöst és azokon gyakorolta az öklözést (pun intended), akkor lehet h kéne hozni egy non-league kőműves válogatottat, hogy velük meg a szögletet toljuk. De az, hogy ennyi év, ennyi edző, kicserélt fél keret után még mindig itt tartsunk, az valahol szomorú.

A lényeg, hogy rettenetes para nem történt. Oké, lehet azért is van, mert tavaly annyira benne volt a csapatban ez a kiscsapatok elleni utolsó pillanatos szopás, meg úgy általában a bénázás, hogy ezen már végképp meg se lepődök. Ami valahol szomorú, mert nyilván az előrelépést várjuk, de azért a tavalyi csapat is bejött a 4. helyre 76 ponttal, én meg bőven láttam a mostani csapatban a tavalyit. Kicsit szürkébben, meg toprongyosabban, de nem kell azért annyira sokat javulni, hogy egy ilyen meccset simán hozzunk. Mi lesz ha bejön a BL is, és látványosan nagyobb lesz a terhelés? Amíg nem fixálódott a keretünk, nem nyilatkozom.

Nyomhatnám nyélen a kurvaanyázást? Nem akarom, mert nincs miért. Egy elemű halmazból még marhára nem tudok becsülni előre, most ilyen sallangokon meg szintén nem tudok felháborodni, hogy Klopp oltári fos módon cserélt, vagy hogy taktikailag annyira volt rugalmas, mint egy fagyott rozmártetem. Ha így marad, akkor suhog majd a faszkorbács, de egyelőre csak várni tudom, hogy ez a mostani csapat a tavalyinak a szelleme, vagy annál valami jobb lesz, ebbe a meccsbe igazából bele tudom látni mindkettőt.