Amikor csak bukhatunk

A Hoffenheim ellen olyan meccset játszunk, amin mi csak bukhatunk, hiszen ha tovább megyünk, semmi nem történt – behúztuk a kötelezőt és benn vagyunk a BL-körben. Viszont ha nem sikerül továbbmenni, akkor az ősz szenzációját okozza a csapat – de legalább is 1-2 hétig címlapos szenzáció – és mehetünk a tundrára. Ha ugyanezt megnézzük a Hoffenheim szempontjából, az egyenlet pontosan megfordul: az az előzetes elvárás, hogy kiesnek ellenünk, az a szenzáció, ha tovább mennek. Ez alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy rajtuk semmilyen lelki teher nincs, ellenben a mieinket nyomja rendesen. Sosem szerettem ezt a fajta felállást. Szoktunk is ugyanezzel szívni januárban az első FA kupa fordulóban.

Mi mással is kezdhetnénk, mint egy kis ismerkedéssel a Hoffenheim csapatával. A jobb emlékezetű olvasóinknak annyira nem lesz meglepő, amit most mondani akarok. A mai világ annyira felgyorsult, hogy az új dolgok nagyon rövid ideig számítanak újnak, és hamar a feledés homályába vesznek, hiszen napi szinten olyan információmennyiség zúdul a nyakunkba a médiából és a közösségi médiából, hogy azt lehetetlen követni, úgy hogy a zembernek legyen élete. Alapvetően azt akarom ezzel mondani, hogy a RB Leipzig az aktuális német újgazdag/feltőkésített aktuálisan utált csapat mellett szerintem már nagyon kevesen azonosítják a Hoffenheimet, mint az újgazdag/köcsög csapat. Pedig a Leipzig nem csinál semmi mást, csak kopizza a Hoffenheimet – igaz, ezt sikeresebben teszi. Az igazi poén az, hogy ugyanaz a személy felelős mindkét csapat alacsonyabb osztályból való felemelkedésért. Ralph Rangnick neve az egyszeri Liverpool drukkernek is mond valamit, hiszen jelenleg a Leipzig sportigazgatójaként ő nyilatkozza rendszeresen, hogy Keita nem eladó. Szerintem a csávó a német foci egyik legutáltabb figurája lehet azzal, hogy mindkét újgazdag projekt esetében ott bábáskodott a kezdeteknél. A Hoffenheimnek 2006-2011 között volt az edzője. Az ő vezetésével ment fel a csapat a 3. osztályból az élvonalba a SAP alapító Dietmar Hopp pénzén.

Szerintem valamennyire ismerős a sztori. Hoffenheim település egy 3200 lakosú kis falu. Arról nevezetes, hogy ott született Dietmar Hopp, aki piszok gazdag lett, majd kitalálta, hogy a szülöfalujának márpedig szüksége van egy komoly focicsapatra. Pénze sok volt a SAP révén, ott volt a mindig kapható Rangnick, így lett a csokapik Hoffenheim. Ma már az új csoda 30150 fős stadionjuk a szomszéd városban van. Ahol a stadion éppen kisebb, mint maga város a 35 ezer fős lakosságával együtt.

Azt gondolom, mindenki tudja, hogy a Hoffenheimben focizik Szalai Ádi. Gondolom azzal sem mondok újat, hogy tőlük hoztuk Firminót, így inkább a következő érdekességgel szolgálok nekte: jelenlegi edzőjük Julian Nagelsmann. A nevet olvasva senki sem fogja felkapni a fejét egészen addig, míg el nem mondom, hogy a csávó fiatalabb, mint én hiszen 1987-es születésével idén töltötte a 30-at. A fickó a második szezonját kezdi meg vezetőedzőként és így nevéhez fűződik a Hoffenheim valaha volt legjobb Bundesliga szezonja. Természetesen ő is, mint manapság minden fiatal focis múlttal nem rendelkező edző, megkapta a kis-Mourinho becenevet. Nagyon kíváncsi leszek neki jobban be fog-e ez válni, mint AVB-nek.

A Hoffenheim focijáról az igazat megvallva nem sokat tudok. A játékos keretüket végig nézve Szalai Ádin kívül csak a korábbi Arsenal be nem vált üstökösök neve ismert, így Nordtveitté és Gnabryé. Ami miatt félelmetesek, hogy a keretük tele van az új német iskolát képviselő fiatal tagbaszakadt németekkel, így ellenük is bajban lehetünk a rögzített szituációknál.

A mieink kapcsán a figyelmünk most Coutinhón és az átigazolási szezonon van, hiszen egyszerre nem tud elég gyorsan itt lenni szeptember elseje, másrészt meg pikk-pakk itt lesz. Ha a Hoffenheimet sikerrel vesszük, akkor számunkra a transfer window tartogatja az igazán érdekes dolgokat. A hangulatunk alapvetően nem túl vidám, és nem egyszerű ilyenkor ilyen fontos meccset tolni.

Azt gondolom, hogy a megszokott 4-3-3-an nem fogunk változtatni. A magam részéről nagyon adnám, ha az idén mi is azt csinálnánk a kapuskérdés kapcsán, hogy Minyon a bajnokikon véd és Karius a kupakapus, mint ezt az elmúlt években láthattuk hosszabb-rövidebb idei a Real és a Barca csapatától. Részemről, így reménykedve Kariust tippelem a kezdőbe. Annak érdekében, hogy legyen rotáció, így a Milner-Matip-Lovren-Moreno védelmet tippelem. A középpályán a sérülések miatt most nincsen játék lehetőség ilyen fontos meccsre, így marad a Henderson-Wijnaldum-Can. A legjobb támadótriónk és a többiek között akkora szakadék van, hogy Salah-Firmino-Mané trió újbóli kezdését tippelem azzal, hogy valamelyikük hétvégén a padon kezd.

Alapvetően a meccs annak fényében lesz piszok nehéz vagy viszonylag könnyebb és szórakoztató, hogy a Hoffenheim fog-e ellenünk angolkiscsapatosan Ikaruszozni vagy sem. Mivel ezt nem tudom, így tippelni sem tudok a meccsre vagy a meccs képére.