Az idény legnehezebb meccse

Szinte. Ugyanis Tony Pulis aktuális verőlegényeihez, a West Bromhoz látogatunk ma délután. Tekintve, hogy a nagyok ellen idén szárnyaltunk, a kicsik ellen szenvedtünk, a fizikálisan reménytelen fölényt a legaljább ősangol dagonyafocival vegyítő csapatok ellen pedig sz*ptunk, Puli bácsi idegenben lényegében a PL-idényünk legnehezebb meccse. Ennek fényében érdemes adjusztálni meccs előtti elvárásainkat és a fogadóirodák 1.9-es oddsát fiainkra.

Azt a naiv hozzáállást javasolnám minden kedves sporttársnak, hogy úgy üljünk hideg sörrel a fotelbe vagy a bárszékre, hogy mi ma az albioni pokolból egy szép kerek 0-val fogunk eltávozni. Legfeljebb ér minket egy kellemes meglepetés, rosszabb esetben pedig még tovább gyarapodik a sérültlistánk. Épp ezért taktikailag valami inkább meglepőt szeretnék látni Kloppéktól, és nem éppen a 3 vagy 5-védős rendszerre gondolok, hisz a szélen sebezhetősége miatt az eleve halálra lehet ítélve egy, meccsenként átlag 389-szer beadással operáló csapat ellen. (Made-up statistic, ease your mind.) Továbbra is tartanám, hogy a nyáron kitalált 433 szent grálja lehet a Liverpoolnak a PL megnyeréséhez top4-ében való megragadáshoz, csak a pad – legyen az bármilyen hosszú is – ehhez a játékhoz nevelt játékosokkal kell tele legyen. Most épp a 11 sincs meg hozzá, Hendo, Lallana, Mané kényelmesebb pozícióból fogja végignézni ezt a könnyed vasárnapi kis kereszthordozást.

Az esetleges pontvesztéstől azért sem szabad megijednünk – és másnap kizárólag kurva anyázós locsolóversekkel járni a falu házait -, mert az idén a kicsik ellen hozott 1.9 ppg is elég lehet elvben a top4-hez. Legyen 2, amit az előző két meccsünkön hoztunk is. Ha valamikor a következő hat meccsünkön vesztünk egységet, akkor az a most következőn lehet elfogadható.

A West Brom pedig már hozta a Pulis-csapatok fő célját, a 40 pontot már 4-gyel meg is haladták. Innentől remélhetőleg besonkázva baktatnak ki nyúllegelőjükre. Ettől még biztosan állat módjára fogják a focinak csúfolt „játékukat” hozni saját közönségük előtt. Ami talán működhet ellenük: 4-2-3-1. Az idény első felében otthon 3 csapattól kaptak ki: Everton, MU, City. Nagyon vegyesek futballszempontból, mégis mind ezzel őrölték fel őket nagy nehezen. (Meg hogy volt egy klasszisabb támadó elöl, aki elkezdte beverni.) Illetve az Everton 3(5)-védős rendszerrel kezdett, amit már félidő előtt lecseréltek, mert borzasztóan nem ment, és 1-0 volt oda.

Adódik tehát a Can-Lucas DP, 3-asnak pedig Woodburn-AA-Cou/Firm (1-1 félidő) + Studge, ha nem 100%, akkor Origi felállás. Vesztenivaló nincs, gyors játék kell, masszív védelem, aztán lesz, ami lesz. Mosoly, vagy nagyon enyhe anyádatlóhátonTony. Az idegőrlően szar foci, 70%+-os labdabirtoklás, bekapott kontra és/vagy szögletgól kódolva van ebbe a délutáni meccsbe. Ne lepődjünk tehát meg, és ne rontsuk el a húsvéti családi szieszta légkörét. Don’t worry, be happy jelszavakkal csemegézzünk a megmaradt tormás üvegből, miközben az aktuálpolitikai csitcsetbe Tony Pulist beleszőve nyugtatjuk kedélyeinket a nagybácsival.

Optimizmusra még a már említett idény vége, 40 pont átlépve szituáció adhat okot: a fenti top7-es hármason kívül márciustól már két kiscsapat ellen is kikaptak otthon, formájuk pedig láthatóan hanyatlik. A vicc kedvéért ránéztem Pulis PL-érájának utolsó 6 meccsein hozott pontok és az előtte gyűjtött egységek kapcsolatára. Tényleg vicces, mennyire stabilan hozta be mind a 7 idényben aktuális csapatát a 42-47 pontos sávba, és az is, hogy mennyire függetlenül attól, mennyivel állt 6 meccsel a vége előtt.

Megszokott lineáris regressziós ábra az illesztés egyenletével és az erősséggel (R^2). Vízszinted tengelyen a Pulis-PL-csapatok 32 meccs utáni pontjainak számát, míg a függőlegesen az ezt követő 6 meccsen szerzett egységeket olvashatjátok le.
(Klikkre nő.)

Az ábra kiválóan mutatja be, hogy mennyire beleszarik az idény végébe, ha már megvan a 40 pont. (A 73%-os R-négyzet amúgy tényleg megmosolyogtatóan erős összefüggés.) A mostani (rekord) 44 pontjuk 2.2 pontot jelezne előre utolsó 6 meccsükre, vagyis ha ellenünk nyernének, akkor az már meglepetés, nem tekintve hogy még lesz 5 másik meccsük pontot gyűjteni.

Egy szó, mint száz: tele a gatyám, és nem lepődök meg, ha Pulis ellen pontot hullajtunk, de ez az orkgárda félig már Mordor tüzes partjain nyaral, így remélem kölni helyett paprikaspray-vel érkezünk West Bromwichba.