Kőmutatás

Semmi se csökkenti úgy a produktivitást, mint a határidő teljes hiánya, így a kimutatás se került ki úgy szerdára, mint ahogy terveztem, és bár a táblázat belső felhasználásra már január végén megvolt, ettől még nem került ki a vásárlás előtt, mert két oldala van a dolgoknak.

Kezdjük is a befizetésekkel, ugye két helyre lehetett adományozni, az én személyes bankszámlámra, és a Fonat Paypal-fiókjára. Ennek modálisan osztott kimutatása látható lejjebb időrendi sorrendben visszafelé (tehát a legkésőbbi befizetés van legfelül), annyi cenzúrával, hogy csak monogramok szerepelnek a nevek alatt. Valószínűleg ez egy tökéletesen felesleges elővigyázatosság csak a részemről, de valahogy így érzem a legjobbnak.

A bankszámlán ez összesen 161 549 Ft befizetés 3939 Ft-os átlaggal és 3000 Ft-os mediánnal, összesen 41 befizetőtől.

A Paypalra 117 509 Ft-ot kaptunk összesen 33 adományozótól, 3456 Ft-os átlaggal és szintén 3000 Ft-os mediánnal.

A Paypal a profitját a befizetésektől vonja le (legalább számlavezetési díj nincs), így a 117 000-ből csak 110 379 Ft landolt valójában a számlánkon, ez cirka 6%-os sápolás. Ez sajnos elég sok, de egyrészt olcsóbb, mint mondjuk a Kickstarter, másrészt a bankszámlás utalásokkal együtt a teljes banki költség valahol 3-4% körül kell hogy kiátlagolódjon, pontosabbat azért nem tudunk, mert az átutalásoknál a bank az átutalót terheli a költségekkel, nem a címzettet.

Szóval összesen összegyűlt 271 928 Ft azt 500 fontra, ami bőven túllövése a célnak, kábé 200-ig akartunk eljutni azért, hogy minden banki költség fedezve legyen (már ez is nagyon biztonsági tartalékvolt), de a felajánlások elérhetőségeinek leszedése után még napokig jött be pénz a banki átfutási idők miatt, így csúszott meg ennyire a bevételi oldal.

A kiadási oldalon egyedül az 500 fontos követ fizettük ki, nem kell ilyen emlékplakett meg minden ilyesmi, a lényeg maradjon a lényeg, ahogy ezt meg is mondtuk jó előre. Ez 179 eFt-ba került nagyságrendileg, a bank még rádobott 5000 Ft-ot, így a teljes kiadási oldal 184 eFt lett. Itt láthatóan nem vagyunk forintra pontosak, ez a fizetési nehézségek miatt van (nem fogadták el a Maestromat, pedig elvileg lehet azzal fizetni), végül GlenTheMatematician intézte a rendelést, és ő már elhanyagolta azt, ami valójában tényleg elhanyagolható.

Lényeg a lényeg, 184 000 Ft került a kiadási oldalra összesen, és az összes maradék felajánlás a Paypalon van mostantól, összesen 57 928 Ft, plusz a 30eFt tartozásom a Fonat számlájának. (Az átutalásnál még nem volt frissítve a bevételi adatbázis, és az utolsó két átutalóval nem számolva ennyivel többet utaltam magamnak, és ez még nem ért vissza a Paypalra.) Szóval a maradék összegünk 87 928 Ft, amit a terveink szerint a podcastek tárolására (esetleg minőségfejlesztésére) költünk majd, és amelyet szándékaink szerint teljes egészében a Fonat működésébe fektetünk be, ennyi pénzből elég sokáig tudnánk fizetni a saját domaint egy értelmes blogmotorral például. Ennek a pontos felhasználásáról még nincsenek konkrétumaink, de ha lesznek, majd csinálunk egy kimutatást abból is.

Utoljára az maradt, hogy szeretnénk még egyszer megköszönni mindenkinek a felajánlását, hozzájárulását, ötletelését valamint a projekt bármilyen természetű támogatását, mi nagyon örülünk, hogy ez így létrejött és létrejöhetett nektek köszönhetően, long live the Fonat.