Neunundneunzig Luftballons

A City elleni idegenbeli meccs után egyedül az Everton ellen maradt rangadónk (értsd; könnyen nyerhető meccsünk) a szezonban, és bár a szezonban a (jelenlegi) top6 elleni veretlenségünk, és az ezeken begyűjtött 20 pont (azaz 2,00-ás ppg) megmozgat bennünk valamit középtájon, ezt egyáltalán nem ezen a meccsen értük el. Befűztük mára a némafilmet, beraktuk mellé Benny Hillt bakelitről, a fegyverekben pedig szódabikarbónára cseréltük a lőport, hogy végül együtt sírjunk meg nevessünk a vászon előtt.

(Vigyázz, sok GIF-es tartalom lesz, a mobilneted megeszi reggelire).

Pedig egészen egyszerűen meg lehetett volna nyerni ezt a meccset.

Tényleg ennyi lett volna, igazából bármelyik fél részéről, és akkor lehet ignorálni a rigót is, aki csak azt a tizenegyest nem fújta be, amit már nem lehetett befújni. (Mané esete amúgy szerintem nem volt az, Agüerotól se vágtam hanyatt magam, Sterling viszont fél méterről csak hozzá tudna érni egy beadáshoz, ha közben nem ütné el hátulról Milner, ráadásul az már piros is, és voltak még vérfakasztó belépők is mindenfelé, szóval akadt gond rendesen.)

Ebből a megoldási opcióból viszont nem lett semmi, mert az utolsó mozdulat valahogy soha senkinek nem sikerült egyik oldalon se, kábé az se lepett volna meg, hogy ha Firmino kihagyja 1v1-ben úgy, hogy Clichy békén hagyja, és nem akarja a sztratoszférába küldeni a hónalját. Amit láttam 11tegen11-es xG-modellt, ott úgy lett 5 fölötti a meccsen elvárt gólok mennyisége, hogy Lallana ajtó-ablak-zsiráf helyzetét bele se számolta, mert nem vette lövésnek azt a félluftot.

De a legjobb ebben az 5+-os xG-ben, hogy összesen 3 védés volt a meccsen, Minyonról elő is került egy gyerekkori videó egy hasonló szituációból.
Lallana dédapja is megvan ám.

De egy kicsit megkomolyodva beszéljünk a meccsről is.

Kloppotól annyi meglepetést vártunk mára, mint a menzás krumplifőzeléktől, és ezt tökéletesen hozta. A City ellenben engem tényleg meglepett abban, hogy képes volt a Yaya Tourét berakni ellenünk emberhátránynak, illetve 8 napon belül harmadjára ugyanazt az öttagú támadószekciót, melyben azért a Sané -KdB – Sterling tengelytől nem nagyon lehetett kiegyensúlyozott teljesítményt várni ekkora terheléssorozat mellett, akármennyire is bikák meg csődörök.

De igazából mindegy, ez legyen az ő bajuk, meg ne én mondjam már meg, hogy Nolito és Iheanacho azért valamikor belekerülhettek volna a rotációba, hogy ez ne így süljön el. De mondom, mi ennek inkább a haszonélvezői voltunk, nem fogok itt panaszkodni. Guardiola is nagyfiú, meg tudja enni amit főzött.

Az már más kérdés, hogy egyáltalán nem látszik a Pep-effekt ezen a Cityn, sem a bajnokságban, sem Európában nincsenek előrébb, a játékukban pedig szintén nem látom a futball forradalmát se ellenünk, se bármikor. A mostani ppg-jük a tavalyihoz képest 17%-kal javult, ami amúgy mutat valami hatást, de a Spursé pl +14%-nál jár, mi +22%-nál. Ezalatt egyébként +11%-kal ment fel a mindenkori negyedik helyezett meccsenként pontátlaga tavalyhoz képest, szóval nem hiszem, hogy Pellegrini lényegesen rosszabb számokat mutatna a mostaninál, ami 180 milliós nettó nyári költésnél azért feldobál pár kérdőjelet. Ez amúgy még nyilván változhat a szezon végére, csak ha már én írom az összefoglalót, ez már kikívánkozott belőlem még most.

De le a Cityről, rá a meccsre.

Yaya emberhátrányáról már beszéltünk, meg a támadófogatuk fáradtságáról is, nálunk meg ugye nem volt meglepetés. Hendo és Lovren még mindig inkább sérült mint nem, így Klavan és Can igazán formába lendülhetett, amire elég hálás ellenfél is volt a City, mert ellenük azért nem elvárás ezeken a posztokon a támadóerények villogtatása, mint mondjuk egy Boro ellen az lenne. Can ennek megfelelően elég jól is játszott, és bár baromi szimpatikus ez a gőzmozdony-attitűd, hogy ha egyszer beindul akkor visz mindent, de mindig ott lóg mögötte a szenes vagon amit húz magával (haladóbbaknak szerkocsi), ami miatt egyszerűen képtelen vagyok teljes értékűnek látni a játékát. Számomra egész egyszerűen ezen a poszton a jelenlegi játékstílusunkhoz Can nem elég jó, nem ő kell oda.

De persze ettől még lehetne neki helye a csapatban, csak hát az nem opció, hogy Lucas, Klavan vagy most épp bárki középpályást játsszon. Ragnartól ez nem is elvárás, és igazából még a gólért se feltétlenül tudnám hibáztatni, ő egy csereember, szerintem nem reális elvárás, hogy 100%-osan zsebre tegye azt az Agüerot, akinek pont az olyan helyzetek a specialitásai, mint amit most is belőtt. Klavan alternatívája kábé Kolo megtartása lett volna, ami hiába volt romantikus gondolat a nyáron, mindemellett elég vérfagyasztó is, sokkal jobb az ahogy most állnak a dolgok.

Vagy persze ott lenne még tökéletes megoldásnak Sakho, ha ott lenne tökéletes megoldásnak Sakho. Remélem létezik olyan Canossa-járás amivel vissza tud kerülni a kánonba, mert egy profi hozzáállással sokkal többet érne annál a 20 millió fontnál, mint amiért már elengednénk.

A meccs képéhez még ezt az ábrát tenném hozzá, ahol jól látszik, hogy Sterling már a hőtérképen is lesen helyezkedik, meg, hogy Agüerot egyszerűen megsemmisítettük a kezdő formációnkban (csak az első cseréig van víve a gráf). Biztosan egy halom egyéb okosság is rajta van a táblán, a City jobbra tolt támadásától kezdve Wijnaldum fontosságán, és a Can-Milner kapocs (és egyben Hendo) hiányán át, de igazán jó következtetéseket akkor lehet majd csak levonni ezekből, ha egy hosszabb időszakra meglesz az összes, ez pedig még nincs. Nekem legalábbis, Máténak biztos van egy pincéje tele manókkal, akik nem hogy gyűjtik ezeket, de ők rajzolják.

Ha lesz rá lélekjelenlétem, az év végi összegzésekhez kigyűjtöm ezeket a táblákat a top6 és a bottom14 elleni meccsekre vonatkoztatva (bár 7-13 is lehet még a dologból ha az Arsenal nem találja fel a spanyol viaszt), mert baromi sok információ van ezekbe belekódolva, amiket érdemes lehet kiszűrni majd a teljes képet látva.

Most viszont marad egyelőre a részleges kép csak, az Etihadból elhozott 1 ponttal, és a megőrzött top6 elleni veretlenséggel, ami amúgy még mindig elég szépen cseng. Maga a meccs összbenyomásban kevésbé, az egymondatos összefoglalást pedig ezúttal a Britannián kommentelő Spurs-ös Pretorioustól lopom, aki szerint mindkét csapat érdemel 1-1 pontot, de 3-t egyik se. Ha akarnék se tudnék jobban egyet érteni.