Delphoi Jakuzzi 2016/17

38261_sterrenbeeldenondergoedA nyári pihenőnk után újult erővel futunk neki az új szezonnak mi is a tavalyi megterhelő szezon után. A Jakuzziban felfrissülve a tegnapi átigazolásokat áttekintő beszélgetés mellett belenéztünk a varázsgömbbe, hogy az új szezonos reményeket, várakozásokat el tudjuk mondani. A továbbiakban a nagyjából változatlan formában 4. alkalommal megjelenő év végén majd megmosolyogható Jósdánk következik.211Mi lenne az álomszezon?

guthmate: Negyedik alkalommal csináljuk már ezt a posztot szezon felvezetőnek és negyedik alkalommal is csak ugyanazt a választ tudom adni, mint eddig: a bajnoki cím. Ebben a minőségben a kupák nem érdekelnek.

Glen: Én viszont először pötyögök, de nyilván nem írhatok mást, hogy bajnoki cím. Meg hogy Sturridge a meccsek 90%-án kezdő lesz és simán alázza a Kane-Vardy és tököm tudja milyen sztárt vesznek a többiek bandát a góllövőlistán.

szederbokor: Bajnoki cím a Leicester és a Spurs előtt, a United meg darabjaira szakadva az alsóházban a Stoke mögött.

macca8: egy ponttal a MU előtt bajnoki címet szerezni

Szücsi: Joe Allen a magasba emeli az FA kupát és a liga kupát, a maradéknak meg jó, amit Macca írt.

McAllister: Van az álomszezon, meg van az, amikor az ember egy Stohl Buci tribute este végével úgy érzi, csak akkor lehet teljes az estéje, ha felhúz a konty alá a halálos dózis 2,5x mennyiségű LSD-t. Ha ilyen álomszezonról van szó, akkor bajnoki cím, MU-t feloszlatják Fellaini hűtlen kezezéséért könyökkel, a S_n szerkesztőségére meg taktikai atomcsapást mérnek. Ha csak a sima, eggyel több pizzaszeletet vertem be az esti sorozathoz, ezért fájó pocival furcsát álmodok típusú álomszezonról beszélünk, akkor Wenger kupa, hogy teljen má’ be jövőre a kedd estém bazmeg.


Mi lehet a realitás?

guthmate: A PL eddig is az erős versenyről volt híres, de kijelenthetjük, hogy sosem volt még ennyire kompetitív, mint idén lesz. Az összes nagy kispadján vagy világklasszis menedzser ül vagy erre a címre pályázó fiatal tehetség, hiszen a Citynél Guardiola, a Chelseanél Conte, a MU-nál Mourinho, az Arsenalnál már két évtizede Wenger, nálunk Klopp, míg a Tottenhamnél Pochettino ül a kispadokon. Ellenben BL helyből meg továbbra is csak 4 db van, azaz a baromi egyszerű logika alapján két csapat jó kerettel, jó edzővel le fog maradni. A leges-legújabb tévészerződés pedig azt okozza, hogy mindenki tud nagy pénzekért ismert/jó labdarúgókat szerződtetni. Tényleg senkinek sem gond 10-20 millát kifizetni egy játékosért. Tehát a PL környezete rendkívül nagy verseny vetít előre a hazai porondon, így a realitás számomra, mint oly sok éve már az, hogy legyünk versenyben a Top4-ért. Ezt idén kiegészítem azzal, hogy alakuljon a csapat tovább Klopp képére és ha már nincs nemzetközi haccintér, akkor menjünk a hazai kupákban egyet.

Glen: Lassan évek óta lehet szajkózni a “na de idén aztán tényleg megjósolhatatlan” mantrát. Főleg egy ilyen Leicester év után mégis mi az, hogy realitás? Szvsz valahol pont a Leicester a realitás. Három dolog miatt: meccsszám, TV-pénzek és futballfilozófia.

Olvashatott a nagyközönség egy jó kis statozást tavasszal a meccsszám -> helyezés kapcsolatról. Na, most ebből kiindulva – és hogy nem tesszük ki idén a lábunkat Westerosból -, így a Top4 simán realitás. Bőven kevesebb meccsünk lesz, mint ahonnan ez igaz.
Megspékelve ezt a másik két tényezővel. Egyrészt az Abra-éra első bő 10 évében a pénzügyi szétszakadás okozta a Big 4 kialakulását, majd a negyedik – mi – lecserélődését. Ez – nemcsak emiatt, de nagyrészt – az egyre kevésbé koncentrálódó és így az olajmilliók relatív előnyét csökkentő TV-money miatt egyre szűkebb mezőnyt, és így nekünk – a csődközelt még sok év után is hegként viselő klubnak – ez több esélyt ad.
Végül futballfilo. A Leicester sem azért nyert, mert kurva nagy mákerek. Tudatosan építették ezt a futballt, és lehet nem szeretni, de ragaszkodtak hozzá. Ez az, amit többek közt BR nem volt képes megcsinálni, pedig nem volt hülye gyerek, nagyon nem. Hogy Klopp is ragaszkodni fog a tavaly elkezdett tervéhez, azt hiszem mindenki sejti. Nem biztos, hogy a 4-2-3-1-e és ez a keret lesz a Szent Grál, de ennél a palinál ez könnyen benne van. És akkor, ha már futballfilo: a többi nagynál mindenhol új kezdődik, kivéve persze a bérletes negyediket. Ez nekünk most egy nagyon szerencsés csillagállás.

szederbokor: Az amit leírtam, Allen a United elé varázsolja a Stoke-ot, a Zlatan-Mourinho anyag-antianyag robbanás meg szétveti a so called fellegvárat.

Amúgy poén nélkül, a Spurs nem idén fog előrébb lépni, de egy sima top4 kinéz nekik, az Arsenal sose olyan erős, de soha nem is olyan gyenge, mint ahogy kinéz. A Leicester kicsúszik a négyesből a BL miatt (de eljut odáig, mint az Arsenal a BL-ben), de a WHU-val és a Sotonnal erős fingatótriót alkotnak majd. Ekkor ugye pályázunk majd négyen a két maradék helyre a harminc mérföldre lévő vadkeleti galaxisvadászokkal, meg az Ikarusz Plusz nevű képződménnyel.

Guardiola és Conte nyeli majd ezerrel a taknyát a novemberi esőben, a Csillagromboló United meg elketyegteti a dinamitköteghez drótozott vekkerét a friss nitrós hordói tetején, és reméli, hogy előbb ér véget a szezon minthogy a robbanás bekövetkezne. Ez nekem amúgy full 50-50, de majd besegít a brit bulvársajtó amikor Pogba meghúzza José lányát.

Ami minket illet, mi szeptember végéig össze nem állunk rendesen, lesz pár csalódás, amíg fel nem áll a védelem annyira, hogy lehessen támadóbb középpályát a pályára festeni, de a szélhátvéden kívül mindenhova van alternatívánk, úgyhogy ha egyszer sikerül rendesen elindulni, akkor szakad majd utánunk a beton.

macca8: Fogalmam sincs. Egyre több csapat egyre több pénzt költ, egyre jobb edzőkkel és játékosokkal teszik egyre kiszámíthatatlanabbá a bajnokság végeredményét. A topcsapatok új edzőkkel újabb bizonytalansági tényezőt jelentenek. A realitás talán még mindig inkább az, hogy a top3 közül valamelyik lesz a bajnok, mi meg kepesztünk a top4-be kerülésért. Klopp előző szezonban szerzett rutinja viszont akár valamiféle trófeát is érhet.

Szücsi: A két manchesteri csapat és a dinamó az új koncepciók építésével beragad a rajtnál, a T’hamnek és a Leicesternek sok lesz a BL terhelés, az Arsenal szokás szerint hozza a top4-es ppg-t. A fent leírt abszolút reális körülmények miatt és mert Klopp elkezdi rázni a metálsérót befutunk 1-4-ig bármelyik helyre, de akár még egy dobogó is befigyelhet (csak pozitívan, hogy legyen min röhögni jövőre)

McAllister: Annyi tényező van, hogy el se kezdem őket kibontani, mert pont felesleges. Szerintem valahol a (szokás szerint rekord alacsony) negyedik hely 3-5 pontos sugarában leszünk a végén, aztán hogy az most fölötte lesz, vagy alatta, ér-e bajnoki címet vagy csak egy 9. helyet, jóég tudja. Ha mégis tippelhetek: Utolsó pillanatos negyedik hely, gólkülönbséggel, egész pontosan több lőtt góllal, a Tottenham ellenében. Előttünk Dinamo – MU – Arsenal, Guardióla kispajtás meg kezelgetheti a torokgyíkot a 7. helyen.

38372621-acceptable-colorful-word-on-the-wooden-backgroundMi az a minimum, ami még elfogadható?

guthmate: Kloppnak hosszú távú szerződése van és mi is vele ő is velünk hosszú távra tervez. Ettől még idén igazából nincsen különbség a minimális elvárás és az előző kérdésnél leírt reális elvárás között.

Glen: Nemzetközi kupaindulás megszerzése. Első teljes éve a mesternek, nagyon hosszú távon tekintjük a jövőt, ha nem jön össze a BL, nem fog összeomlani a világ. De egy ilyen bő kerettel – ok, még alakulhat -, és a kölcsönadós-visszavásárlási opciós nagyon attraktív piaci szereplésünkkel kötelező, hogy jövő évre bekerüljön egy nemzetközi kupába.

szederbokor: Igazából bármi sajnos. Van más lehetőségünk? Baromi kiszolgáltatottak vagyunk, ha Klopp nem működik, akkor eléggé tágra zárt lukkal nézünk elébe az elkövetkező szezonoknak. De nem ez lesz.

Szücsi: Ha nincs meg a top4, de úgy nincs meg, hogy kőkemény versenyben irdatlan magas pontszámmal nem húzzuk be, emellé fajintos futball figurákat látunk minden meccsen elfogadható, ha nincs top4. Ez a teljesítmény fájó, de elfogadható lenne.

macca8: Hatban kéne azért végezni és/vagy egy kupa (inkább FA-, mint Liga).

McAllister: Több szerzett pont, mint tavaly. Legalább 5-el.

thumbMit vársz taktikai és management szempontból a szezontól? Avagy teljes mellszélességgel a hazai kupák is?

guthmate: Az idei szezon legfontosabb kérdése, hogy a Kloppball, hogyan fog teljesíteni a Pulis-féle Ikaruszok ellen. Persze az is érdekes kérdés, hogy a Mourinho-Conte féle luxusbuszok ellen mire lesz jó, de a végső bajnoki helyezés, avagy a Top4 nem Top4 kérdése nem a Top6, hanem a “többiek” elleni meccseken dől el. A “többiek” ellen kell 2+PPG-s átlagot hozni és nem a Guardiola-féle Cityt felkoncolni a Kloppballal. A szezon nagy kérdése, hogy az idei nyáron beszerzett extra gólerősség, extra sebesség és extra pressing a Kloppballt eljuttatja-e egy olyan szintre, hogy Ikarusz törésre is alkalmas lesz-e?
A szezon azzal, hogy az ünnepi pörgést leszámítva heti egy meccses lesz alkalmat fog adni arra, hogy Klopp eddze, formálja a csapatot szezon közben is. Lesz alkalma a stilisztikai, taktikai elképzeléseit beleverni a fejekbe. Tehát javuló formát és szezonvégi kicsattanó erőnlétet várok. Wijnaldum érkezése és a keret összetétele arra utal, hogy idén a kedvenc 4231 mellett sokkal többször fogjuk látni a 433-at annak is egy nagyon agresszívan pressingelő verzióját, nem a BR alatt megszokott labdatartós 4123-at.

Menedzsment szempontból a most következő szezon legnagyobb feladatát sokat emlegettem már, de ettől még tényleg ez a legfontosabb, hogy a tavalyi, csúcsot jelentő 63 meccs után az idén a Brexit miatt visszaeső, majd várhatóan jövőre újra Európai kupaszezonos szezont hogyan menedzselik a keret nagysága, a játékpercek és igazolások, kölcsönadások szempontjából. Az eddig látottak bíztatóak. A lényeg viszont az, hogy úgy tűnik, hogy az idei szezonra a várható sérülések mellett is egy, csak bajnoki szereplésre koncentráló keretnagyságnál nagyobb, mélyebb és erősebb keretünk van, így idén azt gondolom, hogy Klopp neki fog menni – és ez nem is olyan nagy baj, mint az elmúlt években volt, hogy így tesz – a hazai kupasorozatoknak. Meg fog tenni mindent, hogy a “kupavesztő” címkét lemossa magáról.

Glen: Taktikai szempontból én a presszing és a magas védelmi vonal, ha nem is tökélyre fejlesztését, de állandósítását és konzisztensen magas színvonalú szerepeltetését várom. CB-k terén most már tényleg megvan a proaktív vallási közösség, remélem ezt Karius és Mignolet is meg tudja majd támogatni.
Formáció tekintetében én azért még mindig 4231-et várok a bácsitól, de egyáltalán nem lennék szomorú, ha be tudna dobni egy s mást, akár 433-at. Az egyelőre brutál támadókeretünk simán ad kismillió opciót erre, remélem él vele a stáb.

Klopp biztosan neki fog menni legalább egy kupának. Ha már így, akkor remélem, ez az FA lesz, és a Mikiegérben tényleg csak a fakót küldi be. A széles keret adja magát, hogy ebből két kupamenetelés legyen a fejében, csak remélni tudom, hogy nem.
Amúgy ha már management, mocskos kíváncsi vagyok, mi sűl ki ebből az unortodox felkészülésünkből. Mou Chelsea-je tavaly nagy késbe szaladt egy elbaltázott nyár miatt, remélem nálunk az ellenkezője következik be. De a rengeteg sérülést muszáj lesz csökkentenie a stábnak év közben, mert ez nagy hátrányt jelenthet.

szederbokor: Nem hiszem, hogy bármi egetrengetően új dologra kéne számítanunk, jobb letámadás és hatékonyabb kontrázás, kábé ez lesz a kulcs. Ezen kívül lényegesen gólerősebb a középpályánk az egyszerű személyi cserélődések miatt, (így Lallana is elfér majd a pályán mint legjobb letámadónk?) úgyhogy kicsit rákendrólabb évre számítok.

A nemzetközi kupa hiánya miatt viszont szerintem csőből rámegyünk majd a hazaiakra, Lallana ott meglövi a szezonja 5 gólját összesen, Markovicsból meg focistát farag Grujics, de egyébként nagy fakózás nem lesz ott, szépen lövünk, amire csak tudunk. Van hozzá mélységünk egyelőre.

macca8: Taktikai szempontból a labdatartás, a presszing és gegenpresszing megfelelő időben, módon és helyen alkalmazott elegyét, mindezt óriási tempóban előadva. Szerintem is mindhárom sorozatot komolyan fogjuk venni, bár a Ligakupában azok fognak játszani, akik a bajnokikon kevesebbszer, kevesebbet jutnak szóhoz.

Szücsi: Csak nagyvonalakban, mert sosem értek a poszt végére még a 3. Fordulóra sem. Idén azt várom, hogy szarrá futunk mindenkit, irdatlan tempót fogunk diktálni, olyat, mint amit már láttunk ez előző szezonban is többször, de csak 20-30 percekig egy huzamban. Ezek a 20-30 percek teljes félidőkre kitolását várom a kemény alapozástól és attól, hogy a keret sokkal egységesebb lett képességek és tudás területén. Az A terv végrehajtására majd mindenki alkalmas, aki odakerül, így nem kell az egyes egészséges játékosokra szabni a taktikát. Emiatt a sérülési hullám sem lesz akkora gond, mert a helyettesítő emberek megvannak közel a legerősebb kezdő szintjéhez.

Egyrészről szerintem az Ikarusz törés kulcsa az lesz, hogy nem hagyunk időt a rendeződésre, ha visszaemlékszünk a karácsonyi Leicester verésre, ami Origi sérüléséig ment az lesz az a játék, amiből idénre többet várok. A másik pedig, hogy a 4-3-3-at többet fogjuk látni, főleg akár buszok ellen is, a benne rejlő pozíciós játékban rejlő lehetőségei miatt, és a direkt játékban erős ellenfelek ellen is, hiszen így a 3 fős középpályával labdaszerzésre és kisegítésre is több lehetőség adódik, valamint labdakihozatalban is gördülékenyebbek lehetünk, amivel azért voltak gondok tavaly a 4-2-3-1-gyel.

Ha a top4 alig pár pontra van, akkor a kupákba csak a fiatalokat küldeném, de szerintem all int fog tolni a Kloppi rezsim, mert jó lenne a keretnek megtapasztalni, hogy milyen nyerni valamit.

McAllister: Hát, többiek már elég szépen összeszedték, későn érkezőként meg nem találom már a melegvizet én sem. A bővebb keret valóban esélyt ad arra, hogy úgy tudjunk kupázni, hogy az ne befolyásolja a PL menetelésünket, másrészt, viszont ha így marad fáradásos és a “véletlen” sérülések száma, akkor simán lehet, hogy pont úgy leszünk, mint tavaly, az egy seggel meg a több lóval. Taktikai oldalról meg bár Kloppnak tényleg nem sajátja, én csak megnéznék egy valamilyen 2 csatáros felállást: Origi meg Studge sztem elég jól kiegészítené egymást.

download (1)Mennyi gólt fogunk szerezni?

guthmate: 84, hiszen az élet értelme 42, ennek kétszerese pedig 84.

Glen: 101 kiskutya, és Suarez állva fogja tapsolni Studge-ot, mikor beollózza a századikat.

Szederbokor: Hetvenkettőt.

macca8: 78.

Szücsi: 69 nagyon kevés lenne, így 96-ot szeretnék látni

McAllister: 2 Balotellinyi (90). De úgyamúgy csak nagyon zárójelben, hogy mi 60-at rúgtunk, az Arsenal meg 65-el második lett, szóval én egy ilyen 70 körüli értékkel már komfortos lennék.

CookieMonsterWavingSérülésből vagy kapufából lesz több?

guthmate: A Kloppi stílust és a Kloppi fitnesz rezsimet ismerve sérülésből.

Glen: 3. Kapufa, 2. Emma a Fonaton, 1. Hamstring

szederbokor: Field goalból, de amúgy darabra kapufából.

macca8: Sérülésből, de szerintem ez normális.

Szücsi: Megnéztük valaha, hogy melyikből volt több? Remélem kapufás gólból lesz több, mint sérülésből, így természetesen fordítva lesz.

McAllister: Studge még a keretben? Van még kérdés?

VF413lJ-1200x800Ki lesz a kibővült Anfield első gólszerzője?

guthmate: Mané.

Glen: Firmino hajcsuhája, amire Moreno íveli rá á la Rabona.

szederbokor: Coutinho nem bírja ki, hogy ne lepkefingjon egyet 25-ről.

macca8: Lallana, nyehehe.

Szücsi: Origi vagy Lovren

McAllister: Milner. Szerintetek véletlen, hogy pont akkor hoztunk kőművest, amikor tatarozni kell a házat? Naugye.

merleg_nagyHogyan fog kinézni a tapírfaszméter?

guthmate: Nagyon bízom benne, hogy idén nem fog nagyon kilengeni. Az ideális az lenne, ha végig meg tudnánk maradni a kényelmes Top4-ben… Wishful thinking.

Glen: A sérültlistát elnézve ősszel felkúszik vakbélig. Ettől még a jó futball és kevés meccs miatt hamar el fog ernyedni és ez kitart májusig.

macca8: Tolmácsot kérek!

11499-tapirlocsSzücsi: Ez a kérdés hazai pálya így én ildomosnak tartanám, ha végre a tapírfasz a top4 tapírhüvelyében pihenne az idény nagy részében. De főleg a befejezés legyen boldog!

McAllister: Szokásos, ősszel hosszú, tavasszal összemegy. De majd Maccát elküldjük egy fotóbolt tanfolyamra, aztán röviden tartja majd.

Travis-Fimmel-as-Ragnar-Lothbrok-2Melyik (eddigi) új érkező lesz a legjobb? Avagy Matip vs Ragnar?

guthmate: Meglepetést szimatolok és szerintem az idén sűrűbben előforduló 433 miatt Wijnaldum lesz a legjobb érkezőnk sebessége és gólerőssége révén. Tipikus sörmeccs szezon kérdés ez, hiszen mindenki emlékszik kedvenc sörmeccs menőnkre az otthonában megint életre kelő Aspasra. Ragnar baromi szimpatikus és az eddig látottak alapján egyértelmű miért is igazoltuk le, de közelében nincs Matip tehetségének és várható impaktjának.

Glen: Nem lesz túl látványos, de Matip érkezésével és a full-proaktivitás és magas védelmi vonal elérésével ő lesz a leghasznosabb igazolásunk. Gólok miatt valszeg Mané is nagy kedvenc lesz, de olyan sokan vannak a támadó helyekre, hogy a nagy verseny miatt szerintem első évében még nem fog világot megváltani. Ellenben Wijnaldum szerintem is nagyot szólhat.

szederbokor: Ha 38 gól alatt tudjuk tartani a szezont akármelyik kapusunkkal, akkor Karius ujjait nem csak Alpert kisasszony értékeli majd nagyra, de az instant impact Mané lesz nálam, akivel visszakerül a rendszerbe egy Sterling-figura, csak nála jobb meg erősebb, és mindenekfelett motiváltabb. Wijnaldumot ellenben képtelen vagyok elhelyezni a koordinátarendszeremben, én simán kinézek neki egy kis pincészetet is a szezon folyamán valamikor. Ár-értékben amúgy Klavan viszi nálam a prímet egyelőre.

macca8: Grujic.

Szücsi: Mané lesz, mert olyan sebességgel és gólérzékenységgel jött támadószélsőnek, ami rég volt a keretünkben, így a leglátványosabb emiatt a legtöbbre tartott teljesítménye neki lesz.

McAllister: Ez amúgy érdekes kérdés, mert passzívan meghatározza, hogy a szezonnal mi lesz. Ha Studge-ot mondom, mert gólkirály lesz és hátán viszi a csapatot, akkor valszeg bajnoki cím, ha meg Matipot mert olyat bekkel, mint atom, elöl meg ezt nem tudják überelni, akkor úgy is meg vagyunk baszva fasszal. Legszívesebben Grujicot mondanám én is, de az megint nem fest jó képet a szezonra, mert szívem csehszlovák kismackója kb. bármit csinál, az nem lehet rossz. Úgyhogy tudjátok mit? Markovic lesz bazmeg, de ha bejön, akkor halmazati büntetésként személyesen fogom a szigetekre küldeni a táskarádiót. Tényleg.