Tere tulemast Klavan!

4639A viking nevű nyelvrokonunk az idei nyáron a 3. érkezőnk, hiszen Matip még téli igazolás. Elsőre lehetne mondani, hogy meglepő igazolás, pedig nem az. A Klopp-TC együttműködéstől pontosan, ilyen igazolásokat várok/várhatunk. Hiszen a lényeg Kloppéknál és a TC-nél is, hogy a Moneyball szerint jó áron vegyünk jó értéket, olyat, akire más nem gondolna vagy nem is hallott róla. Nos, az idén a 31. évébe lépő észt pontosan hozza ezeket a paramétereket. Ez örömteli dolog, viszont a bemutatását rendesen megnehezíti, hisz nem túl sok konkrét infóm van róla. De azért nézzük kicsit bővebben. 
Nos, kezdjük egy olyan fajta bemutatással, amit egyébként nem szeretek:
Ragnar Klavan a most következő szezonban tölti a 31. életévét. Nem meglepő módon észt csapatokban kezdett el focizni (kölcsönben közben belekóstolt a norvég bajnokságba is), majd fiatalon került az Eredivisiebe. Ott egy kiscsapatnál (Heracles) kezdett, majd átkerült az AZ-be. Ekkor a ma már nem egyértelműen jó nevű van Gaal kezei alatt edződött és részese volt a bajnoki címet nyert csapatnak is, pont abban a szezonban került oda kölcsönbe. Néhány évvel később a Bundesligába és az Augsburgba került, ahonnan most vettük meg. Huh, ezt inkább hagyjuk is.

A lényeg az, hogy az Eredivisiében és a Bundesligában is olyan stílusban focizó csapatokban játszott, ami azt vetíti előre, hogy a mi játékstílusunkban is jó lesz. A van Gaal-féle foci, és az, amit tavaly az Augsburgtól láttunk azt feltételezi, hogy a csávó jó a labdával és hozzá van szokva a magas védelmi vonalas, proaktív védekezéshez. Az erősségeit és gyengeségeit bemutató poszt is ezt hozza.

P160414-146-Liverpool_Dortmund-579x456Nagyon röviden a csávó egy olcsóbb, idősebb Lovren. Tudom ezzel eléggé vegyes megítélésű Lovren hasonlattal nem biztos, hogy jót teszek neki, ezért nézzük is meg alaposabban. Ragnar statisztikáit végignézve a 82-87% közötti passzpontosság egy labdabiztos, de nem Sakho-Matip módon kiemelkedően jó passzoló képét rajzolják ki. A meccsenkénti szerelései, interceptionjei, felszabadításai pedig egy proaktív védőét. A megnyert fejpárbajai és a 187 centis magassága pedig egy nem kiemelkedően, de jól fejelő védőét. A tavalyi két meccsünkön láthattuk, hogy az Augsburg mennyire jól pressingel és mennyire jól tolják magas védelmi vonallal. Ragnarunk hátrányaként a vele többet foglalkozók azt emelik ki, hogy hajlamos elbízni és túlvállalni magát. Ilyenkor túlságosan kitör a védelemből, feleslegesen cselt vállal be nyomás alatt. Így összességében szerintem már érthetőbb a Lovrenes hasonlat.

joel-matip-liverpool-wigan-friendly_3746622Fontos tényező még vele kapcsolatban, hogy alapvetően Matip, Lovren és Sakho mögé érkezett. A távozó – rendszerbe nem illő helyi legendák – Skrtel és Touré pótlására. Az ára az emlegetett 4 millió fonttal az idei tovább inflált piacon mikor Pogbákért 120 milliós összegek repkednek: aprópénz. A fizetése kora, ára és padtűrő képessége alapján nem lehet magas. Azt korábban megnéztük, hogy stílusa a Kloppball-kompatibilis. Alapvetően tökéletes igazolás, arra amire hoztuk, se több, se kevesebb. A kora azzal, hogy padra jött biztonsági mélységet adni, nem zavaró. Egyébként sem árt a fiatal keretünkbe Milner mellé más, aki 30 felett van, hogy azért valamennyi tapasztalat is legyen az öltözőben, mert hiába épül a Kloppball fiatalságra, túlzásokba nem szabad esni. Éppen a kora és a posztja – ahol fontos a tapasztalat – teszi őt szükségessé Ilori, Gomez, Wisdom elé.