Azok a rohadt osztrák nyugdíjasok

Alex Manninger személyében leigazolt a Liverpool egy – ha jól számoljuk – harmadik kapust. Nem hallottál még róla? Nem baj, ő jól van!

manninger

Vajon van-e a világon színtisztább megvetés két egymással azonos demográfiai csoport közt, mint ami a magyar nyugdíjasok és osztrák megfelelőik között húzódik 1989 óta? Az osztrák nyugdíjasok sokat dolgoztak nem nyugdíjas korukban, amit egy olyan szociális hálóban csináltak, melynek jutalma egy aktív évekhez hasonló pénzfolyosítás lett az államtól. Jó helyen voltak jókor, és általában tök jól is néznek ki mind a mai napig! Hegyeshalmon innen mindez közel sincs így, illetve ha így is van, az inkább a megőszülés előtti évek bevételének a kritikája, mintsem az azt követőnek az erénye. Pedig sokat dolgoztak a magyarok is, csak rosszabb helyen, ahogyan további több százmillió ember melózta végig az életét világszerte is Ausztriánál szarabb helyeken. Osztrák nyugdíjasnak lenni egyszerűen jó.

Ma igazolt a Liverpool egy majd 40 éves osztrák kapust, Alex Manningert. Annyi kapus tranzakció megy mostanában a csapat háza táján (például csatár posztra is), hogy nehéz priorizálni a listát Karius és Mignolet mögött. Harmadik kapusnak saccolom őt per pill, de ez bármikor változhat majd a szezon során, leginkább lefelé.

Miért nem örülünk most ökölbe szorított kezünket az ég felé lóbálva? Az ember védett az Arsenalban és a Juventusban, méghozzá 9 évet összesen! Miért nem linkeljük rögtön a Premier League-beli hős meccseit? Nos, azért, mert nem igazán voltak neki olyanok. Az Arsenalban 6 év alatt 30 találkozón szerepelt az ezredforduló környékén, ott is harmadik kapus lehetett (vagy valahogy így).

Bár annyiban challenge-elném most magam, hogy épp találtam egy 2001-es videót, amin kiszed a jobb alsóból egy Owen tizenegyest. Valószínűleg akkor ez győzhette meg Ayre-t.

Na, de, visszatérve, vajon hány meccse lesz a Liverpoolban? Nehéz megsaccolni, mennyivel kell beszorozni a nullát, de mivel nem szeretek jóslatokba bocsátkozni, nem is kísérlem meg most. Alex Manninger egy osztrák nyugdíjas (még a neve is mennyire patent hozzá!), aki jól néz ki, láthatóan szereti a nap- és/vagy szoláriumfényt, tök jól fog keresni a maga 10 000 font / hét körüli bérével és járni fog edzésekre, illetve néha látni fogjuk Buvacs mögött két sorral is, amint ballonkabátban vacog és rugózik a lába. Biztos el tudna képzelni kényelmesebb, melegebb helyet is ennél – mivel a szépkorú sógorok általában sokkal menőbb helyekre is szoktak járni, mint a magyarok -, de a magas nyugdíját azért folyósítják, hogy ott legyen. Ő pedig ott van, hogy felvegye, ami teljesen érthető, mindenki ezt tenné a helyében!

“Őszintén szólva meglepődtem.” – válaszolta a bemutatatásakor a Liverpool hívására vonatkozó kérdésre. Nem csak te, Alex, de ha már így alakult, örülünk, hogy itt vagy. Bírni fogod Melwoodot! A kávé rosszabb, mint Bécsben, de a sör jobb.