Bunda


Engem is meglep, hogy az eddig is nehezen titkolt medveizmusom ellenére még soha nem voltam a veresegyházi medveparkban, egészen szombatig. Azt szerintem nem kell külön hangsúlyoznom, hogy mennyire éreztem jól magam: Megfigyelhettem ezeket a bohókás, mégis fennséges állatokat, ahogy vagy fakanalat ropogtatnak, vagy azzal múlatják az időt, hogy fiatalabb társukat lökdösik föl egy földkupac tetejére, hogy aztán leborítsák onnan. Cukkerek, na. Annak érdekében, hogy mederben tudjam tartani a visszafogottságról méltán híres stílusomat végig a medveparki kalandra fogok gondolni, hátha így nem robban az agyvelőm a monitorra klimpírozás közben.

Azért is hozakodtam elő ilyen magánéleti kisszínessel, mert szerintem ez a meccs is bunda volt. De nem, meg ez nem MB1, az angolok amúgy is komolyan veszik a fogadást, le is csukhatnak érte, mégis ez a világ legnépszerűbb bajnoksága. Mondjuk az is igaz, hogy szerintem azok szeretik a legjobban a PL-t, akiknek nincs benne dedikált kedvenc csapata, mert ilyen konzekvensen hülyefasznak lenni, fordulókon át, szerintem más országban nem képesek a csapatok. Így most vagy az van, hogy a mi kis Golgotánk, ahova minden héten közösen cipeljük fel a keresztet mákonyos streamen keresztül, kiesést érdemel, vagy ez a meccs meg lett bundázva. Utóbbiban bízom, szerintem úgy volt megbeszélve, hogy félidőben megfogadja mindkét menedzser a Southampton győzelmét, addig meg fel kell vinni valahogy az oddsot, a végén aztán majd feleznek. Így lesz pénzünk Götzére, meglássátok.

Mindjárt a kezdőtől felrántottam a szemöldököm, nem kicsit. Egész pontosan az a tizenegy játékos tényleg a felküldhető legjobb volt, viszont hogy pontosan milyen alapon is lett Flanagan a csk, azt nem vagyok képes felfogni. Én egyébként nem szoktam túlságosan túllihegni ezt a csapatkapitány kérdést, kb. két esetet tudok elképzelni, hogy miért kaphatja meg valaki a c betűt. Vagy legyen nagy a pofája, vagy focizzon kurva jól, optimálisan mindkettő. Egyszerűsítek, nyilván, de én el tudok fogadni egy Hendersont is, aki tényleg nem rúg 20 gólt egy szezonban, de belét kiteszi és ebbe hajszolja a többieket is, meg nem fájt (annyira) egy Suarez sem, aki éppen akkor a világ legjobb játékosa volt, amikor pár meccsre kapitány lehetett. Nekem speciel az első halmaz a kedvencem, aki leüvölti a hajadat a fejedről, ha fasz vagy és végig ugat egy egész meccset, de ez teljesen szubjektív preferencia. Na mármost itt van Flanagan, aki 23 éves, 18 hónapot kihagyott, nem láttam még olyan meccsfelvételt, amikor hang jött volna ki a kis kráterfejéből, de legalább nem egy jó védő. Igen, én is kivertem rá kétszer, ahogy rárúgott Sterlingre, mint a rossz motorra, de azon kívül, hogy a mi kutyánk kölyke, nem sok mentő kvalitása van. Igen, Carra sem volt egy labdazsonglőr, meg kellenek is a saját arcok egy csapatba, csak nem értem, hogy miért kell a csk szalagnak is valamilyen marketing üzenetet hordoznia. Vagy nem tudom, mi volt a cél vele, de nálam Kráterfej nincs előkelő helyen a csk listán.

Legnagyobb bajom ez lett volna, komolyan. Mert egyébként a meccs elég lagymatag ütemben zajlott, mi nyomtuk a 4-2-2-2-t, Allen próbálta összekotorni a csapatrészeket, a Southampton meg a presszingünk miatt elég gyakran vagdosta elő a labdákat. Így ez simán lehetett volna 0-0 is, hogy aztán egyszer csak a semmiből Coutinho szerezze meg a vezetést. Mondjuk ehhez kellett, hogy utoljára a Mátrixban Neótól láttam ennyire lassú oldalra dőlést, mint ahogy Forster hárítani szeretett volna. A kapott gól pedig beindította ugyan az a vész-protokollt a szenteknél, mint ami a Ligakupában a 6-1-es zakóhoz is vezetett. Hevenyészett kis jegyzeteimben először itt tűnt fel a bunda kifejezés, mert amit a kapott góljuk után műveltek, az elképesztő volt. Mi maradtunk a preszsinggel, amúgy pedig mint egy bespeedezett tacskókölyköt, úgy uszítottuk rá Allent a középső középpályásaikra, akik a megilletődöttségtől sportot űztek abból, hogy egymás hátába rúgdossák a labdát. Studge rúgott egy klasszis gólt, egy ziccert elbuzizott (kérdés: csak nekem tűnt fel, hogy kb. Robben szinten egy lábas a jó Daniel?), egy kimondottan pofás kontra végén Allen rontott ziccert, majd vettek el tőle egy amúgy tényleg szabálytalan gólt. Szóval ha a félidőben 4-0 ide, akkor senki nem mondhat semmit és valószínűleg most az összemenő tapírfaszról kéne értekeznem.

De jött a félidő, ami mindent megváltoztatott. Ha eddig nem hittél a bunda konteómban, akkor itt a fejtörő: Mi a maci faszáért pihentette Wanyamát és Manét a padon a holland, illetve minek kellett Skrtelt és Bentekét becserélni? Oké, Lovren kapott egy sárgát, de amúgy én speciel nem éreztem a játékában, hogy nagyon ki akarna pontozódni. Meg jobban jártunk volna, hogy ha simán kiállítják és nem jön be Skrtel, de nyilván utólag okos csak az ember. (És azt csak halkan, hogy a Touré – Sakho duó egy számmal jobban szokott működni amúgy is) Én arra gondoltam még, hogy meglátogatta Kloppot az elmúlt karácsonyok szelleme és nagy szentimentalizmusában odaadta a csk szalagot Kráternek, behozta a csapatba szegény, sérüléséből visszatérő tót, meg az elanyádlanodott Bennynek is akart némi játékpercet adni.

Ami innen történt, az a cserék alapján (is) várható volt: Az előnyt növelni nem tudtuk, a 2-0-t kellett volna őrizni. Hát, nem sikerült. Ahelyett, hogy az első félidőben agyonvágtuk volna őket, hogy a másodikra más kedvük se legyen kijönni, sikerült elbukni egy már megnyert meccset. Mentálisan ez szerintem amúgy megye 1 színvonal, csak mondom. Tudjátok mi baszott fel ezen a meccsen mérhetetlenül? Két dolog. Az egyik, – nyilván – magának a meccsnek a lefolyása. Mennyivel könnyebb lett volna elviselni, ha kapunk hármat, visszajövünk kettővel, de aztán nem sikerül. Van ilyen, ez lenne az emészthetőbb vereség kategória.

A másik, ami még jobban bosszant, hogy ez lehetett volna az a meccs, ami minimális értelmet ad a szezonnak. Egy darab vesztett pontra jöhettünk volna fel a top4-hez, amit lehet, hogy így sem értünk volna el, de legalább minimális matekozásra lett volna sansz a végén. Mert mindenki más kibaszott nyomorék is a kezünkre játszott: X-elt a londoni dinamo a londoni vasassal, MU verte a zuhanórepülni kezdő shittyt. Mert ez így szar. Mert ez megy egész szezonban, a halovány remény, egy beszűrődő fénycsóva a borús égbolton át, hogy megvilágítsa azt a magasztos, fennkölt képet, ahogy Liverpool tradícionális vörös mezét viselő, büszke és elhivatott játékosai állnak a csatamező szélén, hajukba belekap a reggeli szellő, hogy a Henderson által elsüvöltött roham-fockoff után

Megforduljanak és lendületből fossanak bele a ventillátorba. Köszönjük, inkább legyetek szarok az egész szezonban, mert ez így medvekínzás. És bunda.