Körkérdés: Firminoról

xlvVQQpMegint válogatott szünet van. Megint aggódhatunk, hogy mely őskövület szövetségi kapitány őskövület módszerei fogják kiejteni játékosainkat sérülések miatt, így a szezon véghajrára, ezzel is tovább csökkentve a maradék reményeinket. Igen RH- rád és Sturridgera gondolok elsősorban. Az aggodalmaink enyhítésére szokásunk itt a Fonaton, hogy felteszünk törzskommentelőinknek egy-egy kérdést. A mostani kérdés, melyre a válaszokat adták a srácok így hangzott: Mit gondolsz Firminóról, avagy a korai flopozásról? A szokásosnál kisebb széthúzás volt a véleményekben, ettől még olvassátok szeretettel a tovább a hajtás után.

ClayMatthews52

Több mint fél éve már, hogy minket erősít a sokak által csak Bobbynak, vagy Firminhónak becézett Firmino. Megmondom őszintén, a korai flopozást nem éreztem olyan általánosnak, hogy abból valami nagy ügyet kelljen csinálni, pár türelmetlenebb ember fikázta, de betudhatjuk az egészet BR „nem én igazoltam, akkor nem játszatom” baromságának. A vízválasztó nála is Klopp érkezése volt, azóta igencsak beindult a szekere, 2016-ban pedig egyenesen az egyik legeredményesebb játékos a Premier League-ben. Szerintem BR focijába is tökéletes fit volt lett volna, hiszen a támadóposztok közül gyakorlatilag bárhol bevethető, plusz még a letámadásból is hatékonyan kiveszi a részét, tehát az összes Fonatos mantrát el lehet vele kapcsolatban lőni a fluidtól kezdve a presszingig; tökéletes eleme a Kloppballnak is. Nem gondolom róla, hogy egy világklasszis játékos, hiszen nem kiemelkedően gyors, nem a legtechnikásabb a csapatban, nem is ő lő a legjobban, de még csak nem is ő tud a legjobban fejelni, viszont mindenből hoz egy magas átlagot, talán emiatt értékes ennyire nekünk. Közülünk, Pool-szurkolók közül biztos sokan látják benne Suárez utódját (mennyire szexi futball lenne egy Lajos-Robi kettős?), bár szerintem soha nem fogja elérni azt a szintet. Ő akkor tud igazán nagy lenni, amikor van mellette egy klasszis támadó, akivel egymást tudják naggyá tenni. Nem fokoffozik mert nem is tud, nem dobálja magát, tényleg csak a játékra koncentrál, ami egy rendkívül szimpatikus játékossá teszi őt. És bár nem világklasszis játékos, mégis nézhető focit produkál (helyenként egy kis tejszínhabbal a tetején), ami szintén hozzásegíti őt ahhoz, hogy egy közönség kedvenc legyen. Hogy tudnám összefoglalni ezt az egészet? Alig várom a nyarat, hogy megfelelő játszótársak érkezzenek mellé.

Liverpool-vs-West-HamTT

Először is, köszönöm az újbóli lehetőséget, hogy néhány gondolatot megoszthatok Veletek. Annál is inkább, mivel a mostani téma igen közel áll a szívemhez.

Először is, Firmino egy nagyon pengés játékos, ez gondolom lehet a közös nevező. Ha valaki a számok nyelvét beszéli, az a többiek elemzéseiből kimazsolázhatja a vonatkozó statokat, én csak azt mondom, amit látok: technikás, taktikailag fegyelmezett, jó a munkamorálja. Coutinhoval nagyon jól kiegészítik egymást. A vak is látja, hogy a jövő év csapatát a köztük lévő kapocsra kell építeni, aztán jól kell őket rejtegetni a Barcelona szemei elől. Külön örömmel tölt el a tudat, hogy technikás brazil játékos létére is szeret és tud passzolni. Nagy szükségünk volt egy ilyen támadóra, mert ha Sturridge lábát elhagyja a labda egy csapattársa irányába, akkor süt róla, hogy az a labda egy darabkát elvitt a lelkéből. Na Firminonak szerencsére nem okoz problémát, ha passzolni kell. Nála soha nem hal el a támadás önzőség miatt. Külön bónusz pirospont, hogy a góljai után gyakran a pólója alá rejti a labdát, ami felidézi a kisiskolás éveimet, mikor a Sodronyos utcai betonpályán a harmadikos (de már 13 éves) Pistikék kápráztattak el hétről hétre a játéktudásukkal és ezzel a sajátos gólörömmel. Az ő játékában számomra az egyetlen negatívum, hogy a játék élvezete hajlamos nála könnyelműsködésbe átcsapni. Néha jobban át kellene éreznie a felelősségét. De ezzel együtt is bőven pozitív az egyenlege. Bizony örülhetünk is, hogy nem a Mu vagy a Dinamó pecázta ki ezt a pompás halat a Bundesliga folyójából, hogy áttelepítse a PL mocsarába, hanem nekünk sikerült.

Ezzel meg is érkeztünk a heti kérdés lényegi részéhez, mert azt ugye nem gondolja senki, hogy Firmino megítélése olyan nagyon megosztaná a közönséget, hogy az érdemi vitát generálna. Szóval a jelenlegi keretünk egyik topkategóriás játékosát sokan flopozták. Ugye milyen meglepő? Pedig november-december tájékán ez egy kurrens vélemény volt itt a Fonaton. Firmino jó játéka már csak azért is örömteli, mert megtanítja a derék Pool-szurkert arra, hogy a flopozással várjuk meg, amíg valaki tényleg, úgy Isten-igazából besül. Mert van arra is minőségi repertoárunk. Aki nem emlékszik rá, nézzen meg egy “Cole-Downing My golden moments in red” videót.

Én nem szeretem a flopozást, mert ítéletet mondunk valakiről, aki a saját korlátain belül, de azért mégiscsak a mi talicskánkat tolja. Engem lehúz a flopozás, és amennyire észrevettem van még ezzel így egy-két ember. De mindegy, nem azért vagyunk itt, hogy az én mimóza lelkemet ápolgassuk, mert flopozni akár lehet is, ha azt nem a soros vereség utáni feszültséglevezetésre használjuk, mert akkor csak sületlenségekkel töltjük meg a kommentmezőt, az meg kinek hiányzik?

LovrenA megalapozott flopozás, belefér az értelmes vita kereteibe. De hogy egy játékosról megalapozottan kijelenthessük, hogy bukó, elég sokat le kell tennie az asztalra negatív értelemben. Először is, legalább egy évet el kell töltenie a csapatnál, ahhoz, hogy lemondjunk róla. De lehet, hogy még akkor is elhamarkodjuk az ítéletet. Lovrenről pl. másfél év után kezdtük kapizsgálni, hogy egy elég korrekt játékos. Ugye milyen nevetséges egy Firmino minőségű játékost két hónap jegelés után kutyázni? A másik meg, hogy azalatt a több mint egy év alatt minden elvárást alul kell múlnia, és lehetőleg bőséggel kell eldönteni meccseket, méghozzá nem a Pool javára. Sok bekapott potyagól, védekezési hibák, kihagyott ziccerek, ezek szegélyezik egy igazi flop pályáját. Hogy Firmino ezek közül mit követett el az őszi lefikázódásáig, arról fogalmam nincs. Azt kell látnunk, hogy ő BR hátán a legmeredekebb púp volt. Mint amikor a kisgyerek édességet akar enni, de TC-Anyu csak akkor ad neki, hogy előbb megeszi a főzeléket. Szed egy tányér spenótot, (majd lekotorja a kutya táljába), és utána megkapja a (nem) finom és tápanyagban (nem) dús Belga Csokis vattacukrot. Ragacsos kézzel, fognyüvő manóval, mindennel. Firmino, akkor lett volna flop, ha BR marad, és ő két szezont eltölt egy huszonmilliós cserejátékosként. Igen, Brendan maradék két hónapja alatt nem váltotta meg a világot, de erre vonatozóan hadd osszam meg autószerelő nagybácsim véleményét, miszerint ha egy Ifába beszerelünk egy Porsche alkatrészt, attól az még Ifa marad, csak már teherautónak sem lesz annyira jó. Igen, ha West-Ham drukker lennék, akkor fanyalognék Firminóra, és csorgatnám a nyálam Bentekére. De Kloppo nem Ifát bütyköl, hanem egy erőgépet épít, ami 1 másodperc alatt fog háromszázra gyorsulni. És van neki egy pár alkalmas alkatrésze, akikről még mi sem tudtuk, hogy jók lesznek valamire, úgyhogy javaslom az elhamarkodott flopozást tegyük félre legalább egy fél évig.

P151121-018-Man_City_Liverpool-1121x840Ddodi

Megmondom őszintén, hogy mielőtt csodás csapatunk le nem igazolta a brazilt, sok fogalmam nem volt róla, ki is ez a srác. Mint az azóta bebizonyosodott (promóvideót akár rólam is lehetne csinálni), vele végre nem egy jövőbe igazolást csináltunk, hanem valóban azonnali kvalitást vettünk.

Az érkezése utáni időkben jött a BR féle szokásos őszi köd, amelyben ő sem nagyon találta a világítótorony fényét, miközben társaival a vad Premier League tengerén hánykolódtak. Hánytunk mi is bőven, hol a csapat teljesítménye, hol az eredmény, de leginkább mindkettő miatt. Ha BR menesztéséért a leghálásabb embert keressük a keretben, akkor könnyen lehet, hogy Firmino az (na és Benteke meg Allen örül a legkevésbé).

A télen – nem kicsit elhamarkodva – egy kiváló szakértő a következő szavakkal illette Bobbyt:

„Let’s not beat about the bush here, Firmino has been absolutely dire. I’ve been watching Liverpool for over 40 years now, and (Man City aside) NEVER have I seen such a feeble introduction as the displays witnessed by this boy. I’ve truthfully never seen a Liverpool player s**t out of tackles like he does. Some of his first touches, passing and decision making have been League 2 standard at best. He might yet come good, but so far, he’s been awful.
Verdict D – Klopp has faith in him, so I’ll watch and wait and happily hope to be proven wrong.”magyarul röviden kalap szarnak nevezte

Már akkor sem értettem, hogy mire ez a durva lehúzás, de azóta remélem, ez a verdikt ott kering az író ágya felett éjszakánként és kísérti… A statisztikáit ismerjük, BR alatt 0 gól 0 gp, Klopp alatt 9 gól és 8 gp, 6 alkalommal a meccs embere – brutál jó! (a kritika írásakor is volt már 4 gp, 1 gól és 3x a meccs embere).

Szerintem joggal tarthatjuk őt az utóbbi évek legjobb igazolásának, simán beleillik a Cou-Sturridge-Suarez hármas mellé negyediknek. Sőt! Őszintén szólva, az első éve alapján Cou-nál is jobb.

Imádom a srácban azt, hogy talán az egész keretben (Can-nal együtt) a legjobban adoptálódott a Kloppballhoz. Látszik rajta, hogy van esze ehhez a játékhoz, nagyon jól pressingel, sikeres és jó szerelései vannak (a meccsenkénti 2.2 sikeres szerelés a ligában eléggé rendben van), gólerős és gólpasszaival is segíti a csapatot, támad és védekezésben is hasznos – igazi Klopp ember. Kíváncsi leszek, ha jövőre mondjuk 1-2 ex dortmundi jönne, mit hozna még ki belőle…

A jövőben Studge mögött inkább visszavont ék szerepében szerepelhet (remélem, mert az Sturridge sérülésmentességét is jelentené), ami miatt kevesebb védői figyelmet kap, ami pedig a megindulásait, bemozgásait még hatékonyabbá fogja tenni. Talán azt jövőre még nem kell vele gyakorolni, hogy nincs Cou mellette. Ha nyáron csatárposzton helyreállunk (én Ings-re nagyon számítok jövőre), akkor ez a visszavontabb szerep nagyon jó lesz neki is meg a csapatnak is.

Egyértelműen az idei év legjobb igazolásának tartom, aki nem elcsüggedt a kezdeti nehézségeken, hanem beleállt a munkába és ennek eredményét mindannyian láthatjuk.

A távoli jövőben valami hasonló aggodalom várhat rá(nk), mint Cou esetében, attól tartok ő is Suarez módra 2-3 év után fog dobbantani, simán kinéz neki egy Barcelona (hacsak addig meg nem fordul a világ), fantasztikus képességei, munkamorálja miatt egyértelműen világsztár lehet belőle. Bár már 25 éves, szerintem komoly ugródeszka leszünk neki – ebben is Suarez párhuzam –, de addig reméljük az idén EL-t, jövőre PL-t nyer velünk (nekünk).

Összességében azt gondolom, az őt kritizálók nagyon komoly fricskát kaptak a braziltól, kimagasló tél-tavasz áll mögötte, és reméljünk a Hamstring Szörny hamar kiszeret belőle és hagyja, hogy Firmino a góljaival, gólpasszaival Liverpool drukker kiskölykök ezreinek példaképe legyen.

thumb_15714_default_news_size_5Sladin

Firminoról nem szeretnék túl sokat írni, szerintem remek játékos és nagyon örülök, hogy nyáron megvettük.
Én inkább a játékosok értékeléséhez tennék hozzá egy keveset, amelyet egy idézettel kezdenék.

„There’s a little boy and on his 14th birthday he gets a horse… and everybody in the village says, „how wonderful. The boy got a horse” And the Zen master says, „we’ll see.” Two years later, the boy falls off the horse, breaks his leg, and everyone in the village says, „How terrible.” And the Zen master says, „We’ll see.” Then, a war breaks out and all the young men have to go off and fight… except the boy can’t cause his legs all messed up and everybody in the villages says, „How wonderful.” Now the Zen master says, „We’ll see.” ” (Charlie Wilson háborúja)

Van egy fiú, aki a 14. szülinapjára lovat kap. A faluban mindenki azt mondja: „De csodás, lovat kapott.” A zen mester azt mondja: „Meglátjuk!” Két évre rá a fiú leesik a lóról és kitöri a lábát. A falusiak azt mondják: „De szörnyű!”A zen mester azt mondja: „Meglátjuk!” Aztán kitör a háború, minden fiatalnak harcolnia kell, kivéve a fiút, mert neki a lába kampec. A falusiak azt mondják: „De csodás!” A zen mester azt mondja: „Meglátjuk!” (Charlie Wilson háborúja)

Az együttműködésnek hála, az egész értékesebb, mint a részek összege. – A csapatsportokban ez a legfontosabb mondat, amit szem előtt kell tartanunk. Így egy játékos teljesítménye nem független a körülötte levő játékosokétól, az edzőtől, a választott taktikától, sőt az ellenfelekétől sem.

A lapát kiváló ásásra, egész hatékony kalapács helyett, de vésni már aligha fog vele bárki is. Így van ez a játékosokkal is. BR mindig a felálláshoz, a taktikához ragaszkodott, ehhez pedig megkereste a legjobb emberét, de nem a játékosok erősségeire épített, szerette megkeverni a lapokat szöget használt csavar helyett és csavart szög helyett.

Ehhez képest Klopp, bár van egy általános taktika, és felállás a játékosaihoz igazítja az utasításokat – nem várja el tőlük, hogy olyan pozicíóban és feladattal játszanak, aminek nem tudnak megfelelni, amiben nem érzik jól magukat. Persze, hogy ezt megtaláljuk idő kell, de nem lehet véletlen, hogy Lallana és Lovren, két korábbi flop igazolás valahogy hirtelen elkezdett csillogni, csapatunk legjobbjai lettek hirtelen és még talán Mel-nek is igaza van – Allen bizony a padon a legjobb, onnan beállva tud a legtöbbet segíteni a csapaton.

Ahogy változik a környezet, más típusú ellenfél jön, igazolunk egy új játékost, módosítunk a taktikán, kicsit megöregszik, megsérül – így változhat és változik egy-egy játékos megítélése.

Szóval türelem és we’ll see./Szóval türelem és meglátjuk.

MAIN-Roberto-Firmino42

Mit gondolsz Firminoról, avagy a korai Flopozásról? Feltevésre felelvén, finoman fogalmazva Firmino felesleges figyelmeztetését floppságára felettébb fintorogva figyeltem felidegesedvén. E futótűzként figyelt feltevés februárban fürgén félbemaradt. Firmino focitudása felébredt, felfedte figyelemreméltóságát, a fintorgók felfüggesztették fikázásaikat. Fonatosként figyelve, felettébb fontos figurává fejlett. Future-ben felmerül Firmino floppsága, fütykösömet fogdosva futkározok Füzesgyarmat főterén, férfiak figyelmét felébresztvén.