Wilkommen Matip!

joel-matip-schalke-bundesliga_3396090Nem rossz dolog az első nyári igazolást február közepén letudni, hiszen így mindenkinek bőven lesz ideje a beépítésén dolgozni. Kicsit előrevetítem az összefoglalását a posztnak. Szerintem összességében egy jó igazolást hoztunk tető alá. Szóval lehet okunk az örömre. Azt bánhatjuk kicsit, hogy nem már a téli ablakban sikerült egy jelképes összegért elhozni a nyáron lejáró szerződésű kameruni-német középhátvédet. Mondjuk Caulker kölcsönvétele előrevetítette, hogy ezzel számoltunk. 

Sajnálhatjuk, hogy a házi Bundesliga szakértőnk nem ért rá a héten Matip bemutatására, így kénytelen vagyok néhány statisztika és néhány videó alapján bemutatni nektek az új igazolásunkat. Mondjuk ebben újdonság nincsen, hiszen nem ez az első eset főleg a külföldről érkező, ne adj isten még Moneyballosabb igazolások kapcsán mindig is ez van. Nézzük is a különböző szempontok alapján, hogyan szerepel az új igazolásunk.

Joel-MatipElsőnek vegyük a gazdasági szempontot. A Bosman igazolások kapcsán mindig elhangzik, hogy “ingyen igazolás”, ami kifejezést én nem szeretem, hiszen mert egyrészt abból a szempontból igaz, hogy a volt klubjának nem kell fizetni. Persze tudjuk, hogy még ez sem igaz: mint azt Ings kapcsán megtapasztalhattuk (a tribunal tárgyalás sorozat a fizetendő összegről tudtommal még mindig tart) fiatal játékosok esetében (a FIFA szabályzat értelmében 24 éves kor alatt, pontosabban minden alkalommal, mikor csapatot vált annak a szezonnak a vége előtt, melynek során betölti a 23 életévét), ha országon belül váltanak csapatot lejárt szerződéssel, akkor a feleknek meg kell egyezni a nevelési díjban, ha nem megy akkor jön a tribunal. Amennyiben országok között vált klubot a 24 évesnél fiatalabb játékos, akkor is van nevelési díj, de az alacsonyabb és egyszerűbben számítható. Nem mintha Matip után fizetni kellene nevelési díjat, csak kevésbé ismert példát akartam arra, hozni, hogy az “ingyen igazolás” nem ingyen van.
Sokkal ismertebb az, hogy a lejárt szerződésű Bosmanosoknak rendszerint fizetni kell aláírási pénzt. Fizetni kell az ügynöknek (tippem szerint az “ingyen igazolásaink” miatt vagyunk rendszerint a PL élbolyában az ügynököknek fizetett összeget tekintve (de ebben nem vagyok 100%-ig biztos)). A másik az “ingyen igazolások” rendszerint magasabb fizetést akarnak és kapnak is, mondván nincsen rendszerint átigazolási díj. A szintén zenész Milner sem véletlen van heti 100+k-s fizetésen. Abban is biztosak lehetünk, hogy a Schalke nevelés Matip Németország egyik leggazdagabb csapatától, amely rendszerint BL szereplő, nem a Liverpool dicső múltja, vagy a PL ereje, vagy Klopp két szép szeme miatt igazol hozzánk. Ez persze nem jelenti azt, hogy neki is 100+k heti fizuja lesz csak azt, hogy nem lesz ez ingyen.

Nem őrültem meg, de miután eddig azt bizonygattam, hogy nem lesz ingyen, jön az a rész, ami azt fogja bebizonyítani, hogy bizony nem is keveset spórolunk vele. Azzal úgy gondolom, mindenki tisztában van, hogy a következő szezontól indul a legújabb még brutálisabb összegű TV szerződés, ami a végleges nemzetközi vetítési jogok végső összegének ismerete nélkül is előrevetíti, hogy jövőre a tök utolsó csapat a PL-ben is 100 millió font körül fog kapni TV pénzt. Jövő nyáron és ezentúl még eszementebb összegek fognak repkedni átigazolási díjak és fizetések kapcsán, mint eddig voltak (pedig már a mostaniak is bőven túlárazottak lásd Benteke, a logika szerint és a többi ország áraival összevetve, de Angliában meg ez volt a piaci ár). Az eljövendő új idők egyik első fecskéje, hogy a Kalapácsosok a hírek szerint heti 125k fontos szerződés hosszabbítást írtak/nak alá Payettel a napokban. A lényeg az, hogy Matip tapasztalatával és képességeivel bíró CB angol csapatnak – az új TV szerződés fényében – a piacon szerintem 20-30 millió font között mozog. Egyszóval bármennyit is fizetünk neki plusz fizetésben, meg aláírási pénzben, meg az ügynökének összességében tuti nem éri el ezt az összeget. Azaz a TC-re jellemző Moneyball igazolást sikerült végrehajtani, így remélhetőleg fogunk tudni majd más posztra nagyobbat költeni.

A következő szempont a fizikai adottságok néven foglalható össze.
Nos Matip Augusztusban lesz 25 éves. Értsd a következő szezonnal lép be abba a korba, mikor a legtöbb CB a pályafutása legjobb korszakát éli. (Ez persze olyan dolog, hogy nem mindenkire érvényes. Ettől még általában a CB-k 25-32 koruk között vannak a pályafutásuk csúcsán. Ez erősen poszt függő, hiszen a csatárok ezzel szemben rendszerint 23-30 éves koruk között vannak a csúcson, míg a szélsők rendszerint 20-25 éves koruk között). Hiába szeretem az ennél fiatalabb igazolásokat. Esetében látni kell, hogy a lehető legjobb időpontban szereztük meg, és ha minden jól megy, pályafutása legszebb éveit töltheti nálunk, ami azért nem hangzik rosszul.
Matip a Wikipédia szerint 193 cm, a transfermarkt és a WS szerint 195 cm, ami mellé elég vékony testfelépítésű, így emlékeztet Crouchra a megjelenése. A lényeg az, hogy piszok magas. Mindkét szám szerint keretünk legmagasabbja lesz, amint megérkezik. Miután láthattuk, hogy a csapat alapvetően jó szereplését akadályozó 2-3 tényező egyike a rögzített szituációk kivédekezése, illetve értékesítése, így egy ilyen langaléta védő bezsákolása nem tűnik rossz ötletnek.
Itt álljunk meg kicsit. Ismerve a rögzített szituációs gyengeségeinket nem gondolnám véletlennek, hogy Klopp első 2 igazolása 190+-os csávók. Azonban ez nem ennyire egyszerű, mert az igaz, hogy a világ leggyorsabb embere Bolt valami 195 cm, de ettől függetlenül azért elmondható, hogy minél magasabb, minél testesebb valaki, annál lassabb lesz. Ezt ki kell tovább bontani, hiszen itt lassú alatt főleg a gyorsulásra gondolok nem a végsebességre, hiszen Cannál láthatjuk, hogy kicsi gyorsulás mellett lehet nagy végsebességet elérni, de ugye ehhez idő és pálya hosszúság kell. Alapvetően a kicsi játékosok jobban gyorsulnak fordulékonyabbak, így jobban tudnak pl. cselezni, de pl. gegenpressingnél/pressingnél is jobban le tudják követni az ellenfél passzait. A Kloppballnak pedig fontos eleme a sebesség és a pressing, így nem hiszem, hogy minden posztra égimeszelőket akarna, és nem hiszem, hogy az alacsonyabb sebes játékosaink ne lennének kedvére valóak. A fociban mindennek két oldala van, és ami egyik szempontból előny, könnyen  hátránnyá válik egy másik szempontból.

Matip sebességének megállapításával kicsit gondba vagyok, hiszen a videók felén lassúnak, a másik felén meg gyorsnak tűnt. Az szinte biztos, hogy nem lesz túl jó ötlet Vardykkal és Aguerókkal versenyt futtatni. Ennek ellentéte az, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy Touréval és még Skrtellel szemben is több sebességet tud felmutatni.

joel-matip_kamerun

A Kameruni válogatott és az ANK fog még fejfájást okozni.

Matip bochumi születésű Kameruni válogatott. Ennek nem lenne jelentősége, ha nem lenne két évente január hónapban az Afrikai Nemzetek Kupája nevezetű csoda (2017 és 2019 január a következő kettő), amin Kamerun rendszerint szerepel, ami egyben azt is jelenti, hogy két évente az angol foci naptár szerinti legforgalmasabb karácsonyi-januári időszakban nem lehet rá számítani. Ez azért elég komoly hátrány.

382A következő szempont a taktikai. Ennél a résznél az első, amit megemlítenék, hogy elsőként mikor 18 évesen betört a csapatba még védekező középpályást játszott és nem CB-t. Az évek során később is rendszeresen játszott DM-et (ennek a statos résznél is lesz jelentősége). Taktai szempontból azok a CB-k, akik tudnak DM-et, avagy szoktak DM-et játszani rendszerint a labdaügyes, azaz ballplaying CB-k közé tartoznak. Ez számunkra jó hír, hiszen szeressük az Agger-Sakho féle labdával ügyes CB-ket. Nézzük meg, hogy két “minden labdaérintéses” videóból mit lehet még leszűrni.

Ebben a videóban: ez egy magas védelmi vonal (13 mp, 1 p 27 mp). Van benne agresszivitás és képes kilépni labdaszerzés céljából a védelemből (27 mp, 1p 13 mp, 1 p 42 mp, 1 p 55 mp – ez mélyen az ellenfél térfelén -, 2 p 15 mp, 3 p 08 mp, 3 p 18 mp, 3 p 40 mp és 3 p 52 mp – megint mélyen az ellenfél térfelén -, 6 p 47 mp). Az ellenfélnek gólpassz egy rossz felszabadítással – remekül be fog illeni hozzánk – (46 mp). Labdavezetés az ellenfél térfelén, fellépés a támadásokhoz ergo ballplaying CB (1 p 50 mp, 2 p 28 mp). Érdemes megjegyezni, hogy ezen a meccsen a védelem jobboldalán játszott.

Ezt a videót már nem fogom végig írni. Fontos, hogy ezen a meccsen, a védelem baloldalán játszott. A 4. perctől a seggreülős öngólpassz látható (tényleg nemes Liverpooli hagyományok folytatója lehet, ha ezek rendszeres események nála és nem két rossz meccsét sikerült kiválasztani). A lényeg nekem itt is, hogy rendszeresen lehet látni, hogy a védelemből kilépve agresszívan próbál labdát szerezni, azaz proaktívan védekezik. Rendszeresen fellép a támadásokhoz az ellenfelek térfelére is passzolni és labdát vezetni. Itt is többször lehet látni a magas védelmi vonalat.

Taktikai és stílusbeli értelemben olyan védő, aki a nekünk és a Kloppballnak szükséges boxokat kipipálja, hiszen a magas védelmi vonal, proaktív védekezés a sajátja. Ezen felől még labdaügyes támadó szellemű CB, ami egy örömteli plusz.

Matip_statMivel nincsen arra időm, hogy külön vegyem a DM és a CB meccseit, amelyek pedig a fontos védekezési és egyéb statisztikák szempontjából nagyon különbözőek (pl. egy CB 1-2 sikeres szerelést hoz, míg egy DM 4-5-t meccsenként, clearance DM-ként elenyésző stb.), így erről most nem írnék túl sokat. Az egyik, amit meg lehet állapítani, hogy a taktikai részt alátámasztják a statok (kevés clearance sok interception és sikeres szerelés. Nem mindig sok, de mindig magas nyert fejpárbaj arány. A passz pontossága érdekes mert általában nem túl magas feltehetően pont a kockázatosabb támadó szelleműbb passzolás miatt, de több Európai szezon is van mikor meg 90% körüli, így tud ő pontos lenni, ha akar). A másik az az, hogy mióta 20 évesen betört az első csapatba nagyobb kihagyása csak a tavalyi szezonban volt, így nem éppen egy sérülékeny fajta. Az is látszik, hogy több év BL tapasztalat van a háta mögött.

Dejan-Lovren-and-Mamadou-SakhoAz utolsó szempontunk, hogy a keretre nézve mit jelent az érkezése. Mivel a következő szezonról van szó, így Touréval már nem kell számolni és a hiánypótló vészmegoldás Caulkerrel sem. Jövőre Matip 25 lesz, Lovren 27, Sakho 26, azaz feltehetően lesz három a legjobb korban levő a védekezési rendszerünkbe illő CB a keretben. Azt nem tudom megtippelni, hogy melyik összetétel lehetne a legjobb, viszont azzal, hogy a jobblábas Matip Lovrenhez hasonlóan tud a védelem mindkét oldalán játszani elég szélesre nyitja a lehetőségek tárházát. Lehetne érveket hozni, hogy miért a Matip-Lovren, Lovren-Matip, Matip-Sakho vagy a Lovren-Sakho duó a legjobb. Most megelégszem azzal, hogy jó dolog ilyen széles választékból az aktuális ellenfél erősségei gyengéi alapján választani. Igaz Sakho sérülékeny és Lovren kivirágzása Klopp alatt egyelőre elég kicsi minta. Úgy gondolom, ennek ellenére a meccsek zömét ezzel a hármassal le lehet hozni. Rajtuk kívül lesz Ilori, aki 23 lassan közelít a megfelelő korhoz és szintén rendszer barát stílusa van. Van még a 19 éves Gomezünk, aki eddig PL meccsen CB-t még nem játszott. Ezzel az ötössel én speciel neki mernék vágni a szezonnak (ANK-t is figyelembe véve lehet mégse), csupa-csupa rendszer barát CB.
Martin-Skrtel-hairIgen Skrtel kimaradt. Ő elég érdekes helyzetben van. A következő szezonban tölti a 32-t, azaz a CB-k legjobb éveinek a legvégén jár. Ellenben már tavaly nyáron is, mikor új szerződést írt alá a pay as you play, avagy alacsonyabb összegű veterán szerződést (mondjuk ez egy érdekes csavarása a dolognak, ahogyan most leírtam) nem írta alá, azaz ő még játszani akar. Nem is csoda, hiszen még éppen benne van a legjobb éveiben. Azt viszont látni kell, hogy a felsoroltak közül ő az, aki a magas védelmi vonal, proaktív védekezés vonalon a legkevésbé otthonos. Ez nem teszi őt rossz védővé hiszen, amit tud az egy mélyebben ülő betömörödő védelemben klasszis teljesítmény, de mi meg nem így akarunk focizni. A jövő nyár érdekes lesz abból a szempontból, hogy mi lesz vele. Alapvetően megvagyunk nélküle is, ugyan kicsit szűken. Elég magas a fizuja, idősebb, de kevésbé illik bele a szakmai elképzelésekbe, mint társai. A racionális döntés mind szakmai, mind pénzügyi alapon, hogy nyáron eladjuk, hiszen most nyáron lehet utoljára értelmes pénzt kapni érte. Egy mélyebben ülő olasz csapatban, ahol a bajnokság tempója is alacsonyabb spec még 2-3 jó éve lehetne, míg nálunk inkább tartalék megoldás tudna lenni. Abban is van ráció, hogy megtartjuk vészmegoldásnak és egy másik opciót kínáló védőnek. Mindenesetre mindkét fél számára jobb megoldásnak tartanám, ha fájdalmas szívvel búcsút vennénk az egyik legrégebben nálunk játszó játékosunktól.

Szép hosszan sikerült azt levezetni, hogyha nem is tökéletes, de kifejezetten jó igazolást sikerült nyélbe ütni. Azaz tényleg örülhetünk ennek a biznisznek, hiszen elég olcsón egy jó képességű és jó fizikai felépítésű védőt sikerült szerezni relatíve olcsón. Az ANK-t és a hibázásait, úgy gondolom, magasan verik a pozitívumok.