Jürgen kürtje rüszttel csűrve

augsburg_liverpool

Valahogy nekem az alábbi nagyon láma és nagyon hungaroscouser kép jutott eszembe egy Augsburg elleni Európa Liga találkozó beharangjának felütéseként. Klopp épp a harmadik játékvezető szemét sütögeti ki vicsorgó foga sárgájával, hatástalanul. Ekkor gondolván egyet itt, a kalandozó magyarok dicstelen (vagy nem) vereségének historikus mezején, előveszi kabátzsebéből a Hajnal Tomitól még egykor karácsonyra kapott Lehel kürtje másolatot, melyet Bogdán Ádi fején már egyszer kénytelen volt megcsorbítani, és telirüszttel nekicsavarja a vele egyet nem értő pályaszéli elemnek. Hogy miért nem kell hasonló ingerültségtől tartanunk a ma esti bajor libaterelgető meccsen, arra következzék néhány indok. Who the fuck is Wer zum Teufel ist FC Augsburg?

Generated by IJG JPEG Library
Kürt a zsebben

A történelemórát azért csak nem kezdem dicstelen augsburgi csatánkkal. Hanem ez a Fussball Club Augsburg alig 50 éve alakult a város sváb meg svéd nevű klubjának összeolvadásával. Egészen a 2000-es évek elejéig táncolgattak a harmadosztály és a félamatőr negyedosztály közt. Ekkor jött a helyi üzletember, bizonyos Walther Seinsch –ilyenek, hogy Takko meg Kik talán megvannak, na ő alapító/tulaj/manager meg hasonló jóságok. Hát igen, a deutschoknál nem rossz szokás, hogy a német ipar fenegyerekeinek nézzük csak jó szemmel, ha klubba fektet, orosz olajmágnásoknak annyira nem. Vissza Augsburgba. Szóval jött a pénz, jött az új 30 ezres aréna (7 éves pályafutása alatt ügyesen 4-féle néven a szponzorok miatt) és persze a jó eredmények is.

0_5

Helyi legenda

Sajnos csak a jó, szittya kalandor, Air Sanyi tündöklő évei után sikerült 2011-ben feljutniuk a Bundásba. Első két évben törvényszerűen (Leicester, sicc!) kiesés közelben végeztek, majd szépen felkapaszkodtak a 8., tavaly pedig az 5. helyre (a Dortmund elé 3 ponttal), amivel kaptak egy jól megérdemelt EL-indulási jogot. Csoportjukban az AZ Alkmaart oda-vissza elkapták, a Bilbaonak oda-vissza letérdeltek, a Partizan Beograddal szemben végül nagy versenyben gólarányban jöttek ki győztesen, mint csoportmásodikok a spanyolok mögött.

Egy jó, középerős, fizikális Bundás-csapat. Sok set piece góljuk van, a kevés helyzetüket, amit open playből tudnak kialakítani, pedig sokkal hatékonyabban vágják be, mint mondjuk mi. Sokatmondó, hogy míg mi 6 gólt szenvedtünk össze a csoportunkban, ők pont kétszer ennyit. Negyedét set piece-ből. Na persze, a kis mintára ne ugorjon senki: a Bundesligában góljaik 40%-a set piece következménye. Áucsi. Szerencsére kontrázni nagyon nem szokásuk hatékonyan, ehhez képest megbotránkoztató, hogy a második legtöbb kontrát vezetik Németországban. Azért a magas védelmi vonalunkat nyugodt szívvel elővehetné Klopp. Akinek a mérlege a 2012 óta biztos pozícióban lévő Augsburg-edző, Markus Weinzierl ellen 4-1-1, szóval a német-bosnyák stábunk elég jól ismeri a várható játékot. A biztos pozíciójáról annyit úgy mellesleg, hogy 1 ponttal vannak a play-off-os kieső helytől. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, nem Európára szeretnék a hangsúlyt fektetni.

CbVqPXNWwAAQaX5

Azt mondanám tehát, hogy a Villa elleni meccset követően ismét száraz alsóra számíthatunk a meccs közben és után is. Még a keretre azért nézzünk már rá. Biztosan nálam sokkal nagyobb Bundás-szakértők olvassák a Fonatot (meg az egyik medve moderálja is), úgyhogy bevallom férfiasan, így kislányos zavaromban, túl sok ismerős névvel nem találkoztam. A 30+-osok korosztályát erősítő Trochowski, illetve Halil Altintop nyomja 10-es pozícióban, az argentin-paraguayi (meg ne kérdezd, hogyan) Bobadilla a legerősebb támadójuk a maga 4 Bundesligás góljával és 3 asszisztjával. Hétvégén a Bayernnek is kotort egyet, bár elég könnyen törölte fel velük a padlót Guardiola. Még a set piece-eikre visszatérve: házi bajnoki gólkirályuk a jobb hátvéd Verhaegh. Szerencsére 178 cm, szóval talán még a mi törpjeinknek is van esélyük. Minyontól én csak mára is egy ótvarnagy hibáktól mentes meccset kérnék. (Vagy Wardtól, de a csodákban nem hiszek.) Az ellenfél kapuját védő kis, fiatal német Marwin Hitz, btw, jobb statokat hoz, mint Simi idén. Khhmm. Még Caiuby-ra, az ő ügyeletes brazil támadójukra kell majd figyelni a bal oldalon, Clyne vagy még inkább az angol Cafú felkészül.

Máté találta funfact: az alábbi képen látható csávesz a 2012-13-as kiírásban egyik alkalommal gólt vágott nekünk a másik alkalommal gólpasszt adott a Young Boys színeiben. (Annyira szar meccseink voltak akkoriban, hogy erre én személy szerint nem emlékeztem.) Akkor egyébként a Zenit ellen zúgtunk ki ugyanebben a körben, mint ahol most tartunk, majd 2014-15-ben szinten idáig jutottunk, akkor a Besiktas jelentette a végállomásunkat. (Ilyen sokat eurépázunk?)

Generated by IJG JPEG Library
Tóásó Előd alias Boba Fett Raúl Bobadilla – az EL csoportkörben 6 gólt burkolt, szóval a kupaspecialista börtöntöltelékre azért csak rá kell majd morognia Sakho-nak

Magunkról annyit azért jegyezzünk fel, hogy nemcsak hogy 3 napunk van felkészülni (és odarepülni), ami mostanság kimondottan soknak számít, de pontosan egy egész hétnyi készülés lesz a visszavágóra. Meccs nélkül. Várom azt az anfieldi estét. Csak Dani pajti legyen szíves épségben, egészségben megőrződni a két brazillal együtt, és ismét futballra emlékeztető produkció fog mosolyt csalni arcunkra. A Villa elleni kezdővel –megfűszerezve pár fiatallal – teljesen elégedettek lehetnénk, azt hiszem. (Meg Ward-ot, bitte schön!)

CbaTjcrWAAQjnOP

Kisszínesként azért még emlékezzünk meg az Ajrópa Liga díjairól. Szerencsére kommunánknak már a könyökén jön ki egy Liverpool éves bevétel, egy PL TV-s díjazás, egy Benteke vételár vagy egy Balotelli éves bérezés. Na ennek tudatában tessék ránézni az alábbi ábrára:

asdasd

Ezek mind aprópénzek kivéve a legmagasabb. Még akkor is, ha mellé jön azért pár milla egyéb bevétel sponsorship-ből, matchday-ből, miegymásból, de aki nem nyeri meg, átlag 4-5 millióért tett bele a szezonjába +6-8 meccset. Persze kivéve a győztes. Elég nagy funfact, hogy az EL-győztes díjához hozzácsapva a kieséses szakaszban gyűjtögetett tallérjait, ez így együtt sem éri el azt a 12 milliót, amit jövőre a BL-indulásért alapból megkap (ez a narancssárga rész). Ez így már több, mint 20, na az már tényleg mérhető seismométerrel, és a kupa sem mutat annyira szarul. Persze hol van még, hogy mi odakerülünk?

Szummázva, szvsz, lekopogva, meg amit akartok, simán nyerünk, egyedül a jövő heti kezdőnk életkor alacsonysági rekordjáról dönt a meccs. Bár két penge játékkal sorozatban elért penge győzelem azért nem szokás mostanában, szóval óvatosan azzal a medvebőrrel. Inkább vegyük elő a sörünket répalevet, és élvezzük 21:05-től (mEL ne felejtsétek!) az egyetlen reális BL-esélyünkhöz vezető halvány reménysugár első megcsillanását.