Megkaptuk az ajándékunk

thumb_16066_default_news_size_5Imádatunk tárgya ma kérésünknek megfelelően villantott egyet. Megmutatta, hogy tud sexy is lenni, és nem csak a hétköznapokból ismert unalmas leharcolt verziója létezik. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki ma és még holnap sem fogja tudni levakarni a mosolyt az arcáról. Pedig tudom, hogy a mai az csak egy ízelítő volt az eljövendő szebb napokból, és az idei szezonra elég kicsi hatása lesz, már ami a bajnokságot illeti. A nagy HA Sturridge egészséges tud maradni, akkor a kupákban még akár lehet is keresnivalónk. Tehát örvendezzünk és vigadozzunk a mai ízelítőn.

Legszebb álmaink valósultak meg azzal, hogy egyszerre tudott a pályán lenni a Coutinho-Firmino-Sturridge hármas. Meg nem utolsó sorban csak rendszerbe illő támadók szerepeltek. A mai 4-2-3-1 rendszerű, fluid támadó sor nagyon adta ennek a triónak Milnerrel a jobbszélen kiegészülve. A támadó sor tagjai feltűntek a pálya minden pontján, nem voltak poszthoz kötve. Vándoroltak a támadósorban szépen, cserélgették egymással helyeiket, így hát a cápánk is élt rendesen. A támadósor összetételének köszönhetően ment a pressing is rendesen, már az első félidőben is több helyzetecskét sikerült kialakítani az ilyen labdaszerzéseinkből. A második félidőben meg két alkalommal a pressingünket/gegenpressingünket sikerült gólra is váltani. Először Can találata előtt Can szerzett a támadóharmadban labdát, amit Firminótol visszakapva lőtt egy tisztesen nagy gólt. Majd Origi találata előtt saját térfeles labdaszerzésből vezettünk villámgyors támadást, és Coutinho meseszép kiugratását Origi értékesítette. Ezzel tovább bővült a Kloppballt bemutató találataink száma.

A megelőző pressing és a kiugratás ugyan nincs benne.

Dettó.

Mikor a pressing és a gegenpressing fontosságáról van szó, meg arról, hogy ezek hogyan tudnak könnyen értékesíthető helyzetekhez vezetni, akkor ezeknek kell beugrania a fejünkben.

A mai 4-2-3-1 nagyon jól működött a cápáról és a pressingről már volt szó, de a Can-Henderson double pivotot is ki kell ma emelni, hiszen nagyot fociztak a srácok (Stewart beállásával ő került a dp-be és Hendó ment ki jobbszélsőnek, Stewart egyébként ma is jó volt) elsősorban a pressingben és a védekezésben jeleskedtek ma, hiszen Hendó 6 sikeres szerelést és egy interceptiont, míg Can 5 sikeres szerelés és 3 interceptiont tett be a közösbe. A támadó számaik nem ennyire impreszívek (Hendó 1 lövés, 1 kulcspassz, 1 sikeres csel, míg Can 1 lövés), viszont így is egy gólpasszal és egy góllal járultak hozzá a gólfesztiválhoz. Touré szerepléséből se lett baj, szóval a mai 4-2-3-1 tényleg jól működött. Ettől még nem tudok szabadulni a gondolattól, ami a kezdőre ránézve szakadt rám: egyszerűen sírt róla, hogy a játékosok legjobb posztjai és természetes játéka alapján ennek egy 4-3-2-1-es karácsonyfának kellene lennie, hiszen Cou sosem marad a szélen, Milner nem egy klasszikus szélső, ellenben nagyon frankó presingelős CM. Azt gondolom, hogy erre a tavaszra, amíg Sturridge vagy Origi egészséges a karácsonyfa lenne taktikai értelemben a legjobb nekünk, hiszen amolyan igazi szélsőnk csak Ibe van, Hendó, Milner kár a szélre. Ellenben a csatár mögött kavargató játékosokból Coutinho, Firmino, Lallana, Teixeira túltengésünk van. A három fős középpályás posztra is megvan az emberanyag Lucas, Can, Hendó, Milner, Allen, Stewart, Brannagan, Chirivella. Szóval nagyon adná magát ennek a taktikának a véglegesítése erre a tavaszra.

 

Ezek már az edzőmeccsen születtek.

A mai meccs az igazából a 3. gólig tartott. Utána a Villa feladta a találkozót, és nyertünk egy nagyon frankó kis edző meccset, amiben lehetett gyakorolni és felhozni embereket meg az önbizalmukat. No meg nem utolsó sorban lehetett pihentetni a Coutinho-Firmino-Sturridge triót. Origi élt is nem kicsit az edző meccs adta lehetőséggel, egyre inkább bejátssza magát második számú csatárnak. A mai gólparádéban egyedül Bentekével nem sikerült gólt rúgatni, viszont be tudott állni, és ezzel tudtuk kicsit gyakorolni a vele való játékot és a 4-2-2-2-es formációt.

Rég vártunk már erre. Élvezzük, amíg tart.

Külön ki kell térni Sturridgera, hiszen fantasztikus a csávó. Minden alkalommal meg tud vele lepni, hogy milyen jó formában tud visszatérni egy-egy hosszabb sérülést követően is. Szerintem ebben a világ legjobbja (mondjuk, sajnos nem kevés gyakorlata van eme mutatvány végrehajtásában). Félelmetes a fickó, visszatér és folytatja a góllövést, mintha nem hagyott volna ki hónapokat, de nem csak a gólszerzésén, hanem a játékán sem lehet igazából észrevenni az ilyenkor oly sokat emlegetett rozsdásságot. A képességei alapján klasszis saját jogán is. Remélem, minél hosszabb ideig tudja most elkerülni a következő sérülését.

meccs_stat

Gólt lőttünk több, mint minden második kísérletből. Mikor lesz megint ilyen?

A meccsről még egy dolog: a Mikiegér kupás Soton meccset juttatta eszembe. No, nem csak azért, mert akkor is, meg most is 6 gólt szereztünk. H anem azzal, hogy mindkét alkalommal igencsak kiugorva az idei átlagból, egészen hihetetlen és fenntarthatatlan lövés értékesítés áll a két eredmény mögött (pedig ebben igencsak pocsékok vagyunk általában az idei szezonban, mint majd azt láthatjuk). Akkor 14 lövésből 7 ment kapura, most 11 lövésből 9 (6-6 gól született). Nem fogjuk egyhamar megismételni. No meg az, hogy akkor is reménykedtünk, hogy ez valami kezdete és ezentúl mindenkit tejszínen, most is megy ez a fajta irreális elvárás, de akkor is láttuk, hogy nem így megy ez. Ja, mindkét meccsen szerepelt Sturridge.

Nagyon szép volt ez a mai meccs. Öröm volt nézni a játékunkat. Lehet tudni, hogy jövőre ehhez hasonló produkciók sokkal rendszeresebbek lesznek, de az idei bajnoki szezont ez a meccs nem befolyásolta. Maximum annyiban, hogy végre nem negatív a gólkülönbségünk.

_________________________________________________________________________

Ez a rész még a meccs előtt készült azzal a céllal, hogy lelket öntsön belénk, hogy nem olyan rossz a keret és a játékunk, mint azt a tabella mutatja folytatva Szücsi gondolatmenetét. Nos, egy meccs alatt a hangulat sokat változott, de a lényegen nem. Továbbra is mélyen a teljesítményünk alatt állunk a tabellán, ami egyrészt nem jó dolog, viszont azt jelenti, hogy nem vagyunk rosszak, akár még idén is előrébb mászhatunk, ha csökken tartósan a sérült állomány és a meccs terhelés, de minden esetre a következő szezon szempontjából nagyon is biztató. Nézzük is részletesebben!

Először a mindig fantasztikus Caley adatainak segítségével nézzük meg mélyebben.

attackKezdjük a támadással. A Liverpool a ligában a 3. a lövések, a legfontosabb kaput találó lövésekben a 4.. A lövések helyei szerint: 4. a Danger Zoneból, 4. a szélről való, 2. a messzi lövésekben. A lövések kialakítása szempontjából 20. a beadásból érkező, 5. a kiugratásból érkező, 5. a Danger Zone körüli passzolásokból kialakított lövésekben, 5. a kontra jellegű támadásokból kialakított lövések és 5. az ellenfél térfelén labdabirtoklásból kialakított lövések tekintetében.
Az ExG modell alapján a 7. legtöbb gólt kellene, szerezzük. A tizenegyesek és öngólok levételével (NPG) a 7. legtöbb gólt szerezzük. A szerzett gólok tekintetében megosztva a 9-10. helyen voltunk.

deffenceA védekezés tekintetében a ligában a következő helyeket foglaljuk el: a 2. legkevesebb lövést engedjük és a 2. legkevesebb kaput eltaláló lövést engedjük. Az engedett lövések helyei alapján: a Danger Zoneból a 3. a jóval veszélytelenebb szélről lövés tekintetében az 1., a legveszélytelenebb messzi lövések tekintetében a 4. voltunk. A lövések kialakítása szempontjából beadásból 7., kiugratásból a 3. legkisebb arányban engedjük lőni az ellenfeleket. A veszélyzónában és az a körüli passzolásból kialakított kialakított lövésből az 5., kontrából a 1., a mi térfelünkön az ellenfelek labdabirtoklásából engedett lövések tekintetében pedig a 3. legkevesebbet engedjük.
Az ExG modell alapján a megosztott 3-4. legkevesebb gólt kellene kapjuk. A tizenegyesek és öngólok levételével a 15. legkevesebb gólt kapjuk. A kapott gólok tekintetében a 15. helyen voltunk.

fancyEzek ismeretében nem meglepő, hogy mienk a 2. legjobb lövés különbség (a mi összes lövésünk és az ellenfelek összes lövésnek különbsége) és a 4. legjobb kaput eltaláló lövés különbség, a mindkét kapu előtti hatékonyatlanságunk miatt viszont a gólkülönbségünk csak a megosztott 11-12. helyre volt elég.

Az objective futball segítségével még mélyebbre lehet nézni a fancy statisztikákba.

lovesaranyokA TSR (lövés arányunk) összességében a 2. legjobb a ligában. A meccsek állásának függvényében, mikor mi vezetünk a meccs során akkor a 3., döntetlennél a 3., mikor vesztésre állunk akkor az 1. legjobb a ligában (köszönhetően annak, hogy Klopp szeret vesztes állásnál kockázatos módon, mindent egy lapra feltéve támadni, Caulkerrel csatárt játszatni stb.)

A TSoTR összességében a 3. legjobb a ligában. A meccsek állásának függvényében mikor vezetünk az 5., mikor döntetlen az állás az 5., mikor vesztésre állunk a 6. legjobb (no, igen kissé türelmetlen tud lenni a lövöldözésünk ilyenkor) a kaput eltaláló lövés arányunk.

A Fenwick: azt jelenti, hogy az összes lövésből levesszük a blokkolt lövéseket és annak arányait nézegetjük. Nos, ebben a tekintetben összességében a 3. legjobbak fiaink. A meccs állásának függvényében mikor vezetnek a 4., mikor döntetlen akkor a 3., mikor vesztésre állnak a 2. legjobb az arányunk.

golokAzt már láttuk, hogy szerzett gólok tekintetében a dicső megosztott a 9-10. helyen voltunk. Nézzük meg, hogy a meccs állásának függvényében ez hogyan néz ki? Győztes állásnál a megosztott 11-13. helyre volt elég a 7 szerzett gólunk. Döntetlen állásnál a 4. helyre volt elég a 18 szerzett gólunk. Vesztes állásnál a megosztott 11-14. helyre volt elég a 7 szerzett gólunk.

Azt már láttuk, hogy a kapott gólok tekintetében a 15. helyen voltunk. Nézzük a meccsek állásának fényében ez hogyan alakult. Győztes állásnál a 19-20. legkevesebb gólt engedtük szám szerint 13-at. Mikor a meccseink döntetlenre álltak a 8. legkevesebb gólt engedtük összesen 13-at. Mikor vesztésre álltunk a megosztott 13-15. legkevesebb gólt kaptuk összesen 10-et.

openplaylovesekNem akarom még külön végig venni a rögzített szituációs és a játékbeli lövéseket. Ettől még beteszem a táblákat. Látható, hogy az egyik fő problémánk a rögzített szituációkkal van. Mondjuk, persze ehhez külön tábla se kellene, csak a teljesség kedvéért.

setpiecelovesek

Kicsit elszakadva a lövések és gólok vonzásából nézzünk meg alap játék mutatókat!

Kezdjük a passzolással! Manapság ez már érdekes kérdés, hogy sokat passzolni jó dolog-e? Mindenesetre szerintem igen, még akkor is, ha Kloppnál ez inkább a melléktermék nem a cél.

engedettpasszokA ligában mi passzoljuk összességében az 5., a támadó harmadban az 5., a középső harmadban a 7., a védő harmadban 6. legtöbbet.

Az ellenfeleknek engedett passzok szerint: mi engedjük összességében a 2. legkevesebb passzt az ellenfeleinknek (a szintén pressiges Tottenham mögött). Az ellenfeleinknek az ő támadó harmadukban a 4., a középső harmadban a 2., az ő védő harmadukban a 2. legkevesebb passzt engedjük. Ez szerintem egy nagyon fontos Kloppball tulajdonság. Nem lennék meglepve, ha jövőre nagyon nagy verseny futás lenne e tekintetben Klopp és Pochettino között. Szerintem baromi jó dolog megfullasztani pressinggel az ellenfeleket.

A meccseinken történt passzok arányában a 4., a támadó harmadbéli passzok arányában a 4., a középső harmadban a 3., a védő harmadban a 3. legjobbak voltunk.

beadasA beadások alapján az 5. (hello Benteke), kiugratások tekintetében a megosztott 2., hosszú passzok alapján a 14. legtöbb a mienk, rövid passzok alapján pedig a 4. helyen voltunk.

cselekA sikeres cselek tekintetében a 8. hely a mienk.

nyertfejparbajA megnyert fejpárbajok száma alapján a 2. helyre voltunk jók. Mondjuk, ezért az előkelő helyért egymaga Benteke felelős, tehát nem biztos, hogy örülni kell neki.

Labdabirtoklás alapján az 5.-6. hely a mienk. A passz pontosság tekintetében a 9. helyre voltunk jók. Mondjuk Kloppal ez várhatóan nem nagyon lesz jobb soha.

vedekezesA sikeres szerelések tekintetében 1. hely volt a mienk, míg érdekes módon interceptionök alapján nem voltunk jók, csak a 18. hely a mienk.

Azt láthattuk, hogy mind támadásban elért, mind védekezésben engedett lövésekben teljesen jók voltunk, viszont a gólok szintjén meg pocsékok. Adja magát, hogy akkor a két kapu előtti hatékonysággal van a gond. Ez így is van.

pdoA védekezés tekintetében a save%, azaz a kapott gólok és a kaput találó lövések aránya (kb ezt jelenti: Save% = 100-Goals Against/SoT Against, hiszen azért kell 100-ból kivonni, hogy a magasabb szám legyen a jobb) a legrosszabb a ligában, csak a 20. helyre voltunk jók. A PL átlag 69,5%, addig nekünk csak 57,6%-unk volt. A legjobb az Arsenal 79,4%-kal, pedig tippre a De Geával felálló MU-t mondtam volna.

A támadásunk se sokkal jobb. A scoring%, azaz a szerzett góljaink és a kaput találó lövéseink aránya (Scoring% = Goals For/SoT For) alapján a 15. helyre voltunk elegek (nyilván a mai meccs kicsit javított ezen). A PL átlagtól ebben kevésbé maradunk el, hiszen a 30,5%-kal szemben nekünk csak 27,4% volt ez a mutatónk.

A PDO az előző két mutató összeadásával keletkezik (PDO = Scoring% + Save%). Értelemszerűen minél magasabb ez a mutató, annál jobb. Nos, mi a 20. helyen voltunk. Tarthatatlanul rossz volt ez a mutatónk, annyira, hogy az elmúlt 6 szezonban (amióta részletes statisztikák vannak) a szezon végén összesen egyetlen csapatnak volt rosszabb 2009-10-ből a Wigan. Ezek alapján én azt gondolom, hogy javulni fogunk a kapuk előtt már csak a statisztikai valószínűség szerint is. Nemhogy ha tényleg egészséges tud maradni a rendszerbe illő csatárunk. No meg a Lovren-Sakho duó.

managerekVan még a menedszeres tábla, ennek kapcsán egyetlen dolgot érdemes megjegyezni, hogy Kloppal jobb a helyzet értékesítésünk, de rosszabb a save%, vele húzzuk le magunkat liga utolsónak.

Minyonmagyarazatengedettloves_golEz tök jó, mert végre értelmet nyert az az adatom, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Ez most nemcsak liga, hanem minden meccs adat, így egy két Bogdán meccs is benne van. Nos, az van, hogy Klopp alatt nagyjából ugyanannyi gólt kapunk, ha sok lövést engedünk és akkor is, ha meg keveset (a váltás itt a meccsenként 10 lövés mivel ez egy statisztikai ritkaság, hogy egy csapat a szezon végére ilyen kevés lövést engedjen), pedig kevesebb engedett és kevesebb engedett kaput találó lövésből sokkal kevesebb gólt kellene kapni. A rossz save%-ünk oka azok a meccsek ahol kevés lövést engedünk (pedig Klopp-pal ezek vannak többségben 18 vs 12). Itt jönnek be a kapusok és innen tényleg kapus kérdés a dolog, hiszen ha sok lövést engedünk, sok dolguk van, akkor hozzák a megfelelőt, minimum az átlagot Minyonék is. A gond velük akkor van, mikor olyan környezetbe kerülnek, hogy kevés dolguk van, de azok nagy védést igényelnének. Egyébként úgy gondolom, baromi kevés olyan kapus van, aki ehhez van szokva (a WS és az én adatbázisomban 6 szezon alatt 46 ilyen csapat volt: rendszerint a Barca és a Bayern, a Klopp-féle Dortmund, újabban a PSG és még egy-egy csapat) és ebben, mármint a kevés védeni való melletti kevés gól kapásban jó. Ezt egy nagyon prémium és nagyon drága tulajdonságnak tartom, nem tudom, hogy tudunk-e ezen javítani. Pedig mindenképpen kellene.

Összegezve el lehetett volna intézni az egészet azzal, hogy jók vagyunk sőt top4 szintű focit teszünk le a pályára. Kivéve 3 összetevőt, amit mindenki fejből is meccseket nézve megtudna mondani: rögzített szituációk, helyzetkihasználás és a védekezésben a helyzet kivédekezés aránya. Azonban úgy gondolom, nem árt látni, sőt inkább szembesülni azzal, hogy tényleg minden más lényeges dologban top4 szinten focizunk.