Az agónia újabb felvonása

thumb_10955_default_news_size_5A tegnapi meccs vegytiszta agónia volt. Egy korszak végnapjainak terméke. Gyakorlatilag semmi sem ment és ennek köszönhetően sokkal rosszabbnak tűnünk ma is és úgy en bloc mostanában, mint amilyenek vagyunk, pontosabban lehetnénk.

Mi rontottunk el leginkább? Jöjjenek a szakmai hibák:

  • Az eredendő hiba maga a kezdő volt. Pontosabban, nem is maga a kezdő, hiszen az egy kicsit tartalékos, de alapjában véve normál esetben működőképes kezdő. A taktika és a benne szereplő játékosok és a szerepük is jó volt. A gond és az őshiba abban van, hogy ez a kezdő (persze egy Bogdán Minyon cserével) tökéletes egy kiesés ellen küzdő csapat elleni bajnokira vagy mondjuk, egy EL kiesési szakaszbeli vagy FA kupa elődöntőre és talán még egy Mikiegér elődöntőre is. Sőt örömmel látnám ezt a kezdőt a téli sátoros ünnep pörgésében is. Azonban most egy negyedosztályú középcsapattal találkoztunk a Mikiegér kupa 3. fordulójában. Az első fordulóban, ahol az európai küzdelmekben részt vevő csapatoknak be kell szállni. Erre az alkalomra viszont iszonyatosan erőforráspazarló, szűk látókörű és csak arra lehetett volna jó, hogy BR mentse azt, ami már nem menthető. (NB: a vasárnapi kezdő 6 helyen változott, ez az én olvasatomban rotáció, és egy manager nem állíthatja úgy össze a kezdőt, hogy de egy-két hét vagy hónap múlva már úgysem én vagyok a manager… – macca8)kezdo
  • Az elrontott kezdőből következik Firmino sérülése.masodikfelidokezdo
  • A nem túl motivált játékosainkból és a nagyon lelkesen és jól ikaruszozó vendégekből következik, hogy 20-40 között, ha megláttuk a kaput, akkor onnan már csak a felesleges és idegesítő lövöldözés következett, nem pedig játék.
  • Nem tudom megérteni, hogy BR miért gondolta remek ötletnek, hogy hazai pályán egy nem támadó ellenfél ellen, kupameccsen döntetlen állásnál az a legjobb taktika ha 3 CB-t tart fenn a pályán a sűrű rohamaik megfékezésére…(Can gyakorlatilag középpályásként funkcionált szinte végig, de a második félidőtől biztosan – macca8)couval
  • Az előző két faktor egyenes következménye a hosszabbítás, így a plusz 30 perc a lábakba és pluszba még egy tizenegyes párharc is.
  • Lovren sérülésekor már bőven nem szabadott volna mennie a meccsnek.
  • Coutinhonak nem szabadott volna pályára lépnie ezen a meccsen és ez ellen az ellenfél ellen. Nem szabadott volna, hogy szükség legyen rá.ibeval
  • Mikor fognak játszani a Gomez, Rossiter, Ibe, Chirivella, Texeira, Brannagan, Origi-féle fiatalok, ha nem a Mikiegér kupában és nem egy 4. osztályú ellenféllel szemben. (A precizitás kedvéért: Origi és Ibe játszott, Gomez meg a 8 meccsünkből haton pályára lépett, ahogy Ibe meg hét meccsen… – macca8)

Nem feltétlen a mai meccshez tartozik, de masszív BR out-okok. Miért van az, hogy BR fejében egy Mikiegér meccsnek magasabb prioritása van, mint az EL-nek? (Kicsit unom, de muszáj: ahogy a szezon eleji jósdában írtam, ha van egy rossz sorozatod, akkor azt győzelmekkel lehet megfordítani, az önbizalom visszaszerzésével. BR fejében tehát nem magasabb prioritású a Ligakupa, csak sajnos vihargyorsan belekerültünk egy negatív spirálba, ahol egy ilyen kezdőnek van racionalitása – sajnos. Ez rohadt nagy kockázat volt, és nem is jött be, így hiába reszkírozott BR, csak még jobban ráfaragott. Agónia, sokadik rész – macca8) Miért van az, hogy most már 8. meccse a szezonban nem sikerül megugrani azt a küszöböt, hogy egy meccsen 1-nél több gólt szerezzen a támadó felfogású csapat a támadó felfogású menedzserrel? Az első kérdésre a válasz, hogy BR alól teljesen kicsúszott a talaj és már nem képes arra, hogy jó és stratégiai döntéseket hozzon. A második kérdésre meg az a válasz, hogy az idei szezon már BR agóniája.

Nagyon evidens, hogy agonizálunk, így felmerül a kérdés, hogy minek húzzuk? Számomra az egyetlen értelmes magyarázat, hogy BR távozásával rá akarunk térni a normális/modern stb. útra és DoF+edző kombinációban gondolkodunk. Ezt a kombót baromira nem egyszerű összehozni, hogy az működőképes is legyen főleg, így szezon közben.

Mindenkinek megvan a maga elképzelése a BR utáni életre. Nekem az, hogy ezentúl DoF + edző kombóval fogjuk nyomni. Éppen ezért ilyeneket is fogok most keresni a most következő szellemi játékban.

Mielőtt nekiállnánk, meg kell állapítani néhány peremfeltételt a kereséshez. Először is, attól még, hogy nem BR lesz a menedzserünk alapvetően nem fog változni sem a csapat összetétele, sem a csapat anyagi lehetőségei, sem játékosvonzási képessége. Azaz –  a Tottenhammel párban – továbbra is mienk lesz az egyik legfiatalabb keret a PL-ben. A keret nagyrész BR Köd előtti stílusára van összeszedve -> sok passz, presszing, labdabirtoklás. Továbbra is mi leszünk a 4 BL helyért folytatott versenyben az ötödikek minden pénzügyi értelemben. Olyan embereket nem lehet találni, aki már megcsinálta, hogy fiatal csapattal rendszeresen megverte a pénzügyi esélyeket. Azonban az biztos, hogy csak olyanokat érdemes keresni, akik tudnak és szeretnek fiatalokkal és DoF-al dolgozni és stílusuk a lehető legközelebb áll a preKöd előtti BR-hez. Éppen ezért esik ki nálam már most sokak nagy kedvence, Ancelotti, hiszen ő a fiatal és relatív kispénzes szűrőnek nem felel meg, hiszen jó másfél évtizede ennek pont ellenkezőjében dolgozott a Juve, Milan, a Chelsea, a PSG, a Real csapatainál.

Szerintem alapvetően 3 út van amely mind3 fő keretfeltételemnek megfelel.

5e494510-57d5-012f-5159-005056945a4eA holland út.
Itt alapvetően arról lenne szó, hogy egy tapasztaltabb holland DoF mellé hoznánk egy fiatalabb edzőt. A lehetőségek elég szélesek. A top2 jelöltem DoF-nak Rijkaard vagy Ten Cate. Edzőnek érkezhetne de Boer vagy van Bronkhorst (igen tudom, hogy mindkettőnek van jelenleg csapata, de ha akarjuk, szerintem kivásárolhatóak). Ezen az úton a stílus biztosítva van és az is, hogy kevesebb pénzből fiatalokkal dolgozva legyen a tapasztalat, hiszen a holland foci tele van fiatalokkal és relatíve kevés pénzből dolgoznak. Egyébként az összes opció közül a Rijkaard-de Boer kombó lenne számomra a legszimpatikusabb. A lényeg az Ajax iskola.

downloadA bielsai út.

Már alapból deficites az elképzelés, de azért nézzük végig. Deficites, mert úgy kezdődik, hogy Bilesa lesz a DoF, ami azért nem annyira evidens dolog. Azonban úgy gondolom, hogy 60 évesen, főleg úgy, hogy sokat volt szövetségi kapitány – értsd nem pörgős klubedző -, meggyőzhető lenne erre a szerepre. Edzőnek meg valamelyik ifjú titán, a róla elnevezett iskolából pl Almeyda vagy Gallardo.

41958038-klopp_dpa_20130726-130615-BIZOJacmFefKlopp.

Sokak nagy kedvence lenne ez a megoldás. Nekem a gondom az, hogy nem tudok hozzá DoF-ot rendelni, azt meg nem gondolom, hogy ő felvállalná ezt a szerepet. Nekem nagyon zavaró, hogy vele mint edzővel felborulna az az elv, hogy a DoF a meghatározóbb és az edző az egy cserélhető elem a rendszerben. (Klopp világéletében DoF alatt dolgozott, nyilatkozatai alapján szeret is így dolgozni, és a Dortmundban egyáltalán nem volt gond a Zorc-Klopp munkamegosztás, és lám, most is elég szépen ment a váltás… – macca8)

Sokkal bővebben is ki tudnám ugyan ezt fejteni, ha eléggé elhúzódik az agónia, meg is teszem.

A magam részéről ezt tudom még hozzátenni (macca8):