Gyalog

IMG_0443
Nem tudom elmondani, hogy a karma mekkora ribanc. Önként és dalolva jelentkeztem összefoglalót írni, mert ha már a füredi hétvége úszott, végre meg tudom nézni meccset, elejétől a végéig, jegyzetelni, esetleg győzelemnek örülni. Végre van időm printscreenelni, taktikával foglalkozni kicsit, heatmapezni, talán valamilyen értelmes konklúziót levonni a végén. Nyilván így is lesz.

Bocsássatok meg (Szerderbokor tribute bocsánatkérés ftw), de nem fogom bőlére ereszteni a mai összefoglaló adagot, mert annyira triviális okok miatt alakult így a mai eredmény, hogy feleslegesnek érzem, főleg, mert Máté már a beharangban lelőtte a pojént. Kollégánk kiválóan fogalmazta meg, hogy miért kellett volna Gomez helyett Morenót játszatni: Nem mondom, hogy a spanyol nem maradt volna le az emberéről, de mint tudjátok, a karma, ha nem éppen férfiak kielégítésével keresi a kenyerét, egyszerű üzenetek átadására nagyon alkalmas.

Mire lehetett készülni? A kalapácsosok kihoznak egy kisteherautót, takaréklángon próbálnak támadgatni, aztán ha bekalamolnak egy gólt, egyből átlényegülnek egy Autobot Ikarusszá. Kettő perc. Igazából ennnyi kellett ahhoz, hogy megtörténjen, amire Bilic a legnedvesebb álmaiban kb. a 70. perc környékén számított. Innentől meg meg faros Ikarus volt a javából, ami ellen egy tavaly előtti Liverpool, vagy gyakorlatilag a világ bármely csapata megizzadt volna, nem hogy támadójátékat még kereső, szezon eleji formával küzdő idei csapat.

Az első félidő történései három problémakör köré csoportosultak.

  1. Gomez jobb lábas. Meglepetés. Ennek következtében hiába tudott jobban fellépni mint korábban megszoktuk, értelmes beadásra az ő oldaláról nem lehetett nagyon számítani. Mert tegyük szívünkre a kezünket, ha ott áll az egész West Ham a 16-oson belül, lehet próbálkozni a tilitolival, de nem elhamarkodott gondolat, hogy Benteke be- vagy visszafejeli a labdát valakinek.
  2. Próbáltuk nyomni a labdajáratást, de még mindig ott tartunk, hogy a két brazil furcsán néz belgánkra, mint 8. kerületi polgálmester a répát a seggében tartó hóemberre. Csiszolódni kéne, meg minden, de a kutya nagyon-nagyon sokáig ott lesz elhantolva, hogy Benny bár jóval gyorsabb és ügyesebb, mint amire számítottunk, neki még mindig a beadás a legjobb, a csapat többi része meg még mindig nem tud beadni.
  3. Lovren barátunkról szerintem nem kell külön megemlékezni. Vele kapcsolatban egy dolog idegesít: Nem arról van szó, hogy lemarad egy ütemmel, vagy rosszul csúszik be, egyszerűen középső védő létére túl bonyolultan akar megoldani mindent. A gól előtt is, kirúghatta volna oldalra, ha színezni akarja, akkor hazapasszol, majd miután kapott egy ippont a partjelző, nyugodtan kizúzhatta volna a labdát a kozmoszba, persze, hogy addig variált, amíg gólt nem lett. Dehát ő csak segíteni akar.

Innentől gyakorlatilag függöny volt, a 20. percben le kellett volna hozni Gomezt és helyére betenni Morenót: Támadásban nyilván jobb, védekezésben pedig főleg kontrára kellett készülni, ahol a spanyol gyorsasága ellensúlyozni tudta volna deficites magasságát.

Tehát ott tartunk, hogy BR elbaszta a kezdőt. Nem volt ez kettős hiba szervánál, de lehet lassan megérthetné, hogy nem kéne mindig a falig elmenni és addig tolni egy kezdő csapatot, amíg nyerünk, vagy döntetlent érünk el. Ezért kellett úgy felstuffolni a keretet, hogy legyen legalább két ember egy posztra és a finom taktikai nüanszokat egy-egy ilyen cserével ki lehessen használni. Sakhót pincéztetni Lovren helyett meg nem csak a kapott 2. gól miatt nevetséges: Voltak ámokfutásai a horvátnak a többi meccsen, hozott össze tizenegyest (amit szerencsére nem fújtak be), csak úgy tűnik, ezek mind nem voltak elég figyelmezető jelek.

Szóval nem túl jó kezdő, hiányzó csere az első félidőben. Hibaként írtam fel, hogy nem változtatott azonnal a csapaton, aztán láttam, hogy miket cserélt Brendi mackó és úgy voltam vele, hogy tényleg mi jártunk jobban, hogy ennyire húzta-halasztotta a cseréket. Can helyett hozni be Morenót két okból volt ordas nagy faszság:

  1. Can még a jobb teljesítményeket hozó játékosok közé volt sorolható. Egyetlen bejegyzésem az első félidőről, ami tűri a nyomdafestéket, hogy a török gyereken látszik, hogy kurvára akar valamit csinálni. Nem oldalfasz, nem totojázás, elkéri, megy előre, csinálja, ha nem nálunk a labda elveszi és megy tovább. Nála pl. Milner most sokkal szürkébb volt az első félidőben.
  2. Ha 3-4-3-ra állunk át, akkor miért 5 védő van a pályán? Pont az ennek a felállásnak a lényege, hogy szabadon lehet támadó középpályást behozni a szélre, Moreno és Clyne egy fullbackhez képest elég támadó, de itt azért többre lett volna szükség.

Igazából a 3-4-3 volt felesleges döntés, mert kellene hozzá mondjuk két gyors szélső, akár inverted formában. Igen ám, de Markovic megy Hassanékhoz kecskét szodomálni, Lallana erre a posztra alkalmatlan (hogy még mire alkalmatlan, azon most ennek a posztnak nem témája), Ebay szegényem megy egyszerű, mint a fakocka. Komolyan, ha feltalálnák végre a tökéletes szerv transzplantációt, akkor simán át lehetne adni Skrtel faszát Lovren fülébe Lallana agyát Ebay testébe és lenne egy normális szélsőnk. Mindettől függetlenül ha már 3-4-3, akkor Lucas helyett Ebay lett volna a helyes megfejtés, mert a brazil támadásban nyilván nem létező fogalom, védekezésben meg a kontrákhoz nem elég gyors.

Cou kiállítása igazából nem osztott-szorzott, alapvetően mondhatjuk, hogy a nap végén még ő járt a legjobban. BR úgy volt vele, hogy ha már lúd, legyen kövér és kitolta a full-kretén kártyát az asztalra és egy újabb módosítással visszahozta a négy védőt egy 4-3-2-es formáció képében, mutatva ezzel egy meccsen három védős és két csatáros játékot is egyaránt. Lehet, hogy Henry bácsitól választot formáció alapján kapja az Erzsébet utalványt, tudja a pék. Innentől én már csak röhögtem, az örök másnapos Danny csinált ügyes dolgokat, Ebay meg megint tett néhány dolgot, hogy a fejlődésének irányvektora az “új Sterling” felől az “Új Townsend” felé mutasson.

during the Barclays Premier League match between Liverpool and West Ham United at Anfield on August 29, 2015 in Liverpool, England.

Nem gondoltam, hogy már ennyire korai szakaszában a bajnokságnak el fog jönni ez a pillanat, de hamarosan el kell válnia a szarnak a májtól. A tavalyi szezon végének szétesése után azt mondtam, idén nem feltétlen az első győzelem megszerzése lesz az érdekes, hanem az, hogy az első vereség(ek) után BR magánál tudja-e tartani az irányítást. A játék eddig is mocsadék volt (egy jó Arsenal elleni félidőt leszámítva), ahogy egyébként javarészt a többi “nagynál” is. Ezt a vereséget viszont jórészt BR magának köszönheti, meccs előtt töketlenséget és rugalmatlanságot, meccs közben pedig hülyeséget és inkompetenciát sikerült csak mutatnia karakter helyett. Ha én lennék a csapat helyében, legalábbis felhúzott szemöldökkel fogadnám, amikor felrajzolja a barlang falára, hogy hogyan képzeli levadásznia a kardfogú teheneket a válogatott szünet után.

Ja igen, a meccsről lemaradó kedves olvasóknak egy pro tipp: Érdemes a találkozót visszafelé nézni, mert így láthatjátok, ahogy a két kiegészülő csapat addig rúgdossa egymást, amíg a West Ham négerei gyógyulást színlelve felkelnek a földről, Minyon háromszor visszateszi a kapuba a labdát, hogy aztán a meccs végére Lovren megtanuljon focizni. Gyalog.