Let the Hammer Fall

Évek óta szerettem volna valahogyan okosan becsempészni az egyik kedvenc számomat a West Ham elleni meccsekbe valahogy, de sosem sikerült. Most sem, csak nem volt kedvem tovább várni. A meccs maga érdekes lesz, hiszen elég nehéz belőni, hogy a nyáron Big Samet Bilicre cserélő vendégek mire is képesek és mit akarnak majd játszani. Az EL-ből racionálisan sikerült gyorsan kiesniük, az Arsenalt sikerült megverniük a nyitó fordulóban, viszont azóta oda-vissza kikaptak a Leicestertől és a Bournemouthtól. Szóval érdekes csata lesz a szombat délutáni.A meccsnek még nálunk is több hiányzóval mennek neki a vendégek, hiszen a kezdő kapusuk és jobb-bekkjük eltiltott, a kezdő csatáraik meg sérültek (Valencia, Zarate, Carroll) továbbá kérdéses még a csodatinijük és a maradék csatáruk játéka. A meccsen Payetre kell tőlük leginkább figyelni. A WS szerint karácsonyfát fognak tolni, aminek ugye alapból nincsen túl erős széljátéka és a középhátvéd fizikai adottságaival rendelkező Tomkins lesz a jobb-bekjük (ennek lesz még jelentősége).

livwestham1508

Üresen hagynánk a legfőbb gyengéjüket.

A részünkről a legnagyobb kérdés, hogy Hendó lábsérülése mennyire gyógyul. A magam részéről a válogatott szünettel együtt adnék neki egy hosszabb felépülési időt, hiszen hosszú lesz még ez a szezon. A várható kezdőnk BR-t ismerve eléggé könnyen belőhető sajnos. Nos, alapvetően vannak bajaim a várható kezdőnkkel. Az egy dolog, hogy elég vicces a négy jobblábas védelem és túlbiztosított/konzervatív/defenzív a kezdő. Mivel hazai pályán egy West Ham ellen, úgy gondolom, hogy védekezésben sok, támadásban kevés Lucas és Gomez együttes jelenléte a pályán (hiszen így gyakorlatilag 4-en vannak akik támadás során a védelmi vonalban maradnak a természetes játékukkal). Azonban a fő probléma az, hogy a West Hamnek várhatóan a jobb oldala lesz a gyengébb, így ott kellene őket támadni, viszont a kezdőnk, ha mindenki hozza a saját játékát akkor úgy van kialakítva, hogy nincs benne senki aki bejátszaná a bal szélt, hiszen Gomez nem megy előre, Cou meg befele húzódik, Can meg nem szélső és egyébként is jobblábas, így kihagyunk egy taktikai ziccert ezzel a kezdővel. Van ennek persze szép neve és értelme is, hiszen alapvetően ez egy féloldalas csapat (lopsided), ahol minden áttolódik a csapat jobboldalára és ott alakít ki létszámfölényt, és lehet okosan használni egy-egy ritka baloldali támadással. Azonban hazai pályán a West Ham ellen ezt nem tartom okos ötletnek. Szerintem egy kiegyensúlyozott és támadó szellemű kezdőre lenne szükség, hiszen most nem top6 csapathoz megyünk idegenbe (amikor okos és valid megoldás így nekimenni a meccsnek).

Mindkét probléma (túl defenzív és féloldalas) megoldható egy cserével a kezdőben.

alternativkezdo1Alternatíva1: Gomezt kicseréljük Morenora. (Carra jópofa bonmot-ja szerint a fullbackek vagy bukott CB-k vagy bukott szélsők. Nos, Moreno bukott szélső és Gomez pedig, ha valami, akkor leginkább egy wannabe CB – a kicsit átalakított bonmot szerint. Nem szeretem ezt az elméletet, hiszen szerintem ez az egyik legfontosabb poszt a modern fociban, de azt hiszem érthető, hogy mire gondolt és most mire hoztam fel.) Egyből megkapjuk a baloldali széljátékot a szélvészgyors kis spanyoltól. Egyből megvan az ideális kiegyensúlyozott támadó csapat, hiszen mind a baloldalt megvan a befelé húzódó szélső és a felfutó fullback Cou és Moreno személyében és ennek a tükörképe a jobboldalt Firmino és Clyne előadásában. Lucas is nyugodtan maradhat hátul és teheti azt, amihez a keretben és talán a ligában is a legjobban ért: védekezhet. (A magam részéről ezt a megoldást preferálnám.)

alternativkezdo2Alternatíva2: Ez már kicsit trükkösebb. Lucas helyett Ibe-t rakjuk be. A végeredmény lényegében ugyanaz: támadáskor 3 ember marad hátul és van aki bejátssza a balszélt. A különbség az, hogy Gomez marad hátul és húzódik beljebb kvázi CB-t játszva és Ibe játszik klasszikus szélsőt. A játékunk ettől még féloldalas marad, de legalább mind két oldalon lenne széljáték és kiegyensúlyozottabb lenne, hiszen csökkenne a féloldalasság Cou szabad szerepkörével.

Mihailov is ugyanezt a problematikát írta le bővebben és szebben megfogalmazva, csak radikálisabb megoldással: Moreno, Ibe balszárnnyal.

Coutinho2

Kreativitásban sehol, míg lövöldözésben az élen. Cou önmagéhoz képest.

A másik mai téma Cou szerepváltozása a csapaton belül. Az idei három meccses nagyon kicsi minta azt mutatja, hogy Benteke érkezése Coutinho szerepét változtatta meg leginkább a csapatban. Eddig ő volt a fő előkészítő, most ő lett a fő befejezőember. Ezt támasztja az alá, hogy Cou és Benteke között, ha szigorúan csak számszerűen nézem jó kapcsolat alakult ki az eddigiek alapján, hiszen 3 meccsen 8 db helyzet kialakítás egymásnak nem hangzik rosszul (majdnem 3 meccsenként). A furcsaság és a fordított logika ott jön elő, hogy míg Coutinho 2 lövést készített elő Bentekének, addig Benteke hatot Coutinhonak. Ha belegondolok, akkor valahol ez logikus, hiszen Benteke iszonyat mennyiségű fejpárbajt nyer és szeret háttal a kapunak birkózni és lövésre visszapasszolni érkezőknek, viszont a sebessége nincsen meg, hogy a Cou féle szeme van kiugratásokra induljon, így ez a fordított logika, akár hosszú távú is lehet. A gondjaim ott vannak, hogyha Cou mard a fő lövész, akkor bizony ugrásszerűen javulnia kell helyzet értékesítésben, akkor nem fog beleférni, hogy ennyi lövése végezze az ellenfelek blokkjaiban stb. Ha marad ez a meccsenként 5 lövéses átlag (statisztikai valószínűség szerint nem marad, hanem csökkenni fog – ennyi lövést meccsenként CRoni, Messi, Aguero szokott elengedni), akkor bizony Counak nem csak kétszámjegyű gólszámmal kell végezzen, hanem minimum házi gólkirályként remélhetőleg valahol 20 gól környékén. Ez pedig olyan dolog, amit nem tartok valószínűnek. Röviden megfogalmazva, ez probléma lehet az idei szezonban.

  • Alapvetően szerintem ezt a problematikát kétféleképpen lehet nézni. Az egyik nézőpont – Benteke megvételével kicsit rossz nézőpont – hogy minek megváltoztatni a csapat legjobb, legértékesebb játékosának a szerepét, ha klasszis teljesítmény nyújt a megfelelően gyors és fluid támadósorban.
  • A másik nézőpont az, hogy Coutinho sosem lesz világklasszis (nem kerül be a brazil válogatottba, ahol Fred, Jo és Costa féle csatárok vannak mostanság), ha nem tanul meg együtt játszani lassabb erőcsatárokkal. Tehát egyszerűen meg kell tanulja, hogyan lehet a lassabb támadókat helyzetbe hozni és azt, hogy második vonalban érkezve visszatett lasztikat, hogyan kell neki magának gólra váltani. Azt hiszen, elég egyértelműen ezt fogja tanulni idén és ezt fogjuk csinálni idén. Abban egészen biztos vagyok, hogy Cou egyéni fejlődésének ez jót fog tenni, abban kevésbé vagyok biztos, hogy a csapat szemszögéből 100 százalékig ez volt a legjobb járható út.

CoutinhoMegnéztem nagyobb mintán is a lövés, lövéselőkészítés és Benteke-féle csatárok közti összefüggést, hogy előrébb legyünk az előrejelzéseket illetően. Nos, a célt, azaz a predikciót nem tudom, hogy sikerült-e elérni, mindeneserte Cou Liverpooli pályafutását szemlélve (nem kicsit kiegyensúlyozatlan mintán: 80 meccs vs 22 meccs) az látszik, hogy a kreativitása, azaz lövéselőkészítése meg fogja szenvedni Bentekét és örüljünk, hogy eddig legalább a lövés száma az egekben van, hiszen eddig ez sem volt jellemző (a másik, hogy láthatóan a presszingje megszenvedte a lassabb csatárokat, ahogyan tavaly az egész csapaté. Remélem, ez idén nem lesz így, Firmino és Milner érkezésével, valamint Can középpályára kerülésével, megvan a remény, hogy lesz presszingünk).

https://twitter.com/_Gags_/status/636899877407076352/photo/1

Ide kattintva vagy a képre kattintva egyenként nagyobban is megnézhetőek.

A lényeg az, hogy ezt a meccset meg kellene nyerjük, hiszen az idegenbeli sorsolásunk kifejezetten húzós, és a top6-on kívüli csapatok elleni eredmény dönti el, hogy ki lesz a top4-ben és ki nem.