Henderson éve – 2014-15 szezon középpálya-értékelés

hendoEz lesz egymás után a harmadik nekifutásom, hogy a középpályások értékelése rám marad – ebben a nem kicsit megkésett posztban – így a formátuma nem lesz túlzottan meglepő, és ha valaki egyben elolvassa őket, biztos vagyok benne, eléggé repetitívnek találja. Mindenesetre belinkelem, hogy egyben meglegyen a három évvel ezelőtti szezon és a tavalyelőtti szezon értékelője. Igyekszem rövid lenni és hagyni a számokat, hogy beszéljenek.

 Minden évértékelőt a szezonban lejátszott tétmeccsek számával kezdtem, ami most 58 volt: az elmúlt 3 szezonban a legtöbb (54 és 43 a korábbi kettőben). Ezen a közel 60 mérkőzésen 13 játékos szerepelt a középpályán. Kapásból azt mondtam volna, hogy nem a középpályásaink voltak idén a főszereplők, ám az összesítésnél kiderült, hogy ők szerezték messze a legtöbb gólt a maguk 33 találatával (emlékeztetőül a csatárok 21-et, a támadók 11-et vállaltak), így ez nem lenne feltétlen igaz. Mondjuk, az igaz, hogy míg tavalyelőtt a középpálya volt BR zseniális húzásainak tere – lásd Cou CM és Gerrard hátravont irányító szerepe -, addig idén ők ezeken a posztokon pocsékok voltak, míg a legnagyobb húzás a védelemben volt a 3-4-3-ba Can CB-vé visszahúzása. Azt elismerem, hogy Markovics szárnyvédősködése is egész jó húzásnak bizonyult.

2014-15kozeppalyasokgolokA magam részéről nem tudom, mi maradt a Hendersont gyűlölőknek, hiszen idén az egyik legeredményesebb góllövőnk volt és messze a legjobb előkészítőnk (a transfermarkt adatai szerinti 15 gólpassz akárhogyan is nézem, nem kevés, sőt… ), hogy ezzel már tulajdonképpen tavaly átvette a stafétabotot Gerrardtól, és teljesen joggal került rá a kapitány távozásával a karszalag. Mondjuk, Hendót leszámítva az előkészítésben nem jeleskedett a brancs, ez leginkább Coutinho kritikája, ami egyébként továbbra is összefügg az őszi stílusvesztéssel, hiszen ekkor tolt ő középpályást leginkább. Gerrard 10 gólja megsüvegelendő (még akkor is, ha ezek fele tizenegyes volt – macca8), kár, hogy már csak ebben az egy dologban volt jó tavaly. Lallana gólmutatója sem volt éppen rossz, amikor a csatár mögött tolta.

Most megfordítom a sorrendet és az egyéni értékelések előtt a csapatrész értékelés következik. (A per90-et korábban már elmagyaráztam, így ezt most nem teszem. A jelölésekről még egyszer, mert egyértelmű, hiszen a dp (double pivot, duplaszűrő) alatt a hagyományos értelmezés mellett a 3-4-3-féle két fős középpályák is benne vannak elsősorban mivel semmi kedvem nincs visszamenni és Rafa és RH- alatt kibogozni, hogy mikor mit játszott Gerrard és Lucas. Az AM, CM, controller kifejezések szerintem adják magukat). Ennek fényében azt hiszem, a 3-4-3 tavalyi remeklésével nem lesz meglepő, hogy tavaly a dp-alapú (duplaszűrős) középpálya nyer, hiszen ebben tolták sokkal jobban a srácok, mint azt láthatjuk majd a táblákban.

2014-15kozeppalya2-1A dp-alapú középpálya kapcsán engedjétek meg, hogy kiemeljek egy-két dolgot. A dp-ban játszva messze Lucas passzolt a legtöbbször és a legpontosabban a srácaink közül a nyílvánvaló legtöbb szerelés mellett. Allen is kifejezetten jól játszott a poszton: a legtöbb interception egészen jó szerelésszámmal, hozzá kapcsolódik. Henderson – nem meglepő módon – a legkreatívabb volt a poszton, viszont cserébe a legpontatlanabb is, ha Can-t nem számoljuk a kevés fellépése miatt. Irányítóink közül Coutinho és Sterling inkább a kreativitással, lövöldözéssel tűnt ki, míg Gerrard és Lallana a védekezésben.

2014-15kozeppalya1-2Tavaly az 1-2 alapú középpálya nem működött, így nem ment sem a dájmond, sem a 4-1-2-3. Ebben leginkább a controllerként nagyot visszaeső Gerrard volt a ludas, hiszen látszik, hogy védekezésben sehol sem volt, inkább támadott innen is (értsd: rögzített szituációknak mindegy mennyire játszol hátul). Lucas nem sokszor kapott itt szerepet, de pontosan azt hozta, amit ezen a poszton kell, iszonyat mennyiségű passz, igaz a 90%-hoz közelebbi pontosság nem ártana, és nagy védőmunka. Elég vicces módon, ezen a poszton tavaly Lucas cselezett a legtöbbet. Allen egy meccses szerepléséből nem kell semmit sem levonni, de majd látjuk, hogy ő sem rossz ezen a poszton – btw nagy meccse volt ez az egy (a City ellen). A CM-ek közül Cou védekezésének visszaesésével eléggé kilóg lefelé (nem úgy, mint egy szezonnal korábban, amikor presszingben is jó volt). Hendó nem éppen egy cselgép a poszton, de Allen és Can is egészen jó, persze messze elmaradva Cou mögött. Érdekes módon Allen lóg ki lefelé a passz-számban, cserébe viszont a többet játszók között a legpontosabb.

2014-15szarnyvedokA magyarításban szárnyvédő névre keresztelt wingback, mint tudjuk, középpályás poszt, velük fejezzük be a nagy áttekintést. Moreno és Markovics tolta a legtöbbször a poszton a 3-4-3-as időszakunkban. Markovics volt magasan a legjobb szárnyvédőnk, mind a védekezést, mind a támadást tekintve (szóval nemigen értem, miért utálják ennyire és ennyien) nagyban hozzájárult a formáció sikeréhez. Ibe nagyon brutálisan kilóg a többiek közül a többiekkel összevetve a zérót verdeső védőmunkájával, amit nem igen ment fel, hogy cserébe messze ő cselezgetett a legtöbbet a szárnyvédők közül.

2014-15HendersonHenderson a csapatunk egyértelműen legjobb középpályása volt tavaly: messze a legtöbb előkészítéssel, kreatív játékkal és középpályás mércével mérve, elég sok góllal. Nagyon messzi távolban van már, amikor csak egy futógépnek lehetett tartani. Tény, hogy a csapatunk motorja, aki a sokoldalúságában és megbízhatóságában kiemelkedik, hiszen mint láthatjuk, majdnem mindegy, hova teszed le a pályára, ő egy stabil megbízható box-to-box teljesítményt hoz. Mondjuk ő is a 3-4-3 dp posztján volt a legjobb tavaly, de ez kb a csapatban mindenkire elmondható, így nem véletlen, hogy ebben a formációban top4 körüli formát hozott a csapat. Az idei extra az lesz, hogy visszanézünk a múltba.

HEnderson_kozepenHenderson 4 nálunk töltött éve alapján a statokra ránézve nem azt mondanám, hogy a CM a jobb posztja a dp-al szemben, így lehet elvileg esélye az általam nem éppen favorizált 4-2-3-1-nek is.

HEnderson_tamadoMost látszik igazán az a tévhit, hogy Hendó első szezonjában nálunk folyamatosan a szélen játszott volna, és ezért lett volna rossz: látszik, hogy akkor is nagyjából ugyanannyiszor szerepelt (24 vs 20) a középpálya közepén, mint a szélén, ráadásul azóta is rendszeresen játszik a pálya szélén, ahol amúgy nem is rossz. Mondjuk, az AM pozíció azért sosem állt igazán jól neki.

2014-15GerrardGerrard a búcsúéve volt az első, amikor már tényleg nem a csapat motorja, hanem motorféke volt. Ugyan kevesebbet játszott, mint BR alatt korábban, de többször, mint azt a csapat szempontjából kellett volna. A védekező szerepekben, így controllernek és a dp-ben gyengusz volt, elsősorban védekezésben, ezért is kerülhetett hosszú évek óta először viszonylag sokszor előre, támadó és csatár szerepbe, hiszen a góllövés még ment neki. Mindazonáltal az is jól látszik a számokon, hogy a különböző posztok különböző szerepeket kívánnak meg, így különböző számokat fogunk kapni. A legszembetűnőbb a dp, controller sok és pontos passza, 3-4-3 jobboldali támadója és irányító középpályásként az önmagához képest kevés pontatlan passz, cserébe sok kapura lövés. (Ezt persze majdnem mindenkinél el lehetne mondani.)

gerrard1-2kozeppalyaControllerként nagyon látványos a visszaesése tavalyelőtthöz képest. CM-et Kenny és BR alatt játszott, láthatóan egyre több védekezéssel és hosszú lasztival és egyre kevesebb lövéssel, ahogy korosodott.

gerrard2-1kozeppalyaA dp-ként nyújtott teljesítményén is látszik, hogy a tavalyi volt az az éve, amikor elkezdett látványosan öregedni. A másik érdekesség az, hogy bizony jól leolvasható a passzpontosságon a csapat és az edző stílusa. Ugyan lehet valakinek pár passzal több és passzolhat mondjuk 5 százalékkal pontosabban, ami nem kevés, de benne van a pakliban: ennyit lehet  változni egyik stílusról egy másikra, nagyobb ugrásokat elvárni vélhetően irracionális. Gerrard támadóközéppályásként nyújtott produkcióján látszik elsősorban, hogy Rafa utolsó évében, 29-30 évesen még egy sokat cselező box-to-box őserő volt… csak hát a kor. Igen, Rafa utolsó évében a legtöbb idejét a csatár mögött töltötte és kifejezetten jó is volt, akár a mai Cou-val összevetve is. Mondjuk, nem véletlen, ahogy telt az idő, egyre kevesebb szerepet kapott itt, egészen a tavalyi szezonig.

2014-15LucasLucas évek óta az egyik nagy kedvencem, mostanra nem nagyon maradt Liverpool drukker, aki ne értékelné a dolgos brazilunkat. Tavaly ugyan nem játszott ott sokat, de controllernek is igazán jó volt: nagy védőmunkával és sok passzal, azonban a 3-4-3 dp posztja volt neki is a legjobbja, hiszen onnan azért valamennyit még a támadásokhoz is hozzátett. A CM pedig továbbra sem az ő posztja (arra viszont pont jó, hogy elmondjam, nála is és mindenki másnál a dőlt betű azt jelenti, hogy kevés alkalommal, kevés percet játszott a poszton, így a per90 stat inkább csak funfact, mintsem valóban értékelhető adat).

Lucas_dpA dp Lucas igazi posztja, mindig is itt szerepelt a legtöbbet és a benne lakó szerelőgép mindig is ezen a poszton tudott kijönni a legjobban. (Itt jegyezném meg, hogy minden táblámban a sikeres szerelések szerepelnek csak. Ez azért érdekes, mert definíció szerint a sikeres és a nem sikeres szerelés esetében is megtörténik maga a szerelés, csak a sikertelen esetében nem kerül át a labdabirtoklás, hogy ez tisztább legyen, ha Lucas leszereli az ellenfelét úgy, hogy a labda elkerül mind kettejüktől, de azt az ellenfél csapata szedi össze, akkor az az OPTA definíció szerint sikertelen szerelés). Megjegyezném, hogy nála a passzokat tekintve még látványosabb BR érkezése. Ha már ilyen szép nagy időtávban nézzük, akkor látszik, hogy Lucasnak sosem sikerült utolérnie az egyébként nem kicsit extraklasszis szerelésmennyiséget, amit Kenny alatt az ACL sérülése előtt hozott (sérülése nem kicsit járult hozzá Kenny bukásához). A mai foci legjobb szerelői 4-5 sikeres szerelést hoznak meccsenként, csak hogy Lucast el tudjuk helyezni a térképen.

Lucas1-2kozeppalyaA CM szereplésével szerintem azon kívül, hogy nem nagyon áll jól neki, mivel a támadó mutatói nagyon finoman fogalmazva sem érik el a kívánt szintet, szerintem nem érdemes foglalkozni, hiszen BR-nek csak van annyi esze, hogy ott többet nem szerepelteti. Azonban a controller szereplése érdekes számunkra, hiszen bízom benne, hogy idén kifejezetten sokat fog itt szerepelni, hiszen ebben ő a legjobbunk szerintem. Kenny alatt is tolta már a posztot, a védekezése végig hozza az elvárt minimumot, de inkább túlteljesíti azt. Nem meglepő módon BR alatt látványosan megugrott a passzmennyisége, ám érdekes módon a pontossága viszont nem volt mindig meg (most nem nézem meg külön, de tuti egy csere szereplés 1-2-ból 0 sikeres passzal húzza le az első BR alatti évét).

2014-15AllenAllennek nem a tavalyi – egyébként rossz szokásához híven sérülésekkel tarkított – szezonja volt a legjobbja nálunk, azonban sokkal jobb játékos ő, mint azt a közvélemény tartja. Felteszem, kezditek unni, de ő is jobb volt elsősorban a 3-4-3 miatt dp-ban, mint CM-nek tavaly, mivel ő akkor jó, ha sokat és pontosan passzol és bele tudja tenni a védekezést a közösbe, ami esetében inkább a presszing.

AllenBRalattAz első éve volt a legjobbja. Nála az látszik jól, hogy dp-ban többet kell védekezni, míg CM-ként többet kell támadni, értelemszerűen a posztból fakadóan, amit hoz is szépen. Mivel esetében a passzmennyiség és -pontosság fontos, így azt tudom, mondani, hogy úgy néz ki a dp a jobb posztja a CM-mel szemben. A másik, ami megnyugtató lehet, hogy igaz, nem túl sok szereléssel, de nagyon üzembiztosan hozza a controller poszot: sok interception és sok, pontos passzal, így ha az ellenfélnek nincsen Fellaini-felépítésű irányító/támadó középpályása, akkor nyugodt szívvel lehet itt játszatni.

2014-15MarkovicsMarkovics első évében elnyerte magának sok szurkoló utálatát. Nem mondom, hogy jó volt az első éve, de közel sem annyira volt szar, mint amennyire utálják. Ha megnézzük az összes poszton, ahol játszott, a védekezése rendben volt, így van esélye, hogy a második évére a környezetet megszokva, egy sokkal jobb szezont produkáljon, az egyébként rendkívül fiatal, így alapból bőven fejlődőképes srác. Első évében szárnyvédőként volt messze a legjobb, mint már említettem, a 3-4-3-unk sikerében nem kis szerepe volt. Első éve alapján nem tudom, mennyire fog kedvezni neki, hogy úgy tűnik akkor jobb, ha van területe és hátrábbról tud indulni a szélvészgyors srác. Mindenesetre nagyon bízom benne, hogy idén gólok, gólpasszok tekintetében előrébb lép, úgy hogy a mezőnymunkában nem esik vissza.

2014-15MorenoMoreno tavaly többször lépett pályára a középpályán, mint a védelemben. Nem volt kifejezetten rossz szárnyvédőnek, de mondjuk a felhozatalból közel sem ő volt a legjobb, sem védekezés, sem támadás szempontjából. Saját magát tekintve, viszont nagyjából mindenben jobb, ha védőt játszik.

2014-15CanCan érdekes első szezonon van túl, hiszen a minden poszton box-to-box produkciót nyújtó ifjonc középpályán nem játszott túl sokat. Ellenben BR legzseniálisabb húzása volt belőle CB-t csinálni, hiszen az ő cselezései és felfutásai miatt tudott legnagyobb részben működni a 3-4-3. Érdekes módon jobbhátvédként hozta a legtöbb szerelést, legtöbb passzt, legnagyobb pontosságot, mégis látványosan rossz volt ezen a poszton. Nem csoda, hogy volt olyan meccs, hogy félidőben le kellett kapni. Remélem, soha többet nem kell a védelem szélén látni játszani. Ugyan nálunk csak egyszer, pár perc erejéig játszott a támadótrióban, de a Bundesliga statjai és a német ifi válogatott alapját merem mondani, hogy remélem, sosem szerepel nálunk a támadó sorban sem. Ő a pálya közepén sokat cselező box-to-box középpályásnak az igazi, viszont a tavalyi dp passzpontosságánál jobbat kell hozzon, hogy nálunk jó legyen.

ByPVbc2IEAEcsDNRossiter a kis scouser abban a szerencsés helyzetben van, hogy első meccsén gólt tudott szerezni, ezzel is belopva magát szívünkbe. Szerintem nagyon tehetséges a srác, és remélem, hogy idegenbeli EL meccsken, valamint hazai kupákban sokadosztályú ellenfelek ellen szerepet kaphat a mostani szezonban. Nagy peche az, hogy tavaly megsérült, hiszen akkor nem csak egyszer léphetett volna pályára.

476557013_10Williams Rossitert váltotta a Mikiegér meccsen. Nem volt rossz. Egyébként az ifjú walesi sokoldalú játékos, aki a középpálya közepén és a védelem közepén is jól érzi magát. A mai sörmeccsen láthattuk a Swindon színeiben a védelem tnegelyében, ahol az idei szezon tölti kölcsönben. Nem rossz kis játékos, de nem hiszem, hogy valaha betör a nagycsapatunkba.