Faegérrül, meg egyéb csodálatos dolgokrul

Szeretem ezeket a lepattanó beharangozókat. Valamilyen fontos meccs után vagyunk, ezért biztosan nem kell medvés tartalommal feltölteni az üresen tátongó bekezdéseket, viszont eltelt elég idő, hogy idegállapotunk btk. besorolása a „hirtelen felindulásból” felől az „előre megfontolt” irányába enyhüljön. Ellenfelünk nem más, mint a Blackburn csapata, akikről – értelemszerűen – kevés szót ejtünk ma.

Mert ha azt hittük, hogy a MU elleni meccs volt a 4. helyért folytatott hadjáratunk Mohácsa, akkor tévedtünk, az Arsenal elleni találkozó volt az, ahol BR maga itta meg a cselének a levét. Az eddig héliummal teletöltött lufi, úgy néz ki, kezd leereszteni, Sturridge ki tudja, mikor lesz megint 100%-os, Sterling újabb fontos meccsen „bizonyította”, hogy minden centet megér a 150k-ból, a védelem meg megint átkapcsolt Benny Hill fokozatba. Már érkezett is a nyilatkozat BR-től, hogy BL nélkül nehéz lesz jövőre értelmes játékost igazolni. Tényleg? Ne szívass.

És ezen, a 4. hely elúszásán érzett borúmban fogom utoljára kőbe vésni, hogy mit gondolok az FA kupáról. Egész pontosan azt szeretném körbejárni, hogy Te nyájas olvasó, ha ezeket a belföldi bohóckupákat egy kicsit is fontosnak tartod, miért vagy tulajdonképpen a csapat ellensége, egy olyan, archaikus szentségekben hívő masztodon, aki ezen elvek mentén, amik az FA kupa szeretetére buzdítanak, vidáman égetnéd Giordano Brunót örökmécsessel reggelig . Tedd vissza kaszát, majd csak a végén.

Mert mégis mi a tökömnek kell az FA meg a Mikiegér kupa? Miért tolják annyira látványosan a kiscsapatokat a szeretett, hozzád hasonlóan modern gondolkodású FA tagjai? Chemtrail, illumintani, meg a faszom, tolják és kész, ne kezdd. Mert hála a faegérnek, a kicsik is nyerhetnek valamit. Vagy legalábbis foghatják az egyik fülét valaminek a Wembleyben, lehetnek hősök, megkapják a világtól azt a 90 perc hírnevet, ami az igazi nagyoknak minden héten sajátja. Lufi, ámítás, semmi több. Bajnokságot csak egy csapat nyer, az is látszik, hogy a következő 50 évben a gazdasági top 6-ból fog odakavarodni valaki, 90%-ban a top3, maradék 10%-ban lesznek olyan kifutott évek, mint amilyen a miénk volt tavaly (és akkor sem nyertünk – macca8). Most magyarázd el többi 14 csapat szurkolótáborának, hogy ti bizony nem nyertek semmit. SOHA. Pistike, gyere le a nagyfiúkkal focizni. Persze, nem kell mindig a kapuban állnod, kijöhetsz majd te is a mezőnybe, sőt, még gólt is lőhetsz majd. Meg nem rúgunk úgyse erőset. Háhá.

Hányszor nyert a Liverpool bajnokságot? Mikor volt az utolsó ilyen tett? Hány BL-t nyertünk? Mikor volt az utolsó? Minden Pool szurker álmából felkeltve is köpi a választ. Összes Mikiegér győzelem? Ugyan kérlek. Mikor volt az utolsó alkalom, amikor egy kocsmai vitában azzal kussoltattad a kicsit nagy arcot nyitó dinamós/tehenész/olajos haverod, hogy hány FA-t nyertetek? Visszakérdez, hogy mit csinálsz kedd este, aztán úgy vagy vele, hogy a következő kört mégis te hozod. Mert te vagy a múltba révedő, „régen minden jobb volt” srác. Mert az FA kupa fontos. Egy nemes trófea, hagyományokkal, örömmel, ami visszaadja az igazi foci varázsát. Így van. Ezért is mondom, hogy minden Angliában játszó játékosnak vegyük el a fizetését, a szponzorpénzt, a drága lakást, autót, mindent. Ne kérjenek 20 évesen 150k-t hetente, semmit. Menjenek szépen vissza a gyárba, meló mellett focizzanak, ahogy régen is tette mindenki, akkor megint lesz küzdelem, magasztos eszmék, a foci szeretete. Amíg ez nincs így, addig meg a pénz van. Nem lehet valaki egy kicsit terhes, vagy elfogadjuk, hogy ilyen világban élünk, vagy elkezdünk leszakadni. Meg akarjuk nyerni a bénák futóversenyét? Hajrá.

Te mégis hogy kerültél ide? Ki miatt szorítasz a csapatnak? Isztambul? Az Alaves elleni döntő? King Kenny bajnoki győzelmei? Tegye fel a kezét az, aki a ’89-es FA győzelem miatt van most itt és bannolom a picsába veszek neki egy sört. Mert mit fogok mondani a még (remélem) meg sem született fiamnak, miért olyan fasza csapat ez a Liverpool? Az 5 BL győzelem, vagy a 7 fakupa? Ja, hogy a BL-be előbb be kéne kerülni? Ezen már azt hiszem, túl vagyunk. Mindenki ugratta csóró ágyúsokat, hogy hány éve nem nyertek semmit. De az nevet legjobban, akit pofán nem vernek érte, mert hétvégén szépen megmutatták (ahogy nemrég a MU is), hogy milyen játékerőt képvisel egy tényleg top4-es csapat. Lehet, hogy van összefüggés a mostani játékoskeretük felépítése, illetve a BL-ben eltöltött éveik száma között, nem is értem, hogy a Sanchez gyerek miért nem hozzánk jött, miközben nekünk volt egy csodálatos Mikiegér győzelmünk, meg egy FA döntőnk is nem olyan rég. A következő 50 évben lehet, hogy ők sem kerülnek be a 3 nagy közé, akik 90%-ban nyerik a bajnokságot, de a maradék 10%-ért ők állnak a legjobb helyen. (Eddig a top3 címmutatója 100% – csak szólok, macca8.)

Mert mire való az FA kupa? Arra, amit BR soha a büdös picsába nem fog csinálni: megmozgatni a pincelakókat. Élesben kipróbálni új (vagy régi, de hasznosnak gondolt) taktikát. Mint írtam, az előző faegér beharangban, január végén: eljön majd a 3-5-2 lejárati ideje is, ami még nem biztos, hogy megtörtént, de azt azért kijelenthetjük, hogy a mostani egészséges / nem eltiltott tagokból egy 4-3-3 ésszerűbb választásnak tűnik. Mikor játszott Mankó utoljára? Mikor volt 4 védős rendszer utoljára? Azok a kibaszott kupameccsek, ahol jelzem, a 3-5-2-vel és a közepesnél két számmal kevésbé rotált full kezdővel is elég veszett szarok voltunk az esetek többségében, kiváló lehetőséget biztosítottak volna arra, hogy ilyeneket próbálgassunk. Mert ha most visszaállunk a négy védőre, megint indul szöveg, hogy még összeszokatlanok a srácok, régen játszottak így, össze kell csiszolódni, most jött ki a pincéből, nem látott napot. Azt a kört már meg se nyitom, hogy mennyi mentális erőt nyertünk azokból a találkozókból és az hogyan viszonyul a játékosaink fittségéhez, mert az nagyon messzire vezetne, de az én nézőpontomból minden perc, amit a fontos játékosaink a pályán töltöttek ezekben a bohóckupákban év közben, feleslegesek voltak. De legalább kapja a nyomást BR a sajtóból, meg a szurkolók felől, hogy csak kéne már valamilyen ezüst a vitrinbe. Tankolja csak a benzint egy totálkáros kocsiba, ezt követeli a haza.

Így állunk most itt, letolt gatyával, a Liverpool drukkerek örök mentsvárával, majd jövőre kupával a hónunk alatt. Volt négy kötelező tárgyunk, amiből 4-et buktunk, újabb félévet csúszunk és bár tavaly csodával határosan hoztunk jópár 4-est meg 5-öst, a többiek, akik velünk együtt kezdték, már épp elég évvel előbb szereznek diplomát. Nem maradt más a neptunban, mint egy nyomorult szabadon választott tárgy. Ha megnyerjük az FA-t, semmivel nem leszünk közelebb jövőre a top4-hez, illetve számomra az idei szezon semmivel nem lesz kisebb bukás.

Épp ezért mondom, hogy kurvára nyerjük meg.

Olyat tettem mostanában, amire az utóbbi években ritkán volt példa, újra Fotex (én már csak így hívom az Építőket, bocsmá) meccsen voltam. Kikoptam már ebből a szubkultúrából, annyira, hogy egyik haverom új szegedi csaja hallatán már fel sem merült bennem, hogy megégetem. Az elején még diszkrét tapssal jutalmaztam Zeitz barátunk tevékenységét, a végén már én is üvöltöttem a többiekkel, hogy „indul a busz”, de arra mindenképpen jó volt, hogy kicsit átértékeljem a Poolhoz fűződő viszonyomat is. Mert valahol a racionalitáson túl kell valami fogódzkodó, ami összeköt a csapatoddal, ami közösségi élményt ad. Mert a Fotex halálcsillagának a hazai bajnokság nyilván kötelező ujjgyakorlat, de jó volt látni a szeretett együttesemet nyerni valamit, még úgy is, hogy csak egy sima szeged elleni meccs volt. Nem is annyira a Fotex nyerte, együtt nyertük meg.

Ez a szezon el van baszva. Megint. Az olló tovább nyílik, de legalább mehetünk ismét csütörtökön a zergebaszó zimankóba a tundrára, hogy aztán a csoportkörön átvergődve valamelyik közepesen összerakott olasz/svájci/német csapat kipicsázzon minket, ahogy kell. De ha már így alakult, akkor megint másik irányba kell fordítania Balu kapitánynak a süllyedő repülőt, az FA szigetek felé. Jobb lesz tőle a csapatnak? Közelebb kerülünk ezzel egy millimétert is a „Bajnokságot nyerünk” célhoz? Nem. Jobb lesz tőle nekünk? Ha ló nincs, jó a faegér is, nekünk, szurkolóknak azért jó lesz nyerni valamit, nem is feltétlenül a kupa nívóssága miatt, pusztán azért élményért, hogy együtt szurkoltunk ki több százezer, vagy millió embertársunkkal valamit. Ezt az élményt, azért lássuk be, egy ilyen év után kurvára megérdemeljük.

Ha már így alakult, hogy értelmes célokért nem szoríthatunk, fogjátok magatokat, kedves, félautista szerelmeim, és legyetek szívesek valami olyasmit csinálni, amit idén még nem sikerült: Nem elbaszni. Köszi.

(Ja, kezdőcsapat? 4-4-2 diamond: Manq – Touré – Sakho – Moreno // Lucas // Cou – Henderson // Sterling // Balo – Sturridge. Studge sérülése esetén Allen CM, Cou AM, Sterling FW.

Ami nyilván fel sem merül, nézhetjük Can helyett Lovrent Glent, amúgy meg ugyanazt a szart, mint az Arsenal ellen. Love you BR. A rotáció örök.)