Swanseatelli

806400-1

A Hull City elleni 0-0 után nincs sok idő rá, hogy a srácokban leülepedjenek az események, mert lendületből következik a Swansea elleni Mikiegér meccs. BL időpontban, hazai pályán, de nem hogy a bajnokság, de még a BL fontosságát minimálisan meg sem közelítő találkozó vár ránk.

A Hull City elleni meccs nekem tetszett. Remélem azért tudjátok, hogy a faszkorbács suhogtatás jakuzzi beli jedimestereként nem lettem se szenilis, meg az a srác sem vagyok, aki bármi is történjék, mindig rózsaszínben látja a világot. Ha rászűrtök a posztjaimra, a legkeményebb reciprok-buksisimiket én szoktam orvosi vény nélkül is kiutalni a csapatnak, de nem ennek van most itt az ideje. Annyi történt, ha  már párhuzamokat keresünk, mondjuk a QPR elleni meccshez képest, hogy míg ott hulladék játékkal a kívánt eredmény megvolt, addig itt, (akárki akármit mond) a korábbi produktumokhoz képest, ha nem is poetry in motion, de elfogadható színvonalon muzsikáltak a fiúk. Oké, alacsony bázisról indulunk, a tavalyi szezon csapatával és játékával az ideit összevetni meg felesleges. Már csak azért is, mert ősszel, BL nélkül ott is voltak erős hullámvölgyek, a BR-i csapatok meg amúgy is mindig tavasszal jók.

Az van, hogy rövid távon mindenki azt várja, hogy ótvar játékkal is, akárhogy, bárhogy, de nyerjük meg a meccseket. Én azt várom, hogy kezdjünk el megint szépen játszani, mert ha ez megvan, több a helyzet, tudjuk dominálni a játékot, akkor visszatér a srácok önbizalma és az eredmény is jönni fog. Én vagyok ebből a szempontból a Fonat sebhelyesarcúja, csak itt nem a pénzt, majd a hatalmat szerzed meg nő érdekében, hanem először nálad van a labda, aztán szépen játszol és a gólok is jönni fognak. Meg mondjuk én is szeretek belefejelni a nap végén egy másfél kilónyi kupacba hordott jó kolumbiai hóesésbe, de hát ki nem? A játékot domináltuk, így a védőink is jobban muzsikáltak, helyzetünk is volt, ha a csatárok ráéreznek, akkor az eredmény is meglesz. Bár itt nem is feltétlenül csak a csatároknak kéne ráérezni a góllövésre, mert minden szezon előtti kalkuláció arra futott ki, hogy SAS nélkül a középpályának kéne nagyobb részt kivennie a góllövésből.

Itt térnék rá a csatárok, pontosabban egy darab csatárunk kérdésére, ami miatt magamhoz ragadtam a beharang megírásának jogát. Azért írom, hogy egy darab csatárunk, mert Lambert nálam még mindig egy céklagyári munkás, akinek meg lett engedve, hogy jófejségből levezető köröket fusson rendes játékidőben a KOP előtt, Borini meg nem tudom, mit csinál az edzéseken, de ha Teleagatyesz szerb származású indián  törzsfőnökünk odafér előtte a padra, akkor valamit nagyon nem jól (mondom ezt minden bántás nélkül Markovic felé, ő még nagyon a jövő embere, szoknia kell a PL-t). Most lehetne azon pörögni, hogy Lambert még így is mennyivel hasznosabb mint Balo (vagy sem), de én inkább égetem a játékperceket arra, hogy a 24 éves Mariot valahogyan játékba hozzuk, mint arra, hogy a lassan 33 éves Lambertet tegyük a kezdőbe. Őt impact cserének hoztuk, csak éppen csereként se volt eddig sok impactje, az ő kezdetése nálam szóba sem jön.

Az a helyzet, hogy Balotelli szar. Lehet, hogy mindenki jobban járt, hogy nem lettem védőügyvéd, mert ez még Chubbakka védelemnek is gyenge, de akkor is.

Balotelli szar, de lepődjetek meg, a mostani Liverpool is az. 100 000 karakterben lehetne most boncolgatni, hogy egytől tízes skálán mennyire béna a csapat, de akár felfele, akár lefele kerekítek, ebben az alaptézisben megegyezhetünk. Miatta ilyen a csapat? Részben. Sturridge jobb lenne? Nyilván. De az axiómák sorára azt a tényt is felfűzhetjük, hogy Sturridge-dzsel se lenne annyival jobb a mostani Liverpool. Nem létezik, hogy egyetlen ember, egyetlen csatár teljesítménye, vagy annak hiánya ennyire rányomja a bélyegét az egész játékra, vagy ha igen, akkor kurva nagy bajban vagyunk, ha megnézzük Studge csendespihenőn töltött napjait. Még Suarez hiánya sem indokolhat ekkora különbséget. Meg azt is nehéz elképzelni, hogy áll mondjuk Lovren a szögletnél és azt gondolja: „Na, Balotelli a csatár, inkább vakarom a tököm és nem fogok embert”, vagy ugyan ilyen logikával a középpálya is elfelejtene passzolni, hasonló okból. Nem vagyok se jós, se jövőbelátó (ami kettő ugyan az, mindegy), de ha nem Balot vesszük, akkor se lenne sokkal jobb a helyzet, ebben biztos vagyok. Meg nem is arról beszélünk, hogy minden meccsen 20 ziccert alakítunk ki, csak nincs aki belövöldözze. Nagyon nem. Így ha ugyan ennek a letöredezett ágú, csálé karácsonyfának a csúcsán Sturridge csillogna, az sem jelentene megváltást.

Henderson-Allen-v-Swansea

Mondjuk Balotellinek se egyszerű. Az az érdekes, hogy gyakorlatilag minden játékosnál el lehetett fogadni, hogy a játékstílusa nem illik a csapathoz, csak egy csatárnál nem. Szorgos aknamunkával, lépésről lépésre talán sikerült átadnunk itt a blogon azt az elgondolást, hogy Joe Allen alapvetően nem egy rossz játékos, csak ne játszass egy 60 kg-os passert hagyományos védekező középpályás szerepben, mert az már az ősi, cro-magnoni graffitik szerint is kontraproduktív. Meg lehetett érteni, hogy abból a játékból, amit a Swanseaban tolt, átkerült egy ugyan olyanba Liverpoolban, ami így feküdt neki, aztán amikor ez a játék megváltozott, akkor jöttek a Joe Allen passz statok és azoknak cáfolatai orrvérzésig. El lehetett fogadni, hogy Sahin  egy mélységi irányító, de mivel Gerrard volt a helyén, AM-ben nem ment neki, ezért el kellett válnunk. Azt viszont már nem lehet elfogadni, hogy Balotelli egy kétcsatáros rendszerben általában a false 9-t hozta, sokat lép vissza, keveset mozog be, mert távolról szokott lőni. Ő értse meg egy nap alatt, hogy mit kell játszania, menjen fel, csinálja, itt van 2,5 hónapja, mivanmár? Úgy, hogy (és azt hiszem nem lövök nagyon mellé) nála fényévekkel intelligensebb játékosoknak nem, vagy csak részben ment a saját posztjukon.

Nem is beszélve az időről. Allen harmadik éve van itt, mire megszoktuk, ismerjük az értékeit, tudjuk, milyen poszton számíthatunk rá, meg mostanra talán nem tör ki a parasztlázadás, ha a kezdőben látjuk a nevét. Henderson pláne. Ő ezt meg tudja fejelni még egy szezonnal, amikor poszton kívül erőltették szélsőként, egy rossz rendszerben, aztán bekerült középre és eljutott oda, hogy a legvérmesebbeket leszámítva el tudjuk fogadni, hogy ő hordja a karszalagot Gerrard után. A türelem mindenkinek jár, kivéve, ha gólt kell lőnöd, mert akkor van 2 hónapod felszívni magad, a 3. végére már anyukádat emlegetik. Mondom ezt úgy, hogy nyilván vannak ellenpéldák is: veszel egy Costát, fossa itt is, ott is a gólokat, de ez egyrészt kivétel, ami erősíti a vakbelet, másrészt egy csatárnál nagyon könnyen át lehet fordulni mindent kihagyok üzemmódból a nem tudok hibázniba, náluk számít legtöbbet a mentális állapot, erről később.

hi-res-133f09d31924ea9d682e1f1a8a3ffef1_crop_north

Nem mondom, Balotelli is hibás. Azt a részt én nem rónám fel egészében neki, hogy miért és hova helyezkedett, vagy hova nem meccsenként, mert ehhez idő kell. Nyilván egy értelmesebb játékosnál ez gyorsabban megy, én is felkúrtam az agyam a csillagos égig elég sokszor, amikor 30-ról 20 méterrel mellé lőtt, vagy amikor már lehetett érezni, hogy akárhány passzt is kap a meccsen, abból visszapassz nem lesz. De őszintén, mit vártunk? Tegyük fel, hogy vadászat közben rosszul helyezkedsz, fejberúg egy ló és rettenetesen hülye leszel. Megvan? Akkor így bele tudsz lépni Balo cipőjébe. Ott vagy a pályán. Bizonyítani akarsz. Mit csinálsz? Ami eddig működött: próbálsz valahogy lövőhelyzetig elevickélni, mert korábban ez mindig bevált, meg amúgy is, az új software update még telepítés alatt. Az a hulladék Milan, amiben korábban játszott, se volt egy ziccergyár, ott is 15-20 percenként tudott lőni egyet, általában messziről. Vagy kiharcolni egy szabadot, amit általában bekúrt és ő volt az Isten. Hátha működik itt is. Nem működik. Amúgy is, meccsenként, ha van egy jó ziccere, amit jelen esetben nem lő be, de ez is indukálhatta nála, hogy a korábbi, jól bevált receptet kezdte el keresni.

És itt jutunk el a mentális dolgokhoz. Eljössz egy új csapathoz, teljesen más filozófia, más játékstílus, sokkal több futás, sokkal gyorsabb, „okosabb” játék, mint amihez otthon, az amúgy is rendkívül darabos Seria A posványában szoktál. Egyedüli csatárt játszol, amit nem nagyon csípsz. Egy olyan csapatba kerülsz, ami pont most van a gödör fenekén, hála egy vagonnyi új embernek, illetve a régi, meghatározó, „ráépítem a játékot” csatár távozásának (illetve sérült helyettesének). Egy csapatba, ami most próbálja újraértelmezni saját magát és bizonyítani a sok rosszmájú monoklilehelnek, hogy a tavalyi év nem csak egy „kifutott szezon volt”. Ráadásul semmi időd nincs beleszokni, te vagy kikiáltva a csapat egyetlen gólszerzőjének, akár akartad ezt, akár nem, nem csereként beállva, nem felépítve, csapó egy, tessék, rúgjál gólt, vagy egy senkiházi fasz vagy. Ez a nyomás mindenki mást kikezdene, nem hogy egy amúgy mentálisan labilis gyereket, mint Mario. Minden körülmény arra játszik, hogy megint utálják, hogy megint róla cikkezzen mindenki, hogy mindenki kárörvendve nézze, hogy mikor hagy ki helyzetet. Szerintem BR is tisztában volt ezzel, ő sem úgy tervezte, hogy Balotelli lesz az egyetlen épkézláb csatár a pakliban.

De komolyan, menj ki a grundra, a villanyfényesre, akárhova, ahol focizol és szépen képzeld el, hogy ott áll 20 ember a pálya mellett és arra vár, hogy mikor baszod el. Mert már akkor leírtak, amikor idekerülték, mert romlott tojás vagy, egy selejt, akit még a szülei is lepasszoltak, aki nem kellett a Barcának, mert nem volt olasz, aki nem kell a válogatottnak. Gyerünk, tessék.

És valahol Mario ezt megérdemli. Felvállalta, hogy egy arrogáns fasz lesz, most pedig visszakapja az élettől, mert a karma mindig kiegyenlíti a számlát. Szerette a rivaldafényt, a királykodást, de most keményen visszanyal a fagyi.  Tegyük hozzá gyorsan, hogy egy balhémentes, halkszavú Torres mennyit kapta az ívet, mit tehet ő arról, hogy kupákat akart nyerni, meg hogy 50m-t fizettek érte. Ha nem lenne Balotelli egy, nincs jobb szó, Balotelli, akkor is mindenki ott kárörvendene az idei betlizése nyomán. Amúgy meg, amitől a legjobban féltünk nem következett be: magához képest példás nyugalommal viseli az egészet, nem balhézik a pályán, se a pályán kívül. Persze, mindig van egy gumicsont, hogy mezt cserélt, meg „megtámadott egy nőt”, de ez nem csak Balotellihez, de egy átlagos játékoshoz képest is nevetséges. Kérdezzétek mondjuk Steven „Ha nem az én számomat játszod pofánverlek” Gerrardot. Az öltözői hangulatnak egyáltalán nem árt, korábbi meccs/sárga mutatója sehol nincs, azt az Adriánt se, akit korábban egy olyanért belefejelt volna a földbe.

Most, a Hull City ellen tökéletes meccset hozott. Kihagyott mindent, tudom, de nincs ember a földön, aki ugyan ebben a cipőben ne lenne mentálisan szétesve. (Ahogy egyébként az egész csapat. Nekik szabad, nyilván.) Annyit beszéltünk már erről, ne kelljen újra: Peters doki, mentális felkészülés, mennyit számít, ha ott vagy fejben a pályán. A túl rövid kiugratásból pontos passz lesz, a kapufából gól, csak fejben legyenek rendben a dolgok. Egy csatárnál meg ez számít a legjobban. A másik digó Inzaghit én lefutom, de ha ziccerbe került (és nem volt lesen) úgy bekúrta, ahogy kell, a mentális erejével szobrot lehetne faragni gránitból. Úgy tűnik, legalábbis a Hull elleni teljesítménye alapján, hogy most esik le neki a 20 fillér, hogy mit kellett volna a kezdetektől csinálnia. Arrogáns volt ezt megtenni, aki ezért kutyázza, igaza van, reméljük, hogy a frissen felszedett mentalitása kitart a továbbiakban.

football-mario-balotelli-manchester-city-liverpool-premier-league-etihad-stadium_3195514

Én ennyit várok tőle, szokjon bele a csapatba, csinálja meg azokat a futásokat, amiket előtte soha, mert nem kellett, passzoljon és biztos vagyok benne, hogy ha felépíti egy új helyen újra az önbizalmát, akkor a gólok is elkezdenek jönni. Ja, hogy egy csatártól azt várjuk, hogy gólt rúgjon? Oké, ne legyen egy telefosott búvárruha az idei Liverpool, akkor el lehet kezdeni ujjal mutogatni bárkire is, de amíg nem érünk oda a kánaánhoz, addig ő is csak egy csavar a rosszul alapjáratú, lefulladó, háromhengerező gépezetben. Mit tud az egész világ a mostani Liverpoolról? Azt, hogy szarok vagyunk Suarez nélkül. Erről van csak szó? Nem hát, ez egy annyira sok változós egyenlet, hogy még felsorolni is sok. Mario sem csak azért szar, mert rossz csatár, nem illik ide, ez sem ennyire egyszerű. Lehet, hogy ki lesz utálva a csapatból (amiért azért ő is tett dolgokat, nem mondom), de én bízok benne, ha életében először beleteszi a munkát, szembenéz azzal az imidzzsel, amit magának épített fel, akkor elindul, mint a buldózer. Lehet, hogy én leszek az utolsó ember itt a Fonaton, aki kiáll mellette és én leszek az egyetlen, aki majd a szakadó esőben állva integetek neki, amikor utoljára gördül ki a piros Ferrarijával Melwood kapuin. Nem tudom, de addig az utolsó napig ki fogok állni mellette és szuggerálni, hogy gólt szerez, amit minden rohadt beharangban le fogok írni, amit én írok. Addig meg utálja mindenki, akinek jólesik, kárörvendjen, aki akar a kihagyott helyzetein, legalább lesz min vitatkoznunk a szezonban, de az biztos, hogy a verdikt kimondásával azért a szezon végét meg kéne várni.

Így a végére beszéljünk a Swansea meccsről, mert bár formailag egy beharangról beszélünk, annyi karaktert vesztegetnék rá, amennyire érdekel: kb. semennyit. Azt mondanám, hogy normál esetben lépjen pályára Balo a Mikiegér meccsen is, hogy be tudjon úgy szokni a csapatba, mint ahogy Lovrennek is kell az idő a védelmbe beilleszkedéshez. Vagy pontosabban a védelem hozzáilleszkedéséhez. A lényeg, hogy remélem BR nem lesz olyan hülyefasz rotáció terén, ahogy azt eddig megszoktuk tőle, egy erősen felforgatott csapat meg várhatóan csak szenvedni fog a Swansea ellen, egy újabb fos Liverpoolban pedig felesleges játszani Mariót, mert se jobb, se összeszokottabb nem lesz. Így én az alábbi kezdőt várom:

Jones / Enrique – Skrtel – Touré – Glen / Lucas – Rossiter – Suso / Markovic – Lambert – Borini

Máté kezdője: 4-2-2-2-ben: Védelem + Rossiter – Hendó / Cou – Suso / Lambert – Borini

Részemről még annyi, hogy minden egyes alkalommal, amikor BR kezdőben is bevethető játékossal cseréli fel az általam leírtakat, akkor kap egy hülyefasz pontot, kíváncsi vagyok, több pontja lesz-e a végén, mint a katicának.

Ja, 2-1 ide, a második, győztes gólt Balotelli szerzi, csereként beállva.