Sérülésekről és más egyéb okosságokról

www.dailymail.co.uk6Régóta tervezem ezt a posztot (2 hónapja) erről a nagyon összetett témáról. Tudom első körben kicsit furcsa egy ilyen sérülésekkel tarkított szezonban elővenni és dicsérni az orvosi/fitnesz csapatot, de most mégis ezt teszem. Miért? Mert szerintem jó munkát végeznek. Ezt fogjuk kicsit bővebben átnézni. Lesz szó a szokásos dolgokról: statisztikáról, BR-ről. No meg az egyik kedvencem mantrámról: a PL anyagi helyzete miatt nekünk okosabbnak kell lenni a riválisainknál. Lássuk, hogy jön ez mind ide.

Mielőtt mélyebben belemennénk, szeretném leszögezni, hogy nem vagyok sem sportorvos sem bármi orvos, de még csak biológus sem (így előfordulhat hogy tévedek). Ennek ellenére fontosnak tartom leszögezni, hogy alapjában véve kétféle sérülés van:

  • vannak a megelőzhető sérülések: ilyenek szerintem a húzódások, izomsérülések. Megfelelő edzésmódszerekkel ezek megelőzhetőek, csökkenthető a számuk és komolyságuk. Erre kell fókuszálnia a fitnesz csapatnak.
  • vannak a nem megelőzhető sérülések: ilyenek szerintem a törések, ficamok, ízületi sérülések, ütközésekből fakadó zúzódások, szalagszakadások – pl.: tavaly Borini lábtörése, idén ősszel Cou vállsérülése a Swansea ellen. Lehet bárki a fitnesz csapatban, ilyen típusú sérülések mindig lesznek, ezekkel maximum a rehabilitációs periódusban lehet valamit kezdeni.

A magam részéről szerettem és elégedett voltam a Rafa-féle, 2009 nyarán beszerzett fitnesz csapattal. Az ausztrál csapat melynek vezetője  Peter Bruckner doki és Darren Burgess fitnesz és kondíciós vezető volt. Rodgers érkezéséig ők feleltek a Liverpool sérüléseiért, rehabilitációért és a csapat fitneszéért. Nem gondoltam, hogy Rodgersnek sikerül náluk jobbat hozni, hiszen egy-két üveglábú játékos (Aurelio, Agger, Kelly) kivételével jó eredményeik voltak. Azonban 2012 őszétől az új csapat még náluk is jobb eredményeket hoz. Nézzük is meg kik ők.

www.zimbio.com

Ryland Morgans és az erőnléti edzés.

A klub hivatalos oldala szerint 13 ember foglalkozik BR háttérstábjából a játékosok egészségével és fizikai felkészítésével. Glen Driscoll a “teljesítmény” felelős, aki a Swanseatól érkezett, dolga, hogy az orvosi/fitnesz eredményeket az edzésmódszerekbe átvezesse, ő amolyan összekötő a fitnesz csapat és az edzők között. A fitnesz csapat vezetője a szintén Swanseatól hozott Ryland Morgans, ő a főfelelős. Ide tartozik Iqbal doki, akit mindenki ismerhet, hiszen ő az, aki látható minden egyes új igazolásnál, hogy vizsgálatokat végez. Chris Morgan a rehabilitáció vezetője. Ők a vezetők, nekik dolgozik a rehabilitációs területen Jordan Milsom rehabilitációs fitnesz edző, David Rydings rehabilitációs asszisztens, valamint a gyógytornászok, Paulo Barreira, Matt Konopinski, és a masszőrök, Paul Small és Sylvian Richardson, valamint a sport terapeuta, Pedro Philippou, aki a játékosok bemelegítésével és meccsek utáni levezetésével foglalkozik pl.: nyújtásokkal. Ezen felül részmunkaidőben alkalmazunk egy egyetemi emberkét Barry Drustot, mint sporttudományi szakértőt, hogy az edzés és orvosi módszereink a legfrissebbek legyenek, valamint James Morton személyében egy táplálkozási szakértőt, hogy a lehető legmegfelőbbeket egyék a játékosok. Ennyiből is látszik, hogy kisebb hadseregnyi ember foglalkozik a játékosok egészségével, közülük jó páran egyetemet végzett figurák. A lényeg azonban nem ebben rejlik elsősorban, hanem az alkalmazott módszereikben.

dailymail.co.ukAlapvetően a jobb eredmények titka a Swanseatól hozott duó, Driscoll és Morgans módszereiben rejlik. BR-től sokat lehet hallani, hogy minden játékosnak egyénre szabott fitnesz terve és edzésprogramja van. Alapvetően ettől az egyénre szabottságtól lettek jobbak az eredmények, ez az oka, hogy Gerrard szinte folyamatosan elérhető, Johnson, de még Agger is sokkal kevesebbet sérült, mint régen, hiszen minden játékos pontosan akkor és akkora terhelést kap edzésen, ami az ő szervezetének szükséges ahhoz, hogy meccsfitt legyen. Ezen van a hangsúly, így ismét leírom: minden játékos pontosan akkor és akkora terhelést kap edzésen, ami az ő szervezetének szükséges ahhoz, hogy meccsfitt legyen. Ebben vagyunk innovatívak, itt járunk a többi angol csapat előtt. Nézzük meg ezt pontosabban.

dailymail.co.uk3Gyakorlatilag arról van szó, hogy az összes PL csapat a StatSports nevű cég eszközét használja edzések monitorozására – ettől még nem lesz fizetett cikk. Tudjátok, azok a fekete mellénykék, amik láthatóak az edzés fotókon a játékosokon. No ez a kis mellényke arra való, hogy a Viper nevű rendszerbe tartozó “kütyüt” tárolja. A kütyü hatalmas mennyiségű adatot gyűjt és továbbít. Ennek érzékeltetésére: méri a sebességet, a megtett távolságot, a gyorsulást, a lassulást, a szívritmust és a dinamikus feszültségterheléseket. Ehhez van benne GPS, 3D gyorsulásmérő, giroszkóp (ez veszi ez egyensúlyi és irány adatokat), 3D iránytű, szívritmusmérő, ezek másodpercenként 100 mérés adatait veszik fel, és rádiózzák tovább.  No ez az a hatalmas adatmennyiség, ahol megint előjön a statisztika, mert ezt másként nem lehet elemezni.

dailymail.co.uk4Alapjában véve ez az eszköz teszi lehetővé, hogy minden játékosra egyénileg lehessen szabni az edzéseket. Tehát az adatok elemzésével statisztikai módszerekkel lehet a különböző edzésmódszereket játékosokra optimalizálni, hogy ne legyenek se alul se túl edzve. A rendszer használható sérülések kimutatására is pl. ha az egyik játékos dinamikus feszültségterhelése nem egyenletes (húz az egyik oldalra) akkor van valami kisebb sérülése (a szemnél biztosabb adatokat hoz). Az innováció nem ebben van, hiszen, mint már mondtam gyakorlatilag ugyanezt a rendszert használja az összes PL csapat, sőt már 2010-ben Wenger arra panaszkodott, hogy a statisztikai módszerek edzésbe építése miatt nem fáradnak el a kisebb csapatok a meccsek végére.

dailymail.co.uk2A mieink innovációja abban rejlik, hogy míg a többiek rögzítik az adatokat edzés közben és később kielemzik, majd ezután alakítják a következő edzéseket. Addig a mieink egyedül az angol csapatok között élőben teszik ugyanezt. Azaz a fentebb felsorolt szakik közül az egyik egy tablettel a kezében nézi az élő adatokat – mint a videón is látszik -, hogy a játékosok hogyan reagálnak a különböző gyakorlatokra és a különböző terheléseikkel egyénileg hogyan állnak. Kinek kell még belehúzni, kinek kell visszavenni a tempóból, hogy a számára ideális mennyiséget kapja. Azaz amikor arról jönnek a hírek, hogy Suárezre és Hendóra rá kell rendszeresen szólni az edzéseken, hogy vegyenek kicsit vissza és ne eddzék túl magukat, akkor nem poénkodnak, mert pontosan ezt teszik.  Ez az, ahol okosabbak vagyunk a többieknél, hiszen a mindenki számára elérhető rendszerből okos használattal többet hozunk ki. Tehát modern “űrkorszaki” eszközöket használunk modern módszerekkel, pontosan, ahogy az FSG-ék szeretik.

Ezt Morgans magyarázza el az alábbi videón.

Mielőtt még továbbmennénk két dologra szeretném felhívni a figyelmet. A rendszernek az edzőknek és az általuk használt proginak idő kell míg belövi egy-egy játékos ideális edzésterhelését, ami pl. új igazolásoknál fontos. Nem mellékesen ez is – mint minden statisztikán alapuló rendszer – annál pontosabb, minél nagyobb az adatbázis. A másik, hogy gondoljunk bele egy picit, milyen hatalmas mennyiségű az az adat/tudás, amivel a klub rendelkezik a játékosainkról. Itt utalnék vissza erre: „Úgy gondolom, hogy manapság a számítástechnika és a 3D-s modellezés fejlődésével nem sci-fi azt feltételezni, hogy a profi klubok a mindenhol jelenlévő kameráknak és felvételeknek köszönhetően a kiszemelt játékos egész meccses mozgását le tudják modellezni, hogy mikor és mennyivel mozgott, hol volt a pályán, stb.”

dailymail.co.uk5Ezzel el is jutottunk oda, hogy láthatjuk, hogy edzéseken a rendszer használatával mindig pontosan tudják a fitnesz csapat tagjai, hogy a játékosok milyen fizikai állapotban vannak. Azt is láthattuk tavaly nyáron, hogy edzőmeccseken is használjuk a rendszert a szezonfitnesz megalapozására. Múltkor figyeltem, de van is róla kép, hogy utánpótlás meccseken használják a rendszert. Azaz ilyenkor van pontos kép, hogy mely játékos milyen teljesítményt nyújtott, hol járt a pályán, mennyit, milyen gyorsan futott, van-e apróbb sérülése stb. No de mi a helyzet az első csapat éles meccseivel? No ott nem szabad használni. Sem az FA, sem az UEFA, sem a FIFA meccsein. Színházi hasonlattal élve a főpróbán űrtechnológia használható, de az előadáson Shakespeare korabeli módszerek csak. Meccseken a fitneszcsapat tagjai a szemükre vannak utalva!!! Annak megállapítására, hogy kinek van kisebb sérülése, ki fáradt el. Szerintem agyament dolog, ha megvan a technológia miért nem lehet használni? Talán kevesebb lenne a legprofibb körülmények között is előforduló haláleset a pályán, pl. Foé, Muamba (ő megúszta csak vissza kellett vonulnia 24 évesen) és a többiek RIP, megelőzhetőbbek lennének a sérülések, de legalábbis könnyebben felismerhetőek, pl. nem játszana senki törött lábbal még fél órát lásd Wilshere az angoloknál a dánok ellen. Milyen ellenérvek vannak a használata ellen? Nekem speciel az jut eszembe, hogy a “kütyü” ütközéseknél, eséseknél lehet sérülés forrása. Nem hiszem el, hogy a profi fociban nem lehetne bevezetni. Az amatőr foci meg az amatőr foci ne akarjuk már miatta visszafogni a profikat, ahol fontmilliók a tét.

thescore.thejournal.ie

A zöld mezesen a kis kidudorodás a „kütyü”. 

Még egy kitekintés az FA és tsai részére. A Statsport cég maga a rögbiből nőtt ki. Érdekes módon a rögbiben, ami azért erősen kontaktsport meg tudták oldani, hogy beleépítsék a mezekbe. Itt megengedett, és használt is meccseken a teljesítmény és a fitnesz monitorozására.

thescore.thejournal.ie2

Itt lehet behelyezni a „kütyüt” Hendo (ez nem az a Hendó mivel ez egy rögbi mez) mezébe.

Használat rögbiben, meg arról, hogy betegség hamarabb kimutatható, mint ahogy másként észrevennék.

Hasonló kicsit marketingesebben. A lényeg itt jól látszik a rendszer élőben.

Összefoglalás: A téma rendkívül komplex, így sok minden nem fért bele: miért játszott sérülten tavaly Allen, idén Johnson, azaz, hogy a csapatérdek felülírhatja a fitnesz szempontokat. Miért tudnak ilyen gyorsan visszatérni a sérült játékosok, legalább is egy mezei emberhez képest. Milyen orvostudományi cuccok vannak pl.: gyógyszerek stb. Ami belefért röviden: a modern eszközök és jó módszerek alkalmazásával sikerül minimális szinten tartani a megelőzhető sérüléseket. Ki emlékszik arra, hogy mikor volt utoljára sérülés edzésen? A sérült játékosok is rendszeresen az előrejelzettnél hamarabb térnek vissza az alkalmazott módszerek miatt. Ismét egy téma, ahol jól állunk és intelligensen a többieket megelőzve használjuk a statisztikát, modernitást. Azt hiszem ilyenekre gondoltak Henryék mikor a baseballban sikeresen alkalmazott statisztikák fociban használatáról beszéltek és nem a Comolli-féle “Moneyballra”. Elégedettek lehetünk ezen a téren, hiszen jó kezekben vagyunk.