Körkérdés Brendan Rodgersről

BRHogy a Sunderland FA kupa meccse miatt keletkezett üresjáratban se maradjatok poszt nélkül. Elővettük hát a körkérdés rovatunkat, melynek korábbi darabjait itt érhetitek el, új olvasók vagy nosztalgikusok kedvéért. A mostani alkalommal Brendan Rodgersről kértük ki kommunánk néhány tagjának véleményét. A kérdés pontosan így szólt, melyre a válaszokat a tovább után olvashatjátok: Mit gondolsz BR-ről? kiegészítésként pedig: Így másfél év távlatából, ha drasztikus visszaesés nem következik, nyáron szerződést hosszabbítunk vele? A srácok gyakorlatilag minden témát lefednek és nagyon jókat írnak. Az inside joke-ok miatt rendszeres kommentelők előnyben.

GlenTheMathematician

Nálam bármely modernkori Liverpool-menedzser esetén a mit gondolsz róla kérdés lényegében ekvivalens a képes-e bajnokságot nyerni kérdéssel. Persze olajsejkekkel teli a medence, de utóbbira a pozitív válasz szükséges feltétele előbbi pozitivitásának. Szerintem mindannyiunknál. Választ kapni erre a kérdésre pedig nem két hónap (kivéve a bagoly esetén). BR kinevezésekor itt a Fonaton akkor még Roly H néven – közben Glen elkezdett improprius integrálokat számolgatni – meg is fogadtam, hogy másfél évig egy szót sem szólok az új mesterről, mert ennyi idő legalább kell ahhoz, hogy véleményt alkothassunk egy menedzserről. A sors, de leginkább igen tisztelt szerkesztőink fintora, hogy pont ennyi idő elteltével ezt most körkérdésben is megtehetem.

A kezdeti BR out-okat, így tőlem aztán végképp nem hallhatta senki. Pedig szerintem is borzasztó volt: hozta a saját Allen-Borini párosát meg Special One atyától Sahint. És persze az erőltetett tiki-takát. De a big picture-t nem mondod meg egy kezdeti periódusból. Viszont másfél év után már jól látszódik. Az FSG sem a tiki-taka-drágaAllen csomagra fizetett be, hanem emberünk potenciáljába, ami mint kiderült, nem kevés van.

depor.peÍgy aztán ma már nyugodtabb szívvel próbálok választ keresni a fenti kérdésre. De megint kicsit más irányból. Vegyük adottnak a tulajdonosokat a ligában. Ki lát olyan menedzsert ma, aki BR-nél a bajnoki címet nagyobb sansszal érné el nálunk FSG-stül, mondjuk egy 3 éves távlatban? Mourinho: túlfizetett zsoldosok nélkül? Guardiola: Hendersonékkal? Klopp? Jürgen bával sokszor ment az összehasonlítgatás tavaly. Azóta elhalkultak, ugyanis a német második évében is csak 5. lett a Dortmunddal, BR viszont masírozik a dobogó felé.

Kövezzetek meg, én nem tudnék jobbat mondani. A játékosokból ennyit kihozó edzőt én még nem láttam. Taktikailag ennyire vakmerő és ennyire felkészült edzőt sem sokszor. A játék szemet gyönyörködtető. Nem beszélve ifiakadémia támogatásáról, transfer committeeről vagy parádésan megválogatott staffról (Peters doki, statisztikusok). És még valahol mindig csak a tanulóéveit tapossa, nem hiába csúszik be néha egy-egy Aston Villa elleni itthoni meccs vagy a Mel-legények elleni Albionban. De ha másfél év alatt még annál is többet tudott fejlődni, mint amennyi pozitúrát Sterling és ahány tételbizonyítást Glen tanult, akkor ott hamar jöhetnek nagy beteljesedések.

mirrorJól látjátok, nagy csodálója vagyok a palinak. Fogalmam sincs, hogy BR-rel tényleg révbe érünk-e, de aki a jelenlegi kerettel második „tanulóévében” jobban áll, mint a 08/09-es Benítez-féle ilyenkor, az több, mint lelkesítő és a legkevésbé sem véletlen. A nyári szerződéshosszabbítás 5. hely esetén sem kérdés nálam. De Sörvúd Tottenhamjét BR tejszínen is…

ClayMatthews52

Mit gondolok Brendan Rodgersről?

Amikor megérkezett hozzánk, nagyjából ezt: „Ejj, no, majd meglátjuk mi lesz belőle, az utóbbi éveknél sokkal rosszabb már nem lehet.” Alapvetően mindenkinek megadom a bizalmat, főleg ha a kedvenc csapatomról van szó, amihez amúgy is pozitívan állok hozzá. Rodgers konkrét elképzelésekkel érkezett, ami igen nagy változás a Hodgson-féle kilátástalanul sivár 4-4-2 és a Kenny- féle lelkes kísérletezés, „próbáljunk meg valami újat és váratlant felrakni” után. Nekem, mint ennek a siralmas magyar futballtársadalom neveltjének, igencsak izgalmas ez az egész téma, hogy állandóan ennyire a taktikára van kihegyezve az egész dolog, lévén ugye hazánkban a taktikai utasítások kimerülnek a tológgyámá, föjjebb, érjéfelvele, segíccsneki, ütközzbazmeg, kérdalabdát, lőjjé, mosmélőtté szakszavak alkalmazásával.

www.telegraph.co.uk1Én nagyon nagyra tartom Rodgerst. Mert úgy látszik, hogy végre beérett a munkája, mert ehhez képes volt feladni az eddigi elképzeléseit, mert a csapat az egyik legszebb focit játssza a Premier League-ben, és mert csak. Oké, ideges vagyok, ha épp túl-, vagy eltaktikázza magát, ideges vagyok, ha nem cserél időben, vagy nem azt, akit már végre látni szeretnék és ideges vagyok, hogy egy simán megnyert meccs után miért kell megnehezíteni a saját dolgunkat ilyen Swansea-kkal. Fiatal edző, és remélem, hogy a csapattal együtt fog fejlődni, a csapat pedig vele, hiszen láthatjuk, hogy a hosszútávú sikerek záloga ez lehet. Persze ehhez kéne az is, hogy ne arra alapozzunk, hogy majd talán több gólt rúgunk, mint az ellenfél, mert a bajnokságot ugye a védelmek nyerik meg, a meccseket a támadósorok, blablabla. Végül is ebből év elején valamit megcsillogtatott a sorozatos 1-0-kal, szóval nem lehet annyira ismeretlen téma. Minden korábbi ellentmondásossága ellenére azért kezdi elérni fő célját, hogy megszüntesse a Fonaton már nagyjából másfél éve zajló BR Out vs BR-klikk vitát, ezt azért érzékeli valaki? Ezzel pedig lehullt a lepel, ami sokaknak okozott álmatlan éjszakát, azaz: BR tényleg olvassa a Fonatot?

originalTornyiBarnabasazIsten

A kép TornyiBarnabásazIsten érdeme

Mi lehet a reális cél vele? Idén egyelőre mindenképp a top4, aztán ha úgy április vége felé is a második hely környékén vagyunk, kevéssel lemaradva, akkor halkan, zárójelben meg lehet jegyezni, hogy mi van, ha véletlenül becsúszik egy bajnoki cím? De maradjunk a top4-nél, hogy aztán jövőre, meg azután, egy BL-lel feltuningolt csapattal vágjunk neki immáron kimondva-kimondatlanul a minimum dobogós helyezésnek.

Sleber

BRevolution?

     Máig emlékszem a KK-éra utolsó meccsére. Kikaptunk, Swansea – Liverpool 1-0. Viszont nem emiatt rémlik az a meccs, volt elég vereség a bajnokságban abban a félévben amúgy is. Ritkán voltam annyira ideges és feszült, mint azon a meccsen. A statikus 4411-ben a Hendo-Shelvey kkp sort szó szerint szétalázta a Swansea a Britton-Sigurdsson-Allen középpálya cicázásának köszönhetően.

www.dailyrecord.co.uk     A nagy nyári edzőcasting során én bizalmatlan voltam Rodgers iránt, de rámcáfolt rendesen. Az első perctől kezdve határozott stílust hozott a csapathoz, visszahozta a rövidpasszos, kreatív pass&move-ot, úgy hogy a Liverpool tradícióihoz nem volt köze sohasem testközelben. Viszont a legszebb a mai Liverpoolban, hogy folyamatosan formálódik a játék, tökéletesedik a stílus a játékrendszertől függetlenül. Minden szurkoló álma a folyamatos progresszió. Ez szerzett pontokban is látszik, félévenként nő a szerzett PPG. 1,4 PPG volt tavaly az első félévben, majd 1,83 PPG a másodikban. Ősszel 1,9 PPG-t szereztünk, majd ebben a csonka félévben 2,55-ön állunk eddig.

08-14_Sleber

Diagrammagyarázat: Liverpool forma 08/09-es szezontól máig a 13/14-es szezonig menedzserenként szemléltetve. Miden érték fordulónként született, az adott előző 10 meccs pontjainak összegéből. Menedzserváltáskor az előző menedzser szerzett pontjai nem torlódnak, 10 meccs elteltével van először érték. Ezért rövid szakasz Hodgsoné a poolnál töltött félévéhez képest vagy BR idei csonka szezonja ezért ugyanolyan ”hosszú” mint az első szezonja. A diagram szemlélteti a BR-i progressziót és a 08/09-es szezonhoz feljavuló idei formát. A forma a diagrammon késleltetett, mivel egy meccs szerzett pontja 10 meccsig „bennmarad” a kalapban.

     BR érdeme, hogy szinte teljesen a saját képére formálta a csapatot. Akin úgy érezte, hogy nem teljes beleadással küzd vagy képtelen beleimplementálni az elképzeléseibe azt gond nélkül kihajította, lásd Carroll, Adam, Cole. Egyéni menedzselésben jelenős sikerei vannak. Sikerült beépítenie több fiatal játékost a kezdőbe, bukott, csalódás keltő tehetségekből csinált húzóembereket, képes mellőzni stabil kezdőjátékosokat hónapokig, hogy megújulva, bizonyításra készen térjenek vissza. Fiatal edző révén taktikailag felkészült, stílusban gondolkodik, a formációt a csapathoz és az ellenfélhez igazítja több-kevesebb sikerrel. Láttunk már olaszos háromvédős wingback-es rendszert, sláger dupla szűrős 4-2-3-1-et, személyes kedvencét a 4-3(1-2)-3-at illetve 442-őt gyémántban és simán is. A meccs közbeni váltásain vagy nem váltásain viszont még bőven van mit tanulnia, sokszor nem jól reagál az ellenfél lépéseire. Gerrard mondta, hogy nincs igazán B és C terv, az A tervet kell tökéletesre csiszolni. Ebben már látok javulást, de való igaz, sokszor tehetetlennek tűnik a csapat.

balls.ie    Rodgers megtanította támadni a Poolt, emberemlékezet óta nem szerzett ennyi gólt a csapat. Bár néha úgy érzem, hogy a lőjjünk sokat és a végén majd megszámoljuk ki nyert szemlélet uralkodik, szóval Rafa tökéletes ellentéte. Az Anfieldre újra félve jönnek a csapatok, idén a második legjobb hazai mérlegünk van. Képesek vagyunk újra a kiscsapatokat leverni, nem küszködni velük 90 percig 0 góllal. Két év alatt egy öregedő gárdából az egyik legfiatalabb született. Csak a Soton és a Villa állt ki fiatalabb kezdővel a szezon során.

     BR jól kezeli a médiát, Kennyhez hasonlóan jó hangulatúak a sajtótájékoztatók (az ő angolját legalább már én is értem), lassan az angol média kedvenc csapata lesz a Pool. Emlékszünk még a Suarez konfliktusok média visszhangjára?

www.thisisanfield.com1Igazolásokba nem akarok belemenni, de jövőre mindenképp fejleszteni kell a csapat méretét. Jelenleg 14-15 játékos van, akiben szemmel láthatóan bízik, de az ideális az lenne, ha még a padon túl is lenne pár olyan ember, aki sérülés esetén minőségi pótlást jelentene. Ezzel a szűk kerettel elég jól folyik a labda, és bár szinte minden kulcsjátékos hiányzott már 1-2 hónapot, nagyobb sérüléshullám esetén szenved a csapat fáradság és a keret vékonysága miatt.

     Hosszabbítanék-e BR-el? Hogyafrancbane. Drasztikus visszaesés kellene ahhoz, hogy a top4 veszélybe kerüljön főleg az idei formát tekintve. Hároméves tervében jó sztahanovistaként már második évben visszakerülhetünk az áhított BL-helyre. Mi ez ha nem királyság és siker?

www.telegraph.co.uk2

LudasMatt

Hogy mit gondolok BR-ről? Azt hogy faszagyerek. Bővebben is kifejtem, de nem könnyű, mert ez egy baromi tág kérdés, és nagyon sok minden eszembe jut. Elsőre az olyan dolgok, mint a taktikázások, a csapat stílusa meg a man-management, de ezekről sejtelmem szerint írnak majd a többiek is, úgyhogy én nem fogok. Nyilván ez alatt a lassan két év alatt mindent kiveséztünk, szóval túlságosan újat talán nem tudok mondani, viszont három dolog kikívánkozik belőlem. Egyrészt a tegnapi pia, másrészt ez a másik kettő idelent.

Football - FA Cup - 4th Round - AFC Bournemouth Liverpool FCKomolyra fordítva a szót, eleinte nem volt annyira szimpatikus, kicsit hörcsög arca van, furán beszél, bő nyállal, hogy szépen mondjam, de különösen az a túlzottan teátrális stílus idegesített. Aztán ezekhez vagy hozzászoktam, vagy ő szokott le róla, nem tudom, de mára nagy kedvencem lett. És ami ennél fontosabb nem csak nekem, hanem a médiának is. Az egyik kevésbé emlegetett, de nagyon fontos pozitív tulajdonsága Rodgersnek, a marha jó, átgondolt kommunikációja. Amióta én az eszemet tudom, mint Liverpool szurkoló, nem volt olyan edzőnk, akit ennyire komáltak volna az újságírók. Na, ez persze nem valami hosszú idő, én a Benítez érában lettem vörös, de azért nem két év. Szóval Brendan hosszú idő után az első, aki nem csak hogy kiül és elmondja a magáét, de egyenesen kezeli az újságírókat, pontosan tudja, hogy mit kell és lehet mondani, nem húzza a száját, nem fintorog egy hülye kérdés után, inkább elterel egy jól megkomponált poénnal és a végén mindenki megkapja, amit akart, mindenki happy. Érdemes nézni, hogy az amúgy gyökér angol média mennyire odavan lassan mindenért, ami Liverpool. És ez nagyon jó így. Persze lehet mondani, hogy ez ’csak’ a média, de ma, amikor a csapból is ők folynak egyáltalán nem mindegy, hogy mit beszélnek rólunk, hogy hogyan kommunikáljuk le ugyan azt a dolgot. A mezeladásoktól kezdve egészen a bírók viselkedéséig mindenre befolyással van, és láss csodát elkezdtek nekünk is fújni, persze nem mindig, de azért már ez is haladás. Ez nagyon nagy részben BR érdeme, annak hogy tudatosan kommunikál, felkészül a sajttájokra, és próbál higgadt maradni a pálya szélén is. Mondjuk, ezen még lehet csiszolni, mert a sejkék ellen kicsit elment a ló, de hát ennyi még belefér, meg nem is igazi edző az, aki évente egyszer nem szidja a bírót meg a FA-t.

nesn.comA másik dolog, ami vele kapcsolatban baromi pozitív és talán nem mindenkinek szúrt szemet, az a kölcsönadásaink sikeressége. Emlékszem rá, hogy korábban a kölcsönjátékosaink jó része kevés perc játékkal sérülten jött vissza valami favágó csapatból, a harmadosztályból. Már akit kölcsön adtunk, mert kevesen is voltak, és valamiért az az érzésem, hogy mi képtelenek voltunk érvényesíteni az érdekeinket ezeknél az üzleteknél. Nyilván ezt nem lehet tudni, de szerintem ez jócskán benne volt az akadémiai vezetés menesztésében is. A srácoknak játszani kell hétről hétre, hogy legalább az esélyük meglegyen átugrani az U21 és a nagycsapat közti batár nagy szakadékot, és ezt néhány szerencsés kivételtől eltekintve csak kölcsönben lehet megtenni. Szóval BR nem tétlenkedett, a fél U21-et elküldte kölcsönbe, néhány első csapatba szánt tartalékon kívül, mint Teixeira vagy Sama nem maradt idős gyerek a tarcsiban. Akiket pedig kölcsönadtunk, azok, a jól átgondolt üzletek okán, játszanak is, nem csak a padot koptatják. Mikor volt olyan utoljára… Mit utoljára?! Egyáltalán volt olyan az utóbbi 10 évben, hogy nyáron nem csak a friss emberekkel számolhattunk, hanem 3-4 saját, kölcsönből, gólokkal, sok játékperccel visszatért emberrel is? Mintha lenne 4 új igazolásunk full ingyen. Nyilván nem mind fogja megváltani a világot, de BR alatt minden fiatal megkapja az esélyt és ez nekem nagyon új és nagyon jó.

xbgkex.deviantart.com

A Brendan
Írta: nordsee verse

Mit nekem, te London nyugatjának
Pénzzel bélelt Speciális One-ja
Tán elismerlek, de nem kedvellek
Taktikádat is fél világ utálja

Fenn, északon a Mersey vidékin
Ott a mester, épp formál egy álmot
Láncától fosztott scouse-lelkem,
Ha a Pool játékát látom.

Fölröpülök ekkor gondolatban
Túl a földön, BL közelébe
S irigykedve néz rám Írországtól
Kazahsztánig stadionok népe.

Tervedben a sokpasszos játékot
Liverpoolra húztad volna rája
Az ellenfél idén csak lamentál,
Az Anfielden mily taktika várja

Támadóink nyargaló futása
Nyomában lomha védők loholnak
Pár méter múlva csak zihálásuk hallik
Rezgését látják már csak a hálónak.

A rutinos balszellők lágy ölében –
bármelyik védő örül, ha megússza –,
ha Suárez mozdulatsorait
legfeljebb gólpasszal koszorúzza.

Idejárnak szerte Albionból
Menedzserek esti szürkületben
Lógó orral szállnak fel a buszra:
Ágyúgolyó sem fog e Fortressen.

Midfielden túl, tizenhatos mélyén
Áll egy tót, s ha őket be is darálja,
Remélhetik idegen csatárok:
Nem rájuk vár a munka dandárja.

A középpálya néha egy-egy redőt
Mélyszántással húz scouser homlokba.
Villantsunk már szőrös tököt végre
az idén nyári transfer windowba’!

Négy-egy-kettő-hármat reaktívval,
defenzívet presszinggel vegyíted.
Tán csak nem a véletlen hevében
Lettél tárgya a Kop énekének…

Messze, hol Sturridge a labdát kéri,
A homályból felsejlik Ajrópa.
Hogyha végül összejönne, mondom:
Végre nem egy cukrászdai torna!

Szép volt Brendan, legalább nekünk szép!
Ha év végén asztalhoz ültetnek
És Henry apu papírt tol eléd
Még négy évre jó leszel főnöknek.

Buda, 2014. március

 

Brendan Rodgers

Mel

Az én történetem Rodgers mesterrel hamarabb kezdődik, mint a Pool szurkolóknak általában. Szóval:

Már jó ideje azzal foglalkozom, hogy Európa-szerte utazgatok, és mobilszolgáltatóknak dolgozom, hálózatot bővítek, modernizálok, karbantartok, ilyesmi. És ha megtehetem, eljárok meccsekre ott, ahol épp vagyok. Na ennyit rólam.

www.dailymail.co.uk2009-ben Readingben dolgoztam épp, két nagy szolgáltató hálózatát fésültük össze, és mivel ez egy nagy projekt volt, hosszú időn keresztül voltam egy helyben, eljártam hát a Madejskibe meccseket nézni. Akkoriban, ha jól emlékszem másodosztályú volt a csapat, és igen, valami Rodgers nevű managere volt a csapatnak. Amennyire emlékszem, sokmozgásos, kombinatív játékot próbált összehozni a csapatnál, de ez a másodosztályban eleve halálraítélt ötlet volt, el is zavarták karácsonyra. Ezzel a lendülettel felejtettem el a csávót. Legalábbis azt hittem.

Erre kinevezték hozzánk Kenny után. Abszolút nem figyeltem mit művelt Walesben, fingom sem volt, hogy ő ugyanaz az ember, aki akkora balf volt Readingben, csak amikor utánanéztem a múltjának. Na, innentől ered nekem az Anti-Rodgers prejudikációm.

blog.paddypower.comMegérkezése után nagy lendülettel elhozta Allent meg Borinit (ismeritek a véleményem mindkettőről), két szerelemgyerekét korábbi állomáshelyeiről, és elkezdte ráerőltetni a csapatra az elképzelt taktikáját, aminek csodálatos eredménye is lett: a szezon elején a kiesőzóna környékén figyeltünk. Ekkor rájött, hogy ez így nem fog működni (a keret erre rohadtul nem volt alkalmas), és elkezdte a ma ismert stílust kiépíteni.

Az első szezon végén a semmi közepén végeztünk, se EL, se BL, de az Everton is előttünk végzett. Megint. A csapatjáték már kezdett összeállni, főleg a téli igazolások miatt. Jött Sturridge és Coutinho ugye, fiatalok, olcsóért. Ez volt Rodgers első olyan lépése, ami miatt elkezdett valamennyire szimpatikussá válni.

www.thisisanfield.com2Tavaly nyáron megtartotta a csapat Suarezt, ami a legfontosabb történés volt. Hozta még Mignoletet, Tourét, Sakhot (érthető), Albertot, azt a portugál gyereket (for the future) és Aspast (na, ezt azóta sem értem). Mivel nem volt nemzetközi kötelezettségünk, a keret elég vékonyra lett szabva, és januárban sem lett senki igazolva. Utólag úgy tűnik, igaza, igazuk volt (bár szerintem ez inkább szerencse kérdése is, mert a kulcsjátékosok sérülés nélkül tolták eddig végig a tavaszt).

Új szezon, új lehetőségek. Az idén viszont legnagyobb meglepetésemre ezzel a vékony kerettel is gyakorlatilag csodát tett. Karácsonykor 1. hely, most 2. (na jó, gyakorlatilag 3.), legtöbb lőtt gól, megtanította együtt játszani Sturridge-t és Suarezt, Sterlinget felépítette. És ami mindenben a legcsodálatosabb számomra: mindezt 3 középpályással és egy kertitörpével.

www.itv.comAmit érdemes megemlíteni még a taktikai evolúciója. Regnálása elején volt egy darab elképzelése, és ha az nem működött, akkor így jártunk. Most viszont, ha valami nem megy, simán felrajzolja a B tervet, és az általában működni is szokott. Fiatalság, bolondság, ugye.

Man management: újra felépítette Skrtelt, ami nekem nagyon tetszett, és ugye Sterlinget. Brutál, hogy az elmúlt fél évben mit fejlődött a kiccsávó.

Jelenleg úgy vagyok vele, hogy már inkább pozitív, mint negatív a megítélése nálam. Alapvetően nem hoztam volna hozzánk, hanem egy tapasztalt, komoly edzőt láttam volna szívesebben a padon, de másfél év alatt belerázódott, és most már csak 2-3 edző van a világon, akikre gondolkodás nélkül cserélnem le. A következő szezon nagy próbatétel lesz. Suarez megtartása, BL, bajnokság, és mindenekelőtt az igazolási szezon. Koncepció van, hiányposztok adottak, már csak pénz kell. Meglátjuk, hogy bírják majd a kettős terhelést.

www.hatharom.comKíváncsian várom a folytatást.