Görbe tükör

napiklikk.blog.huAz Everton ellen rangadó előtt egy igazi különlegességgel készültünk nektek. A hagyományos beharangozón felül a mai posztban a népsport blogcsalád Everton blogjának főszerkesztője Latz válaszol néhány kérdésünkre a Liverpool kapcsán. Egy igazi görbe tükröt kaptok(unk) kék szemüvegen keresztül a Vörösökről, hogy ezzel a csodálatos képpel éljek. Ezzel át is adom a szót a kollégának. Már csak annyit, hogy nagyon köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állt.

Mit gondolsz a Liverpool elmúlt 3-4 éves teljesítményéről? Miért lett gyenge?

Szerintem nemcsak a Liverpool gyenge önmagához képest, de a többi csapat is rengeteget fejlődött, aminek végeredménye a mostani Premier League, ahol mindenki megverhet mindenkit. A másik talán az lehet, hogy Rafa Benítez óta gyakorlatilag évente váltotok menedzsert. Jó, egy ekkora klubnál nyilván eredménykényszer van, de be kellene látni, hogy a Liverpool jelenleg nem TOP4-es csapat, és ehhez mérni az elvárásokat.

Mit gondolsz arról, hogy 2010-ben majdnem csődbe ment a Liverpool az előző amerikai tulajdonosok miatt?

Őszintén szólva erről én semmit nem tudtam. Valószínűleg akasztófahumorral díjazta volna a Goodison Park közönsége az esetleges csődhelyzetet, de azért sajnáltam is volna, ha a Rangers sorsára jut a Liverpool.

Evertonosként, hogyan élted meg hogy (kb. 80 év) után először sikerült egymás után 2 évben is előttünk végezni?

Természetesen nagyon örültem neki, de azért nem bontottam pezsgőt emiatt, hiszen egyik évben sem értünk el vele nemzetközi kupaindulást. Két dologra mutatott rá: egyrészt az Everton megindult a fejlődés útján, másrészt a Liverpool a hangzatos ígérgetések ellenére évek óta egy helyben topog.
Az a kb. 80 év, amire utaltál amúgy pontosan 76 év, és az a vicces a dologban, hogy 1936-ban és 1937-ben az Everton a 16. és 17. helyezésével volt jobb a 17. és 18. helyen végzett Poolnál…

www.euronews.com

Két jó barát?

Hogy viszonyulsz a Liverpoolhoz?

Kettéválasztanám a dolgot klub és szurkolóik kérdésére. Magával a Liverpool FC-vel a szokásos rivalizáláson túl nincs különösebb bajom, különösen hogy abban a speciális helyzetben vagyok, hogy a testvérem pont a vörösöknek szorít, szóval valamilyen szinten átérzem a barátságos derbik hangulatát. Szerintem a Liverpool az Everton kisöccse, aki a hosszú évtizedek során sikeresebbé vált, mint a bátyó, de akit éppen ezért a világ legjobb dolga legyőzni.
A szurkolóitok mentalitásával annál nagyobb bajom van. Tengermély tiszteletem a kivételnek, de szerintem sokszor nagyon magas lóról beszéltek, főleg ha az Evertonnal való összevetésről van szó. A respekt szinte teljes hiányát tapasztalom, pedig nem egy dolgot adott az Everton a világ futballjának, kezdve a mezszámozástól a pályafűtésen keresztül egészen a programfüzetekig. Arra is kíváncsi lennék, milyen eredményeket ért volna el az elmúlt 20 évben a Liverpool olyan gazdasági háttérrel, mint az Everton… A másik az a tipikusan topklubokra jellemző dolog, hogy nem tudtok értékelni egy-egy győzelmet úgy, mint mi, bár ez most a gyengébb években talán változott. Nem szabad lebecsülni egyetlen megszerzett pontot sem, sokat érhet a végelszámolásnál! – ha valamit, hát ezt megtanultam az Everton néhány katasztrofálisan gyenge szezonja során.

Szerinted mire lehet képes idén a Liverpool?

A szép ősz ellenére szerintem nagyjából ugyanarra, mint tavaly. Fel fog javulni a MU, a Man City, a Spurs. Kicsit talán előreléptek, 5-6. helyezés lehet belőle. De nagyon szoros lesz a vége, az biztos.

Melyik csapat fog idén előrébb végezni a tabellán?

Remélem, hogy az Everton, de most nem mernék nagy összegben fogadni rá. Ha adott esetben a Liverpool előttünk végezne, netán megnyerné a bajnokságot, mi pedig az FA-kupát, az is elképesztően boldoggá tenne.

liverpoolecho

Örülnének nagyon…

Mit vársz a meccstől?

Vért, verejtéket, óriási csatát és minimum egy piros lapot. Tipp: 2–1 ide.

Szerinted hogyan néz ki a liverpooli csapatok rangsora?

Nem fogom kifordítani a Shankly-idézetet, túl egyszerű lenne. Szóval: 1. Everton, 2. Liverpool FC, 3. Liverpool Ramblers, 4. AFC Liverpool