Palackbontás

A palack elleni meccsnek is úgy vághattunk neki, hogy a győzelem nem
csak valószínű, de a Sunderland elleni meccshez hasonlóan egyenesen
kötelező.

Ebből a szempontból nem is okoztak csalódást a srácaink, a meccs kimenetele igazából egy percig sem volt kétséges, mégsem lehetünk teljesen elégedettek.

Vagy mégis? Le a fanyalgókkal, akik a kákán is csomót keresnek? Nézzük a reklám hajtás után.
Egy kicsit betekintést nyerhessetek szerkesztőségünk önfeledten vidám hétköznapjaiba, elárulom, hogy mindig elmésebbnél elmésebb játékokkal döntjük el, ki vigye az aktuális beharang / összefoglaló vagy egyéb poszt valamelyikét. 100-as csatornaváltó, Birkózás medvével (szederbokor az all time champion), de most az egyszer a jakuzzi szélére csaptam: A palackot viszem én. Bíztam benne, hogy taktikailag egy legalább annyira érdekes meccset láthatunk, mint volt a Swansea és a Southampton elleni, de Murphy bácsi egyből beintett egy erőset, melynek eredménye egy olyan meccs lett, ami gyakorlatilag egy mondatban összefoglalható: 2 egyéni villanás és egy szokatlanul számunkra ítélt kamutizi után mi nem akartunk, a palack nem tudott többet nyújtani.

A kukásmellényből jóslás most működött és az Angliában szokatlan, nálunk egyre inkább meghonosodni látszó 3-5-2-es felállásban vágtunk neki a meccsnek. Bár lehetett azt gondolni, hogy túl defenzív ez a felállás egy ilyen kiscsapat ellen (igazából az is, erről később), sorban sikerült kialakítani a helyzeteket a meccs kezdetétől fogva. Ehhez az is kellett, hogy aktuális ellenfelünk gyakorlatilag letolt nadrággal vágott neki a meccsnek, várva azt, hogy hányszor sikerül visszagyömöszölnünk a dugót a bizonyos palackukba. Ez már abból is látszott, hogy a letámadásnak a nyomát sem lehetett felfedezni a játékukban, pedig már-már köztudott, mennyire nem tudunk ezzel mit kezdeni. Mivel az ellenfél behátrált, az volt csak a kérdés, hogy hány, illetve milyen minőségű helyzetet tudunk kialakítani, aminek most a Lucas eltiltása miatt létrejövő  Henderson – Gerrard tengely sem volt kerékkötője.

Rengeteg képet ragadhattam volna ki, melyen látszik, hogy mennyivel aktívabb volt a középpályánk, ami viszont kulcsfontosságú volt, azt ez a szituáció mutatja: Egy sima felívelés után kifejelt labdát nem a saját térfél közepén, hanem közvetlenül a támadó harmadban próbál levédekezni a Lucas helyén játszó Henderson illetve Gerrard is (aki kivételesen a „szokásos” 42-50 helyett most 85-öt passzolt, ill volt 3 lövése is). Így, hogy a 2 középső kp sokkal jobban kivette a részét a támadás építésből, az első félidőben bőven tudtuk dominálni a játékot. Az is sokat számított, hogy Henderson ezen a poszton (is) motm teljesítményt nyújtott, rengeteg futással, 92% passz pontossággal, 7/7 tacklellel, 12 recoveryvel bizonyította, amit már eddig is sokan pedzegettünk, jelesül hogy vétek őt a szélen játszatni, tud ő középen is igazi b2b teljesítményt nyújtani.

Az első két gólunk ennek a dominanciának volt az eredménye, szerintem az első sikerült igazán tetszetősre: a sokat szidott Moses okos labdája után Enrique játszott össze Suarezzel, hogy az még estében is betaláljon. Azért emeltem csak ki ezt a gólt, mert egy olyan, utóbbi időben sarki fény ritkaságú és szépségű tüneménynek volt eredménye, ami Suarez visszatérésével egyre gyakoribbnak látszik: 16-oson belül, kis területen, okos összjáték alakította ki a gólt. Suarez visszatérése a csapatba nem csak a góljai miatt jelent sokat, rengeteg lép vissza, sokkal többet és jobb minőségben van játékban mint Sturridge ( 37 passz / 3 kulcspassz vs 28 / 0), segítve ezzel azt, hogy ne fulladozzon az a bizonyos cápa.

Már az első félidő vége felé elkezdtünk visszaállni, az ellenfél labdakihozatalának gyors megakadályozására való hajlam elmúlt, inkább kontrára álltunk be.

Koppra ugyan azok az emberek, de mennyivel másabb a helyzet: Gerrard kivonja magát a játékból, a palacknak pedig rengeteg területe és szabad embere van labdát kihozni. Ezt a fajta nyugalmat a megítélt tizenegyes csak fokozta, ami egyrészt kívül volt, másrészt egy ilyen apró érintéstől ekkorát esni a legszebb CR-i hagyományokat idézte. A második félidőben az első félidőben elindult tunyaság vett erőt a csapaton, lassabb lett a passzolgatás, kevesebb volt az elmozgás az elöl állóknál, a gól is ennek a dekoncentráltságnak volt az eredménye. Napi fun fact rovat: tökéletes példája volt annak ez a meccs, mit várhatunk el a BR-i rendszerben a két wingbacktől: Bár egyik sem nyújtott tökéletes teljesítményt, mindketten hozták a tőlük megszokott faszságaikat (Enrique (8/1 beadás, ellenfélnek majdnem gólpassz, Sterling féle trademark-os labdára rátekeredések, vonal felé húzások), rengeteget voltak játékban, ami nagyon fontos volt az első félidőben, hogy elöl is tartani tudjuk a labdát, illetve hogy folyamatos legyen a labdakihozatal. Ezt tessék szépen összevetni a SA elleni meccs krónikájával.

A győzelem kérdése így abszolút nem forgott veszélyben, mielőtt azonban térdig gázolnánk a konfettiben, 3 dolgot emelnék ki, csak nagyon röviden:

1. Védekezés: Bár alapvetően nincs baj a hátsó alakzattal, kisebb megingásokat leszámítva az egyéni hibák nem jellemzőek, a játékunk képére rányomja bizony a bélyegét, hogy túlságosan behátrálnak a CB-k labdavesztéses, vagy csak simán labdanélküli szituációban:

Rengeteg ilyen képet vághattam volna be, ahhoz képest, mennyire gyorsak egyébként a védőink, az egész PL-ben labdával szerintem 1-2 ember tudná csak 1-1ben megtömni őket, állandóan behúzódnak a 16-osig, még akkor is, ha 3-an vannak egyszerre a pályán. Ha jobban belegondoltok, ez is az oka Lucas eszméletlen tackle mutatóinak, egyszerűen neki kell ütköznie a labdás embert, miközben ezt sokszor valamelyik CB is megtehetné. Ennek több hátránya is van: Nem kényszerítjük döntéshelyzetbe a labdát hozó játékost ezért nem tud hibázni, sokkal több kapuralövést engedünk így az ellenfélnek, mert közel tud jönni eldurrantani, illetve így nincs esélyünk a gyors lefordulásra, mert így az ellenfél legrosszabb esetben is „kiharcol” egy kirúgást, van ideje visszarendeződni, ha ne adj Isten labdát szerzünk, akkor is 80m-re tesszük ezt a másik kaputól. Az pusztán zárójel a lábjegyzet alján, hogy ezen a meccsen speciel full felesleges volt a 3 CB: Inkább kellett volna még egy KP, hogy az ellenfél térfelén megmaradjon a letámadás, ill meg tudjuk tartani a labdát, de legnagyobb bajunk ez legyen.
2. Akárhogy nézzük, a góljaink döntő többsége valamilyen egyéni villanás eredménye. Legyen az Sturridge, Suarez vagy Shelvey, nincs meg az az átütő erő a csapatban, ami tavalyi szezon 2. felében a jobb meccseken megvolt. Túlságosan függünk az egyéni teljesítményektől, amire mondhatjuk oké, ezért vannak jó támadóink, hogy jól játszanak, de hosszú távon nem építhetünk mindig arra, hogy a 2 csatár valamelyike majd megoldja. Egyre inkább olyan kezd lenni a játékunk, amiben egy behátráló védelemről lecsorgó labdákat vagdossa előre Gerrard a SAS kommandónak, aztán vagy elönzőzik, vagy gólt lőnek, vagy lesz valami. Bár sokan nem értik, hogy mire a nagy fanyalgás, amikor nyertük, erre csak annyit tudok mondani, hogy pókeres kifejezéssel élve az upswing tetején ülünk mi is, illetve a támadóink is, ha jön egy rosszabb sorozat, egy olyan meccs, amikor semmi nem sikerül akkor a csapatjáték az, amivel meg lehet nyerni a meccset, most ez még nincs pariban az amúgy kiugróan jó eredménnyel.

Most ők viszik a showt

3. Ez a palack még a múltkori Sunderlandnél is gyengébb volt most, meg lett volna a lehetősége, hogy gálázzanak egyet a fiúk, ehhez képest a 2. félidő kritikán aluli lett. Hova ez a nagy tartalékolás? Se BL, se mikiegér, lesz majd FA meccs valamikor, 2 hetes válogatott szünet jön, maguk a válogatott meccsek keveseket érintenek. Bár ez lehet hogy tényleg már csak a szőrszál hasogatás részemről, de hiányzott már az után, hogy ebben a szezonban meccsenként nettó 60 percet néztem sokszor ahogy a csapatunk seggét dörzsöli a háló, vagy hogy lefociznak minket elég csúnyán, az, hogy úgy igazán gálázva vegzáljunk rektálisan egy olyan csapatot, ami erre Elton John módjára nyitott is lett volna.

Lehet, hogy én vagyok már ennyire „Liverpool drukker”, hogy akkor sem merek örülni, amikor a csapatom a naptári évben a legtöbb gólt rúgta a PL-ben és csak gólkülönbség miatt nem vezeti a bajnokságot? Lehet. Mindenesetre ha marad ez a játék, de továbbra is így hozzuk az eredményeket, akkor ide a papírt, már írom is alá.