Palackposta

Kihagyhatatlan ziccer. Már a nyitókép is az, hát még maga a meccs. Bár míg én a képpel csak egy lassan becsorgó potyát tudok lőni, addig McAllister az összefoglalóban beteljesítheti majd a név végzetét. Na nézzük mit kell tudnunk, hogy kegyetlenül beverhesse majd.
Kivételesen kezdjünk a mi oldalunkon: Lucas rekordgyorsasággal begyűjtött 5 sárgájával már a 7. fordulóban kihagyni kényszerül egy meccset, ami persze kifejezetten idegesítő, de ha belegondolunk, végre megbontja a sérülések és Rodgers merevsége okozta fix felállást, és a lehető legjobbkorra (van ilyen szó?) időzítette hiányzását. A Crystal Palace ugyanis a Premier Legaue talán leggyengébb csapata szoros versenyben a Sunderlanddel, de erről majd később.

Mostanában kifejezetten elharapózni látom azt a tendenciát a kommentek közt, hogy vérré elemezzük a felállásainkat, hogy 3-5-2, 3-4-1-2, vagy ezeknek valami egészen véletlenszerű elegye, de a kérdés mindig adott: mi a jó fenét játszunk? Mivel sose éreztem valami nagy szakértőnek magam a témában, viszont a United-meccs óta kábé ez a legkardinálisabb kérdés mifelénk, így kicsit hozott anyagból dolgozom majd az ohyoubeauty segítségével: Ez egy 3-4-1-2 lesz, Lucas pozícióját nagy valószínűség szerint egy az egyben örökli meg … (dobpergés) …. Gerrard. És máris eltértem a fent megemlített oldaltól, akik egyértelműen Hendersonra szabnák a szűrő szerepét.

Régóta pedzegetjük, hogy Gerrard azért néha igenis cserére szoruló eleme a szerkezetnek, hogy egy ennyire fontos láncszem karbantartására jobban kéne ügyelni. És itt nem igazán Gerrard a fontos láncszem, sokkal inkább az általa bejátszott pozíció a csapaton belül. Nem valami nagy titok, hogy Hendot már nagyon megnézném Captain Talisman helyén játszani, mert taktikailag, labdakészségileg elég érettnek tartom már ahhoz, hogy ő játssza a pillért a hídban, ő legyen az az ember, akire rá lehet építeni a támadásokat, aki alulról (=hátulról) megtámasztja a csapatot, mert nem csak Gerrard játszhatja ezt a posztot.

Nagyon fontos felhívni valóm, még mielőtt elkezdtek senkikapitányozózni: Nem arról van szó, hogy nem szeretem Gerrardot, hogy nem tartom nagyra az ő munkásságát, képességeit, és főleg irányítói, kapitányi jellegét a csapatban, egyszerűen csak el tudnám képzelni a 90 percet, de legalább egy 30-at egy olyan belső középpályássorral és hozzáállással, mint amit Ramsey csinál például az Arsenalban: szarrá dolgozza magát, tüdejét köpi a pályára, egyszerűen, mert rohadtul motivált. Felér támadni, de nem baszik visszazárni, és keresztbe szántja a pályát. Gerrard ezt jelenleg nem teszi meg, 33 évesen persze ez nem is feltétlen elvárás. Ott vannak erre a fiatal csikók, mint Henderson.

Akinek – és most visszakanyarodunk az eredeti témánkhoz – erre most minden esélye meg is lesz. Marad a 3-4-1-2-es felállás, és Hendo játszik majd Gerrard mellett, Sterling és Enrique (bocs Máté, tudom, hogy fáj) pedig szárnyvédőként (pedig egy ilyen meccsen megnézném Downingot is, kár érte). És hogy miért osztanám mégis Gerrardra a szűrő szerepét? Nem feltétlenül én osztom, hanem majd az élet, na meg a játékidő múlása teszi majd meg helyettem. Amikor kontrát vezetünk a 80. percben, és az elől ragadt Moses/Aspas-Suárez-Sturridge sorral kell előrenyargalni, vajon Gerrard, vagy Henderson fog a labdával sprintelni/második hullámban érkezni? Elég költői kérdés lett.

Bocs, tudom kicsit túlnyújtottam ezt a Hendo-Gerrard dolgot, de már érett bennem. Na de nézzük mi van még: kukásmezek, pl. Aggeren is.Támadósor: Moses, Suárez, Sturridge, nem hiszem, hogy lenne kérdés, mert bár Aspast megnézném már megint, ha trequartista (=Coutinho) kell a csapatba, akkor még mindig inkább Moses legyen az, mint Aspas. Egy Alberton még egy pillanat erejéig elgondolkodnék, de szerintem kevés ő ide, még a Palace ellen is, Suso lenne az igazi.

Belső védők: Touré, Skrtel, Sakho, sajnos/nem sajnos nincs kérdés, Agger állapota még nem teszi lehetővé a 90 percet, Ilorival pedig őszintén szólva nem tudom, hogy pontosan mi van, szívesen megnézném már meccsen is, nem csak Agger mögül kikukucskálva narancsban.

És, hogy az ellenről is essen pár szó, nos számomra a Palace az első számú kiesőjelölt. A Tottenham ellen kihúzták, hogy csak büntetőkkel kapjanak ki, a United se tudott nekik akciógólt lőni – amúgy se nagyon tudnak -, de lesimázta őket 2-0-ra a Swansea és a Southampton is. Három pontjukat a Sunderland 3-1-es legyőzésével szerezték – egy nem valami eget rengető meccsen. Gondolom a többség olvasta heinrich posztját még régebben, abból is lehet tájékozódni, viszont komoly változás azóta, hogy a feljutás egyik fő letéteményese, Zaha azóta visszakerült a Unitedhez – hogy pályára se lépjen Moyes lányának hajkurászásáért -, illetve, hogy Glenn Murray, a Championship gólkirálya (30 góllal) határozatlan időre kidőlt a térd keresztszalagjával. Szóval ez a Palace nem a feljutó, a rájátszást valahogy megnyerő Palace, a jelenlegi formáció még a rekordigazolást jelentő Gayle érkezésével se lenne feljutásesélyes a Championshipben. És, hogy ki jelenti a legnagyobb veszélyforrást tőlük? Hát Samak. (Chamakh-nak írtuk volna régen, de a Samak a helyes verzió.) -We happy? Vincent… we happy? -Yeah, we happy.

Lényeg a lényeg, ha a Sunderland kötelező volt a győzelem múlt héten, akkor a Palace ellen pláne kötelező a három pont, egy-egy önbizalomnövelő gólt megszavaznék minden játékosunknak a meccsre, beleértve Mignolet-t is, ezt a csapatot egyszerűen fel kell, hogy koncoljuk. Lucas nélkül is, vagy nélküle még inkább, az ilyen csapatok ellen amúgy se lenne sok értelme az ő játékának. Főleg 3 belső védővel Samak ellen, remélem Touré is leginkább támadót játszik majd.

Na egy ilyen beharang után lenne igazán ciki kikapni, de én egy magabiztos clean sheet-et kinézek magunknak a meccsből, a Palace 4 rúgott góljából 3-at a Sunderland ellen hozott össze, és nem most lesz meg az ötödik.

Szurkoljunk, hogy lesimázzuk a dolgot, és McAllister kijátszhassa a Népsporton érdekes mód még nem lelőtt poént a Kristály Palack ellen.

Az én kristálypalackpostámban egyébként egy szolid 3-0-ás tipp volt a papírra írva, a Magyarban kiderül mi igaz ebből.