Welcome Kolo Touré!

Szerintem nem fognak együtt játszani.Az igazat megvallva nem voltam túlzottan lelkes, mikor megjelentek az első pletykák Kolo Touré leigazolásáról. Mikor tegnap megjelent a hír, a hivatalos hír, hogy 2013 július 1-vel leigazoltuk, akkor sem voltam túl lelkes. Hiszen egy kiöregedő, 32 éves védő leigazolása, nem az a fajta igazolás, amitől minden szurkoló vérmérséklettől függően csettint egyet vagy üvölt egyet, hogy ezt az igazolást behúztuk! Igen!!! Most már minden király lesz, jövőre legyalulunk mindenkit! Nem, ez az igazolás nem ilyen. Viszont minél több szempontból nézi meg, vizsgálja az ember, annál több értelme van. Végül is miről beszélt a klub meg mi szurkolók is a legtöbbet idén? Arról, hogy a védelem megerősítésre szorul. Főleg Carra visszavonulása után. Erre az első nyári igazolás a védelembe érkezett, ez minimum örömhír. Ráadásul még bőven az átigazolási szezon kezdete előtt megvan az első igazolás. Piros pont a gyorsaságért.

A szurkolók szeretik hangoztatni az éppen aktuális átigazolási időszakról, hogy az a klub történetének legfontosabbja. Fontos átigazolási időszak lesz, ezen nem is érdemes vitázni, ami jelentős változásokat tartogat. Hatalmas kérdőjelek vannak Reina, Suárez, Skrtel, Coates sorsa kapcsán. Hosszú, nagyon hosszú lesz ez a nyár: pletykák, álhírek a hírek terén, hiszen az unatkozó sportsajtónak nincs jobb dolga -nincsen komolyabb nyári világverseny -, mint, hogy „híreket” szolgáltasson. Azt tudjuk, hogy a támadósor tavalyi megerősítése után, idén a védelem lesz a fő prioritás. A Liverpool anyagi helyzetéről van már valamilyen képünk. Azt is tudjuk, hogy idén nem feltétlenül a legjobb képességű, hanem tapasztalt, jó, győztes mentalitású játékosokat keresünk. Azt is tudjuk, hogy mióta ősszel felállt a transfer comittee sokkal jobban igazolunk, mint azt megelőzően. Az igazolásokat igazából csak az időszak végén, egyben lehet teljességben értékelni. Ezek fényében nézzük a legújabbat.

Már az új transfer committee eredményei.Sokkal jobban igazolunk ősz óta.

Nézzük először, hogy milyen negatívumok vannak, miért is téphetjük a hajunk az igazolás kapcsán. Minek nekünk egy olyan játékos, aki pályafutása csúcsán sem számított gyorsnak, hát még a zenitjén túl? Minek nekünk megint egy másik nagy csapat elutasítottja? Nem tanultunk a Joe Cole hibából? Minek nekünk egy olyan ember, aki megbukott és el is meszelték fél évre doppingolásért a felesége fogyi tablettáinak használatáért? Minek ide valaki, aki a statisztikáiban nem mutat előre lépést a meglévő játékosainkhoz képest? Egyébként is, az elmúlt években alig játszik, biztos rossz kondiban van. Mind komoly érv, sok igazság van bennük, ami minimum megkérdőjelezi az értelmét ennek az igazolásnak.

Megfelelő pótlás?Szerintem igen.

Persze az éremnek két oldala van. Így nézzük, milyen érvek hozhatók fel az igazolás mellett. Itt gondoljunk vissza az igényeinkhez és a lehetőségeinkhez. Carra visszavonulásával hagyott maga után a keretben egy hatalmas lyukat, amit muszáj valahogy betömködni. Más szóval Carra helyére kell egy harmadik számú védő, aki bevethető nagy meccseken is, de padoztatható is. Pipa. Kell valaki, aki a fiatalokat tudja nevelni. Pipa. Tapasztalt játékos kell: Touré 11 éve játszik a PL-ben, több mint 300 fellépése van, több mint 100 válogatott fellépése, valamint 70 BL-meccse köztük BL-döntő szereplése (nagyon kevés BL-tapasztalat maradt a csapatban). Pipa. Jó mentalitású, erős személyiség kell: Touré, mind az Arsenalnak, mind a Manchester Citynek, mind a válogatottjának volt csapatkapitánya. Pipa. Győztes mentalitás kell: három különböző csapattal összesen 4 db bajnoki címet gyűjtött, két csapattal 3 db FA kupa győzelmet és összesen 4 db belföldi szuperkupa győzelmet. Pipa. A fitneszével kapcsolatos aggodalmak, miatt nem kell aggódni, hiszen az átigazolási guruink a Citytől érkeztek, ha ők úgy gondolják, hogy ez nem kérdés, nekünk sem kell aggódni miatta.

Természetesen semmi sem fekete-fehér, hanem minden szürke, így ez az igazolás is. A többi védő igazolásunk ismerete nélkül, csak részleges értékelést lehet adni erről az igazolásról. Mindenesetre harmadik számú védőnek, Carra pótlásának lehetetlen feladatára, egészen jó igazolásnak tűnik. Az ügylet pénzügyi oldala, ha nem is kiemelkedően jó, de érthető. A Mancheter Citynek nem kell fizetni érte, mivel lejár a szerződése, ez pozitívum a szűk transzfer keretünkben. A bére kényes kérdés állítólag 75e font/hét lesz (az „ingyen” igazolások bére mindig magasabb), ami nálunk bizony a felső kategóriába tartozik. Viszont, ha azt nézzük, hogy belement a City-s bérének megfelezésébe, akkor azt látjuk, hogy lesz egy olyan játékosunk, aki játszani akar komoly klubban és nem levezetni valahol (Azerbajdzsánban, Üzbegisztánban, Kínában), amit simán megtehetne ennél nagyobb bérért. Carra elvileg 120e font/hét fizetésen volt, tehát ezzel a cserével még spórolunk is egy keveset.

Te, hogy reagálsz erre a névsorra?Az elmúlt években elég vegyes, de inkább aggasztó produkciót nyújtottak az „ingyen” igazolásaink: Doni, Craig Bellamy, Jovanovic, Joe Cole, Maxi Rodriguez, Degen, Voronin, Fabio Aurelio, Zenden, Robbie Fowler. Volt, aki hasznos tagja a csapatnak, de többen is szerepelnek ezen a listán, akiket nyugodt szívvel betennék a legrosszabb igazolásaink közé. Így érthető, ha vannak fenntartásaink az „ingyen” érkező játékosok felé. Biztosra most még nem lehet megmondani, hogy az új fiú a listának melyik végét erősíti majd. Az én érzésem az, hogy inkább a Maxi, Bellamy, Fowler, Aurelio sort.

Welcomme Kolo Toré!

Összegezve Kolo Touré igazolása elsőre nem valami lelkesítő. Sőt! De ha jobban belegondol az ember akkor bizony az igényeinknek és lehetőségeinknek tökéletesen megfelel. A pályája csúcsán a PL egyik legjobb védője volt, ma nagy tapasztalatú hasznos tagja lehet keretünknek. Egy gyors első igazolás a mozgalmas nyáron. Összességében egy jó igazolásnak tartom, aki szerintem a harmadik számú védő szerepet jól be fogja tölteni az elkövetkező két évben. A gyors első igazolás után, várom a további érkezőket.

Welcomme Kolo Toré!