Egy csütörtök Liverpoolban

Az alábbi jegyzőkönyvet a Liverpool FC ügyvezető igazgatójának asszisztense készítette 2013. január 31-én késő este, az aznapi edzőközpontbeli eseményekről a vezetőség számára. A dokumentum eredeti példányának másolatát az irodai takarító vesztegetési kísérletnek eleget téve eljuttatta egy londoni szerkesztőségbe, ahol néhány élelmes szakújságíró és blogger, köztük a Vörös Fonat szerkesztői is lecsaptak rá. A feljegyzéseket eredeti szövegkörnyezetben, magyarra fordítva közöljük.

John W. Henry, Tom Werner

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ FENWAY SPORTS GROUP RÉSZÉRE

Helyszín: Melwood LFC Edzőközpont – Melwood Drive, West Derby, L12 8SY Liverpool, Egyesült Királyság

Dátum: 2013.01.31.

8:05 – Az edzőközpont személyzete a főszakácson kívül teljes, ő igazoltan hiányzik, csütörtök reggelenként gyógytornára jár. A levegőben nem érződik az átigazolási ablak bezárása miatti izgalom, noha a beengedő őrök előtt a Liverpool Echo mai száma volt látható a „Csatárkrízis a Mersey partján – igazol-e valakit a Liverpool Suarez mellé, vagy még őt is elveszítik?” című cikknél kinyitva.
8:27 – Mr. Rodgers megérkezik az edzőközpontba, szokásosan jó fél órával a játékosok előtt. Lefőzeti a teáját a büfében, gyorsan átfutja a reggeli sajtószemlét, de láthatóan nem tűnődik el nagyon az átigazolási pletykákon. A PR referens közli vele, hogy az 1 órára tervezett sajtótájékoztató fél 12-re tevődött a délutáni dokkmunkás sztrájk miatt várható forgalomkorlátozások miatt. Mr. Rodgers érzelemmentesen veszi tudomásul.
8:51 – Folyamatosan érkeznek a játékosok, nagyrészük nyugodtnak tűnik. Raheem Sterling középpályás és Luis Suarez csatár feszültebbek a szokásosnál, Daniel Agger védő és Steven Gerrard középpályás fáradtak, mint utóbb kiderül, előbbi sokáig tetovált az éjjel, utóbbi pedig legkisebb lánygyermeke hektikus éjszakája miatt nem tudott jól aludni.

9:20 – Elkezdődik a reggeli edzés. Mr. Rodgers és a játékosok továbbra is nyugodtak.
9:35 – Mr. Ayre telefonál, a Manchester Citytől hívják, miszerint megemelték a Luis Suarezre kedden adott ajánlatukat, és a Mario Balotell csatár + 10 millió fontos ajánlat mellé az olasz támadóhoz köthető szabálysértési bírságok és perek költségét is állnák még másfél évig. Mr. Ayre erre is nemet mond.
10:24 – Mr. Rodgers az edzés végeztével az irodájába siet és felhívja Mr. Wernert, hogy mindenképpen igazolnia kell ma a Liverpoolnak egy csatárt. Mr. Werner leteszi a telefont, mondván Bostonban hajnal van, alszik még, majd később visszahívja ez ügyben.
10:52 – Jamie Carragher védő elcsúszik az öltözőfolyosón véletlenül kint felejtett partvison, de nem szerez komoly sérülést. Új hátvéd igazolása nem indokolt.
11:30 – Mr. Rodgers sajtótájékoztatót tart a lehetséges átigazolásokról, melyen bejelenti a vezetőség által tegnap este jóváhagyott üzletet is, miszerint a FSG egy kuvaiti befektetőcsoporttal együtt egy Dominikai Köztársaságban bejegyzett csapatot hoz létre Joe Cole középpályás kölcsönadására, ahol 0,5 + 1 éves kölcsönjátékon fog szerepelni az angol játékos. Mr. Rodgers nem kommentálta azt a felvetést, hogy ez az ügylet valójában csak adóoptimalizációs húzás a klub részéről, ahogy az ezen kölcsönadáson túl várható csapaterősítésekről sem kívánt nyilatkozni.
12:19 – Mr. Werner telefonon hívja Mr. Rodgerst, közli, hogy megnézték a tavalyi könyvelést és találtak benne egy tételt egy olasz csatár igazolásáról. Mr. Rodgers nem emlékszik a játékosra, de ígéri, hogy utána néz és körbekérdez az edzőközpontban.
12:45 – A játékosok befejezték az ebédet, Steven Gerrard a harmadik kávéját is megitta. Raheem Sterling továbbra is feszült, André Wisdom védő ül oda megkérdezni tőle, hogy mi a probléma. Sterling rövid visszakozás  után kiböki, hogy a Sturridge-pletykák kapcsán zavarja, hogy abban az esetben nem ő lenne az egyetlen technikás fekete játékos a csapatban. Wisdom megsértődik és visszaül a helyére, Sterling nem érti a reakciót.
13:10 – A játékosok és Mr. Rodgers beülnek az ebéd utáni videófilm nézésre, ahol a Manchester City múltheti meccsét tekintik meg a hétvégi forduló előtt. Jamie Carragher védő jegeli az oldalát az esést követően.

13:45 – Mr. Rodgers hirtelen elhagyja a videós szobát és az épületet.
15:00 – Mr. Ayre-t a Chelsea FC-től hívják. A tegnap délután szóban megállapított és mindkét fél által elfogadott 12 milliós Sturridge-ajánlatba Rafael Benítez edzőt is beletennék, változatlan áron. Gyors döntést várnának a menedzsment részéről, mivel este 11-ig át kell mennie Beníteznek is az orvosi alkalmasságin. Mr. Ayre a Mr. Henryékkel való egyeztetés után elutasítja a kibővített ajánlatot, viszont kéri az eredetileg tervezett igazolás mielőbbi lebonyolítását.

Ian Ayre

15:12 – A sportportálokon hamar felröppen a pletyka, miszerint Ryan Babel csatár, volt Liverpool játékos ismét a csapathoz igazol, mivel vörösre váltott Twitter profiljának háttere. Tíz perc múlva Babel visszaállítja a hátteret és bocsánatot kér amiért rossz helyre töltötte fel új fürdőnadrágjának képét, amit az oldal elhúzott háttérként.
15:40 – A sajtóiroda közleményt ad ki Joe Cole középpályás kölcsönadásáról a helyi idő szerint délben bejegyzett FC Dominican Warriorshoz. A melwoodi edzőközpont előtt spontán szimpátiatüntetést kezdenek el szervezni egyes szurkolói körök a Fenway Sports Group mellett.
16:00 – A játékosok a délutáni erősítést követően elhagyják Melwoodot. Luis Suarezt az edzőközpontból való kilépésének pillanatában 10-15 riporter veszi körbe, a kérdéseikre felelve az uruguayi játékos csak annyit ismétel tört angolsággal, hogy „I wanna stayin’.” Negyed óra múlva a Guardian fő hírként számol be arról, hogy Luis Suarez külön kérésére Michael Essien középpályás is Liverpoolba tart a Sturridge ügylet részeként.
16:35 – Mr. Rodgers visszaérkezik az épületbe egy magas, hosszú hajú férfival, akinek begipszelt a keze. A Sky Sports tíz perc múlva vezető hírként hozza le Andy Carroll csatár kölcsönből való visszahívását, melyet Mr. Rodgers az újságírói megkeresésekre cáfol, mondván a folyosón unokaöccsével volt látható, aki sportsérülést szenvedett, és éppen kiengedték a kórházból. A személyzet néhány tagja visszakéri Mr. Rodgers unokaöccsétől az ajándék üveg whiskyt, amit Carroll köszöntésére nyújtottak át.
17:50 – Mr. Ayre-t a Juventustól hívják. Nicholas Bendtner kölcsönjogát szeretnék felajánlani ingyen, a fizetése kétharmadát a szezon hátralevő részéig állják. Mr. Ayre gyors Mr. Rodgersszel való egyeztetés után visszautasítja az üzletet. A büfés hölgy állítása szerint Mr. Rodgers először mosolyodott el a nap folyamán.
17:13 – Mr. Ayre-t a Manchester City-től hívják. Luis Suarezért Mario Balotellin, a 10 millió fonton és a játékos perköltségein kívül egy 3%-os Virgin Galactic részvénycsomagot is felajánlanak. Ayre ezt az üzletet is elutasítja és kijelenti, hogy Luis Suarez nem eladó.
17:35 – Mr. Rodgers wc-re megy, majd visszatér az irodájába.
18:10 – A svájci FC Sion bejelentkezett Stewart Downing középpályás játékjogáért, amit Mr. Ayre örömtelin fogad. Öt perc beszélgetés után a svájciak bocsánatot kértek a téves tárcsázásért, mivel Stuart Holden iránt akartak érdeklődni a Bolton Wanderersnél.
19:45 – A Liverpoollal is szóba hozott Fernando Llorente csatár a Manchester Citybe igazol.
20:10 – A Chelsea FC eláll a Sturridge ügylettől úgy, hogy a Benítezzel kiegészített ajánlatot nem fogadta el a Liverpool FC. A csomagot a Shanghai Senghuának értékesítették.
20:20 – Az Anfield Roadon tüntetés indul az FSG ellen. Sokan a délelőtti szimpátiatüntetésen is részt vettek. A tömegben több „Henry is the new Hicks!” transzparenst lehet felfedezni. Az indok ismeretlen, az eseményeknek köze lehet ahhoz, hogy a Boston Red Sox fél órája rekordösszegért igazolta le Johan Santanát.
20:25 – Jamie Carraghernek 2-3 hetet ki kell hagynia a délelőtti esést követően.
21:03 – Kevesebb mint két óra van hátra a téli átigazolási időszakból. Több portál szerint megköttetett az alku Carlton Cole csatár Liverpoolba igazolásáról, igaz nagyrészt az ugyanerről szóló, 2011 januári cikket közlik az oldalak szó szerint.
22:20 – Mr. Ayre telefonon tárgyal a Tottenham Hotspurs menedzsmentjével Clint Dempsey esetleges kölcsönadásáról, amitől azonban elzárkóznak. Mr. Rodgers eközben elhagyja az épületet és hazamegy, mondván ma már nem lesz semmi. Kifelé menet jelzi Mr. Ayre-nek, hogy estére beugrott neki az a csatár akit délelőtt említett Mr. Werner.
22:40 – A vezető portálok tényként kezelik, hogy a Liverpool ma sem igazolt senkit, de ismét megtartotta Luis Suarezt. Suarez a Twitter és Facebook profilján is megosztja a maradásával kapcsolatos örömét, és izgatottan várja azt az olasz csatárt, akit szerződtettek mellé.
23:05 – A Fenway Sports Group közleményt ad ki arról, hogy nagy erősítések várhatók a nyáron.