Nem ma kezdtünk

Jó végre három hónap után egy PL-meccs felvezetőjét írni, jó, hogy ma elrajtol a 2012/2013-as idény. Ugyanakkor a Liverpool szempontjából nem különleges ez a mai meccs, pontosabban nem különlegesebb, mint bármely más találkozó: ahogy azt már sokszor elmondtuk, egy teljesen új klubot építünk, új csapatot, új rendszert új arcokkal és új managerrel. Ebben az óriási kirakósban eltörpül majd egy-egy mérkőzés.

Ahogy a legtöbb PL-szezonunkat, úgy az ideit is idegenben kezdjük, ezúttal Steve Clarke West Bromja kapta a megtisztelő feladatot, hogy felvezesse az idényünket. Egyfelől nagyon örülünk, hogy Clarke végre managerként is oszthatja a PL-csapatokat, másfelől kicsit félünk is tőle: tudjuk, hogy védekezési trükkökért nem kell a szomszédba mennie, és úgy általában a játékhoz is van szeme. Remélhetőleg a másik 36 fordulóra tartogatja legjobb húzásait. Egyelőre nehéz elhelyezni őket, új manager, új arcok és új játék jellemzi a West Bromot.

Tavaly idegenben 2-0-ra győztünk ellenük még ősszel, egy mai szemmel teljesen hihetetlen meccsen, ugyanis Carroll kiugratásból szerzett gólja után Charlie Adam büntetőt értékesített. Nehéz eldönteni, hogy a mondat melyik része tűnik furábbnak.

A kezdőnkről: Rodgers valószínűleg a már kipróbált 4-3-3-as alapfelállással indít majd, mi egy Reina, Enrique, Skrtel, Agger, Johnson, Lucas, Allen, Gerrard, Borini, Downing, Suárez kezdőre számítunk, nem látjuk akadályát, hogy Allen is ott legyen már a kezdőnkben.

Update: Enrique egy kisebb sérülés miatt kimarad, így Kelly megy jobbra, Johnson pedig balra.

Összességében elég komoly szakadék tátong a két csapat közt (bárhol tartson is ez a WB), már-már akkora, hogy illene győznünk. Azt viszont fontos hangsúlyoznunk, hogy a 2012/2013-as szezon megítélése jóval összetettebbnek ígérkezik, mint az előző idényé, amikor pusztán a negyedik helyért hajtottunk, és amikor ez nem jött össze, bukottnak minősíthettük a kampányt. A helyzet ugyanis az, hogy idén nemcsak egy új csapatot építünk, hanem BR vezetésével megpróbálunk visszatalálni oda, ahol utoljára jól ment, megnézni, miért ment jól, hozzápakolni azt, amit megtanultunk, s amit BR hozzáadhat, kicsit a jelenkorra szabni, és a végén összegyúrni eggyé, egy megújúlt Liverpoollá. Az építkezés pedig nem ma indult.

Ha nagyon plasztikusan akarunk fogalmazni, azt mondhatjuk, nem is érdemes meccsek szintjén gondolkoznunk.

Ezt a szándékos, ám durva sarkítást azonban – elismerjük – némileg fel kell oldanunk: végre kezdődik a PL, gyerünk, szedjünk szét mindenkit! YNWA.

Képek: liverpoolfc.com