Az év játékosa – 2011/2012

Sok kérdés van 2011/2012-vel kapcsolatban, amin lehet és kell vitatkoznunk, sok, amin felesleges. Több olyan játékos is van jelenleg a keretben, akinek előző évi szerepvállalása nem ütötte meg az elvárt szintet, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nincs managerünk. Egyet viszont minden vita és ellenvetés nélkül, teljes egyetértésben kijelenthetünk: az év játékosa Martin Skrtel (-Daniel Agger kettős) volt.

Nemcsak azért, mert a keretből senki nem volt képes egyenletesen jó teljesítményre, hanem azért is, mert Martin Skrtelből idén lett minden kétséget kizáróan elsőosztályú PL-védő: eddig sem volt vele különösebb probléma, de az a kis extra, ami a jómunkásembert megkülönbözteti az elittől, hiányzott belőle.

Aztán jött a tavalyi felkészülési időszak és Aggerrel karöltve egy kéthetes SAS-kiképzésen vettek részt, ahol kölyökkutyák nyakát kellett kitekerniük, miközben bárányborjakat fogyasztottak el élve. Két gyakorlat közt elméleti foglalkozásokon vettek részt, ahol távol-keleti szerzetesek, a NASA és Sammy Hyypia készítették fel őket az elkövetkező idényre. Az eredmény brutális lett.

Támadóként a Martin Skrtel – Daniel Agger duót meglátva előbb lelkiekben zuhan meg az ember, aztán közelebb érve testileg is, ugyanis nemcsak badassnek néznek ki, tényleg azok is. Két tetovált arc, az egyik tarkopasz, a másik két oldalt felnyírja a haját, mindkettő állig tetovált, tekintetük pedig – a hivatalos honlap szerint – 120 mm acél átégetésére van hitelesítve. Én már itt elfutnék, aki nem, az jobb, ha felidézi: Skrtel hokiról váltott… Garantáltan elveszik tőled a labdát, garantáltan elnyalsz, ráadásul garantáltan szabályosan teszik mindezt. Inkább fuss el a másik irányba.

A két játékos hatékonyságát a számok is igazolják: a Liverpool mindössze 132 kaput eltaláló lövést engedélyezett ellenfeleinek, ami a legjobb a Premier League 2011/2012-es mezőnyében (még jobbak lehettünk volna, ha Agger végig egészséges tud maradni). A PL védői közül Skrtel szórta el a harmadik legkevesebb labdát, 2994 percnyi játékra volt szüksége ahhoz, hogy védelmi hibát kövessen el, ráadásul arányaiban ő nyerte a legtöbb fejpárbajt, valamint a ground 50-50-k terén is övé a legjobb eredmény (arra csak zárójelben hívnám fel a figyelmet, hogy Agger nem követett el védelmi hibát).

Mindezek mellett négy gólt is szerzett a Bolton és a Villa elleni bajnokikon, a Brighton ellen az FA-kupában, és úgy nem mellesleg a Cardiff ellen a Ligakupa-döntőben.

Ha Reina egy jobb szezont fog ki, Lucas pedig nem megy kényszerpihenőre, igazából nem sok esélyt láttam volna rá, hogy a Liverpool valaha is gólt kapjon (még José Enrique leghajmeresztőbb hibáit is ki tudtuk volna javítani egy formában levő kapussal). Aki meg mind a négy játékoson átverekszi magát, az tényleg megérdemelte volna a gólt. A Skrtel-Agger kettős olyan betonkeményen összeállt ott a védelem közepén, hogy majdnem fontosabb kettejük szerződéshosszabbítása egy új manager kinevezésénél.

Martin Skrtel a 2011/2012-es idényben jó védőből kiváló lett, kapitányként is megállta a helyét, értékes gólokat szerzett, és ami a legfontosabb: egyenletes teljesítményt nyújtott egy olyan szezonban, amiben nem volt két ugyanolyan formában játszó Liverpool. Agger csak sérülései miatt marad el mögötte – tiszta “szerencse”, különben tényleg páros győztest kellene hirdetnünk – így idén egy szakajtónyi 90 perccel Skrtel nyert. Nagyon reméljük, hogy még sokáig a Liverpool mezében láthatjuk a PL legtökösebb védőpárosát.