Hogyan tovább, Liverpool?

Annyi a kérdés, hogy legegyszerűbb, ha posztban osztom meg a véleményem az elmúlt szezonról, évekről, a perspektíváról – és minden egyéb kérdésről, ami a Digisportos szezonértékelő kapcsán a Facebookon felmerült. Szedd le te is a keresztvizet audrey_-ról!

Idén sem lett máshogy, már megint sapka. Amióta a Fonat létezik, sokadszorra írom le: ez így nem fog menni. Hiába álmodjuk mi magunkat a dobogóra, ha egész egyszerűen nem ez a realitás. De hogy akkor mi az, szerintem mi a gond – íme, pontokba szedve.

1. Szívritmuszavar

Másfél szezonnal ezelőtt bőszen gyűlöltetek, amikor azt mondtam, ez a csapat nem alkalmas arra, hogy a hatodik-nyolcadik helynél előbb végezzen. Gyűlölhettek tovább – a véleményem nem változott, és mindkét szezon helyezése engem igazolt. Két különböző edzővel, megváltozott kerettel se ment. Hogy miért?

Például, mert ebben a naptári évben idegenben mindössze háromszor voltunk képesek nyerni (emellett hétszer kikaptunk). A legyőzöttek közt van az utolsó és az utolsó előtti helyezett – hozzájuk képest a Norwich (12.) leküzdése valóságos hőstettnek tűnik. Ja, nem, nem hagytam ki a döntetleneket: azok ugyanis NINCSENEK. Vagy nyerünk véletlenül, vagy elkalapálnak bennünket, de akkor lehetőleg úgy, hogy sajogjon. Hol a kiegyensúlyozottság? Szériákból is csak negatív van…

2. Ki nyírta ki Kennyt?

Leszögezem: imádom Dalglisht. Mindig is imádtam. Ezután is fogom (különösen, hogy végkielégítését teljes egészében játékosvásárlásra ajánlotta fel). De csak kettő a számos önmegsemmisítő hadműveletéből: a derék Kuytöt, nagyjából az egyetlen olyan játékosunkat padoztatni, aki MINDEN alkalommal megdöglik a pályán? Downingot erőltetni, hogy mém legyen belőle ( a szezon végére (mint annak idején Leivából, aki azóta simán visszaesett a két évvel ezelőtti állapotába)?

2011:

2012:

Ha több gólunk lett volna, az én mesém is tovább tartott volna. Egy nyerésben lévő edzőt senki sem akar eltávolítani (hacsak nem akarja, hogy beverjem az orrát). Ha ön úgy gondolja, Kenny távozásának egyéb oka van, ugorjon a hármas pontra!

3. A farok csóválja? Egyáltalán: csóválja valaki?

Comolli távozása körül nagyon könnyű leegyszerűsíteni a dolgokat. Az, hogy őt elküldték, nem jelenti azt, hogy megszűnt minden anomália a Liverpool intézményében. Vagy komolyan van, aki elhiszi azt, hogy a világ egyik legjelentősebb futballklubjában bárki is aláfirkanthat bármit önhatalmúlag? Ha meg igen, és tényleg Comolli az átigazolási sátán, akkor mégis kik állnak ennek a klubnak az élén, és miért nem én vagyok ott – vagy bármelyik tetszőleges kommentelőnk? Senki nincs, akinek feltűnne, hogy sok a nulla a számlák végén, de még több az idény végi összesítésben, az egy-egy játékos által lőtt gólok számánál?

4. Ki vesz hülyére kit?

A Suárez-affér kapcsán merült fel bennem a kérdés: Downingra van húszmilliónk, de nincs egy kisebb összegünk egy épkézláb védőügyvédre, hogy kimosdassuk a legértékesebb játékosunkat a világ legostobább ügyében? Terryvel tudott úgy machinálni a Chelsea, hogy mindenkinek jó legyen (kivéve Anton Ferdinandot)? Nem volt egy normális ember a Poolnál, aki a szájába rágja ennek a szerencsétlen Suáreznek, hogy mit mondhat és mit nem? Bohóckodunk a Suárez-pólókkal, aztán beismerő vallomással elfogadjuk a nyolcmeccses eltiltást? Nem jutott eszébe EGYETLEN embernek se,hogy ráállítson egy magánnyomozót vagy egy minden hájjal megkent firkászt Evrára, hogy valami olyasmit találjon róla (például azt a bizonyos négerezős videót, surprise), ami befolyásolhatja az ítéletet? Komolyan egy rakás idiótának köszönhetjük, hogy a legeredményesebb játékosunk nyolc meccsen át nézte a csapatot a lelátóról? Vagy nekünk ennyire mindegy az néhány gól (31/11, tehát kábé minden harmadik meccsén rúgott egyet idén)?

5. A számok nem hazudnak (még akkor se, ha diszkalkuliás vagyok)

Az ebben az idényben a pályán töltött perceink 32%-ában a az ellenfél térfelén kolbászoltunk. Ugyanez a szám a Citynél 31%, a Unitednél és az Arsenalnál 30%. A City és ez alatt a kevesebb idő alatt 93 gólt rúgott, a United 89-et, az Arsenal pedig 74-et. Mi 47-et. Hát nem csodálatos metaforája ez annak a tanácstalanságnak, ami évek óta jellemez bennünket? Mit bóklászunk mi az ellenfél tizenhatosánál, ha azt se tudjuk, mit kezdünk a labdával? (A PL-ben összesen 9850 kapuralövést regisztráltak a szezonban – ebből kb. 8900-at mi produkáltunk.)

 

Rooney egy év alatt 27 gólt rúgott – ez épp két és félszer annyi, mint amennyit Suárez. (Van Persie-t fel se merem hozni.) Vagy vegyük a két középpályát: a Cityé összesen 27 gólt rúgott – a mienk (csitt, nem röhög!) tizennégyet.

 

6. Minek nevezzelek?

Mi akar lenni ez a klub? VALÓBAN méltó ellenfele a Unitednek és a Citynek? Versenytársa az Arsenalnak és a Chelsea-nek? Szuper, akkor kérek egy postacímet, kinyomtatnám az első öt helyezett keretét statisztikákkal, melléraknám a mienket, és elküldeném az illetékeseknek. (Lábjegyzetezve persze, hogy egészen egyértelmű legyen, hol van a hiba a képen.)

Egy átlagos, valaha szebb napokat látott Prem-középcsapat? Korrekt, az megvan, csak akkor vissza kellene venni az arcból, és nem hülyíteni tovább a szurkolókat azzal, hogy nemzetközi kupák meg majd jövőre meglátjátok. (Hagyjuk meg ez utóbbit az Arsenalnak.) Akkor tessenek kiállni a szezonnyitó előtt, és elmondani, hogy ez a stájsz, jószerével ez is fog maradni, mi nem vagyunk Manszur sejkek, tessenek szépen belenyugodni a 6-8. helybe.

Egy nevetséges, múltba révedő középszerű bohócklub, amelynek fontosabb, hogy hány mezt ad el a Távol-Keleten, mint az, hogy kitegye a lelkét az összes szezonbeli meccsen?

Ez esetben tudja valaki, hol lehet tetoválást eltávolíttatni?