Beharangozó egy irreleváns meccs elé

Az elmúlt másfél hónapban azt tapasztaltam, hogy egyre csökkenő lelkesedéssel állok neki bajnoki mérkőzéseinknek, ugyanis a Liverpool már nemcsak hogy rosszul játszik, de mintha utolsó lelkesedéscseppjeit is felélte volna az FA-kupában – ráadásul már most látszik, hogy akármelyik nyári hetünk izgalmasabb lesz a tetszőlegesen behelyettesíthető bajnoki Norwich – Liverpoolnál.

Jó persze nem kizárt, hogy a Premier League történetének legjobb Liverpool-meccsét fogjuk látni ma este… – mégsem, teljesen kizárt, hogy a PL történetének legjobb Liverpool-meccsét fogjuk ma látni, megmondjuk, miért.

Először is azért, mert a Norwich egy nagyon szimpatikus és emellett a számok alapján is fasza csapat, a Swansea-val együtt üdítő színt vittek az épphogy feljutó és következő idényben kapásból – vagy épp majdnem – kihulló klubok szürke mezőnyébe. Több gólt lőttek, mint mi, és ha ma győznek, csak a gólkülönbségünkkel fogunk előzni.

Másodszor is azért, mert a Liverpool nem jó. Vagy rossz. Vagy egy nagy nulla. Kinek hogy tetszik. Mindezt az általános nem-jól-menést az egészre rátelepedő úgy is mindegy érzése, a jövő heti FA-kupa döntőjét körülvevő jogos izgalom, valamint egy mozgalmas nyár kilátása rontja tovább.

Ugyanakkor ahogy már eddig is sokszor hangsúlyoztuk, a Liverpool számára nincs tét nélküli mérkőzés, aminek elvi és gyakorlati okai is vannak. Elvi, mert a Liverpool nem engedheti meg magának, hogy a győzelmen kívül bármit elfogadjon, a nyolcadik hely (ráadásul az Everton mögött) pedig végképp csúnyán néz ki. Gyakorlati, mivel minden egyes helyezés nagyjából 700 ezer fontos pluszbevételt jelent, ami egyáltalán nem elhanyagolható összeg.

Összességében elmondhatjuk, hogy nem tudunk elmondani semmit sem. Nézzük meg a meccset, mert a kedvenc csapatunk játszik, de jelentős energiákat ne fektessünk szitkozódásra, a miértek megértésére. Jövő héten minden más lesz, a nyáron pedig még másabb. A Norwich – Liverpool eredménye nem oszt, nem szoroz.

Képek: LFC.tv