Kenny mérlegét is tönkretették

Harry Redknapp lehet, hogy nem tud írni, betűzni, sőt, talán egy emailt sem tud megírni, mégis Anglia egyik legjobb csapatát rakta össze: a Tottenham tavalyelőtt a BL-helyünket nyúlta le, tavaly az EL nyújtotta edzőprogramot ragadta el tőlünk, egy alkalmat leszámítva pedig 2009 óta rabolja a pontjainkat.

A Spurs ráadásul Kenny kiemelkedő rangadómérlegét is lerontja: tavaly májusban 2-0-ra győztek az Anfielden, míg ősszel egy megalázó 4-0-ás vereségbe futottunk bele a White Hart Lane-en, ahol Charlie Adamet és Skrtelt is kiállították. A Spursben nem az az irritáló, hogy jól csinálják, hanem az, hogy mindezt a mi történelmi helyünkön teszik: puszta létezésükkel az elbukott BL-indulásra emlékeztetnek. Szeptember óta viszont sokat változott az összkép.

Az a mi helyünk – A dupla kódolású poénért elnézést kérünk

A Liverpool őszi védelme minden volt, csak biztos nem: az első hazai clean sheetünkre november 5-ig kellett várni, bár ekkor mi sem lőttünk gólt a Swansea-nak (idegenben háromszor sikerült az említett mérkőzésig: kétszer emberelőnyben – Arsenal, Everton -, egyszer a WBA ellen). Azóta azonban összeállt az Agger-Skrtel duó nem egy pontot mentve a csapatnak.

A Liverpool támadásait illetően is – ha csak halványan, reménykedve, de javulást fedezhetünk fel. Másfél hét, pontosabban három meccs alapján nehéz tendenciákról beszélni, de a Suárez-mentes január során először ekkor játszott vállalhatóan a Liverpool: különösen Carroll és Kuyt esetében volt feltűnő a változás – kettejük őszi játéka alaphangon is feledhető volt. Már-már annyira feljavultak, hogy az gondot okozhat a kezdő összeállításakor is.

Visszakaptuk továbbá Suárezt, sőt, Steven Gerrard is újra bevethető, a Spurs ellenben Defoe, van der Vaart, Adebayor, Lennon, Gallas, Huddlestone, Walker és King nélkül kell, hogy kiálljon. Mi csak Lucast hiányolhatjuk.

A Liverpool 4-4-2-vel kezdte az évet, aztán nemegyszer 4-2-3-1 lett ebből, újabban viszont a 4-3-3-at kóstolgatja: a Paisleygates egy tegnapi elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez utóbbi alkalmazásakor a Liverpool majdnem 10%-kal több mérkőzést nyert meg, ráadásul 1,92-es meccsenkénti gólátlagunkkal jóval a 4-4-2 1,29-es átlaga felett volt, azaz jobb mérkőzéseket játszott. A 4-3-3 egy másik előnye, hogy ez a formáció képes a legjobban Lucas hiányának pótlására.

A Liverpool kezdője ennek megfelelően nagyjából így fog kinézni: Reina, Enrique, Agger, Skrtel, Johnson, Adam, Gerrard, Henderson, Downing, Carroll, Kuyt, de Maxi és Bellamy is ott lehetnek a kezdőben. Suárezt mi csak a cserepadra tippeljük.

A Liverpool sokat javult, hazai pályán játszunk, nekik rengeteg a sérültjük, ugyanakkor a Tottenham alig hat ponttal van lemaradva a United mögött (egy meccs mínusszal), ami tökéletesen tükrözi a csapat erejét. Ha a Liverpool ma képes győzni, két pontra megközelíti a negyedik helyen álló Chelsea-t és újra ott van az ötödik helyen, de tabellanézegetés nélkül is tudjuk, hogy pontokat gyűjteni a foci feltalálása óta jó dolog.

(A blog másfél éves történetében elég sokszor kiáltottunk már a kollektív csatabárdunk után, de mivel 100%-os biztossággal szenvedtünk vereséget az ilyen mérkőzéseken, most inkább . bölcsen – hallgatunk.)