Srácok, ne!

Balotelli, Kompany, Yaya Touré, és Kolo Touré versus Jay Spearing, Lucas és Suárez a ma esti “Pótold kulcsjátékosaidat okosan”-játék főszereplői, két vállalkozókedvű résztvevőnk pedig Roberto Mancini és Kenny Dalglish. A tréfát félretéve azonban halálos komolysággal kérjük a keretünktől: ne. Itt a célegyenesben már ne. Ne miattuk, hanem miattunk.

Visszaidézve a január 14-én lejátszott odavágót: a Liverpool végre nem hagyta ki a kihagyhatatlant, a középpálya szükségszerű átrendezése után pedig okosan taktikát is váltott, “a legjobb védekezés az, ha nincs támadás” – szlogent tűzve zászlajára. 1-0 ide, idegenben lőtt gól, örülünk, Vincent?

Nem, illetve még nem. A mérkőzés egyik fontos tanulsága volt, hogy a Liverpool megfelelő védekező-középpályás nélkül nem képes uralni a középpályát, ennek következtében képtelen bármiféle nyomást kifejteni a City védelmére – aki pedig beszorul, előbb-utóbb hibázik egy David Silva, egy Dzeko vagy épp egy Nasri ellen (az odavágót kihúztuk kapott gól nélkül, de kockáztatnánk újabb 90 percnyi bunkerfocit?).

Ha van vkp-nk, levegőhöz jutunk, és simán ott lehetünk a City tizenhatosánál. Egy bökkenő azonban akad ezzel kapcsolatban: jelenleg nem az a kérdés, hogy vállalunk-e az odavágó első 20 percéhez hasonló játékot, hanem az, hogy vállalhatunk-e, Spearing visszatérése ugyanis bizonytalan. Ha pályára léphet, a válasz egyszerű, ha nem… nem tudunk elégszer hálát adni, amiért nem nekünk kell megoldanunk ezt a problémát…

A kezdőt illetően már-már a tavalyi meglepetéseket idézheti ez a ma esti mérkőzés: sem a formáció, sem a nevek nem biztosak (Kenny elég keményen letorkolt egyeseket a Bolton elleni teljesítmény után), így nem is merünk tippelni.

“If we perform like that against Manchester City, there will be no Wembley trip.” – mondta Gerrard a hétvége kapcsán. Ezzel mi is abszolút egyetértünk, ugyanakkor pont csak a lényeg felett siklik el – talán szándékosan – szeretett kapitányunk: ha a Bolton elleni bajnokit leszarták a fiaink, a City elleni elődöntőt pedig nem fogják, akkor pontosan kinek is nyernek ők meccseket? Maguknak vagy nekünk?…

Szóval, srácok, ne. Ne szúrjátok el. Ne azért, mert akkor majd elmarad a londoni kiruccanásotok. Miattunk ne.