Összefoglalónak sem utolsó

A tegnap esti mérkőzés – az eredménytől függetlenül – tökéletesen foglalta össze a Liverpool jelenlegi helyzetét, választ kaptunk a nagy Lucas-kérdésre is, igaz nem úgy és akkor, ahogy akartuk. Kiállítás, Reina elejtett labdája, egy kérdéses leshelyzet, két kapufa (a másodikért azért jár a respekt Downingnak), néhány egyéb, megkérdőjelezhető bírói döntés: egyszóval a szerencse sem volt velünk, de hiba lenne erre fogni. Fulham-Liverpool: 1-0.

Kenny mindenkit meglepve tegnap nem a megszokott 4-4-2-t, nem is a sokak által javasolt 4-5-1-et, hanem egy 4-3-3-at küldött pályára, elől Suarezzel, Carrollal, illetve Bellamyval, a fedezetet Adam, Henderson és Spearing biztosították. A szokásosnál is támadóbb felállás azonban ahelyett, hogy megzavarta volna a Fulhamet, csak a Liverpool keretének jelenlegi két, legsúlyosabb problémáját nagyította fel százszorosára.

A helyzet az, hogy az eddig játszott 4-4-2 alapvetően a kontrákra épített: ezek vagy a tizenhatosunk környékén eladott, vagy az agresszív letámadásokkal szerzett labdákból táplálkoztak (pl Adam szerelése az első Chelsea-meccsen). Innen már kétfelé válik az út: egyfelől a kontrát be is kell fejezni, másfelől a rossz kontrát le is kell védekezni. Mivel a Liverpool jelenleg híján van egy Torres-kaliberű kegyetlen, a ziccert és egy kicsit azon túl is lógó labdákat gólra váltó csatárnak, ezért itt marad a nagy számok törvénye: a sok kísérletből hátha egy bejön.

Ennek viszont a másik út látja kárát: mivel Suarez, a két szélső, valamint Adam is az előretörésre koncentrálnak, az elvesztett labdából meginduló ellenfelet csak egy védekező-középpályás és a védősor képes felfogni. Ez Spearing beállásával jelentősen sérült, de láthattuk, hogy már Lucas alatt sem feltétlenül működött.

Nincs egy, a hibákat javítani képes védekező-középpályásunk, és ez tegnap éreztette is magát. Habár a gólt nem ezen okból kaptuk, érdemes megfigyelnünk, hogy az eddig 3,4-es kapura lövési mutatóból most egy laza 8-as kerekedett ki.

by Guardian Chalkboards

Fent a Fulham-, lent a Liverpool lövései

Gólt persze lehet kapni (pl. a City szinte minden nagy verése alkalmával kap gólt), amennyiben azt kompenzálni tudjuk megfelelő számú általunk lőtt találattal. Ehhez viszont használható csatár kell. Habár Andy Carroll meccsről meccsre mutat valamit, ami akár bizakodásra is adhat okot, ez továbbra is kevés ahhoz, hogy a kezdőbe beférjen. Más meg ugye nincs.

Be kellene fejezni. Mindkét értelemben, Luis.

A meccs egészét tekintve feltűnő volt, hogy rengeteg olyan hibát vétett a Liverpool, amiket eddig sosem: Johnson majdnem utolsó emberként elhagyta a labdáját, Skrtel luftot rúgott, Bellamy a semmibe passzolt stb. Vagy Lucas hiánya adott ekkora extra nyomást, vagy pusztán ilyen napjuk volt – ez sosem fog kiderülni, mindenesetre nem egy támadást buktunk el ezen.

Spearing kiállításáról sajnos csak egy képsorozatot láttam a streamnek hála, így ezt nem tudom megítélni: ha marad a lap, három meccses eltiltás jön. Ezzel viszont gyakorlatilag nincs több védekező középpályásunk, ami most már tényleg a 4-5-1 felé lök minket.

A kép alapján azért ez nem egy eu-konform/pc belépő

A játékosokat nézve: Suarez tavalyi szabadon kóricálásából tanult a Fulham, most állandóan két ember vigyázott rá. Ennek ellenére megint ott volt minden veszélyes támadásnál. Bellamyval az a legnagyobb baj, hogy csak hatvan percre hitelesítették – ugyanakkor komolyan fel tudja rázni a csapatot. Ez a kétarcúság valószínűleg Kennyt is gondolkodóba ejtette: ha az elején küldi fel Bellamyt (mint azt tette is), egy szabadabban mozgó kreatívat tesz a több védő által őrzött Suarez mellé, így adva erőt a támadásoknak. Ha csereként állítja be, felrázhatja a csapatot, de egészen addig szenvedés lesz minden rohamunk.

A mérkőzés abszolút pozitív csalódása véleményem szerint Henderson volt, aki új, középső középpályás posztján sokkal jobban teljesített és úgy nem mellesleg 94%-os pontossággal passzolt, és majdnem lőtt egy gólt is.

by Guardian Chalkboards

Összességében nem mondanám, hogy rosszul játszottunk, inkább csak azt, hogy pechesek voltunk (bíró, a kérdéses les-helyzet, Reina elejtett labdája, a kiállítás). A probléma itt csupán az, amit már oly régóta mantrázunk: aki BL-t akar, az a rossz napjain is győz. Ez sajnos továbbra sem megy, és házon belül nem nagyon látni a megoldást. Tavaly Kuyt és Maxi év végi formája, valamint Meireles téli megindulása jól palástolta a megfelelő befejező hiányát, idén azonban nincs, aki a helyükre álljon. Mintha csak a szezonunkat láttuk volna 90 percbe sűrítve…

És ami talán még fájóbb, egyben a tegnapi nap legfőbb tanulsága is: Lucas pótolhatatlan.

Update: Suarez beintett a Fulham-szurkolóknak, simán eltilthatják.