Az átigazolásokról és egyéb veszélyes jelenségekről

Hát elkezdődött – sóhajtottam fel és a posztokhoz szükséges lelkesedés nélkül nekiestem átnyálazni a Liverpoollal kapcsolatos átigazolási pletykákat. Kell ez nekem? – tettem fel a kérdést öt perc olvasás után. Aztán rájöttem, hogy igen, kell: ez hozzátartozik a focihoz, az egész légkörhöz, egyszóval ahhoz, amit szurkolásnak nevezünk. De akkor miért is utálom ezt az egészet? Utálom-e egyáltalán? Hajtás után a pletykák mélylélektanáról és januárról.

Még mielőtt nekem esne valaki azzal, hogy ő a Liverpool szurkolója, és mégsem érdeklik a felreppenő hírek, szeretném leszögezni, hogy senki nem lesz attól több vagy kevesebb, hogy követi ezeket a pletykákat. Az már jóval érdekesebb, hogy tulajdonképpen miért is követjük?

Valami válaszreakció ez a rövidülő nappalokra és a nyári hőségre? Gőzöm nincs. De néha érdemes visszapörgetni, miket is írtunk az átigazolási időszakokban… Hát nem vagyunk különbek egy csapat idős nyanyánál. És egyáltalán, mivel jobb ez az egész annál, minthogy x kivel jár, meg hogy y sztár kivel szakított, vagy hogy a szomszédot milyen drága autóból láttuk kiszállni? Semmivel! Szóval amikor legközelebb bárkit is kritikával illetnénk, nézzünk mélyen magunkba: mi pont ugyanezt csináljuk minden átigazolási időszakban…

Teljesen röhejesek vagyunk. Mint a gyogyós angolok, akiket múltkor láttam az Euronews-on: ötven gazdasági válságos hír közt csupán egy foglalkozott Angliával, na abban az öröklési rendről volt valami vita, már nem emlékszem. Hát nooormális? De ugyanez történik a focimeccsen is: tisztességes családapák kimennek és habzó szájú állatokká változnak. Angliát az őrült hagyományai, a focit meg maga a foci teszi ilyenné, ahol meg a kettő találkozik, ott kapunk egy ilyen teljesen feldolgozhatatlan egyveleget, ami aztán minket is kilóra megvesz. A realitásérzék teljes kisiklása ez.

Lehozza a Daily Mail, hogy kiket igazolnánk le. És ami ennél is rosszabb: én elolvasom. Hát mi ebben a ráció? Mekkora hülye vagyok? Majdnem nulla a hírértéke és én mégis ott ülök és kajálom. Sőt, továbbgondolom: elképzelem, hogy mondjuk Hazard ott van a középpályánkon, számolgatok, kit fog vajon kiszorítani a kezdőből. Aztán fél óra múlva eszembe jut, ja tényleg, még azért a Lille játékosa.

Az egyetlen, ami megnyugtat, hogy a nap végén mindig visszatekintek és elmosolyodom saját magamon: igen, igen, ez a foci része. Hozzátartozik az egészhez, hogy konspirálunk, hogy álmodozunk, hogy egy pillanatra elhisszük, rendelkezésünkre állnak azok a javak, amikkel a világ legjobb csapatát állíthatjuk össze, de leginkább azt a kezdőt, amit mindenki oly tökélyre fejlesztett már a FIFÁ-ban. Meg múltkor is említették, hogy megvenne valakit a klub – na azt én már tavaly leigazoltam a master league-ben, szóval én egy kész scout vagyok! Kenny, hahó!

Aranyos, dedós gyerekek leszünk, ha meglátjuk ezeket híreket. És ez nem baj, mert álmodozni egyáltalán nem bűn, sőt, jó dolog. Hogy miért utálom akkor mégis ezt az időszakot?

Azért, mert a focit követők egy jelentős része akkora halom nulla realitásérzékkel született kicsiny kis bolygónkra, hogy azt fáj látni – mit csak látni, bármely más érzékszervvel tapasztalni. És itt kanyarodnék vissza a már említett Daily Mailhez: tényleg hülye vagyok, hogy elolvasom, de amíg helyén tudom kezelni (=utánanézek a forrásnak, mérlegelem saját magamban is az üzlet valószínűségét), és a nap végén el tudok mosolyodni saját magamon, addig rendben vagyok.

Nézzünk akkor pár tipikus példát az OMG-hírekre és kezelésükre:

1. Messit vinné a Liverpool: Szinte forrástól függetlenül baromság. Az abszolút crap kategóriája, valami elmondhatatlanul sok ponton lehetne megcáfolni ezt az egészet. Ha ilyet meglátunk, ne csak a hírt, az egész oldalt kérdőjelezzük meg. Aki ekkora agyatlanságot le tud írni, az egér helyett inkább kapát vegyen a kezébe.

2. Leighton Bainest vinné a Liverpool – állítja a Daily Star: na itt már egészen rendben is volnánk… várjunk csak, a Daily Star állítja? Eljátszhatunk a gondolattal, de öt percnél tovább ne tároljuk az agyunkban, különben iq-csökkentő hatása lehet.

3. Leighton Bainest vinné a Liverpool – állítja Sky: hmm, na ezt már érdemes lesz figyelni, de egy zsák trágyánál nagyobb összeggel erre se fogadjunk.

4. Leighton Baines nemsokára átigazol a Liverpoolba – állítja a Guardian: na ez érdekes, megéri a gép előtt maradni még kicsit, hátha lesz hivatalos bejelentés, itt már bedobnék egy naugyét a Bwinen.

Amikor nekikezdtem ennek a posztnak, az átigazolási pletykákról akartam írni. Aztán rájöttem, sokkal hasznosabb lenne megfogalmazni álláspontunkat erről az egész átigazolási hercehurcáról. Végezetül imára kulcsoljuk kezünk, és kérjük, hogy a realitásérzék istennője őrizze utatokat az elkövetkező két hónapban, sőt, tovább is!