Még egy ok a videóbíróra

A 216. Merseyside derby anyagát is nyugodtan hozzácsaphatják majd a videóbíróért kardoskodók már így is tetemesnek mondható gyűjteményéhez: egy nevetséges ítélet, ami a szezon eddigi mérkőzéseivel ellentétben ezúttal nekünk kedvezett, mégis csaknem 50 perc kellett hozzá, hogy emberelőnyünket gólra váltsuk. A három pont megvan, a régóta várt válaszok sehol.

Sajnos a 4-4-2 továbbra is ott szenved a pályán: szegény pára fújtat, küzd, de egy működő szárnnyal nem tud mit kezdeni. Kuyt szerepeltetésével már némileg jobb volt a helyzet, a védekezésben erős holland segített Kellynek, elől is hasznos volt (mondjuk elrontotta élete első liverpooli tizenegyesét, de ezt tudjuk be Howard szép védésének). Nem úgy Downing, aki gyakorlatilag 67 percen keresztül bizonyult megjátszhatatlannak: ez idő alatt durván feleannyit passzolt, mint Kuyt, hasonló pontossággal. Talán ezt tartom a legaggasztóbb pontnak, hisz Downingot tologatni sem nagyon tudjuk, ő szélső és kész.

A 9-esek jó szokása

A nyári igazolások vonalán továbbhaladva, nagy dicséret illeti Adamet, aki talán eddigi legjobb meccsét játszotta a Liverpool színeiben. Nincs ez másként José Enriquével sem, aki Downing láthatatlanná tevő köpenye miatt szinte egymagában igazgatta a bal oldalt. Skrtel és Carragher tegnap meglepően magabiztosak voltak, ahogy Kellyre sem panaszkodhattunk. Suarez és Carroll párosa nem tegnap váltotta meg a világot, de a kötelezőt berúgták, és – közhelyes, de – ezt várjuk a csatároktól. Furán hangzik, de mindketten hasonló kapura lövési statisztikákat produkátak:

by Guardian Chalkboards

Az összképet nézve mégsem lehetünk túl boldogak. Ha ennyi minőségi játékos, emberelőnyben játszva egy ilyen gyenge produktumot tol elénk, általában két dologra gyanakodhatunk: vagy a csapat moráljával van valami probléma (NOT), vagy a taktika rossz. Ahogy azt fentebb említettem, nem segítette a támadásokat Downing passzivitása sem, de alapvetően nem ezen állt, vagy bukott a rohamok sikere, vagy épp a védekezés. A cserék ugyan veszélyesebbé tettek minket elől, mivel Bellamy jelentős lendületet adott a balszárnynak, ugyanakkor továbbra is átjáróház volt a középpályánk, amelyet egy tizenegy emberrel játszó Everton meg is torolt volna…

…Ha Martin Atkinson nem lett volna ilyen gyökér. Rodwell valóban nem a fair play kiskönyvét böngészte a becsúszás előtti pillanatokban, de a Merseyside derbyn ez legfeljebb egy sárga lapot ér. Kár érte nagyon, mert megölte vele a találkozót, reménytelen helyzetbe hozva vele David Moyes csapatát.

Rodwell pirosat érő belépője – sajnos nem volt jobb felvétel róla

 

Összességében a három pontnak örülhetünk, Andy és Suarez újabb góljának örülhetünk, Gerrard játékperceinek örülhetünk. Nagyon másnak nem. A tegnap látott 4-4-2 két jó szélsővel már jóval korábban elintézte volna ezt a meccset, ugyanakkor genetikai hibája (miszerint a belső középpályások a tüdejüket is kiköpik) miatt alaphangon is merész felállásnak nyilvánítanánk egy United-szintű csapat ellen. Adam most szabadon mozoghatott, ráadásul annyit, amennyit akart, de kiállítás nélkül bajban lett volna. 90 percet egyszerűen nem bír ki a Lucas-Adam-duó a szélsők támogatása nélkül.

Most két hét álszünet következik, hogy utána október 15-én, hasonló, kora délutáni időpontban az Anfielden lépjen pályára a Liverpool. A “beárazás” szó talán túlzás, de reális képet kaphatunk majd arról, hol is járunk a legjobbakhoz képest. Sajnos az EB-selejtezők hatása eddig két vereség formájában manifesztálódott, reméljük, ezúttal jobban jövünk ki belőle. Egy biztos, Steven Gerrard most 14 napot kapott ajándékba, a United ellen már a kezdéskor rajta szeretnénk látni a kapitányi karszalagot.

P.S.: Nagy dolog a Merseyside derby, még Dani Pacheco és Xabi Alonso is követték az eseményeket. Sorainkat a középpályák koronázatlan királyának tweetjével zárjuk: „WTF Howard’s top???”