Mindenkire nyomulunk – összefoglaló az átigazolási hírekről

Itt az ideje, hogy rendezzük sorainkat, mert ez az átigazolási időszak eddig mozgalmasabb, mint egy átlagos január 31. Hajtás után összeszedjük célpontjainkat (mert abból jól állunk), kicsit végigtekintünk az elmúlt majd’ három hét pletykáin és végül elgondolkozunk azon, mi az összefüggés az angol állampolgárság és a pofátlanul magas vételárak közt.

20 millió font Jordan Hendersonért, pofátlan összegek Phil Jonesért, mi folyik itt? Most azért, mert angol, kétszer annyit fizetünk érte? A válasz egyszerű: igen. A jelenlegi szabályozás szerint minden csapatnak év elején, illetve félévkor egy 25 fős keretet kell regisztrálnia 21 évnél idősebb játékosaiból, míg 21 év alattiból annyit lehet, amennyi a csövön kifér. A 25-ös névsorból kell 8 hazai nevelésű játékossal rendelkezni. De mi/ki is ez a home grown? A lényeg: olyan játékos, aki 21 éves kora előtt három évet eltöltött valamilyen angol vagy walesi egyesületnél.

A 2010/2011-es idény volt az első, mikor ezt alkalmaznia kellett a kluboknak, a Liverpool pedig – részben a megerősített akadémia miatt is (amiről egyébként Guardiola úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen hely, ami felveheti a versenyt a La Masiaval) – gond nélkül teljesítette a feltételeket.

Most viszont azon dolgozik a FIFA, hogy a 25-ből 8 szabályt 18-ból 9-re módosítsa. Gyors fejszámolással kikövetkeztethető, hogy ez már nemcsak a keretet, de a kezdő tizenegyet is befolyásolja. Nem csoda, hogy hirtelen kétszeresére ugrottak az angol árak…

Visszatérve a piacra, a célpontok a már korábban felvázolt posztokat érintik: balbekk, két szélső, cserekapus, csatár, valamint a variációs lehetőségek növelése a középpályások közt.

A védelemmel kezdve, a Liverpool már tett is egy ötmilliós ajánlatot az Arsenal védőjére, Gael Clichyre, aki közölte Wengerrel, nem hajlandó meghosszabbítani egy év múlva lejáró szerződését – ha tehát pénzt akarnak látni, most kell eladni. Másik jelöltünk, José Enrique már a Barcelona érdeklődését is felkeltette, ami egyrészt azt jelenti, hogy tud valamit a srác, másrészt azt, kizárt, hogy hozzánk jön. Utolsó nevünk Matías Silvestre – nem, nem az a Silvestre, nyugalom: csapata, a Catania szerint rá is nyomulunk.

Ashley Youngról már hosszú ideje tudtuk, hogy a Liverpoolt helyett a Unitedról fog hetente 130 ezer fontot legombolni, ezért elég érthetetlen, miért is “alázott meg” minket a United azzal, hogy leigazolta előlünk (angol sajtó forever)… Apropó, szomszédék: a Jones-üzlet zátonyra futott, Kenny pedig nem volt rest és azonnal a Blackburn arcába tolt egy 21 millió fontos ajánlatot (anyám borogass). Mint kiderült, Jones előbb volt a United orvosiján, semmint az ajánlatot elfogadták volna az indiai csirkegyártók. A mostani helyzet kicsit olyan, mintha az aukción csak azért tennénk fel a kezünk, hogy a másik többet fizessen – csak aztán nehogy nálunk csapják le…

Stewart Downing, az Aston Villa másik szélsője a jelenlegi elsődleges célpontunk. 27 évével (26, de július 22-én lesz 27) nehezen illik bele az FSG modelljébe, de itt jön a képbe a remek home grown-szabály: ő bizony angol. Ha 12 millió fontért a mienk, még jó üzletnek is tűnik, de efölé nagyon nem kellene menni.

Juan Mata – Paul Thompson, a Liverpool twitteres bennfentese szerint (Hendersont és Jonest is elég jól megjósolta) a Liverpool akarja, Mata pedig jönne. Deal-szagot érzünk, de a srác egyelőre Dániára koncentrál (U21).

Mivel Gulácsi Péter ügynöke a xy nevű (ők a csúnyabácsik itt, és megkértek minket, hogy ne hivatkozzunk rájuk sehol) focis portálnak elmondta, a kapus kölcsönbe megy, a Liverpool már körül is nézett, kit lehetne rávenni egy vagy két év padozásra. Doni, a Roma brazil kapusa a kiszemelt, állítólag 1-1,5 millió fontért jöhetne.

Conor Wickham az a srác, akit lassan már csak saját klubja, az Ipswich nem akar leigazolni: a 191 centis, 18 éves csatár után egy ország lohol, 8-10 millió font közé teszik az árát, az említett Paul Thompson szerint itt is mi vagyunk pole-pozícióban.

Hasonló a helyzet Charlie Adamet illetően is, aki már majdnem Liverpool-játékos Thompson szerint. Hogy minek ez a sok középpályás, azt egyelőre nem tudjuk – remélhetőleg ez már a kirakodóvásárt vetíti előre.

Merthogy távozóból jól állunk: Ngog tárgyalást kezdhetett a Sunderlanddel, Aquilanit boldog-boldogtalannak el akarjuk adni (most épp a Napolit emlegetik), míg Jovanovicra egyenesen egy “vigyék már a francba”-táblát tettünk ki: több belga klub is szívesen látná a szerb “zsenit”, viszont kevésbé pofátlan fizetéssel, ami értelemszerűen nem tetszik a mi balkáni Pelénknek: 2,5 millió fontos kompenzációt követel a klubtól. Mondjuk van pofája, azt meg kell hagyni.

Insua sorsa megpecsételődni látszik, ahogy Poulsen, Joe Cole, El Zhar és Degen eladása sem rajtunk múlik – inkább azon, hogy van-e olyan balek, aki megveszi őket.

Végül Danny Wilsonról: a skót sráctól nem esett le az állunk, sem nekünk, sem a klub vezetésének, így valószínűleg kölcsönbe megy – lehet, pont a Rangersbe vissza.

Hát így állunk az Úr 2011. esztendejének hatodik havának tizenkettedik napján. Sok év után végre nem az a kérdés, hogy lesz-e erősítés, sőt, nem is az, hogy ki lesz az, sokkal inkább az: vajon megszerezzük-e azt, akit akarunk. Comolli már jelezte, a kasszát épp csak megkarcoltuk a Henderson-üzlettel. Egyszóval mindenki rejtse el gyermekeit és asszonyait, mert idén viszünk mindenkit. Egyes források szerint 80 millió font áll a kasszában.