Beharangozó egy mozgalmas nyárhoz

Már csak alig nyolc forduló maradt hátra (a nemzetközi szünettel pedig jelképesen is ráfordultunk a célegyenesre), ezért úgy döntöttünk, eljött az ideje, hogy körülszagoljunk a húspiacon. Régóta nem látott mozgalmas nyár elé nézünk, amely remélhetőleg inkább az érkezőktől mintsem a távozóktól lesz hangos. Hajtás után végigzongorázunk a felmerült nagyobb neveken.

Sylvain Marveaux lassan olyan 2011-nek, mint Danny Wilson 2010-nek: mindenhol ott van, folyamatosan mondják, de semmi nem történik. Egyes feltételezések (Kopsource) szerint már alá is írta előszerződését a klubbal, de ezt cáfolta a Koptalk. A két ellentétes állítás igazi szépségét az adja, hogy mindkét forrás a játékos nyilatkozataira hivatkozik. Akárhogy is nézzük, Marveaux nem tűnik rossz vételnek: ingyen van, 24 éves, és határozottan van benne valami, ha a nyáron már a United és a Chelsea megfigyelői is tapadtak rá. A felsorolt előnyei miatt viszont nehéz lesz megszerezni, jó eséllyel nem csak a Liverpoolnál látnának szívesen egy ingyen érkező játékost.

A középpályánál maradva nem mehetünk el szó nélkül Ashley Young mellett sem. Young és a nagy csapatok kapcsolata eddig legjobb esetben is csak plátóinak volt mondható, most azonban – az Aston Villa mélyrepülésével különösen – úgy tűnik, a balszélső elhagyja klubját. Mivel már csak egy év van hátra szerződéséből, ő pedig vonakodik újat aláírni, az Aston Villa nyáron el kell hogy adja, amennyiben pénzt akarnak látni a 2007-ben a Watfordtól érkezett játékos átigazolásából. Habár az angol lapok (Telegraph, Daily Mail) szerint Young álma a United, mi nehezen tudjuk elképzelni, hogy a manchesteriek valahonnan pénzt köhögjenek fel egy ilyen üzlethez, ők ugyanis épp az állukat szedik össze az újabb adóssághalom láttán…

fürge, mint a rókaláb

Azt hiszem nem csak nekem szakadt le a pofám, amikor a Barcelona bejelentette Ibrahim Afellay leigazolását csupán 3 millió euróért. Nos, úgy tűnik, a holland annyira nem illik bele a metafocit játszó katalánok profiljába, és akár már a nyáron továbbadnának a 24 éves szélsőn. Remélhetőleg az ár hasonlóan kedvező marad – bár a Liverpool nem egyedül fog versenyezni érte.

De akkor jöjjön tán a legérdekesebb felvetés: Dzsudzsák Balázs bizony felkapott név manapság az átigazolási piacon és már a Liverpoollal is szóba hozták. Azon kívül, hogy egészen ide meg oda lennék, ha már rendelhető lenne a nevével ellátott mez, nem tartom jó ötletnek Angliát, hasonló érveket hozhatunk fel, mint a Serie A esetén. Félreértés ne essék, szerintem ez a blog lenne a legboldogabb hely, ha Dzsudzsák beválna, ezért a lelkem mélyén kicsit szurkolok ennek az üzletnek (de ezzel gondolom nem vagyok egyedül).

a nagy dilemma

A bal lábaknál maradva, José Enrique lehet a megoldás a krónikus balbekkproblémákra – legalábbis az angol lapok szerint. Bevallom, gőzöm nincs a 25 éves spanyol képességeiről, mint ahogy arról sem, hogy miért nem Insuát képzeljük el hosszútávú megoldásként. A már-már klasszikusnak számító Konchesky-Insua fejtegetést most hanyagoljuk, inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy Insua visszatérésével komoly átalakításokra lesz szükség a védelemben: Johnsont egyértelműen lemossa jobb oldalon Kelly, míg előbbi egészen magára talált, mióta a számára szokatlan bal oldalon is játszik. Amennyiben visszatér az argentin – és valóban hosszútávon is számítunk rá – ezt a sort Kelly középre mozdításával lehetne végképp optimálissá tenni. Egy Johnson-Kelly-Agger-Insua védelem (csereként Carra, Skrtel és Kyrgiakos) már egész szerethetőnek tűnik, HA: 1. Insua bármit is fejlődött tavaly óta 2. a Liverpool nem akarja eladni 3. José Enrique nem érkezik balra.

A védelmet tekintve Gary Cahill neve merül fel úton-útfélen. A Bolton sziklájára a fél Premier League hajt, és mivel angol (és nem teljesen béna), horrorárakra számíthatnak a vevők.

megható pillanatok

Futottak még kategóriában indul még Matt Jarvis, Richard Dunne (ő egyáltalán nem illik bele az FSG és Comolli elképzeléseibe, ezért nem is értem a felvetést), Xabi Pietro, Fabio Coentrao, Emilio Izaguirre, és Leighton Baines (!!!) is.

A nyár pénz nélkül sem unalmas, pénzzel a zsebben viszont kész akciómozinak ígérkezik. Henry bácsi – úgy tűnik – most tényleg komoly beruházásra készül, amit megtámogathat még az Aquilaniért kapott 10 millió euró körüli bevétel is. Comolli már álló… nem titkolt lelkesedéssel várja május 23-át, hogy pár év után ismét komoly tényező legyünk a húspiacon. Mindezek előtt azonban szeretnénk látni még egy szerződést: itt lenne az ideje leülni a Királlyal és megbeszélni, hogy mégis meddig óhajtja kommandírozni szeretett klubját.