Senkit nem érdeklő statisztikai adatok, avagy miért volt a szezonunk olyan, amilyen?

Kićo Kollega idén is összerakta nekünk a szezon statisztikai elemzését, ami hatalmas munka, ezért nagy köszönettel tartozunk neki! Fogadjátok tehát sok szerettel és kávéval Kićo mindenre magyarázattal szolgáló posztjának első fejezetét.

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy nem lett rövidebb, mint tavaly, de hosszabb. Úgyhogy tessék szépen érzékeny búcsút venni az otthoniaktól és bekészíteni 2 napi hideg élelmet! Én szóltam. Viccet félretéve, komolyan szánj rá egy órát!

Idén összesen 58 tétmeccset (5280 percet) játszottunk. Ez a tavalyi 52-hoz (4680 perc) képest ~11%-kal több. Ez mondjuk nem is csoda, hiszen bár ebben a szezonban a Community Shield nem érintett minket (-1 meccs), ellenben a Liga-kupán végigmentünk (+4 meccs), az FA-kupában 2 körrel tovább jutottunk (ez csak +1 meccs, mert tavaly a Wolves ellen ismételtünk), az EL-ben pedig egy körrel mentünk tovább (+2 meccs). És ezekből ugye a Liga-kupa döntő és a MU elleni FA-kupa meccs 120 perces volt.

Liverpool játékpercek 2023-24 táblázat
Liverpool játékpercek 2023-24 (Kattintásra megnyílik nagyobban)

A legtöbb időt van Dijk töltötte pályán, akár összesen (4747 perc), akár csak a Liverpool meccseket (4072 perc) nézzük. Az összjátékidőnk 77%-át töltötte pályán, aránylag gyakorlatilag ugyanannyit, mint tavaly, de nominálisan idén több, mint 400 perccel többet. Tavasszal az arány egyenesen 89% volt, míg ősszel csak 64%, de akkor ugye a Newcastle meccsen csak 27 percet volt pályán a kiállítása miatt és még el is tiltották 2 meccsre, 6-ból 5 EL meccsen pihent/sérült volt, csak az első, LASK elleni meccsen játszott (akkor is szerintem csak azért, mert pont az előtte lévő 2 meccset kellett kihagynia az eltiltása miatt), a Liga-kupában pedig az őszi 3 meccsből csak a West Ham ellen játszott 59 percet. Ez a 77% tavaly a 4. helyre volt elég, hiszen akkor Salah 91,75%-kal lett első, utána Alisson 90,38%-kal második, Trent pedig 80,43%-kal harmadik. Ami érdekes, hogy hiába az idei 6 meccs többlet, tavaly nominálisan is csak 3. lett volna, hiszen akkor Salah 4294 percet játszott Alisson pedig 4230-at. Idei másodikunk Diaz volt 3595 perccel (68,09%), a harmadik pedig Mac Allister 3492 perccel (66,14%).

Ha tavaly valaki azt mondja, hogy Arthur 1 meccsen 14 perces szezonját alul lehet múlni, tisztelettel kiröhögöm. Idén már nem tudok nevetni. Idei negatív rekorderünk Thiago volt az Arsenal elleni 6 percével (a teljes szezonra vetítve ez 0,11%). Ráadásul azon kívül végig sérült volt, így a szezon 98,28%-ában (57 meccsen) nem volt bevethető. Remélem ezt a rekordot senki nem fogja megdönteni. Rehab osztályunk további dobogósai: Bajcetic (42 meccs kihagyás, 72,41%) és Matip (37 meccs kihagyás, 63,79%).

De nézzük csapatrészenként a szerepléseket, sérüléseket.

KAPUSOK

Alisson

Idén sokkal kevesebbet játszott, mint tavaly, hiszen egyrészt csak 4 nem bajnoki meccse volt (EL: Royal Union otthon (azt is valószínűleg csak Kelleher sérülése miatt), Atalanta visszavágó; FA-kupa: Arsenal, Norwich; a Liga-kupában egyáltalán nem játszott), másrészt sokat is volt sérült. Ősszel is volt 4 meccs kihagyása, de tavasszal 13 meccsről hiányzott, ráadásul már a sérülése előtti Burnley elleni bajnokit is kihagyta. Szerencsére a hiányzásán nem múlt semmi, mert Kelleher jól pótolta. Persze lehet vitatkozni, hogy mi lett volna, ha nem lett volna sérült, vajon kevesebb gólt kaptunk volna, de szerintem nem a kapusteljesítményen múlt, hanem a védelmünkön, illetve a csapatszintű védekezésünkön.

Idén 32 meccset játszott végig, szemben a tavalyi 47-tel.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4789 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 4230 perc

Idei szezon (összes meccs): 3060 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2880 perc

Idei sérülések: 17 meccs (2 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 54,55%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 29,31%

Kelleher

Az egyik tavaly nyári kívánságom az volt, hogy maradjon nálunk. Annál is inkább, mert a tavalyi 4 meccses szezon után idén jóval több nézett ki neki, hiszen az EL miatt alapból kétszámjegyű meccsre volt esélye („Ha valami csoda folytán mégis maradna, én Klopp helyében neki adnám az összes kupameccset, hazait, nemzetközit egyaránt, utóbbit a legjobb 8-ig biztosan. Így lehetne egy 10-12 meccses szezonja”). Reméltem, hogy ez elég lesz neki, s lőn. Aztán Alisson sérülései miatt lényegesen többet játszott, konkrétan 26 meccset, amivel csak 6 meccsel marad el Alissontól. Remélem ez megerősíti abban, hogy a legjobb helyen van nálunk.

Idén a sérülések szerencsére elkerülték, csak 2 meccset kellett kihagynia, ezekből valószínűleg a Royal Union elleni EL meccsen játszott is volna.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 643 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 360 perc

Idei szezon (összes meccs): 2535 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2400 perc

Idei sérülések: 2 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 45,45%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 3,45%

Liverpool news: Caoimhin Kelleher 'scored 30 goals a season' before changing position | Football | Sport | Express.co.uk

Adrian

A tavalyi szezonban csak a Community Shielden védett, ott is valószínűleg csak Alisson és Kelleher egyidejű sérülése miatt.

Idén egyetlen percet sem játszott. Tudom, fentebb Thiagót állítottam be negatív rekordernek, de érdemben szerintem igazam van, hiszen abszolút harmadik számú kapusként idén is csak Alisson és Kelleher egyidejű hiányzása esetén védett volna. 25 meccsen ült a padon (nagyrészt amikor Alisson vagy Kelleher sérült volt, illetve, mikor Alisson pihenőt kapott a különböző kupameccseken), 33 meccsen viszont nevezve sem volt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 167 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 90 perc

Idei szezon (összes meccs): 0 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 0 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 0%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 0%

Összegzés

A kapusoknál még egyértelműbb a helyzet, mint tavaly. Alisson az elsőszámú kapusunk, Kelleher a második, Adrian pedig a vésztartalék. Ezen a poszton látszólag egyelőre megvagyunk. Kérdés, hogy Kelleher marad-e, hiszen jövőre BL lesz, ahol valószínűleg Alisson fog védeni, márpedig az idei szezon után egy újabb 4-5 meccses nagyon komoly visszaesés lenne, és szerintem Alisson 2027-ben lejáró szerződédét jó eséllyel nem várná végig ennyire epizódszereplőként, kéne neki szezononként tizenpár meccs. Adrian távozása esetén találnunk kell egy hasonló harmadik számú kapust, aki elfogadja, hogy jó eséllyel egyetlen percet sem játszik nálunk.

VÉDŐK

Alexander-Arnold

Tavaly a harmadik legmagasabb pályán töltött időaránnyal rendelkező játékosunk volt. Idén ez jelentősen változott a sérüléseinek köszönhetően. Ősszel ez még nem is volt veszélyes, hiszen érdemben csak 3 meccset hagyott ki: Wolves (i), LASK (i), West Ham (o). Elvileg a Royal Union elleni idegenbeli meccset is sérülés miatt hagyta ki, de az azért felettébb gyanús, hogy csak arra az egyetlen meccsre lesérült egyszerre Alisson, Alexander-Arnold, van Dijk és Salah is.

Tavasszal előbb egy hárommeccses kihagyása volt (a két Liga-kupa elődöntő és a Bournemouth elleni idegenbeli bajnoki), aztán 4 meccsen játszott összesen 150 percet, majd újra lesérült és ki kellett hagynia 12 meccset, aztán még az Atalanta elleni hazai meccset is csak a padon ülte végig. Nyilván már soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha játszhat akár ez utóbbi meccsen, vagy akár a City elleni hazai bajnokin, vagy a MU elleni két meccsen, de jó eséllyel ezek közül legalább egy máshogy végződött volna, ami alapjaiban változtatta volna meg a szezonunkat. Nyilván nem lehet csak az ő hiányára fogni a csapat formahanyatlását, de szerintem volt köze hozzá, főleg mert az ő (és hol Konaté, hol Robertson egyidejű) hiánya miatt Bradley és Gomez kicsit ki lettek facsarva.

Az idei összjátékidőnk kevesebb mint felében volt pályán, ami a tavalyi 80% feletti teljesítmény után brutális csökkenés, és pontosan látszik, hogy ez a sérüléseinek köszönhető, az összjátékidőnk közel 33%-át hagyta ki sérülés miatt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3798 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3764 perc

Idei szezon (összes meccs): 2872 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2609 perc

Idei sérülések: 19 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 49,41%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 32,76%

Bradley

Az egyik idei meglepetésemberünk.

Tavaly az Alexander-Arnold pótlékunk valamelyest Ramsay (vele nem voltunk sokkal előrébb, hiszen összesen 94 percet tett bele a közösbe, illetve a meccseink felét sérülés miatt volt kénytelen kihagyni) és inkább Gomez voltak.

Idén ősszel a jobb bekk pozíciót nagyrészt Trent és Gomez vitték, sőt, még Bajcetic is feltűnt arrafelé.

Bradley ősszel a LASK és a West Ham elleni hazai, már eldőlt meccseken kapott perceket, illetve a Royal Union elleni (már teljesen tét nélküli) idegenbeli meccs teljesen az övé volt.

Tavasszal az Arsenal elleni FA-kupa meccsen kapott szintén ismerkedőidőt a légkörrel, hogy aztán a következő meccseken már be legyen dobva a mélyvízbe AA sérülése miatt. Ez annyira jól sikerült neki, hogy Alexander-Arnold gyógyulása után is inkább ő játszott, az újabb (immár hosszabb) sérülése alatt pedig pláne. Ezidő alatt 12 meccsen 879 percet játszott, ami erre az időszakra vetítve több, mint 81%-os játékidő arány. Ez lehet, hogy még sok volt neki, mert ennek a periódusnak a második felében már voltak gyengébb teljesítményei, de a kényszer (és a Vader) nagy úr. Aztán a Palace elleni peches sérülése miatt kihagyott 4 meccset és csak a záró fordulóban tért vissza, de szerencsére úgy tűnik, hogy nem sérülékeny.

Ősszel még csak epizódszereplő volt a 4,8%-os játékarányával, viszont a tavaszi 50,04%-os mutató már nagyon komoly szám.

A jövőt illetően mindenesetre igen biztató, hogy Trentnek ilyen váltója van, aki nem csak hogy nagyrészt megfelelő minőségben tudja helyettesíteni, hanem akár konkrétan a konkurenciája is lehet. Nem véletlenül lett nálunk januárban a hónap játékosa.

Idei szezon (összes meccs): 1673 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1502 perc

Idei sérülések: 4 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 28,45%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 10,34%

Conor Bradley: Liverpool defender discusses 'dream start' to career and names his toughest opponent | Football News | Sky Sports

Gomez

Az idei Jolly Jokerünk, avagy Milner reinkarnációja (a fiatalabbak kedvéért Tűzoltó Sam).

Hol jobbhátvédet játszott Alexander-Arnold cseréjeként vagy sérülés esetén helyetteseként, hol CB-ként tűnt fel, mikor egyszerre volt van Dijk eltiltott, Konaté pedig sérült, hol pedig balbekkben tolta Robertson és/vagy Tsimikas sérülésekor, a Southampton elleni FA-kupa meccsen pedig 6-ost is játszott. Igen sokszor meccsen belül is váltott pozíciót. 23 meccset játszott végig, ezen kívül az Arsenal elleni idegenbeli bajnokin 86, a Liga-kupa döntőn 93, a MU elleni FA-kupa meccsen pedig 100 percet játszott. Mindezek mellett csupán egyetlen meccset kellett kihagynia sérülés miatt, ami parádés, főleg, ha hozzávesszük, hogy tavaly is csak 4 meccset volt sérült, vagyis úgy tűnik, hogy szerencsére nem sérülékeny, csak peches volt a korábbi sérüléseivel. Igaz, tavaly ~45%, idén pedig ~60% volt a játékidő aránya. Viszont úgy tűnik, hogy ezzel a terheléssel stabilan bevethető, ami nagyon fontos, tekintve az univerzalitását, amire idén is nagyon nagy szükségünk volt részben a rotáció, és sokkal inkább a sérülések miatt. 27 éves korának köszönhetően még jópár évig a csapat egyik nagyon fontos láncszeme lehet. Viszont pontosan emiatt mindenképpen kell mellé 4 CB, hogy adott esetben ki tudjon segíteni oldalra is.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2273 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2130 perc

Idei szezon (összes meccs): 3292 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3187 perc

Idei sérülések: 1 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 60,36%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 1,72%

Konaté

Idén sokkal többet tudott a csapat rendelkezésére állni, mint tavaly, hiszen a tavalyi 20 meccs hiányzás után idén csak 5 meccset hagyott ki sérülés, egyet pedig eltiltás miatt. Ráadásul ezek nem egyben történtek, hanem a szezon elején 2 meccsre sérült le, a tavasz közepén pedig 3-ra, de mindkettő gyakorlatilag 1 hét kiesés volt, ami bőven vállalható. Igaz, az összjátékidőnk nagyjából felében volt pályán, vagyis Kloppék valószínűleg tudatosan vigyáztak rá (is). A legtöbb zsinórban végigjátszott meccs 4 volt egy alkalommal, egyszer pedig 3 meccs, előtte és utána pihenővel. Ezeken kívül egyszer végigjátszott két egymás utáni meccset, egyszer pedig majdnem, csak az Arsenal ellen 3 perccel a vége előtt kiállították. Úgy tűnik, hogy kellő rotációval kordában tarthatóak nála a sérülések. Bár egy szezon azért kis minta, legalábbis a tavalyi után, mindenesetre biztató.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2554 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2080 perc

Idei szezon (összes meccs): 2854 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2588 perc

Idei sérülések: 5 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 49,02%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 10,34%

Matip

Az egyik idei rehab-érletesünk.

Tavalyelőtt csodával határos módon lehozott egy sérülés nélküli szezont. Nélküle (sem) mehettünk volna 4 trófeáért. A tavalyi 13 meccs kihagyás is magához képest visszafogott volt.

Idén sajnos lecsapott Damoklész kardja. Decemberben megsérült, és bár sejtettük, de csak a szezon végeztével lett biztos, hogy a Fulham elleni hazai unalomcumami volt az utolsó meccse Liverpool játékosként. Kár érte, kiváló ügynök volt!

Igazából a szezon elején semmi sem utalt ilyen hosszú kihagyásra, hiszen a szezon első 21 meccsén folyamatosan rotálva játszott összesen 1060 percet, ami erre az időszakra vetítve 56%-os játékidőarány, ami szintén azt mutatja, hogy Konatéhoz hasonlóan rá is igyekeztek vigyázni. Sajnos a balszerencse közbeszólt. Nagyon fog hiányozni a csapatból egy egészséges Matip.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1715 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1605 perc

Idei szezon (összes meccs): 1060 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1060 perc

Idei sérülések: 37 meccs (~5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 20,08%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 63,79%

van Dijk

Mint már fentebb is írtam, ő az idei listavezető, ami a pályán töltött perceket illeti.

Pedig ősszel igyekeztek kímélni. Az alap elgondolás az volt, hogy az EL-ben a csoportmeccseken, illetve a Liga-kupa őszi meccsein egyáltalán nem játszik. Ezt rögtön az elején felülírta a Newcastle elleni kiállítása és az amiatti eltiltás, így rögtön a LASK elleni idegenbeli meccsen játszott, de utána valóban csak a bajnokságban volt pályán egészen a West Ham elleni Liga-kupa meccsig, ahol valószínűleg csak Matip nem sokkal korábbi lesérülése miatt került a kezdőbe, de egy óra elteltével Konaté váltotta. Így az ősz elég laza volt az ő szintjén, hiszen 64,13%-ban volt pályán.

A tavaszt már sokkal komolyabban tolta végig. Az Arsenal elleni FA-kupa meccset sérülés miatt hagyta ki, a Norwich elleni FA-kupa meccsen 36 perc jutott neki csereként, a Southampton elleni FA-kupa meccsen egy félidőt kapott, a Sparta elleni első meccsen Konaté sérülése miatt került a pályára 40 percre, és a visszavágón is kapott 25 percet, hogy Quansah pihenhessen egy picit. Ezeken kívül minden egyes percet pályán töltött 2024-ben, ami 88,99%-os arány.

Az egész évet tekintve 4072 percet tett a közösbe, ami 77,12%-ot jelent, de ami az igazán durva, hogy a PL-ben 3177 percet volt a pályán, ami 92,89%. Csak a Newcastle ellen hiányzott a kiállítása után, illetve az azt követő 2 meccses eltiltás alatt. Ezeken kívül végig pályán volt a bajnokságban. Senki a csapatból még csak meg sem közelítette. Ebben a vonatkozásban Diaz a második a maga 2628 percével. Ezzel a teljesítményével VvD az egész ligában a 17., a védőket tekintve pedig a 7. Ha nem lett volna a kiállítás, jó eséllyel végig pályán tölti az időt a bajnokságban.

Összesen 42 meccset játszott végig a szezonban.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4485 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3645 perc

Idei szezon (összes meccs): 4747 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 4072 perc

Idei sérülések: 3 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 77,12%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 8,62%

Quansah

A másik idei meglepetésemberünk.

Az előszezonja biztató volt. Akkor mindenki azt hitte, hogy óvatosan kap majd perceket csereként már eldőlt meccseken, esetleg gyengébb kupaellenfelek ellen picit többet. Így is indult a szezonja, hiszen az első két meccsen még csak nevezve sem volt. A Newcastle ellen a fáradó Matip helyett állt be szűk negyedórára, ezután a már eldőlt Aston Villa meccsen kapott 20 percet Alexander-Arnold sérülése miatt, majd a Wolves ellen a kezdőben találta magát és játszott 82 percet. Valószínűleg kényszerűségből, hiszen Trent sérült, VvD eltiltott volt, Konaté pedig sérülésből jött vissza. Gyanítom ezen IS felbuzdulva a Leicester elleni Liga-kupa és a Royal Union elleni hazai EL meccset már végigjátszotta, és bár a Toulouse elleni hazai meccsen csak 25 percet kapott, innentől a kupameccseket jórészt végigjátszotta.

A bajnokságban a Wolves meccset követően Matip sérüléséig csak egyszer volt egyperces időhúzó csere, utána kezdték Konatéval váltogatni egymást van Dijk oldalán. Bár a bajnokságban eleinte Konaté játszott, Quansah pedig csak akkor, amikor a francia sérült/eltiltott volt, illetve amikor 3-4 naponta voltak bajnokik, Kloppék pedig kímélték Konatét, de a bajnokság vége Quansah-é volt.

Mindent egybevetve nagy találmánya ő ennek a szezonnak és Matip hosszú sérülése miatt nélküle nagy bajban lett volna a védelmünk. Biztató, hogy a 14. legtöbb játszott perc ellenére nem volt sérült.

Idei szezon (összes meccs): 2700 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2496 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 47,27%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 0%

Who is Jarell Quansah? The Liverpool 'phenomenon' making his first Premier League start | The Independent

Robertson

Az ősszel a második válogatott szünetig a bajnokságot végigjátszotta, a kupákban pihent. Aztán a válogatottban sikeresen megsérült és kihagyott 21 meccset (3 hónapot). Utána lassan engedték vissza a játékba, aztán hol többet, hol kevesebbet játszott, bár a szezon vége felé inkább többet. Azonban messze elmaradt a tavalyi (vagy bármely korábbi) teljesítményétől. Összesen mindössze 30 meccsen tudott pályára lépni. Ilyen legutóbb a bemutatkozó szezonjában volt 2017/18-ban, amikor a szezon elején még Moreno volt a favorit balbekk. Ezen kívül a tavalyi volt a leggyengébb szezonja 43 meccsel, úgyhogy az idei számára egy kirívó (és reméljük egyedi) „gyenge” évad volt, hiszen a meccsek ~40%-án nem volt elérhető.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 3700 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3327 perc

Idei szezon (összes meccs): 2543 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2194 perc

Idei sérülések: 23 meccs (~3 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 41,55%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 39,66%

Tsimikas

Ősszel eleinte csak a kupameccseken játszott, majd Robertson sérülése után pár lazább meccset leszámítva mindenhol. Aztán Saka leszedte őt a pályáról (baráti üdvözlet Mrs. Kavanagh-nak), így ki kellett hagynia 9 meccset (másfél hónapot). Pechjére mire felépült, Robertson már játékba lendült, illetve Gomez is jól teljesített a helyén, ezáltal kiszorult a kezdő környékéről. Bár a Southampton elleni FA-kupa meccset végigjátszotta, de valószínűleg csak azért, mert 3 nappal korábban volt egy 120 perces Liga-kupa döntő, majd kevesebb, mint 3 nap múlva már a Nottingham elleni bajnoki következett. Mondjuk a Liga-kupa döntőn is kapott 34 percet, a Nottingham ellen 7-et, majd megkapta a Sparta elleni visszavágó második félidejét, illetve a MU elleni maratonból is jutott neki 20 perc. Aztán 3 meccs padozás után az Atalanta elleni első meccsen kezdett, de Klopp a szünetben leszedte. Ezután már csak az Everton ellen kapott 7 percet.

Összességében szigorúan csak a számokat nézve nem lehet rá panaszunk, hiszen a szezon több, mint negyedét hozta, ami egy tartalék balhátvédtől szerintem jó arány. Árnyalja a képet, ha külön vesszük az őszt és a tavaszt, hiszen az előbbiben 48,33%-ban, utóbbiban viszont csupán 9,02%-ban volt pályán. Nem tudom minek köszönhető a tavaszi visszaesése. Csak Gomez jó játékának, vagy a saját formánkívülisége (esetleg hozzáállása) miatt is.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1658 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1294 perc

Idei szezon (összes meccs): 2037 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1467 perc

Idei sérülések: 9 meccs (~1,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 27,78%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 15,52%

Összegzés

Itt messze VvD játszotta a legtöbbet (4072 perc), aztán Gomez következik 3187 perccel, majd nagyságrendileg egyformán AA (2609), Konaté (2588) és Quansah (2496), őket követi Robertson (2194), utána Bradley (1502) és Tsimikas (1467), a sort pedig Matip (1060) zárja. Rajtuk kívül a fiatalok közül epizodisták voltak még Owen Beck (7 perc a Bournemouth ellen), Calum Scanlon (2 EL meccsen összesen 53 perc) és Luke Chambers (1 Liga-kupa és 3 EL meccsen összesen 137 perc). Főleg utóbbi kettő volt fontos, mert Robertson sérülése alatt 2 meccsre tudták tehermentesíteni Tsimikast.

Védőink összesen 106 meccset hiányoztak. Ez kb. annyi, mintha a fenti 9 védőből 2 hiányzott volna az egész szezonban, ami önmagában szerintem teljesen vállalható arány, olyan, mint a tavalyi. Viszont ez nem sikerült volna Gomez univerzális és parádés helytállása, valamint Bradley és Quansah kény(és nagy)szerű játéka nélkül. Meggyőződésem, hogy nekik is csak ismerkedős szezont szántak, itt-ott 10-20 percekkel, azonban a kényszer ezt felülírta, és nagy szerencsénkre több, mint jól szerepeltek. Nem véletlen, hogy tavasszal mindketten a játékidő több, mint felében pályán voltak, mert ez nem csak a sérüléseknek köszönhető, hanem hogy a felépülő játékosokat jópárszor kiszorították a kezdőből. Mondjuk januárban picit rezgett a léc, mert 3 egymás utáni meccsen is 4 védőnk hiányzott, de a többi 5 szépen hozta ezt az időszakot.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Bajcetic

Tavaly azt írtam vele kapcsolatban, hogy remélhetőleg idén fel tudja tornászni a tavalyi 20%-os játékidőarányát legalább 30-35% környékére, mert a csapatnak szüksége lenne rá. Ez sajnos annyira nem jött össze neki, hogy a szezon majd háromnegyedében sérült volt és összesen alig több, mint egy meccsnyit játszott.

Az első fordulóban még a tavalyi sérülését nyögte. Aztán csak padozott a bajnokságban. A LASK elleni idegenbeli meccsen a sérült Alexander-Arnold helyén játszott majd egy órát, Leicester elleni FA-kupa meccsen pedig az utolsó bő 10 percre állt be. Utána megsérült és kihagyott zsinórban 41 meccset (közel 3,5 hónapot). Visszatérte után rögtön a padról nézhette végig az Atalanta elleni hazai égést, aztán inkább az U21-hez küldték meccsfitneszért, majd a Tottenham elleni hazai meccsen kapott 26 percet és ott érdemben be is fejezte a szezont. Nagy kár érte. Nagyon hiányzott a játéka, főleg 6-osként, hogy tudja tehermentesíteni Endót és főleg Mac Allistert. Talán, ha ők ketten nem kifacsarva érkeznek a sorsdöntő meccsekhez, akkor teljesen más a szezonunk, de ezt már sosem tudjuk meg. Remélhetőleg jövőre elkerülik a sérülések, mert különben valószínűleg megválunk tőle.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1096 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 929 perc

Idei szezon (összes meccs): 123 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 97 perc

Idei sérülések: 42 meccs (~3,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 1,84%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 72,41%

Endo

Tavaly elképesztő szezont tolt, hiszen 40 meccset játszott a Stuttgartban, akik csak Németországban voltak érdekeltek, de ott nagyon, hiszen a hazai kupában az elődöntőig mentek, míg a Bundesligában intéztek maguknak 2 plusz osztályozó meccset. Egyetlen tétmeccsről (plusz egy felkészülésiről) hiányzott, azt is agyrázkódás miatt. Csupán 5 meccset nem játszott végig a Stuttgartban, ezeken összesen 78 perc pihenőt kapott. Ezeken kívül a maradék 35 meccsen minden egyes percet a pályán töltött. Plusz a válogatottban is volt dolga gazdagon. Így összesen 4243 pályán töltött percet szorgoskodott össze. Ebben a kontextusban talán picit érthetőbb Kloppék döntése, hogy miért is igazolták le.

Az őszt még Stuttgartban kezdte egy német kupameccsel, aztán egy hét múlva már a Bournemouth ellen játszhatott 28 percet debütálásként, sőt, újabb egy hét elteltével a Newcastle ellen már a kezdőben találta magát. Ezután viszont inkább csak kupameccseken és a gyengébb bajnoki ellenfelek ellen játszott számottevő mennyiséget, egyébként inkább csak meccsvégi perceket kapott, bár mondjuk a Fulham elleni 8 perce elég volt egy nagyon fontos gólra. Aztán a MU elleni hazai meccsen már végig játszott és meg is ragadt a kezdőben. Mac Allister sérülése miatt is, de ekkorra kezdett belejönni is. Decemberben egyenesen a hónap játékosa volt nálunk. Nem véletlenül féltünk vele kapcsolatban az Ázsia-kupától. Szerencsére mire elment, Mac Allister felépült, így ezt az időszakot is megúsztuk. A válogatottól visszatérve rögtön végigjátszott 4 meccset, köztük a hosszabbításos Liga-kupa döntőt. Utána a Southampton elleni FA-kupa meccset apróbb sérülés miatt kihagyta, de utána megint 6-ból 4 meccset végigjátszott, köztük az újabb 120 percet hozó MU elleni FA-kupa negyeddöntőt és a City elleni hazai bajnokit is (szegény de Bruyne azóta is felsír álmában, ha rá gondol). Ezután újabb egy meccset hagyott ki kisebb sérülés miatt, hogy aztán a további lejtmenetünkben aktívan részt vegyen. Bár néha elég gyengén játszott, szerintem alapvetően inkább hasznos tagja volt a csapatnak. Jövőre is nagy szükség lesz rá, csak talán jobban elosztott meccsterheléssel, hogy a gyengébb időszakait minimalizálni (vagy akár eliminálni) tudjuk.

Szerencsére Ázsia-kupa legközelebb 2027-ben lesz, úgyhogy addig nem kell emiatt izgulnunk. Bár nagyon meglepne, ha addig nálunk maradna.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4243 perc

Idei szezon (összes meccs): 3139 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2757 perc

Idei sérülések: 2 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 52,22%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 13,79%

Mac Allister

Tavaly is sokat játszott a Brightonban (és a válogatottban is), és tette mindezt sérülés nélkül. Csak egyetlen meccset hagyott ki kényszerűségből, azt is sárga lapok miatti eltiltás miatt.

Nálunk egyből a kezdőben találta magát és játszott is igen sokat a bajnokságban, a kupameccseken inkább csak csere volt. A Bournemouth elleni kiállítást megúszta eltiltás nélkül, mert törölték, viszont a Luton ellen a 11. fordulóban máris begyűjtötte az 5. sárgáját, így a Brentford elleni bajnokit kihagyta. A Sheffield ellen megsérült, ezért ki kellett hagynia 6 meccset. Visszatérve a Newcastle ellen még csak bő negyedórát kapott, de utána a bajnokságban gyakorlatilag végigjátszotta a tavaszt, és ekkor már a kupákban is sokkal aktívabb volt. Ez abban is megmutatkozik, hogy ősszel 50,87%-ban volt pályán, tavasszal viszont 80,07%-ban.

Nagyon nagy vétel volt, de szüksége van pihenésre, mert időnként látszott rajta a fáradtság és az ebből adódó koncentrációhiány.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4085 perc

Idei szezon (összes meccs): 4044 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3492 perc

Idei sérülések: 6 meccs (~3 hét)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 66,14%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 12,07%

Szoboszlai

Tavaly ő is komoly szezont tolt. 4604 percet lapátolt össze. Mindössze 3 meccsről hiányzott, akkor is piros lapos eltiltások miatt. A Lipcsében meccsenként átlag 80 percet játszott, a válogatottban pedig jórészt végigjátszotta a meccseket.

Nálunk is bekezdett. A bajnokságban az első 10 meccsét végigjátszotta, de az első 20 meccset tekintve is hozta a tavalyi 80 perces átlagát. A kupákban lényegesen kevesebbet játszott, átlag 27 percet. Ezt követte egy 4 meccses kihagyás sérülés miatt, majd 2 játszott meccs után ismét lesérült. Ezúttal 6 meccset hagyott ki. Utána fokozatosan engedték vissza a játékba, majd 11 meccset hozott ~60 perces átlaggal, de a szezon utolsó 4 meccsén összesen játszott 34 percet. Így tavasszal 33,59%-ban volt pályán, ami nem túl sok, de ennek az időszaknak a harmadában sérült volt. Ősszel azonban 70,48%-ban játszott, ami ebben az időszakban Salah 77,54%-os mutatója után a második (a harmadik AA lett 66,51%-kal).

Sajnos a sérülése után nem tudta megközelíteni az őszi formáját, de reméljük jövőre egy jó felkészüléssel megint a szebbik arcát mutatja.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4604 perc

Idei szezon (összes meccs): 3423 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2703 perc

Idei sérülések: 10 meccs (~1,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 51,19%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 17,24%

Gravenberch

Tavalyelőtt az Ajaxban 42 meccsen 3202 percet játszott, ami meccsenként ~76 percet jelent. Tette mindezt mindössze 3 sérült meccsel. Ehhez képest tavaly a Bayernben 33 meccsen 937 percet szorgoskodott össze, ami ~28 perces átlagot jelent. Ez óriási különbség.

Az idei szezont még a Bayernben kezdte, nálunk az első válogatott szünet után mutatkozott be. Leginkább a kupameccseken játszott átlag ~60 percet, a bajnokságban inkább csere volt, illetve a gyengébb ellenfelek ellen játszhatott. Ősszel egyszer kettő, egyszer pedig egy meccset hagyott ki sérülés miatt, viszont tavasszal volt egy 5 meccses egybefüggő hiányzása. A naptár zsúfoltságát jól mutatja, hogy ez két hetet ölelt fel.

Reméljük játékba tud lendülni és tudja azt hozni, amit Kloppék beleláttak.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1397 perc

Idei szezon (összes meccs): 1831 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1831 perc

Idei sérülések: 8 meccs (~3 hét)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 34,68%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 13,79%

Elliott

Tavaly az első 41 meccsünkön mind pályára lépett, átlagban ~52,5 percet. Ki is hajtotta magát, el is fáradt rendesen. Így Klopp kicsit jegelte. Utána kapott 5 meccs pihenőt, majd az utolsó 6 meccsen átlag ~19 percet játszott.

Ősszel inkább a kupameccseken játszott. Egyedül a Toulouse elleni idegenbeli meccsen kapott csak szűk egy órát, a többit végigtolta, ami 86,5 perces átlag, miközben a bajnokságban ugyanez a mutatója ~22 perc volt. Tavasszal ez kiegyenlítődött, mindkét fronton nagyságrendileg egy órát volt pályán meccsenként.

Szerencsére a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén sem volt sérült, ami nagyon jól jött abban a tavaszi 10 meccses időszakban, amikor a 8 felnőtt középpályásunkból 4 állandóan sérült volt. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy tavasszal több, mint 10%-kal többet volt pályán. A terhelhetőségének és sérülésmentességének köszönhetően nagyon fontos squad member. Egyedüliként idén minden meccsünkre nevezve volt, emellett ő a legtöbbször becserélt játékosunk.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2560 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2270 perc

Idei szezon (összes meccs): 3434 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2801 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 53,05%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 0%

Thiago

Az idei (és szerintem örökös) rehab bajnokunk. Soha nem hittem volna, hogy Arthur tavalyi teljesítményét alul lehet múlni, de tévedtem. Az ő idei sztorija nem bír egy Agatha Christie regény bonyolultságával és összetettségével. Sérülten kezdte a szezont, februárra épült fel teljesen, az Arsenal ellen beállt az utolsó 6 percre, aztán megint megsérült és azóta sem láthattuk játszani. Nagyon nagy kár érte. Eszméletlen technikás és intelligens futballista, csak sajnos a csomagolás Made in China. Nem tudom, tervez-e még aktív pályafutást, de nyilván senki nem számol vele érdemben az ő sérüléstörténetével, még ingyen sem. Jó lenne, ha maradna nálunk valamiféle segédedzőnek, mert technikai dolgokban, illetve a pályán való látásban, döntéshozatalban és kivitelezésben nagyon sokat segíthetne még a csapatnak.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2076 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1958 perc

Idei szezon (összes meccs): 6 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 6 perc

Idei sérülések: 57 meccs (~9 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 0,11%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 98,28%

Jones

Tavaly több hullámban összesen 14 meccset volt sérült. Az utolsó után nagyon lassan és óvatosan engedték vissza a játékba, így a játéka áprilisig gyakorlatilag értelmezhetetlen volt. Viszont az utolsó 11 meccsen 840 percet játszott, ami erre az időszakra vetítve 84,85%-os arány (a saját szezonbéli összjátékidejének közel ¾-ét ekkor játszotta), ami ráadásul többnyire jó játékkal is párosult. Bíztunk benne, hogy át tudja menteni a formáját idénre. Sajnos az első meccs után rögtön lesérült, de szerencsére csak 2 meccsre. Aztán játszott eleinte inkább a bajnokságban, majd a Tottenham elleni piros lapos eltiltása alatt a kupákban. November elején megint összeszedett egy kisebb sérülést és kihagyott 3 meccset, de utána 20 meccsen átlag 56,5 percet játszott, eleinte inkább a kupákban, később már inkább a bajnokságban. A Brentford ellen újra megsérült, és most már komolyabb mennyiséget kellett kihagynia, 9 meccset (~1,5 hónapot). A visszatérése után az éppen földbeállásunk közepette ő sem tudott lendíteni a szekéren, így az utolsó 4 fordulóban Szoboszlaihoz hasonlóan mellőzve volt, csupán 2 meccsen kapott 15, illetve 10 percet.

Összességében idén lényegesen nagyobb hasznára volt a csapatnak. Bár centire ugyanannyi időt volt sérült, mint tavaly, nominálisan nagyságrendileg majdnem kétszer annyit játszott, és aránylag is sikerült 25%-ról 40% közelébe kerülnie. Az eltiltása nélkül simán át is lépte volna ezt a határt.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1277 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1173 perc

Idei szezon (összes meccs): 2026 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2026 perc

Idei sérülések: 14 meccs (~2,5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 38,37%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 29,31%

McConnell

Nem terveztem a fiatalokkal részletesen foglalkozni, de kettejükkel muszáj, mert főleg tavasszal ifistákhoz képest igen sokat játszottak, még ha sokszor kényszerűségből is.

Az első delikvens McConnell.

Ősszel két agyonnyert meccsen volt időhúzó csere, majd a Royal Union elleni idegenbeli meccsen kapott bő negyedórát. Tavasszal a bajnokságban szintén kétszer volt időhúzó csere, ellenben a kupákban lényegesen többet játszott, konkrétan 4 meccsen összesen 218 percet, ami 54,5 perces átlag. Ráadásul szerintem korrekten le is hozta a meccseit. Összesen 9 meccsen lépett pályára, ami szerintem sokkal több, mint amit egy sima ifista szokott. Remélhetőleg jövőre többet kaphat. Persze ennek feltétele, hogy a B csapattal messze jusson a Liga-kupában. Persze az sem lenne rossz, ha belenőne a nagycsapatba. Bár még csak 20 éves lesz szeptemberben, úgyhogy van még ideje.

Idei szezon (összes meccs): 240 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 240 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 4,55%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 0%

Clark

A másik ifjonc. Ő már tavaly is kapott a Derby elleni Liga-kupa meccsen 65 percet, illetve még a Bournemouth-gázolás mámorában is kapott 8 percet Klopptól, de ezeken túl nyilván közelében sem volt az első csapatnak. Mint ahogy idén ősszel sem. Először a West Ham elleni Liga-kupa meccsen ülhetett a padra, majd rögtön az azt követő Arsenal elleni hazai bajnokin is, de mindkétszer csupán ingyen nézhette a meccset egész jó helyről, illetve utóbbin valószínűleg jelentősen bővíthette szókincsét is, ha figyelte Klopp kommunikációját a negyedik játékvezetővel. Ezután két meccsen megint nem került a keretbe, de az Arsenal elleni FA-kupa meccsen már kapott bő negyedórát. Utána még 5-ször beállt az utolsó percekre, jobbára már eldőlt meccseken. Hanem aztán a Liga-kupa döntőben már muszáj volt többet játszania. hiszen Bajcetic és Thiago mellett Szoboszlai és Jones is sérült volt, ráadásul a meccs első félórájában Gravenberchet is le kellett cserélni szintén sérülés miatt. A következő, Southampton elleni FA-kupa meccset teljesen végigjátszotta, aztán a Nottingham ellen is kapott majd egy órát, Prágában csak 26 percet játszott, a City meccset a padról nézte végig, a Sparta visszavágón 72 perc jutott neki, végül a MU elleni FA-kupa negyeddöntőn is beállt 7 percre. Ez utóbbin sajnos lehet, hogy későn.

Összeségében nagy segítség volt, amikor úgy tűnt, hogy ég a ház. És bár ősszel konkrétan egyetlen percet sem játszott, azért a tavaszi 12,9%-os játékidő aránya igen jó.

Idei szezon (összes meccs): 486 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 356 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 6,74%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 0%

Összegzés

Idén ez a csapatrész volt a leggyengébb láncszemünk. Összesen 149 meccset hagytak ki középpályásaink, leginkább sérülések miatt, de azokhoz még hozzájött 4 meccs eltiltás, illetve Endo 6 meccses távolléte az Ázsia-kupa miatt. Ez a tavalyi szezonhoz hasonlóan olyan, mintha 2-3 középpályásunk lett volna állandóan sérült. Ebből a relatíve állandó duó Bajcetic és Thiago voltak. Mondjuk 14 olyan meccs volt, vagyis a szezon gyakorlatilag negyede, ahol csak Thiago volt sérült. Így viszont a többire sokkal komolyabb egyidejűség esett.

Ősszel még nem is annyira, hiszen Bajcetic és Thiago mellett csupán kétszer hiányzott még két játékos, egyszer pedig 3. Ez utóbbi meccsen Gakpo volt kénytelen középpályást játszani, mert ekkor Jones és Gravenberch is sérült volt, Mac Allister sárga lapok miatti eltiltását töltötte, Elliott pedig pihenőt kapott egy 68 órával korábban végigjátszott meccs miatt.

A tavasz első 20 meccsén relatíve pirosban volt a lámpa a középpályás sorban, mert bár az első meccsen csak a megszokott Bajcetic-Thiago duó volt kényszerpihenőn, utána viszont folyamatosan 3-4 játékos volt távol. 9 olyan meccs is volt, amikor 4-en hiányoztak ebből a sorból, egy meccsen pedig egyenesen 6-an. Szerencsére az pont a Southampton elleni FA-kupa meccs volt, amit a fiatalok szépen lehoztak. De nélkülük ekkor (főleg 74 órával egy 120 perces Liga-kupa döntő lefújása után) sokkal nagyobb gondban lettünk volna. Annál is inkább, mert azon a meccsen Elliott is a támadósorban kapott helyet, így Clark és McConnell mellett Gomez volt kénytelen 6-ost játszani.

Ebben a tavaszi időszakban Mac Allister és Endo is csapágyasra lett hajtva. Előbbi az említett 20 meccsből mindössze kettőn nem játszott, a többi 18-on átlagban majd 79 percet. A kis kamikaze pedig ugyanebben az időintervallumban 16 meccsen játszott (ebből 5-öt a válogatott tornán) átlagban bő 86 percet, ráadásul mindkét 120 perces meccsünket végigjátszotta. Így talán érthetőbbek a későbbi esetleges gyengébb teljesítményeik.

Ebben a sorban messze Mac Allister játszotta a legtöbbet (3492 perc), tisztes távolból követik Elliott (2801), Endo (2757) és Szoboszlai (2703), mögöttük újabb nagy ugrással Jones (2026) és Gravenberch (1831), aztán gyakorlatilag egy nagyságrenddel odébb Clark (356) és McConnell (240), majd a hozzájuk képest töredéknyi időt játszó Bajcetic (97), és végül még a Southampton elleni FA-kupa meccsen beálló 16 éves Nyoni (13) is többet játszott, mint Thiago (6).

Összességében Thiago és Bajcetic értelmezhetetlen ebben a szezonban, hiszen ketten összesen alig több, mint egy meccset játszottak, így gyakorlatilag 6 felnőtt középpályással játszottuk végig az idényt. Ebből nagyságrendileg Jones és Gravenberch 20-20, Endo, Elliott és Szoboszlai 30-30, Mac Allister pedig majd 40 meccsnyi időt volt a pályán.

TÁMADÓK

Diaz

Tavaly nagyon hosszú sérülése volt (31 meccs – 6 hónap), így relatíve keveset játszott, mindössze 15 meccsnyit. Idén szerencsére nem volt sérült. Az idei 2 meccs hiányzása az apja körüli cirkusz miatt volt.

Az őszt az említett 2 meccs kihagyást leszámítva relatíve egyenletesen hozta le, a játékidő kicsivel több, mint felében volt pályán. A tavasz sokkal sűrűbb volt neki, hiszen akkor jóval több volt a sérült, így a tavaszi játékidő több, mint 80%-ában játszott. Természetesen nála is jelentkezett ennek a hajtásnak a fáradtsága. Ennek következménye volt a sok rossz megoldás döntési szituációkban, amik sok labdavesztést (6. a ligában) és elhalt támadást eredményeztek, sőt, még kihagyott ziccert is, valamint az elkövetett szabálytalanságok számában is 3. a ligában. Ő a legtöbbször lecserélt játékosunk.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1508 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1355 perc

Idei szezon (összes meccs): 4257 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3595 perc

Idei sérülések: 0 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 68,09%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 3,45%

Football rumours: Liverpool tell Barcelona that Luis Diaz is not for sale | beIN SPORTS

Jota

Diazhoz hasonlóan tavaly ő is sokat volt sérült (24 meccs – kb. 5 hónap). Sajnos nála ez érdemben nem változott idénre, hiszen bár eggyel kevesebb meccset hagyott ki sérülés miatt, azonban ezt bepótolta egy piros lapos eltiltással. Igaz, az idei több meccs okán nominálisan (1395 – 1713) és aránylag (29,81% – 32,44%) is többet játszott, illetve az ugyanannyi hiányzás arányosan kevesebb (46,15% – 41,38%).

Ősszel az első 19 meccsen csak a LASK elleni idegenbelin nem játszott, csak a padon ült, illetve a Brighton elleni bajnokit hagyta ki piros lapos eltiltás miatt, a többin mind játszott átlag ~54 percet. Ezután sérülés miatt kihagyott 8 meccset (1 hónapot). Ezt követően parádés formában tért vissza, hiszen 11 meccsen átlag 59 percet játszva 6 gólt és 4 gólpasszt jegyzett, vagyis 65 percenként egy kanadai pontot szerzett. Sajnos a Brentford ellen a gólpassz után újra megsérült. Ezúttal 11 meccset (~1,5 hónap) kellett kihagynia. Visszatérése után sem a Palace, sem az Atalanta elleni meccsekhez (igaz, csak csereként) nem tudott érdemben hozzátenni, pláne változtatni rajtuk. A Fulham ellen újra kezdő volt és gólt is rúgott, de az Everton meccs előtt megint megsérült. Ez alkalommal 4 meccs pihenő várt rá, végül az utolsó fordulóban a padról nézte végig a Wolves elleni meccset.

Nagyon szükségünk lenne egy egészséges Jotára, hiszen idén is pontosan 90 percenként volt gólja vagy asszisztja. Kérdés, hogy tudják-e olyan állapotba hozni és tartani, hogy legalább 50%-os legyen a játékidőaránya.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 1501 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1395 perc

Idei szezon (összes meccs): 1923 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1713 perc

Idei sérülések: 24 meccs (~4 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 32,44%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 41,38%

Doak

Bár elvileg ő is ifista, mégis érdemes róla külön is szót ejteni.

Tavaly 5 meccsen kapott összesen 64 percet feltörekvő ifistaként.

Idénre komolyabb szerepet szánt neki Klopp, leginkább a kupameccseken történő rotációban. Ennek megfelelően ebben a tárgykörben ősszel 4 meccsen 230 percet játszott. Ehhez jött hozzá a nyitófordulóban kapott 14 perc. A komolyabb szerep abban is megnyilvánult, hogy mindössze 2 U21-es meccset játszott, egyébként pedig nagyon sokat volt az első csapat környékén, hiszen az említett meccseken kívül még 10-szer a padra ülhetett. Sajnos decemberben megsérült és többet nem is láthattuk, és sajnos jelenleg is sérült. Nagy kérdőjel, hiszen szemmel láthatóan Klopp látott benne fantáziát, a lehetőségekhez mérten játéklehetőséget is biztosított neki, hiszen míg egészséges volt, a lehetséges játékidő ~11%-ban játszott, ami már bőven túlmutat egy ifistán. Remélhetőleg sikerül megoldani az egészségügyi problémáit és be tudja bizonyítani, hogy Klopp joggal bízott benne.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 253 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 64 perc

Idei szezon (összes meccs): 529 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 244 perc

Idei sérülések: 33 meccs (5 hónap)

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 4,62%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 56,9%

Salah

Tavaly ő volt a legtöbbet pályán Liverpool mezben. Egyetlen meccsen kapott pihenőt, a Derby elleni Liga-kupa meccsen. Azon kívül minden alkalommal pályára lépett, 40 meccset végig is játszott.

Idénre nála is a bajnokság volt a prioritás. Ősszel a 9 kupameccsből kettőn a keretben sem volt, egyedül a Bournemouth elleni Liga-kupa meccset játszotta végig, illetve a LASK elleni hazai meccsen kapott 55 percet, egyébként pedig legfeljebb egy félidőt kapott (kétszer), de inkább csak 20-30 perceket (háromszor). Míg a bajnokságban minden meccsen pályán volt ~87 perces átlaggal. Négyszer cserélték le, a többi 15 meccset végigjátszotta. Összességében ősszel messze ő volt a legtöbbet pályán a 77,54%-os arányával.

Az első tavaszi fordulóban a Newcastle ellen gálázott (2 gól, 1 gólpassz, és még egy kihagyott 11-es is belefért), majd elment az ANK-ra. Aközben gyönyörűen megsérült. Ez idő alatt kihagyott nálunk összesen 8 meccset (bő 1 hónapot). A Brentford ellen kényszerűségből be kellett állnia Jota sérülése miatt. Önmagában jól jött ki a csere, hiszen gólt is lőtt, gólpasszt is adott. Viszont lehet, hogy korai volt a visszatérése (legalábbis ilyen hosszan), mert utána megint megsérült, ezért újabb 4 meccset (~2 hét) kellett kihagynia. Ezúttal sokkal óvatosabban kezdték visszaengedni a játékba, hiszen Prágában kapott 17 percet, a City ellen fél órát, viszont utána a Sparta elleni hazai meccsen végig pályán volt, amit nagyon nem tudok értelmezni, főleg annak fényében, 3 nappal később csak 76 percet bírt a MU elleni FA-kupa negyeddöntőben. Szerintem semmi értelme nem volt így terhelni, hiszen a Sparta elleni párharc már az első meccsen eldőlt, ráadásul a visszavágón is negyedóra alatt gurítottunk 4-et. Jobb lett volna a félidőben lecserélni, és inkább a MU ellen játszott volna többet, főleg, hogy utána válogatott szünet volt, amelyre el sem utazott. E szünet után már mind a 12 hátralévő meccsen pályára lépett (69 perces átlaggal), ezekből 7-et végig is játszott, rúgott 4 gólt és adott 1 gólpasszt.

Továbbra is nagy kincsünk, hiszen a bajnokságban 32 meccsen 18 gól és 10 gólpassz (90,5 perc/G+A), az EL-ben 9 meccsen 5-4, ami meccsenként 1 kanadai pont (jó, ebből 4-et a teljesen felesleges Sparta visszavágón jegyzett), az FA-kupában 1 meccs, 1 gól, a Liga-kupában 2 meccs 1 gól a mérlege. Viszont továbbra is fenntartom, hogy (egyre) jobban be kéne osztani az erőforrásait. Értem én, hogy van még pár rekord, amit esetleg szeretne megdönteni, de a legtöbbhöz még 5-6 a mostanihoz hasonló szezonra van szüksége. Premiere League gólok tekintetében csapaton belül 8 gólra van Fowlertől, ezt jó eséllyel jövőre megdönti. A Premiere League összesített góllövőlistáján még a dobogóhoz is 3 legalább ilyen szezon kell, Shearertől meg 103 gólra van, ami elvileg 5 szezonba beleférhet, de ahhoz konstans 20 gól feletti szezonok kellenek. A liverpooli örökranglistán jelenleg az 5. helyen áll. Egy mostani szezonnal jövőre már 4., egy újabbal 2 év múlva már 3. lehet. Ezek reális célok lehetnek. Ám Roger Hunt 74 gólra van tőle, Rush pedig 135-re. A mindenkori bajnoki gólok tekintetében még Billy Liddell is 60 gólra van tőle a 4. helyen, a listavezető Hunt pedig 89-re. Természetesen, ha benne van egy Ronaldóhoz vagy Messihez hasonló karrier és 38 éves koráig képes csúcsteljesítményt (vagy ahhoz közelit) nyújtani, akkor benne lehet, de személy szerint nem tartom valószínűnek, illetve félő, hogy nála is egyre nagyobb lenne a csapat tőle levő függősége.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4778 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 4294 perc

Idei szezon (összes meccs): 3582 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3132 perc

Idei sérülések: 8 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 59,32%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 22,41% (~1,5 hónap)

Nunez

Tavaly bemutatkozásként felemás szezont tolt. Játszott is, meg nem is, lőtt is gólt, meg nem is. Mint a mesében. Csak néha mintha rossz mesét néznénk.

Idén is hasonló szezonja volt. Nagyjából mindenhol egyforma időt játszott, meccsenként nagyjából 55 percet. Csak a Tottenham elleni őszi meccsen nem lépett pályára, mikor nevezték, de ez a történtek ismeretében nem is csoda. Sérült szűk két hetet volt, emiatt 3 meccset kellett kihagynia (mondjuk pont a Liga-kupa döntőt is). Minden más meccsen pályára került, így 54-gyel a legtöbb meccsen pályára lépő játékosunk. Úgyhogy a fizikai terhelhetőségével valószínűleg nincs baj. Mentálisan viszont szerintem biztos van. Ezt beleláthatja bárki a helyzetkihasználásába, döntéshozatalaiba, stb, de az is nagyon beszédes, hogy Endo mögött Mac Allisterrel együtt a második legtöbb sárga lapot kapta a csapatban, szám szerint 10-et. Ebben szerintem komolyan közrejátszik a frusztrációja.

Sajnos az is hasonló a tavalyi szezonhoz, hogy eléggé alullőtte az xG-jét. Ebben mondjuk közrejátszott a hihetetlen pechje is, mert csak a bajnokságban 9 kapufát lőtt. Összesen (ha minden igaz) 12-t. Az egész csapat lőtt összesen 38-at, vagyis ő egyedül a csapat kapufáinak harmadát jegyzi. Talán Slot át tudja billenteni. Már ha csak hozná az xG-jét, lényegesen előrébb lennénk. Bár így is nem egész 98 percenként van gólja vagy gólpassza, amivel azért nincs olyan messze Salahtól. Úgyhogy nagyon ambivalens a megítélése. Mint a játéka is. Képes zseniális dolgokra is, de elképesztő bénázásokra is.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 2744 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 2362 perc

Idei szezon (összes meccs): 3489 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3030 perc

Idei sérülések: 3 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 57,39%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 5,17%

Gakpo

Tavaly újévi meglepetés volt. Keményen végigtolta a tavaszt. A játékidő több, mint háromnegyedében pályán volt.

Idén picit lazább volt számára a szezon kezdet, átlagban egy félidőket játszott. A Tottehnam ellen belesérült az egyenlítő góljába. Ki kellett hagynia majd egy hónapot. Szerencsére egy teljes válogatott szünet is bele esett, így csak 3 meccsről maradt le. Utána az ősz hátralevő részét már kicsit magasabb átlaggal (~58 perc) hozta le.

Tavasszal még egy picit hozzátett, ekkor átlag kb. 60 percet játszott. Egyedül az Everton meccset hagyta ki GYES miatt.

Összesen 53 meccsen lépett pályára, amivel csak eggyel marad el Nuneztől. Szerencsére fizikailag ő is terhelhető és a jelek szerint nem sérülékeny. Már csak a vb csoportmeccseken látott hatékonyságát kéne újra megtalálnia. Jó, elég lenne „csak” a PSV-s számaihoz visszatalálnia, mert akkor kilencvenpár percenként lenne gólja vagy gólpassza.

Tavalyi szezon (összes meccs az idei szezonig): 4447 perc

Tavalyi szezon (csak Liverpool tétmeccs): 1849 perc

Idei szezon (összes meccs): 3341 perc

Idei szezon (csak Liverpool tétmeccs): 3018 perc

Idei sérülések: 3 meccs

Összes Liverpool meccs játékidő arány: 57,16%

Kényszerűségből kihagyott meccsek aránya: 6,9%

Összegzés

Idén szerencsére nem volt AKKORA gond a támadószekcióban, mint tavaly, de ez sem volt sétagalopp. Összességében 79 meccset hagytak ki idén a csatárok. Ez elvileg olyan, mintha 1-2 csatár mindig hiányozna, ami 6 támadó esetén határeset. Azért 6, mert én Doakot is beleszámoltam. Igaz, hogy csak kiegészítő embernek volt szánva, de azt komolyan gondolta Klopp. Ha az egész szezonban tudta volna tartani a tizenvalahány százalékos játékidő arányt (vagy akár növelni), komoly segítség lett volna a többieknek.

A február vége kimondottan kritikus volt, mert egyszerre volt sérült Jota, Doak, Salah és Nunez. Ez 3 meccset jelentett, de közvetlenül ezután volt még egy, amikor Jota, Doak és Salah hiányzott. Ezt az időszakot megoldottuk a fiatalokkal. Egyébként legfeljebb „csak” ketten hiányoztak egyszerre, bár mondjuk azt 24 alkalommal is. A krónikus hiányzó itt Doak volt a maga 33 kihagyott meccsével, de Jota 24 hiányzása is nagyon sok. Hozzájuk képest Salah 13-a szinte elhanyagolható, a többiek 2-4 hiányzása pedig már-már statisztikai hibának tűnik emellett.

Ami a fiatalokat illeti, Musialowski a két Sparta meccsen ülhetett a padra és a visszavágón kapott is 18 percet. Gordon a Royal Union elleni (már tét nélküli) idegenbeli meccsen kapott 74 percet, még 10-szer leülhetett a padra, ezekből pedig kétszer be is állhatott egyperces időhúzó csereként. Koumas is 7-szer fért oda a padra, a Southampton elleni kezdését és bő egy óráját pedig góllal ünnepelte. Danns a Luton ellen mutatkozott be, rögtön egy gólt eredményező kulcspasszal. Rögtön következett a Liga-kupa döntő, ahol 34 percet kapott (és szemre szintén jól mozgott), majd a Southampton elleni FA-kupa meccs, ahol csereként beállva 28 perc alatt 2 gólt lőtt. Két meccs szünet után végigpadozta a Sparta visszavágót, a két MU elleni meccset, illetve a Brighton és a Sheffield ellenit is. Az Atalanta és Palace égéseket szintén kihagyta, majd az Atalanta visszavágón kapott 12 percet. Ezen kívül még az Everton elleni zakót nézhette végig a padról. Vele kapcsolatban van hiányérzetem. A MU elleni FA-kupa meccsen nem tudom miért nem lehetett beküldeni a már lépni is alig bíró Nunez vagy Diaz helyett. Klopp az Everton meccs után nyilatkozta, hogy azon a meccsen nem akarta beküldeni Tarkowskiék közé. Ezt még talán meg is értem (bár ahogy otthon szoktam mondani: teher alatt nő a párna), de azon a MU meccsen a Varane-Lindelöf duó egyáltalán nem volt durva, sőt. Szerintem köztük jól megélt volna. Ráadásul a Liga-kupa döntő is bizonyította, hogy milyen sokat tudnak érni a friss lábak (pláne a hosszabbításban), még ha fiatalok is. De az utólagos feltételes mód annyit ér, mint a sánta kutyát.

Összességében az ifjoncok 239 percet tettek a közösbe, amivel majdnem pótolták Doak kiesését. Illetve pont a legproblémásabb időszakban (amikor 4 csatárunk is sérült volt) játszottak 3 meccsen 127 percet a 210-ből, vagyis egy ember játékidejének 60%-át vitték.

Ebben a sorban Diaz volt a legtöbbet pályán (3595), utána nagyságrendileg azonosan Salah (3132), Nunez (3030) és Gakpo (3018), mögöttük jócskán lemaradva Jota (1713), aztán Doak (244) egyedül játszott egy árnyalattal többet, mint a többi 4 fiatal (239).

ÖSSZEGZÉS

Ha tavaly problémáztam az állandó 6-8 hiányzó miatt, akkor ünnepélyesen visszavonom.

Mondjuk a szezon eleje lényegesen konszolidáltabb volt ilyen tekintetben, hiszen az első 10 meccsen csupán 2-3 játékos hiányzott egyszerre. A Brighton ellen ez hirtelen 6-ra ugrott. Rögtön bele is néztünk egy döntetlenbe, bár nem tudom, hogy tényleg ennyire szoros-e az összefüggés. A következő 6 hiányzós meccs a Toulouse elleni idegenbeli meccs, ahol már egyenesen kikaptunk. A következő meccsen már 7 volt a hiányzók száma, de szerencsére a Brentford idén volt annyira szar, hogy bárhogy is megvertük volna őket. Ezután már jöttek fontos meccsek is, amikor 6-7 hiányzónk volt, és nem is vertük meg hazai pályán sem a MU-t, sem az Arsenalt. Mindent egybevetve az őszünk azért jobban sikerült, mint tavaly, hiszen ~8%-kal kevesebb hiányzás volt.

Ellenben a tavasz sokkal durvább volt, mert az első 21 meccsünkön átlag(!) 9(!) játékos hiányzott. Az rengeteg. Mintha minden sorból 3-3 játékos hiányozna. Sőt, volt egy 6 hetes időszakunk, amikor folyamatosan 9-11 játékosunk hiányzott, a Southampton elleni FA-kupa meccsen pedig egyenesen 14-en(!!!) nem álltak Klopp rendelkezésére. Ennek ellenére a bajnokságban 2,42-es PPG-t értünk el ebben az időszakban. Minden meccset figyelembe véve ekkor a Fulham elleni Liga-kupa elődöntőn játszottunk döntetlent (ami nekünk tökéletesen megfelelt), kikaptunk az Arsenaltól, egy félidő erejéig leiskoláztuk a Cityt, végül voltak a MU meccsek. Utóbbi kettőn persze már kijött a fáradtság, ajándékoztunk is nagyon könnyű gólokat nekik. Így érkeztünk el az Atalanta elleni hazai meccsig, ahol nominálisan valóban már csak 4 hiányzónk volt, de a visszatérők még nem tudtak érdemben játszani, egyedül Jota kapott egy negyedórát. Ugyanez igaz a Palace meccsre is, ahol bár már AA is beállt kényszerűségből, érződött rajta a meccshiány. Az Everton ellen újra 6 hiányzónk volt, de ott már a fáradtság is nagyban közrejátszott a vereségben, valamint a menet közben visszatérők is relatíve formán kívül futballoztak.

226 hiányzásunk volt tavasszal, ami 7,53-as átlag. Rengeteg. Igaz, ebben benne van Salah és Endo válogatott miatti 11 hiányzása, Gakpo és Bradley személyes okok miatt volt távol 3 meccstől, és Konaténak is volt egy egymeccses eltiltása, de ezek pont ugyanannyit érnek, mint a sérülések. Tényleg kész csoda, hogy ilyen sokáig bírtuk a 4 frontos harcot. Azonban úgy tűnik, be is kérte az árát.

Nekem egyébként a Sparta visszavágó tűnik egyfajta fordulópontnak. Azon a meccsen szerintem teljesen feleslegesen játszott 90 percet Bradley, Robertson, Szoboszlai, Salah és Gakpo. Aztán csodálkoztunk, hogy nem bírták a MU elleni meccset. Szépen mutat Salah neve mellett a Sparta elleni gól plusz 3 gólpassz, de hazai pályán egy ilyen csapat ellen 4 gólos előnyről indulva szerintem nagyon nagy luxus volt, hát még szünetben már 7 gólos előnynél, miközben 4 fiatal is ült a padon. Mennyivel cikibb lett volna, ha a gólja mellett csak 2 gólpassza van. Mindezt úgy, hogy a Sparta meccs lefújása után 65,5 órával(!) kezdődött a MU meccs. Ez már talán Klopp fáradtságának az eredménye lehet. Beáldozta (még ha esetleg akaratlanul is) az FA-kupát egy gyakorlatilag tét nélküli gála miatt. Reméljük ebben Slot picit pragmatikusabb lesz.

Szükség van a praktikumra, ha több fronton is szeretnénk harcolni (akár csak 2, PL és BL). Adott esetben a nem fontos meccseket tudni kell elengedni és rotálni a végletekig, főleg ilyen sok egyidejű hiányzónál. Jó, a BL-ben valószínűleg nem lesznek ilyen tét nélküli meccsek, mint a Sparta ellen (bár, ha a Porto elleni párosításokra gondolok…), de muszáj beosztani az erőforrásokat.

Illetve a sérülésekkel is kell valamit kezdeni, mert ez a tavasz ebből a szempontból vállalhatatlan. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen sokat hiányozzanak játékosok. A hiányzások majdnem felét (169-et a 353-ból, ~48%) 4 játékos produkálta. Doak több mint a szezon felén hiányzott, Matip majdnem a -án, Bajcetic a ¾-én, Thiago miatt pedig szerelést sem kellett mosni. Ehhez jönnek még hozzá Jota és Robertson 40%, Alexander-Arnold, Jones és Alisson 30% körüli hiányzásai. Szerencsére Alisson hiánya nem volt gond, mert Kelleher parádésan megoldotta a feladatát, illetve Robertson sérülése pech. De tökéletesen tisztában kell lennünk, hogy kik az üveglábúak, és minimalizálni a számukat, illetve sérülésük kockázatát, mint tettük azt idén például Konatéval. Ezek közül Matip és Thiago távozik, jó lenne masszívabb focistákkal pótolni őket.

Annál is inkább, mert a BL következő kiírásától 8 meccs a minimum, de inkább 10, mert a franc megette, ha nem tudunk a legjobb 24 közé kerülni. Innen is csókoltatjuk az UEFA bürokratáit. A végső győztesnek jobb esetben 2, rosszabb esetben 4-gyel több meccset kell majd játszania. És ehhez fog még jönni 2025-től a 32 csapatos Klub VB, ami újabb 3-7 meccset jelent majd, igaz, ezt csak 4 évente akarják megrendezni, és nem szezon közben, hanem után, de az európai top játékosok esetében ez annyit jelent, hogy 4-ből 3 szezon után lenne még egy egyhónapos nyári torna (VB, EB vagy Klub VB). Mondjuk amennyire tudom, az első kiírás minket nem érint. Mindenesetre a FIFA kedves bürokratáit is szívből üdvözöljük. Remélhetőleg ezek a meccsszámnövelések azzal is fognak járni, hogy egyrészt emelik a cserelehetőségek, másrészt az egy mérkőzésre nevezhető játékosok számát, de akár a keret létszámot is bővíthetnék. Akkor talán észszerűen menedzselhető marad a foci, máskülönben megy a levesbe az egész, mert előbb-utóbb a játékosok sem fogják bírni, márpedig a sztárok nélkül sokkal nehezebb eladni a focit (is). Mindenki Ronaldóra és Messire volt kíváncsi, és volt is felháborodás, mikor valamilyen bemutató haknimeccsen nem játszottak. Szóval nagyon vékony jégen táncolnak a nemzetközi szövetségek, de ez a téma már bőven felemészt egy önálló posztot.

Egy szó, mint száz, sokkal jobban és tudatosabban kell felkészülnünk az előttünk álló időszakra, mert mint a számok is mutatják, nem véletlen a szezon utolsó negyedében mutatott gyengébb teljesítmény és a csalódást keltő eredmények (az utolsó 13 meccsünkből csak 6-ot nyertünk meg, emellett 3 döntetlen és 4 vereség). Remélhetőleg ezért is lett kialakítva a mostantól érvényes klubstruktúra.

Bízzunk a csapat tudásában és győzelmekre fel!

YNWA

 

EB tippjáték, köszönjük @mezter

https://www.tipp.ly/?csapat=voros-fonat&meghivo=60777