Szauna évértékelő

Egy viharos szezonon és egy bearanyozott búcsún vagyunk túl. Ezt négyen úgy értékeltük, hogy egy évértékelővel tesszük teljessé. A Fonat hagyományahoz mi sem lehettünk hűtlenek, ezért felfűtöttük a Szaunát, és megvitattuk az idei évünket. Az alábbiakban a Fonat Szauna évértékelőjét olvashatjátok.

HH

Hogy értékeled a szezont az előzetes várakozásaidhoz képest?

Tavaly az 5. helyet sikerült elcsípni, haldoklott a letámadás, végül rengeteg játékos távozott, közöttük olyan kulcsemberek, mint Firmino, Fabinho, Henderson, Milner. Emlékeim szerint a szezont megelőzően a Fonaton a BL indulásban reménykedtek a legtöbben. Szezon közben bejelentette távozását a klub egyik kiemelkedő ikonja. Az EL nem érdekelt, a Pl 3 hellyel a látottak alapján elégedett vagyok.

Kapus poszt:

Folyamatosan kimagasló teljesítményt láthattunk úgy, hogy Kelleher nagy szeletet vállalt belőle. Kelleher teljesítménye az, ami miatt idén nem lehet a védelem lábjegyzeteként megemlíteni a kapusok teljesítményét.

Védelem:

Végig féltem, hogy nem leszünk meg darabra és a CB poszt kilyukad, mivel sem Matip, sem Konaté, sem Gomez nem szokott teljes szezont hozni, hármójuk együttes sérülésére nagy esély volt. Végül Quansah kiemelkedő 21 éves CB teljesítménye, illetve az újbóli közzéppályás védőmunka megmentették a seggünket, de nem ártott volna, ha legalább a PL meccsek háromnegyedén ugyanazzal a két CB-vel állunk fel. A tavalyi 47 után 41 gólt kaptunk a PL-ben, ami a 3. helyre volt elég, de Klopp szezonjaihoz képest ez a teljesítmény inkább ülj le 2-es.

Kapott gólok száma a PL-ben Klopp teljes szezonjait nézve:

16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 21/22 22/23 23/24 átlag
42 38 22 33 42 26 47 41 36,4

Középpálya:

A tavalyi pressing szétesésével Fabinho körül keletkezett egy irgalmatlan lyuk, amibe a korábbi klasszisunk beleesett. 18 nyarán érkezett Fabinho, aki irgalmatlan klasszis szezonokkal mutatkozott be, a 20/21-es szezonban pedig mindössze 5 meccset játszott VVD. Endo és Alexis igyekeztek hozni a kőművesmelót, de Jones pár meccsét leszámítva a támadásépítés a középpálya jobb oldalára terhelődött, Arnold és Robertson gólpasszai elmaradtak, a felfutó szélsők helyét a középpályások vették át – Dominik és Arnold a szezon elején támadásnál nagyon közel helyezkedtek, Elliott is váltogatta a pozícióját Salahhal, de a bal oldalunkat nem éreztem ennyire erősnek.

Támadás:

Az idei szezon azon kevesek közé tartozik, amikor nem volt klasszis támadó teljesítmény. Jota volt csak magabiztos kapu előtt, de 1711 pályán töltött perce miatt nem tudta meghatározni a szezont. Azokat a támadókat emelném ki, akik szervesen illeszkedtek a mezőnyjátékba, Gakpo és Nunez teljesítménye győztek meg a legjobban, Nunez 18 gól, 13 gólpassza szerintem nagyon jó, egyértelműen felér Salah 11-esekkel együtt összehozott 25 gólt a 14 gólpasszához. A támadásban kiemelném, hogy a középpályások sokkal veszélyesebbek voltak, mint azt korábban megszokhattuk. Mindent összevetve a 86 rúgott gól nagyon jónak mondható, 5 fokú skálán ez egy erős 4-es.

A PL-ben szerzett gólok Klopp teljes szezonjaiban

16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 21/22 22/23 23/24 átlag
78 84 89 85 68 94 75 86 82,4

Hogyan látod az új érkezők szezonját?

Dominik: A tavalyi csetlés-botlás és az idei szezon közötti legerősebb snitt nálam Dominik őszi teljesítménye volt. A pálya azon területén játszott, ahol ritkán van alulteljesítés, Bradley és Elliott is mind remek teljesítményt nyújtottak. Dominik a középpálya és a támadók között olyan átmenetet tudott hozni, amit utoljára a 17-18-as szezonban OX a Roma meccsig. Majd sérülésből visszatérve világelit mércét kellett volna megugrani és az EB miatt is hatalmas a teher a vállán. Augusztusra több levegő lesz körülötte is, Slot kulcsembere lehet.

Alexis: Dominik szezonjának inverzét hozta, a sérüléséig engem nem győzött meg, bár kétség kívül megoldotta a meccseket. Viszont a tavaszi teljesítménye lenyűgöző volt, a szezon embere is lehetne akár. A szezon egyik nagy sikere az ő leigazolása és beépítése.

Endo: Vettünk egy idősebb játékost nem is kevés pénzért, megoldotta a feladatot, betömte Fabinho formahanyatlásával majd távozásával kialakult feketelyukat. Utólag okos húzásnak tűnik, hogy nem egy fiatal játékos próbája, hanem egy érett játékos karrierjének csúcsa lett Fabinhó pótlásának feladata.

Gravenberch: Inkább a keretmélységhez adott hozzá, ami természetesen nagyon fontos. Ha nagyobb szükség lett volna rá, talán többet mutat. Ez a szezon nem róla szólt.

Quansah: Idén 2584 percet töltött a pályán, (Konate 2588-at), a City elleni márciusi 1:1 alkalmával 90 passzal vette ki a részét a csapatjátékból, ezzel a mezőnyben Rodri után (104) a második volt, de a márciusi Brighton elleni 2:1-en 114-et passzolt, amikor a csapatból a második Endo volt 67-el. Klopp alatt a magasan helyezkedő CB-k passzjátéka nagyon fontos, ezek a passzok jelentik a játék stabilitását.

Bradley: Arnold 218 percenként adott gólpasszt, vagy szerzett gólt, Bradley 215 percenként tette ugyanezt. A pályán eltöltött 1505 perce emlékezetesre sikerült, ha nem sérül le, lehet, hogy nálam a szezon legjobbja.

Ki nálad a szezon legjobbja és ki nyújtotta a leggyengébb teljesítményt?

Ha a játékosokat önmagukhoz mérem, akkor Bradley, Gomez, Kelleher, és Quansah, mert amikor kellett, a legnagyobbakhoz is fel tudtak nőni és ők tartották meg a keretmélységet. Nálam VVD 4072 pályán töltött percével a legnagyobb melót tette bele a pályán, a legjobb félszezon Alexis 2024-es klasszisa. Mivel a fiatalításra és támadásra lehetünk idén büszkébbek, arrafelé keresem a legjobbat. Összességében Elliotté a szezon legjobb teljesítménye, mert az átalakuló középpályán ő volt az átmenet, folyamatos keretmélységet jelentett, mindig lendületet tudott hozni a csapatjátékba és nem emlékszem gyenge periódusra tőle. 2786 percet töltött a pályán, 21 évesen, két évvel egy törés után mindössze négy meccsen nem volt a keretben. Mindig élesen szállt be, a játék motorja volt, 4 gól és 11 gólpassz került a neve mellé.

Gólokhoz való hozzájárulás minden sorozatot figyelembe véve.

gól+gólpassz Pályán töltött perc Gól hozzájárulás/perc
Salah 39 3132 80,3
Nunez 31 3026 97,6
Gakpo 22 3017 137,1
Jota 19 1711 90,1
Díaz 18 3615 200,8
Elliott 15 2786 185,7
Alexis 14 3501 250
Dominik 11 2704 245,8
Arnold 11 2617 237,9
Jones 8 2032 254
Bradley 7 1505 215
Gravenberch 6 1848 308

 

Ddodi

Hogy értékeled a szezont az előzetes várakozásaidhoz képest?

Jobb, mint amit vártam. Nekem a szezon kapcsán nem voltak jelentős elvárásaim, a top 4-ért legyünk harcban, és jó lenne megnyerni az EL-t, ami ugye Klopp egyetlen el nem hódított kupája volt nálunk. Ehhez képest lett egy nem is akármilyen Ligakupa győzelmünk, harmadikak lettünk úgy, hogy sokáig volt esélyünk nyerni is (bár szerintem valós esélyünk azért nem volt sok), de ahogy beleálltunk a földbe, az szar volt. Ott két hét alatt elcsúszott a bajnokság és az EL is, én az Atalanta elleni eredmény és főleg a mutatott játék miatt voltam csalódott. Viszont a vége megint jó lett, a tétnélküliség a csapatnak is jót tett és Kloppot is sikerült méltóan elbúcsúztatnunk.

Nekem egy picit aggasztó, hogy Ali kapus létére minden évben kihagy 1-2 hónapot, de szerencsére Kelleher idén még megmentette a seggünket, jövőre – ha tényleg megy és kívánom neki, hogy jó helyre is kerüljön – ilyenkor bajban leszünk.

A védelem kapcsán Matip korai kiválása miatt aggódtam, de Quansah zseniálisan jött fel a felnőtt keretbe, óriási évet futott, csakúgy mint Bradley és amúgy a védelem döntő többsége is.

A középpályánk két részre oszlik nálam, Endo és Mac Allister szuper volt szinte egész évben, de pl. Szoboszlai az év második felében számomra teljes csalódás volt, ahogy Gravenberch is, Elliott viszont parádés volt, Jones pedig sajnos megint a sérülései miatt nem tudott kiteljesedni. Thiagot már tavaly el kellett volna engedni, szerintem az egyik legnagyobb átigazolási baki volt őt itt tartani.

Elöl sajnos Salah sérülése után már nem volt önmaga, Nunez nem tudta átlépni a saját árnyékát és az év eleji önbizalma is elszállt, Diaz továbbra sem elég gólerős, Gakponak pedig volt egy gyengébb időszaka, igaz ő utána szépen magára talált. Jota nálam az örök visszatérő, aki 1 hónap sérülés után is ugyanúgy bassza a gólokat, mint előtte, nagy kár, hogy újabban minden második hónapban sérült. Az, hogy nem vittük többre az idén, nálam a támadósor impotenciáján ment el.

Hogyan látod az új érkezők szezonját?

Ha az érkezőkbe a fiatalokat is beleértjük, akkor nagyon jó. Bradley és Quansah hátul egészen szenzációsan jöttek, ahogy előrébb Clark és Danns is ügyes volt. A legszürkébb kisegér Endo szerintem egy zseni volt, szinte már-már Lucas-i szintre vitte a DMC posztot, egy igazi üde színfolt volt. Pont ahogy McAllister is, végigrobotolta az egész évet, DMC és MC posztokon is állat volt, egyértelműen a motorja és az agya volt az idei Poolnak, kíváncsi leszek Slot mit tud még kihozni belőle. Gravenberchnek max momentumai voltak egész évben. Szoboszlai amilyen jól kezdte a szezont, olyan szarul fejezte be, konkrétan a végére időhúzó cserévé süllyedt le, aminél nagyobb kritika nem kell.

Értékelj egy játékost!

Nem leszek népszerű, de leszarom. Darwin Nunez olyan szintű negatív hadjáratot él át, amilyet nagyon rég láttam Pool játékosnál. A srác 18 gólt és 13 gólpasszt termelt az idén, mégis sokan (csak) az ő nyakába varrják, hogy nem nyertünk többet. Pedig ezek a mutatók önmagukban is nagyon jók, úgy különösen, hogy ezek mellett nem a zacsiját vakarászta védekezésben sem, volt, hogy egy szögletünk után a kontra végén balhátvédben szerelte az ellent és abból szereztük vissza a labdát. Tény, hogy a helyzetkihasználása pocsék volt, de ha valakit folyton fikáznak, az önbizalomhiány bizony ide vezet. Ettől függetlenül hatalmas potenciál van benne és óriási hülyeségnek tartanám őt eladni.

Ki nálad a szezon legjobbja és ki nyújtotta a leggyengébb teljesítményt?

Nálam az év legjobbja Conor Bradley a maga kis szerény módján. Több jelentkezőm is lehetne, de őt most azért választottam, mert egyrészt akadémistaként ugrott fel a felnőtthöz Trent sérülésekor, és mintha egész életében ezt csinálta volna, szinte átmenet nélkül vette fel a PL ritmusát (pedig döbbenetes szakadék van egy UP bajnokság és a PL között), másrészt mert nem csak a kötelező védőfeladatokat látta el parádésan, hanem gólt rúgott és hat gólpasszt is kiosztott (ebből ugye a Chelsea ellen gól és két gólpassz), amik mutatják, hogy mekkora potenciál van még benne. A City elleni tavaszi 1:1-en Quansah-val voltak a védelem jobb oldalán, és a City látványosan próbálta őket presszionálni és azt a meccset is hiba nélkül hozta le (hozták, mert Quansah is), ami 20 évesen egészen szenzációs. Vele úgy látom, hogy a védelem jobb oldalára igazolás nélkül is évekre meglehetünk, várom, hogy Slot mit kezd majd vele.

Ha pedig sorrendet kell felállítanom, az idei év top 3 nálam Bradley, Mac Allister, Endo. Különdíjas és az ifjú Milner-díj győztese pedig Gomez.

A leggyengébb idei teljesítmények pedig Gravenberch, Szoboszlai, Tsimikas, a különdíjas pedig Thiago.

Crouchy

Hogy értékeled a szezont az előzetes várakozásaidhoz képest?

Aláírtam-e volna a szezon előtt egy harmadik helyet kupával? Minden bizonnyal alá. Aláírtam-e volna a szezon előtt egy harmadik helyet kupával, úgy hogy ez Klopp utolsó Liverpooli szezonja. Minden bizonnyal nem. És még jól le is basztalak volna, hogy miért dugdosol ilyen idióta papírokat az orrom alá szignóra.

A realitás természetesen nagyjából az, amit láttunk. De Klopp visszaadta a klub hitét abban, hogy merjünk nagyot álmodni és nem elfogadni a realitásokat. Mindig nehezemre esett elfogadni, hogy vannak dolgok amik felett nincs kontrollunk (mert mi lett volna, ha valaki jobban harcol mellette klub oldalról a túlterheltség ellen? Ha többet költünk ügyvédre, hogy elcsípjük a cityt? Ha Carol néni többször süt feketeerdő-tortát a kantinban, hogy Jürgennek ne legyen annyira honvágya), de a realitások talajára visszatérve ezt a kialakult helyzetet is a lehető legprofesszionálisabban kezelte a a klub, így bízhatunk benne hogy Slot személyében megtaláltuk a legjobb utódot és az elmúlt szezon nem kisebb hullám teteje, hanem egy nagyobb kezdete volt.

A védelemből nem igazán tudok kiemelni olyan egyéni rossz teljesítményt, aki meghatározó ember volt a szezonban, mégis a védekezésünk úgy en bloc hagyott némi kívánnivalót maga után. Nagyon sokszor kaptuk mi az első gólt és ha PL-címszerzési szándékaink vannak a következő évben mindenképp 40, de leginkább 30 gól alá kellene szorítani az össz benyelt mennyiséget.

Az új fiúkról van külön kérdés, úgyhogy a középpályát most nem ragoznám, csak arra az általam is ismételgetett tavaly nyári gondolatra hívnám fel a figyelmet, hogy “ha érkezik Caicedo, akkor lehet esélyünk a PL-ért menni”. Nem érkezett, de mégis tavaszig volt okunk az álmodozásra.

A támadásban igazán örvendetes fejlemény, hogy sokkal jobban be tudtuk vonni gólok és asszisztok tekintetében a középpályánkat, szerintem maguknak a támadóknak is alapvetően rendben vannak a számaik, inkább a konzisztencia az amit nálunk hiányolni lehetett; kinek rendelkezésre állásban, kinek gólszerzésben. Valamint klasszis támadókkal azt a fránya xg-t szezon szinten azért illene felülrúgni, ez idén nem sikerült.

Harmadik legkevesebb kapott, harmadik legtöbb rúgott gól, harmadik hely, a tabella nem hazudik!

Hogyan látod az új érkezők szezonját?

Bár a szezon végén Mac Allisteren kívül mindenkin látványosan kijött a mentális/fizikai fáradtság, és jött egy kis szétesés, az hogy egy szinte 100%-ban új emberekből álló középpálya ilyen gyorsan, ilyen magas átlagos teljesítményt tudott hozni, szerintem nagyon impresszív.  Ha nem nyered meg a bajnokságot (ami általában így van), akkor szigorúan egy szezonra fókuszálva az a legjobb eredmény, ha minél tovább versenyben vagy érte. Egy kompletten lecserélt, a csapat vezetésében is fontos szerepet játszó arcok helyére érkezett csapatrész mellett, nagyon elégedettek lehetünk az idei PL menetelésünkkel.

Endo: Szimpatikus, de ez komoly célokhoz kevés lesz! => Hm, ez ki volt, Endo? Nem rossz => Jó, egy-egy meccsen kijöhet neki a lépés topcsapat ellen is => Vissza ne kelljen rakni Maccát hatosba! => Caicedo és Lavia amúgy kicsodák?

Szobo: Jó, ügyes gyerek, de PL-hez nem lesz kicsit girnyó? => Bazmeg ez egyfolytában fut! => Örményország, Bosznia-Herzegovina, Montenegro és komplett Afrika után végre nekünk is van egy pl-elit játékosunk => Csak le ne sérüljön bazmeg! => Lesérült bazmeg!  => Ezt jól átvészeltük nélküle, a hajrára de jó lesz tőle egy kis friss lendület! => Nem lett jó.

Macca: Ez argentin? Dehát szimpatikus! => Jó, hát ezért kellett volna egy rendes hatos, nem az igazi posztja! => Jó, ez mondjuk szép volt! => Az mi zsuga volt! => Hogy bebaszta! => Csak te ne sérülj meg, könyörgöm! => Mekkora rablás volt ez az ember!

Gravenberch: Na, te meg ki vagy? => Na végre, ott van egy kis gól => Hú bazmeg veled is csak többen vagyunk => Szomorú, hogy így a végére biztatóbb vagy, mint Szobó.

Ki nálad a szezon legjobbja és ki nyújtotta a leggyengébb teljesítményt

Szezon legjobbja

Hihetetlen impresszív ahogy Quansah a semmiből stabil kezdő CB lett (Hoever tűnt nekem pár éve ekkora tehetségnek, de sajnos ő nem robbant be), de engem még ennél is jobban lenyűgözött Kelleher. Bár nem volt már nullkilóméteres kapus, az hogy a padról beállva egy fél szezont végigvédve gyakorlatilag tudta hozni a világ legjobb kapusának számait, egészen elképesztő. Mintha Haaland helyén Oscar Bobb hozna egy 15 gólos félszezont. A top3 minden tagjának jobban szólt a második számú kapusáról ez a szezon mint tervezte, szerintem itt abszolút pariban voltunk, és Kellehernek kijár egy stabil PL csapat kezdője, ha menni akar.

De amúgy Mac Allister volt az.

Szezon flopja

Gyakran alakulnak egyfajta “mit adtak nekünk a rómaiak” giggé a Darwinról szóló beszélgetéseim. Számomra bármennyire is unszimpatikus a csávó, az egész kontinensére jellemző indokolatlan arcoskodásaival és a buta hibáival, 31 gólban való részvétel mellett nem lehet ő a legnagyobb flop. Sőt idén néhány olyan hét is volt, amikor már elhittem neki, hogy megvolt az áttörés és elkezdi hozni a 20+ gólos PL szezonokat.

Így a szezon flopja nálam nem Darwin Nunez – hanem gonosz ikertestvére –  Darwin Nunez Ziccerben. 27 kihagyott nagy helyzet a bajnokságban. Persze önmagában ez nem lenne probléma, Haalandnak 34 van, csak ő mellé 27 gólt lőtt nem 11-et. A mindenki által kiröhögött Nicolas Jackson is jobb arányban lődözi be a nagy helyzeteit mint az ilyen helyzetekben intelligenciában a majmok és emberek közös őséhez hasonló szintet megütő barátunk. 

A helyzet azért messze nem menthetetlen, bízom benne, hogy jövőre az erősebb, sima Darwin Nunez marad életben, vagy legalább megfigyelhetünk némi egyedfejlődést gonosz párjában.

MC Hanyag

Hogy értékelem a szezont az előzetes várakozásaidhoz képest?

Alapvetően:

A pohár háromnegyedig tele. Direkt nem félig és direkt nem teljesen tölteném tele. Indoklásom a következő:

Amikor elindult a szezon, én se tudtam mi legyen az elvárásom és ekkoriban még a Liverpool se tudta, mi szeretne lenni. Macca is játszott 6-ost, Szoboszlai is volt jobbszélső, meg dolgok történtek a staff öltözőben, ahol Kraw maga alkotott taktikai húzásokat, feltételezhetően illegális szerektől inspirálva.

Én a top4-et és mély nemzetközi hadszíntért lőttem be alapnak úgy a szezon közepén, de úgy voltam vele, hogy döcögni fog a szekér és épphogy, félig formán becsússzanunk a Wenger kupa élére, mint 2016/17-ben. Aztán jött a január és február, majd a végén az elvárásomhoz képest a végén ott voltunk a mézesbödönhöz mérten 2 polccal lejjebb és egészen sokáig bírtuk ahhoz mérten, hogy amúgy egyáltalán nem erre volt hangolva a csapat. A pohár itt lett nálam félig tele, mert már maga az utazás, ameddig idáig eljutottunk fantasztikus volt.

Erre még rápakol egynegyedet az, hogy amúgy mennyire csillogó fénynek tűnik a jövője a csapatnak, mert ez a szezon felépítette Macca, Quansah, Elliott, Szoboszlai és sokak jövőjét a csapatnál. Hogy ez mennyire lesz hosszútávú, azt nem tudom, de jelenleg nagyon impozáns, hogy egyik sem több 26-nál, akit kiemeltem ebből a kalapból.

Ami elvesz egy negyedet, hogy Jürgen Klopp egy Ligakupa győzelemmel távozott a csapatból. És nem tudtuk honorálni a hiányzó láncszemmel, az EL győzelemmel, na nekem az nagyon fájt. Látva, hogy hol tart a csapat, még ha szurkoltam is a bajnokságnak, ez tűnt az idény reális csúcsának. Kissé beárnyékolja ez számomra az ő amúgy legendás Liverpool karrierjét. No nem azért, mert nem ismerem el a legenda státuszát, hanem mert szurkoltam neki, hogy ez kitermelődjön. Fáj, hogy nem adta ki a gép.

Játékosok értékelése

Kapusok:

Mindenki kurvajó volt, Allison sérüléseit sajnáltam, de Kelleher fantasztikusan pótolta hosszú ideig.

Védelem Védekezés:

Pozitívumokat kiemelve védőfronton, Virgil Van Dijk megmutatta, hogy ki is Virgil Van Dijk. A világ legjobb védője jelenleg. Nálam az idén játékosa díjnak a második helyezettje, de csak azért, mert az első helyet nálam egy középpályás kapja.

Végigmehetnék az embereken, de szerintem felesleges. A probléma nem is a védekező emberekkel volt, hanem a védekezéssel úgy amblock. És azzal sem taktikailag, mert legtöbbször kimagasló vagy legalább bőven elég játék volt ezen a fronton. Amikor meg nem, akkor mentális fásultság jött ki a játékosokon.  Ennek a corenak évek és rutin  kellenek még, Konaténak egy olyan szezon, ahol a fiatal éveit nem hajtja agyon egyedül, Trent Alexander Arnoldot és Robertsont is ez sújtotta.

Támadás:

Valahogy ugyanez a helyzet a támadójátékunkkal szerintem, de az egész csapatra kivetíthető problémáról van szó.

Taktikailag jól álltunk fel, a támadójáték egyetlen rákfenéje az, hogy a nagyon sok helyzetből, amit kialakítottunk, Darwin és társai rendre alullőttek.

Annyi taktikai jellegű problémát emelnék ki, nekem nagyon feltűnően hiányzott Gakpo. Én úgy képzeltem el a jövő Liverpoolját, hogy annak ő és Nunez is szerves része. A Manchester United 7-0 volt kettejük közös játékának, dinamikájának egy olyan előremutató szegmense, ami nekem úgy hiányzott a repertoárból. Meg az a január, februári időszak, ahol ő, Zsoca, meg Nunez játszottak volt a legszebb futball idén.

Összességében „kudarcot” a védekezésünkkel és támadósorunkkal kapcsolatban abban lehet mérni, amiben az egész csapatot:

Egyik csapatrész sem volt bajnokcsapathoz tehető. Sem 41 kapott góllal nem lehet bajnokságot nyerni, sem 76 lőtt góllal. Emellett a City mellett és az Arsenal mellett nem.  A csapatot ez nem degradálja, szezon közben lett ez elvárás, de közben meg minden alapstatisztikai szempontok szerint tökéletesen megcéloztuk a 3. helyet.

A középpályát kihagytam, mert őket a következő szegmensben értékelem….

Hogyan látod az új érkezők szezonját?

…és adok egy nagy cuppanós puszit nekik (no homo). Chef’s kiss. Négy új játékos, tulajdonképpen Elliot és Curtis Jones voltak a „tapasztalt” középpályások a csapatban, akik már megszokták a rendszert. Ehhez mérten Endo csak azért nem az év felfedezése, mert az nálam egyben az év játékosa, akit már tényleg mindjárt megéneklek.

Szoboszlai és szerintem szegény butus módján Graven is beleadta az első szezonba, ami a csövön kifért. Dominikunk az első félévben fantasztikusan teljesített, aztán bezuhant, aztán amikor kezdett volna belelendülni, vége lett a szezonnak.  De ettől függetlenül egy decent egy szezonon van túl, én csak szimplán várom a folytatást, ahol egészségesebb, jobban felkészül.

Értékelj egy játékost!

Connor Bradley egy istenadta rotációs jobbek.

Ki nálad a szezon legjobbja és ki nyújtotta a leggyengébb teljesítményt?

Év játékosa: Alexis Mac Allister.

A csávó egy emberként újította meg a középpályánkat. A legjobb 8-as performanszt hozta emberemlékezet óta. Egy ideig döcögött, aztán olyan januártól kezdve megtalálta a helyét és nem engedte el. Meg így ő lőtte az év gólját, meg az év negyedik legszebb gólját, ő adta az év assistját, szóval ilyen „lutri dolgokban” kiemelkedő volt. Ami miatt kiemelném őt, hogy igazából ő volt idén VVD mellett a legkonzisztensebb játékosunk. Hozta a kiemelkedő teljesítményeket, de 1-2 meccsen túl nem igazán tudnék olyat mondani, amikor kifejezetten gyenge volt, vagy szint alatt teljesített. Első évhez, az elköltött pénzekhez képest óriási az a fejlődés, amin ő keresztül ment. Moneyball igazolásunk, korunk Roberto Firminoja a középpályán, nem lehet nem imádni. Egyszerre jelenik meg benne Lucas Leiva szürke eminenciás védekező kvalitásai, egy leheletnyi Milner kőművességgel és olyan passzokkal, gólokkal, amiket Steve és Xabi Alonso is megnyalja tíz ujját. Fantasztikus szezon, beszéljenek még góljai és asszisztjai helyettem.

 

Év leggyengébb teljesítménye: Na ez egy kovászos ubi, ahogy a művelt angol mondja. Leginkább azért, mert a szezon nem volt csalódáskel  tő, nem tudok kifejezetten leggyengébbet mondani. Esetleg tudnék mondani egy egyszerű, Gravenbechet, de emberünk úgy érkezett, hogy amúgy hozzáfűzött reményem sem volt különösebben így. Ő csak úgy létezett, mint egy felfújható Tottenham bábú (By the way, Hughes DOF karrierjének csúcsának egyik alappilére és boltozata lenne, ha őt eladnánk a csirkéknek 50 millióért, de erről egy másik posztban).

Olcsó lenne Thiago Alcantaraval jönni, mert ha idén lennél Liverpool drukker, azt se tudnád melyik típusú spanyolnátháról beszélek. Pedig unokáimnak is olyanokat fogok mesélni róla. Ő inkább csak szomorú teljesítmény nekem.

Mondok inkább egy olyat, amire felveszed a vasvillát és idejössz hozzám megbeszélni a dolgot, pedig nem is tudod hol lakom: Mohamed Salah.

Még mielőtt azonban felnégyelsz, ami megmondom őszintén vasvillával nem lesz könnyű. Salah szezonja sem abban mérhető, hogy szar volt és jónapot. Szerintem nem is volt kifejezetten leggyengébb teljesítmény. Nekem ő azért volt csalódás, mert egyszerűen őt már más mércével mérhetjük, mint a többieket.

Abban mérhető, hogy szezon előtt ő volt a fényhordózónk, a messiásunk, vagyis, ma már ez nem menő, ő volt a Liverpool Lissan Al Gaibja.  5 éve itt van és nem rossz szezonja van, mások irigyelve figyelnék, csak szerintem ahhoz képest, ahogy kezdte, jóval gyengébb második félévet hozott.  Fathertime nem kímél senkit. A kiöregedés kezdetét nehéz belátni, ezt a Villám Mcquinn 3-ban is láttam már, de rengeteg egyéb korábbi film készült ebben az archetipikus témában. Ő és vele együtt a csapat is el volt veszve a leggyengébb pár meccsünkön az FA kupa kiesés és az Everton idegenbeli meccs közötti skálán.

Az idei szezon összességében egy nagyszerű visszatérő év volt, ami újra felhozhat minket a nagycsapat porondra. Sloton és régi-új stábunkon fog múlni, hogy megtegyük ehhez a következő lépést.