Érdekes adatok

Crouchy beharang, nem akármilyen számokkal!


Peter Crouch 2005-ben 1229 játékperc után talált be először a Liverpoolban nyári átigazolását követően. (Van pár érdekes név még a lassan induló csatárok listáján). A Crouchyk számára úgy néz ki tehát mindig nehéz a kezdet, de remélem nekem nem lesz szükségem 18 meccs elé beharangot írni, hogy egy végre győzelemmel záruljon. A United ellen a szezon legidegesítőbb teljesítményét láthattuk, most igyekeztem egy nyugodtabbnak ígérkező párharcot választani.

De a továbbiakban elsősorban mégsem erről a konkrét meccsről lesz szó, hanem az elmúlt 8 szezon hajráinak statisztikai elemzésével azt vizsgálom meg, hogy a Brighton ellen szűken behúzott siker ellenére, miért lenne érdemes elengednünk az idei bajnokságot, és minden erőforrásunkkal az egyetlen még reálisan megszerezhető trófeára, az EL-re rámenni idén.

Trololololo, ahogy a művelt orosz mondaná. Muszáj volt egy kis vérnyomásemelkedést csempésznem a beharang elejébe, mert a csütörtök estétől semmi ilyesmit nem várok. Nyilván itt a hajrában nincsenek már könnyű meccsek, de ha lennének, akkor ez lenne az. A Sheffield Unitedekhez méltóan meglehetősen szar és csont nélkül ki fog esni a szezon végén. Ennek mielőbbi bekövetkeztéhez mi egy otthon megszerzett három ponttal tudunk hozzájárulni, ami sérülések ide, csütörtök-vasárnap ritmus oda, kötelezőnek nevezhető. De hát akkor mégis miért ez a világ legizgalmasabb mérkőzése? Lássunk pár érdekes adatot!

Hát például azért, mert lehetne ezt a meccset a nagy testvérkopírozók csatájának is nevezni. Azt ugyebár tudjuk, hogy a ma már Liverpool vörös felének szívcsakrájaként szolgáló Anfield eredetileg a tesóké volt a szomszédban. A Sheffield United viszont nem a stadionját, hanem a becenevét kívánta el városi riválisától. A Pengék (The Blades) eredetileg a Wednesdayt jelölte, míg a huszadik század elején át nem költöztek a Bagolyfölde nevű külvárosba. A United eredeti beceneve „The Cutlers” volt, ami nem arra utal, hogy Sheffieldben ordibálva szerettek kondizni az emberek a 19. században, hanem a helyi, akkor világhírű evőeszközgyártás áll a háttérben.

Aztán itt van az a fun fact is, hogy amíg a Fenway Saint Germain kissé fáziskéséssel most kezd majd bele Edwards visszahozatalával a multiclub modell felállításához, a Sheffield előző tulaja, a Szoboszlai Dominik országában talán ismerősen csengő nevű Kevin McCabe ezt már azelőtt elkezdte, hogy Rafael Benítez Peter Croucht teljesen indokolatlanul kihagyta volna a 2007-es BL-döntőből. No ez persze nem egy City-group féle vérprofi nemzetközi futballhálózatot jelentett, csupán azt, hogy McCabe vásárolt magának egy kínai csapatot (amit mellesleg a Sheffield színeibe öltöztetett, majd át is nevezett Sheffieldre), majd egy ausztrált és egy bizonyos Ferencvárost is. (Emlékezhetünk ebből az időszakból a kifinomult hazai futballközeget kiválóan reprezentáló legendás videóra. Nem tudják ezek, hogy kell a Bobbykkal bánni)

A csapatot nézve nem sok ismerős arcot vélek felfedezni. A Coutinhoval a legjobb eladásunk címért keményen küzdő Brewster bár a keretben van, a szezon felében még a padra sem fér oda (rengeteget sérült is). Tekintve, hogy a 12 meccsen, amin egyáltalán szóhoz jutott, az egyetlen jegyzőkönyvekbe kerülő megmozdulása egy piroslap volt, talán ez nem is akkora meglepetés. Sajnos ez egy nagyon félrement karriernek néz ki, 23 évesen már az sem nagyon várható, hogy kijön belőle az inner Solanke, és egy kisebb csapatban elkezd termelni. (Talán így nem is olyan baj, hogy tavaly nem hívtuk le a 2023-ig szóló 40 millió fontos visszavásárlási opciónkat)

Alapembernek számít viszont a másik Liverpool nevelés Jack Robinson, aki még a Peter Crouch méltatlan eladásába belebukó Rafa utolsó hazai mérkőzésén, 2010-ben mutatkozott be nálunk balhátvédként és akkor az addigi legfiatalabb játékosunkként, valamint kölcsönben itt „játszik” egy másik exbalhátvédünk, a Peter Crouch visszavonulását követő szezonban, az Everton ellen, James atyánk sérülését követően bemutatkozó, méltán elfeledett Larouci.

Apropó Everton, a Bobby-lökdöső tajparaszt Holgate is náluk csücsül a padon ebben a félévben és a Boaty McBoatface-re emlékeztető McBurnie az a név, akiről legalább már hallottam, de valószínűleg nem igazán focis vonatkozásban, hanem a világ legtökéletesebb nevű tűzoltója miatt.

Ja meg itt van a tehenész nevelés Norwood is, aki pedig azért rendkívül érdekes mert névrokonáról kapta nevét a férfi kopaszodási mintákat összesítő Hamilton-Norwood skála. Mondjunk nekem egyik sem tűnik túl kopasznak. Lehetne inkább Prost-Shelvey skála, annak lenne valami értelme is. Majd szólok erről az illetékeseknek.

Újabb érdekes adat, hogy miközben a Sheffield a világ legrégebbi ma is használatos futballstadionjában, a Bramall Lanen játssza a hazai meccseit és nekik szurkol Paul Goodison olimpiai bajnok vitorlázó, Szoboszlai csapatának helyi riválisa a Goodison Parkban játssza a hazai meccseit, és volt egyszer egy Dan Bramall nevű ifistájuk.

És azt tudták, hogy ahhoz, hogy a Sheffield a jelenlegi meccsenként megszerzett 0.52 pontos átlagával összegyűjtsön annyi pontot, mint a Liverpool tette a 2019-20-as rekord szezonjában (99) több meccsre lenne szükségük, mint ahány centiméter magas Sturridge? Mondjuk magukhoz képest jó formában érkeznek az Anfieldre, az elmúlt két meccsen rúgták idén szerzett góljaik majdnem ötödét és másodszor szereztek kétszer egymás után pontot a bajnokságban.

Abba már belegondoltak, hogy ha az alapján készítenék el a tabellát, hogy melyik csapat neve mennyit ér Scrabbleben, a Wolverhampton és a Manchester City mellett holtversenyben vezetnék a tabellát, a Manu-t és a Forestet kizárnák a névhosszúsági szabályok megsértése miatt, az Arsenal meg kiesne a Lutonnal és az Evertonnal? Azért nekünk is nagy szerencse, hogy nem Scrabble-ben kell játszani, ott tényleg csak egy triplázással lehetnénk igazán sikeresek. Peter Crouch egymaga ötödik helyre jó lenne ebben a mezőnyben.

Akartam még valamit keresni, ami pont 115, hogy lehessen a Cityt is gyalázni egy kicsit a biztonság kedvéért, de nekik akkor csak simán a kurva anyjukat. Reméljük jövőre találkoznak majd sokkal csóróbb arab testvéreik által birtokolt Sheffielddel a Champoban. (Mert hogy McCabet követő mostani tulajuk is olajban fürdik).

És vajon azt sejti-e a kedves olvasó, hogy pontosan 1031 szóval többet kellet leírnom, mint amennyi mondanivalóm volt a Sheffield meccsről? Ezzel kapcsolatban fel szeretném még hívni a figyelmet arra az apró kis érdekességre, hogy éppen 1031-ben hunyt el 35 évnyi uralkodás után II. (Jámbor) Róbert francia király, és pont ezt az eredményt kapjuk, ha Peter Crouch magasságát amerikai nickelekben szeretnénk megszámolni.  A srácok remélhetőleg velem ellentétben fel tudnak pörögni erre az estére is és végig tudnak majd fókuszálni a pillanatnyilag legfontosabb mérkőzésükre. Ha így lesz, nem lehet problémánk.

Csütörtök, 20:30, Spíler 1.