Uralni a játékot

A sportban a győzelem eléréséhez az egyik legfontosabb lépcsőfok, ha sikerül uralni a játékot. Mostanában egy olyan trendet láthatunk, ami sajnálatos módon felülírja a sport élvezeti értékét és rontja a versenyhelyzetet emiatt.  


A mai poszt Adamn szerzeménye, olvassátok felajzva a Cicire.

Ha kedvet kaptál írni, jelezd a kommentek közt.


A teniszben például nincs egykezes fonákkal ütő játékos a top10-ben 1973 óta. Eltűnt Edberg, Lendl, Federer és Wawrinka játéka is, együtt a szellemes, ügyes játékosokkal. Régen egy teniszező sem tudott egyszerre kemény pályán, salakon vagy füvön érvényesülni, a Grand Slam győzelmek is megoszlottak a stílusnak megfelelően. Aztán lassítottak a pályákon és a labdán, így a védekező, sokat futó játékos lett a győztes típus. Federer is így vesztette el a csatáit  Murray, Nadal és Djokovic ellen. A mai teniszben mindenki hosszú labdamenetekre készül fel, mindegy milyen felületen játszik, mindenki magas, atletikus és kétkezes a fonákja. Azonos feltételek mellett bizonyos stílusú játékosoknak könnyebb uralni a játékot.  

Ezen a területen emelkedik ki Djokovic, aki rekorder lett minden szinten, mert a legjobb képessége a győzni tudás. A legjobb és legfontosabb pontokban gyűri maga alá az ellenfelet, nyeri a fontos pontokat. Tizenkétszer pattogtatja a labdát, hogy megtörje az ellenfelet, feszültséget generál a közönségben és az ellenfélben, sérüléssel bajlódik, de a meccs végére jobban lesz és nyer. A legjobb tulajdonsága, hogy tudja uralni a játékot, még egy jobb ellenféllel szemben is.


A Formula-1 mai szabályai mellett most is könnyebben nyer, akiknek motorikus vagy aerodinamikai előnye van. A Mercedes és mostanában a Red Bull uralma is megmutatja ezt. Ki van számolva minden kör, minden stratégia, a pályák itt is egyre jobban hasonlítanak egymásra. Nincs kavicságy, hogy a hibát súlyosan büntesse, egy rossz edzés után idén is könnyen fog előzni a Red Bull a DRS segítségével. A megelőzött kocsi is inkább azt figyeli, hogy a következő körben is hozza a kötelező 1:42-es megbeszélt köridőt. A Red Bull így könnyen tudja uralni a játékot, a versenyt, a felmerülő helyzeteket. Verstappen remek pilóta és idén valószínűleg nem lesz kihívója ezen a szinten.

Sokkal megbízhatóbbak az autók, egyre ritkább a kiesés futam közben, a váratlan eredmény, vagy az, hogy egy új technikai megvalósítással egy új csapat hosszú időre előnyt tudjon kovácsolni magának. A Red Bull is megmutatta az idei első futamon, hogy nagy eséllyel Verstappen egy újabb Schumacher és Ferrari korszakor indított el. Tudják uralni a játékot a másodpercekkel, a gumikopással, a motorral  és a kerékcserével, ráadásul Max a generációjának legjobb pilótái között van. Uralják a mezőnyt talán idén is.

A fociban ennél jóval nehezebb kihívás uralni a játékot. Egy téves bírói ítélet (lásd Tottenham), egy megpattanó lövés (Dzsudzsák vs Portugália) vagy időjárási körülmény (Terry BL döntős elcsúszás) is döntő lehet azon kívül, hogy van az ellenfélnél egy Gerrard, Messi vagy Ronaldo, ami nehezen kivédhető eleme a mérkőzésnek.

Többen is próbálkoztak a PL-ben ezzel, több-kevesebb sikerrel. Sir Alex sokáig tudta a legjobbat kihozni a csapataiból, de BL győzelmeiben is látszik, hogy nehezen sikerült neki, sokszor csak a híres Fergie Time, azaz a harcosságuk és az egyéni képességek hozták ki a sikereket, nem a játék feletti uralom. Jött Benitez és Mourinho, mind a kettő uralomra tört, a portugálnak sikerült a bajnokságban egy nagyon kevés gólt kapó csapatot összerakni, míg a spanyolnak sikerült egy-két vereségeket összeszedő szezont összehoznia és így is másodiknak lenni. 

Megjött Pep és mindent magasabb szintre emelt, hogy miképp tudja valaki uralni a játékot. Minden csapatában a bajnokság legjobb keretével rendelkezett, sok pénzzel, de remek háttércsapat állt mindig mögötte, ahogy most is. A világ legjobb középpályás labdabirtoklása is segít uralni a játékot, de a középre húzott szélső hátvédek is (Lahm a Bayern Münchenben is ez volt), a passzolni tudó kapus, valamint a világ legjobb támadói is, amiből most is el van látva rendesen.

Az megint más kérdés, hogy olyan eszközök is segítik, mint a jogilag nem tisztázott anyagi előnyszerzés, a sárgára immunis védekező középpályásai vagy az ellenfelek ellen hibázó VAR is segíti, hogy előnyt szerezzenek hosszú távon. 

Én sajnos esélyesebbnek látom őket a meccsen. Azonban a fociban még mindig sokkal nehezebb uralni a játékot, főleg egy-egy meccsen. A City eddig csak egyszer nyerte meg a BL-t, mert itt még mindig minden megtörténhet. Az idei City meg amúgy sem olyan jól kezdi a meccseit, mint eddig. A United elleni rangadó volt a tizenkettedik alkalom, hogy hátrányból kezdtek és ebből 21 pontot így is szereztek, de azt is előre mutathatja, hogy csak most kezdenek bele a tavaszi hajrába, de azt is, hogy számunkra is van lehetőség a jó kezdésre.  

Ha van egy csapat, aki bebizonyította, hogy nem lehet őket sosem leírni akkor az a Liverpool( történelmileg Milan, Dortmund, Barcelona és most Chelsea elleni döntő). Bármikor győzhetünk. Mi magunk is tudtuk uralni a játékot idén is, ha nem akkor pedig remekül hajráztunk. Ha játszik Captain Chaos, akkor ez pedig hatványozottan igaz. Legutóbb is bizonyította, hogy a legvégéig elmegyünk, ha kell mindenkit bevetve, aki él és mozog.

Ha mutattam egy statisztikát a City oldalán, akkor mutatok egyet, ami megmutatja, hogy a világoskék halálcsillag ellen is lesz keresnivalónk. A csapat mentality monster állapota és egységessége még az egyre jobb formában lévő City ellen is ad esélyt a győzelemre. Nehéz lesz nagyon, de ha nem is sikerül uralni a játékot, akkor is nyerhetünk. Ha kikapunk, szerintem nem lesz már esélyünk a végső sikerre, de egy döntetlennel még megmarad minden lehetőségünk.

Harcolnunk kell a végsőkig, és még utána is!