Under-stat

Egyre több Guardiola fióka ellen kell bizonygatni magunkat, most épp Arteta után jön mindjárt Kompany Burnley-e.

Vincent még a tavalyi idény előtt tette át bimbódzó edzői székhelyét Angliába, a Championshipben indulva. A Burnley-t tökéletes Fifa Manager csapatként fogta fel és kovácsolta: noname fiatal, exotikumnak hangzó játékosokból alkotott egy champó-közegben szintén egzotikusnak ható Guardiola-féle taktikai alakulatot. Sima feljutás.

A PL viszont más tészta. 23 meccs alatt 13 egységig jutottak. Nem sok, ez fix kieső hely, még a pontlevonós Everton is előttük van. Karácsonykor mi idegenben vertük őket 2-0-ra – valamennyit azért izzadva -, azóta kettő döntetlenen kívül minden meccsüket elvesztették.

Mi ment gallyra? Őszinte és szerény véleményem, amennyit statokat és írásokat túrni volt időm: egyrészt ebben az emberanyagban sokkal több nincsenek, mégiscsak egy Champó fifa szezonra lettek összetéve. Másrészt az van, hogy alulteljesítenek. Lőtt gólban xG körül hoznak és liga másodikak hátulról – ez persze nem túl fényes. De ahol az egész elmegy, az a védekezés. Nem túl rózsás a 42.48 xGA, de nem egyértelműen kieső stat, a Spurcié kb. ugyanennyi. Ehhez képest viszont kaptak 47 gólt, a várható pontjaik értéke pedig majdnem 20, amire ugye 13-at realizáltak. Bele kell nőniük mentálisan (és kapus erőforrásban) a PL-be, majd lifteznek egyet, aztán két év múlva újra látjuk őket.

A kissé remegő hangulatom viszont talán érthető a fentiek alapján. A Pool tipikusan a rosszul teljesítő, kiesőzónások ellen szokott megszenvedni. Kompanyék is biztosan el kezdték látni az idény végét, érzik a nagyvad szagot is. Ráadásul a fenti ótvar expected statjaik az otthoni teljesítményükből szakadnak (13 xpts-re 5 realizált pont), míg idegenben konkrétan xG, xGA és xPTS dimenziókban is felülteljesítenek.

Abban biztos vagyok, hogy nyelnek gólt, a kérdés, hogy azt alacsonyan tudják-e tartani. Értsd: ugyanaz lesz a kulcs, mint karácsonykor: Darwin 4 kapufát rúg-e vagy behúz legalább 1 vagy 2 ziccer, miközben még 1-2 középpályás talál gólt. Én félek az X-től, de az Anfield azért segíthet.

Meccs: szombat 16:00, Match4.