Yōkoso Endo

A teljesen üres 6-os posztra a szezon kezdete után, de még az ablak zárása előtt csak érkezett végre valaki. A mai poszt arról szól, hogy ki is ez a valaki?

Mielőtt az új igazolással foglalkoznánk, sajnos nem lehet szó nélkül elmenni a körülmények mellett sem. A legutóbbi – még meg nem jelent – podcastban eléggé kirenteltem magam, így most csak röviden és azért szólok erről, mert ezt a mostani értékelést is befolyásolja. 

Na szóval, az FSG tulajdonlása sajnos egy magas szintről elég mélyre zuhant be az elmúlt 1-1,5 évben. A DoF pozíció, amely a szakmai stabilitást és folytonosságot hivatott betölteni az elmúlt 1,5 évben a harmadik, kimondottan ideiglenes emberét fogyasztja. A jelenlegi ideiglenes emberünk meg sajnos egyszerűen egy bohóc. Közben az irodai, és a Merseyball könyvben megénekelt klubműködési rendszer miatt fontos emberek tömegével menekülnek/menekültek el. Ez az exodus az idei nyári átigazolási időszakon már erősen meglátszik. Erről a liverpooli ablakról már nem tudom határozottan azt állítani, hogy mindenki másnál okosabban csináljuk. Szomorú ez, mert a pénzügyek miatt másként ez bizony nem fog jó eredményre vezetni. Ha meglenne még az abszolút bizalmam, hogy a vezetés tudja mit és miért csinál, akkor Endo érkezésével kapcsolatban is sokkal pozitívabb lennék. Másként fogalmazva: ha az atomtudósunk statisztikai modellje kidobja, hogy Endo kell, akkor nyugodtabb vagyok, mint amikor a bohóc Schmadtke pánik igazol.

Az még ide tartozik mindenféle racionális (egyáltalán: bármiféle) tervezés alapján, hogy amikor tudod, hogy az edződnek, Kloppnak a legfontosabb az előszezonbeli rendkívül megterhelő alapozás, akkor nem kezded árulni, majd eladni a 6-os poszton játszani képes játékosokat úgy, hogy eljön az a pillanat, amikor elkezdődik a szezon és nincs dedikált 6-os a keretben! Ez az őrültség definíciója, vagy a Liverpoolt naggyá tevő rendszer teljes szétesésének a jele.

Próbáljuk meg ezen tényezőktől (amennyire lehet) függetlenül nézni az érkezett játékost!

Nézzük a tényeket: Wataru Endo jelenleg 30, a szezonban lesz 31 éves. 178 cm magas, eddig 490 felnőtt meccsen lépett pályára. A Transfermarkt szerint 239 meccsen volt CB, 137 meccsen DM, 35 alkalommal CM és 15 alkalommal jobbhátvéd. Fizettünk érte 16,2 millió fontot.

Nem a megszokott közép-hosszú távra tervezett igazolásunk, hiszen a 30 rossz oldalán vesszük, így csak 1-2, maximum 3 szezonra lehet vele tervezni. Mondjuk a kialakult helyzet miatt most éppen az 1 szezonos megoldásra is szükség van: ez enyhítő körülmény, de pont ez teszi a pánik igazolás kategóriába is. 

Az biztató számomra, hogy sok szempontból Milnerhez hasonlítják – jogosan.

A statisztikák szerint egy nagy munkabírású, nagy intenzitású csávó, méretéhez képest fejpárbajokban meglepően jó eredményekkel. Ellenben már itt látszik, hogy nem az a klasszikus romboló 6-os, hiszen amiben itt kiemelkedő az a gólszerzés, lövések, az ellenfél térfelén kapott labdák, gólpasszok. Jó még presszingben is. Amiben nem jó, az ellenfél támadásainak megakasztása, és a labdajáratás körbe-körbe.  

Endo majdnem minden percét végigjátszotta az elmúlt 3 Bundás-szezonnak, ami egy vasembert mutat, és ez nagyon szükséges tulajdonság a sérülékeny középpályánkon. Érdemes megnézni, hogy DM-ként szép sok gólt szerzett, és gólpasszt is adott.

Ha összevetjük őket, akkor látszik, hogy Fabinho, aki a Klopp aranykorszak dedikált 6-osa volt, az önmagához képest nagyon gyenge tavalyi szezonjában mennyire mást hozott, mint amit az új fiú tud: bizony, két teljesen más profilú játékosról van szó.

A japán srác inkább tűnik egy védekezésben erős 8-asnak, mint egy klasszikus 6-osnak, akinek a dolga az, hogy megakassza az ellenfél támadásait és biztos pont legyen a labdakihozatal során.

A passzolás nagyrészt csapatstílustól függő mutató, mind passzpontosság, mind passzmennyiség szempontjából, ezért egyelőre nem túl sokat aggódok rajta. Azonban nagyon nem tetszik, hogy a rövid (rendszerint egyszerű, csapatszinten labdatartós) passzok esetében tavaly csak 82%-os pontosságot ért el ( igaz volt már 88%-os is), azonban nálunk a 6-os poszton 90+% az elvárás. Lehet, hogy ezt majd megugorja, de korábban ezt nem hozta, ami most csak egy aggasztó jel számomra.

Fabinho ugyanezen rövid passzolás adata.

Emberünk korának megfelelő játékmennyiséggel és tapasztalattal bír. Az már egy másik dolog, hogy ennek jó részét otthon Japánban, Belgiumban és a Bundesliga 2-ben szerezte: “csak” az elmúlt három szezonban szerepelt top5 bajnokságban. Tehát a tapasztalat megvan – igaz nem a legmagasabb szintről. Így azt gondolom, lehet azt is mondani, hogy elég sok meccs belepörgött a lábaiba, de nem a legmagasabb szinten, tehát jó eséllyel nincs annyira széthajtva, mint a hasonló korban járok és ilyen meccstapasztalattal bíró játékosok.

Emberünk nagy pozíciós szórással bír. Azonban ha megnézzük, védőt csak otthon, Japánban játszott, míg középpályást meg csak Európában. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy nálunk is középpályás lesz és nem fog a védelemben játszani, még akkor sem, ha ez elvileg lehetséges lenne, és többféle szerepben is elképzelhető taktikai alkalmazása.

Összegezve: Igazoltunk egy védekező középpályást, aki elsőre nem egy az egyben pótolja a távozó 6-osunkat. Valószínűsíthető, hogy emberünk erre a szezonra jött tüzet oltani. Erre az egy szezonos tűzoltó szerepre elég sok megfelelő tulajdonsággal rendelkezik. Valamennyire (a fő kérdés: mennyire?) megoldja az égető 6-os hiányunkat és ad némi taktikai flexibilitást és tapasztalatot a hirtelen megfiatalodott középpályára. Még egy nemzeti CSK-ként elvileg erősíti a csapatban a vezetői szerepkört. Benne van az a lehetőség is, hogy fantasztikus igazolás lesz az előttünk álló szezonra. Az már lehet az én bajom, hogy kevésbé vagyok magabiztos abban a kérdésben, hogy akik intézték az igazolását, azok tényleg értenek-e hozzá? Ettől még látni vélem, hogy miért is jó nekünk rövid távra az érkezése. Relatíve kis pénzért nem gondolom, hogy más akarna lenni ez az igazolás, mint egy átmeneti megoldás.