A hét után

Újabb 7 – újabb meccs: a mókuskerék nem áll meg. A szombat kora délutáni meccsre fiaink délre utaznak, a tengerpartra, hogy ott összecsapjanak a helyi skacokkal.

A frissen feljutott délvidékiek jelenleg utolsók, a legrosszabb gólkülönbséggel. Ellenben a tabella jelenlegi állása alapján 1-2 pont távolságra vannak a bennmaradó helytől és az ezzel járó vastag fontkötegektől. A Bournemouth gyakorlatilag egy Champó, de még abból is kimondottan brit csapattal ugrott neki a szezonnak. A télen próbálkoztak venni ifjoncokat a 10-20 millás árkategóriából. Ennek az oka egyszerű: Covid. A Covid rendesen megviselte a pénzügyeiket, amire még rájött a kiesés a PL aranybányából. Az adósságállományuk nagyra szökött, ennek köszönhetően pénzkímélő minimálprogrammal ugrottak neki a szezonnak. Mivel ez nem jött be, így jött a téli előremenekülős költekezés.

Bournemouth 2020 Finances - Parachuting Time - The Football Boardroom

A múlt 7ünk jól sikerült, így örül7tünk nagyon. A 7ed 7 határra szóló mulatság után jöhetnek újra a megszokott szürke 7köznapok. A 7-es poénok után tényleg jöhet a meccs. Sokszor mondtam, de ettől nem lesz kevésbé igaz, hogy a bajnokság az maraton, nem pedig sprint. Főleg a PL, így a Pep időkben. Ha valamit akarsz, akkor végig kell tudni jól és kiegyensúlyozottan szerepelni. Erre az idei felborult Vb-s szezon a maga roncsderbijével még rátesz néhány lapáttal, így tényleg nincs pihenő a múlt 7i meccs után a bajnokságban, a megszokottnál is ezerszer rosszabb és hosszabb téli lefagyás után.

Azt gondolom, hogy 419 meccs után így Kloppnak a 8. szezonjában (ok ebből kettő csonka) a hónapoknak nem kellene különösebb jelentősége legyen. Elég nagy minta, elég sok év – minden hónapra elég sok meccs, hogy a random dolgok ne zavarjanak be. Ehhez képest Kloppnak és csapatának van egy nagyon jól észrevehető mintázata. Ennyi év után adaptációs problémát vet fel. A lényeg, hogy havonta a PPG:

Hónap PPG
augusztus 2,24
szeptember 2,18
október 2,04
november 2,23
december 2,26
január 1,54
február 1,81
március 2,12
április 2,20
május 1,93

 Annyit “csaltam”, hogy az idei júliusi meccset augusztusnak számoltam, illetve 3 db júniusi meccset májusinak: ebből kettő az őrült Covidos nyáron volt, illetve annak a szezonnak a júliusa nem szerepel.

Minimum érdekes, hogy a főleg a január hónapok mitől ennyire pocsékok. Ezt az ANK és a FA kupa megismételt meccsek nem magyarázzák. No meg a február miért még bőven átlag alatti? Avagy: mitől van a téli lefagyás a legtöbb szezonban? Az angliai téli szünet hiánya miatt? Jó kérdések ezek. No de idén még a sokéves átlagot is sikerült alulmúlni, hiszen januárban 0,8333 míg februárban 1,4 volt a PPG, így tényleg áll a kijelentés: “ a megszokottnál is ezerszer rosszabb és hosszabb téli lefagyás után.“ (Izgalmas még, hogy a május is – a sok elbukott kupadöntővel 2 PPG alatti.)

Na szóval, ha pozitívan akarom nézni a dolgokat, akkor a sokéves átlag alapján a szezon legrosszabb részén túl vagyunk. A tapírfasz 3 pont 1 meccses hátrányban (ha a Newcastle mindkettő elmaradt meccsét nyeri és mi is a miénket, akkor 2 pont). Egyszóval a Top4 most éppen megint reális közelségbe került a téli matematikai vonalról.

A formatabellát meg pont vezetjük, igaz hármas holtversenyben. Egy csomó sérültünk visszatért, így lassan talán van miben nem csak reménykedni, hanem van kikre mutogatni is, ha kicsit pozitívan akarunk nézni erre a Wenger-kupa  versenyre.

A szezonnak azon a pontján vagyunk, amikor a kicsi, még bennmaradásra esélyes csapatok a legveszélyesebb ellenfelek, hiszen tudjuk: óriási a pénzügyi szakadék aközött, hogy a PL-ben vagy a Champóban szerepel-e a csapat. Ezért ilyenkor bele is szokták tenni az extra akarást és küzdelmet, így egyszerű, “olcsó” meccsre nem lehet számítani. Márpedig ha be akarjuk húzni, akkor nem a MU ellen kell 7est verni, hanem üzembiztosan kiizzadni a győzelmeket a kicsik ellen. Ezért azt gondolom a szezonunkra vonatkozóan ez a mostani meccs relevánsabb lesz, mint a legutóbbi. Még akkor is, ha az azért jól esett.