Félkrízis

Ember legyen a talpán, aki egy tőmondatban meg tudja mondani, mi és miért történik mostanában a Liverpoolnál. Én meg se próbálom, csak sokban. Közben meg itt van egy rangadó.

A teljes krízisek általában nem szürkék. Adott egy csapat, ami szörnyen focizik, a futószalagon érkező rossz eredmények növekvő elégedetlenséget szülnek körülötte, amit egy-egy jobban sikerült hétvége kicsit fel tud lazítani, de a spirál ugyanabba a negatívba mutat, a végén edző cserével, meg több-kevesebb keret átalakítással. Hogy máshova ne menjünk, a Hodgson horror ősze alatt is volt, hogy megvertük a Chelsea-t az akkor még testben legalábbis Merseyside-on lévő Torres góljaival, az azonban csupán egy estényi felüdülést hozhatott. Másnap reggel ugyanúgy az órát néztük, hogy mikor küldik már el a menedzsert. Két hónappal később tették, de ez lényegtelen volt abból a szempontból, hogy egész ősszel a mikor volt a kérdés, és nem a mi.

Ehhez képest most nyakig vagyunk a 2014-es BR köd óta tapasztalt legrosszabb őszben – már ami a ligát illeti. Otthon az értékelhetetlen 10. helyen tanyázunk 12 forduló után, eközben pedig a Bajnokok Ligájában egy, a nyitány alatti látványos botlás után sorozatban öt, nem egyszer kiütéses győzelmet arattunk, ami végül egy több mint stabil továbbjutó helyet eredményezett a csoportban, gólkülönbséggel csúszva csupán az elsőt.

Ami pedig a csapat környékét illeti, olyan világban élünk ahol – értelmezhetetlen angliai eredmények ide vagy oda – a Liverpool menedzserének legfeljebb adott meccs alatti hibákat valid felhozni, makróban minden indulat és kétely a tulajdonosok felé irányul. Azon tulajok felé, akiknek ugyanaz a pénzköltése tud gyomorforgató kapzsi szarrágás lenni rossz hónapok alatt, ami jó idők alatt zseniális gazdpol a zsilliárdos konkurensekhez képest. Amolyan hangok is erősödnek, akik az FSG kapzsisága miatti Klopp szerződésbontástól tartanak, arról hogy vele tépjék szét a papírt, legfeljebb a Twitter trollok írhatnak.

Mindeközben pedig Szent Grálként várják a népek a vis maior évközi VB szünetet, hogy hátha majd azalatt rá lehet lelni némi újkeletű konzisztenciára.

Szó mi szó, furcsa krízis ez manapság, melyben kiesők elleni szopóktól kezdve lehangoló ikszeken át City elleni győzelmekig, sőt még diszkont Conquer All of Europe-ig van minden. Hogy ebből a vetésforgóból mi jön majd ki a Tottenham, arra még a Jóisten is csak vakarni tudja a fejét.

Az jó előjel, hogy a szezon eddigi legpörgősebb, legélvezetesebb meccsén revansot vettek fiaink a Napolin. Az rossz előjel, hogy mindezt a patent kezdőjükkel szerda este tették. Nem látjuk jönni, hogy ugyanazon az oktánon folytassák a dolgot. A Spurs-nek van egy pihenőnap fórja, plusz egy kiegyensúlyozott eddigi 3. helye a tabellán.

Son kedden szerzett sérülése viszont náluk is felboríthat sokmindent. A dél-koreai középpályás évek óta a Premier League egyik legjobb játékosa, ez nyilvánvaló. Az is evidens, hogy amikor egy arccsonttörés miatt egyik napról a másikra nem hadra fogható, az a világ összes edzőjét nagy feladvány elé állítja, és ezalól nem kivétel a szintén legjobbak közé sorolható Conte. Az olasznak ráadásul nem csupán Son miatt fájhat a feje, Lucas Moura tendonitis-szel küzd, erősen kérdéses hogyan, vagy épp mennyi időre tudják összedrótozni. Ők ketten már önmagukban izgalmas kérdőjeleket hoznak a Spurs felállásába. A 3 védő náluk alap, az már kevésbé, hogy 4 vagy 5 fős középpályát küldenek fel a Liverpoollal szemben.

Mifelénk a sérültek listája Milly-vel bővült, aki agyrázkódás gyanúja miatt ezt a találkozót fixen ki fogja hagyni. Rajta kívül az ismert őszi elhullottak hiányozni fognak, a támadásokat ezúttal is Jota és Diaz nélkül kell megoldania Kloppéknak. Hendo és Robbo pihentek, valószínűleg már a vasárnapra előre tekintve. A meccs többesélyes, de a kezdőnk nem nagyon, ha csak valami late fitness para nem jön a képbe, akkor az Alisson – Trent – Konate – van Dijk – Robertson – Henderson – Thiago – Fabinho – Salah – Firmino – Nunez 4/3/3-mal fogunk kifutni.

Nehéz okosat jósolni ennek a szezonnak a novemberében, és pont nem ez az a meccs, amitől seggösszeszorítva kéne várni a 3 pontot békeidőben. De amikor 0 pont jön ki a Nottingham és Leeds körből, ott minden pontvesztés kritikus. Ennek fényében beírom tippnek, hogy 1:1 lesz, Kane és Salah gólokkal. Az passzol a félkrízishez a legjobban.